Skocz do zawartości

Czy To Filtr Algorytmiczny I Jak Go Okiełznać?

Miyagi

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry!

Mam kilka wątpliwości jeżeli chodzi o temat ewentualnego filtru algorytmicznego (jeśli za dużo wymagam, proszę o wyrozumiałość i zignorowanie tematu):

Znajomi mają na domenie stronę internetową od kilku lat. W ciagu tego czasu zmienili całą zawartość seriwsu,mieli chyba kilku pozycjonerów (co najmniej jednego). Różnie bywało jeżeli chodzi o widoczność tego serwisu podczas tego czasu.

Od jakiegoś czasu (dokładnie maja tego roku) strona powoli spada na interesujące ich frazy (są to frazy lokalne). Nie są to spdaki gwałtowne, raczej na 20-30 pozycję.

Sprawdziłem profil ich linków narzędziem Ahrefs i okazało się, że do ich witryny prowadzi dosć dużo (2 500) różnej jakości linków (z około 200 domen) - część z nich jest typowo spamerska z różnego rodzaju for internetowych (obcojęzycznych), gdzie upchane są po stopkach itp. Coś tego typu:

forum.heftehelfen.com/viewtopic.php?p=4641

g-hz.org/blog/archives/1341

Czy te spadki mogą być spowodowane tak dawno dodanymi linkami (chba niektóre nawet z 2011-2012, ale również 2013)? Czytałem że na początku maja miał miejsce update algorytmu - Phantom 2. Czy to mogło mieć wpływ na ten temat (w sensie, że kiedys te linki jeszcze nie były tak szkodliwe, a teraz są)?

Były one dodawane dawno temu - tego typu backlinków jest na pewno ponad tysiac. Czy tego typu linki można w jakiś sposób usunąć czy lepiej od razu wykorzystać Disavow Tool? Raczej kontakt z administratorami for internetowych będzie ciężki (jeśli w ogóle jakiś będzie).. Czy znajdując kontakt do człowieka, który to wykonał, będzie miał on możliwość usunięcia swojego dzieła (nie wiem na jakić narzędziach niestety działał)?

Czy w tym wypadku najlepszym wyjściem będzie usunięcie jak największej ilości linków, które prowadzą do tej strony (chodzi o linki tego typu, bo coś tam bardziej wartościowego też jest) + ew. dodanie pozostałych do wspomnianego Disavow Tool?

Z tego co udało mi się wyczytac na blogach kilku mądrych ludzi, to jest to raczej dość długotrwała walka o powrót do lepszych pozycji.. Rozmumiem, że jeżeli chodzi o koszt wyciagnięcia z tego typu filtra, to zależy on od konkretnego przypadku? Przy ograniczonym budżecie nie lepiej zmienic domenę (no i czy wtedy robi sie przekeirowanie 301, czy to znowu może wprowadzić domenę w filr..?)?

Wyszło małe wypracowanie.. w każdym razie dziękuje z góry jeśli komuś będzie chciało się przeczytać i coś poradzić.

Pozdrawiam.

Dziękuję za odpowiedzi.

Myślę, że pewnie jeszcze trochę powalczymy z odzyskaniem pozycji (napisałem też do osoby, która zajmowała sie pozycjonowaniem czy istnieje jakakolwiek szansa na usunięcie tego "urobku", ale nie zajmuje ona się już tymi tematami więc raczej będzie ciężko).

Teoretycznie optymalizacja strony wydaje się ok - może nie jest to mistrzostwo świata, ale w porównaniu do bezpośredniej konkurencji jest naprawdę w porządku. To samo jeżeli chodzi o takie wskaźniki domeny jak citation flow i trust rank, mozrank czy wskaźniki w ahrefs.com. Dlatego bardzo zdziwiły te spadki i dość niska pozycja tej strony.

Jednak spróbujemy z tymi linkami, a także socialem o których piszesz. Usiąść nad optymalizacją strony na pewno tez nie zawadzi.

A czy w ogóle widzicie jakąś szanse na usunięcie tego typu linków (tak z Waszego doświadczenia)? Czy raczej jest to walka z wiatrakamI?

Jeszcze raz dziękuję.

Jeśli ktoś jeszcze chciałby podzielić się opinią, proszę się nie krępować :)

Jimmi w pewnym sensie masz rację bo jeśli to bardzo śmieciowe linki to szybko znikną.. ale to i tak sporo czasu minie. Wydaje mi się, że w pewnych sytuacjach gogle sobie flaguje tego typu zagrania i potem ma duże opory żeby z powrotem zaufać domenie.

Najlepszy portal branży gier liczbowych Lotto to: Wyniki Lotto NET

@ravau, co do flagowania to tak ale jak miałeś działania ręczne to na pewno. Ale tutaj nie ma IMO dziań  ręcznych czy filtrów algo.

@op 

linki śmieciowe z czasem znikną, jak Cię tak bardzo uwierają to możesz je w końcu zgłosić.

dymna.jpg

Przyjaźń psa na całe życie. ZAGINĄŁ DOM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności