Skocz do zawartości

Ciemna strona Windows 10

arecki71

Rekomendowane odpowiedzi

Cia fbi facebook google usb wszyscy daja za darmo. A z ta ukryta opcja jest jak w dowcipie:

Laska opala sie w toples na balkonie. Nagle z gory na sznurku zjezdza przyczepiona karteczka. Laska bierze i czyta - jesli chcesz sie ze mna kochac pociagnij raz a jesli nie to 98 razy a ostatnich 10 bardzo szybko.

Naprawa samochodów i stacja kontroli pojazdów. Stacja diagnostyczna w Pile

A co w nim złego? Mnie już na etapie instalacji uderzyły domyślne ustawienia prywatności i fakt, że w razie konieczności, moje dane, pliki, hasła, zdjęcia itd. zostaną udostępnione osobom trzecim. To jest właśnie cena darmowej 10.

Poczytaj: https://www.google.com/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=windows%2010%20prywatno%C5%9B%C4%87

W odpowiedzi na pytanie, że to samo jest z Androidem, serwisami społecznościowymi itd.: pewnie, że jest, ale trudno nie dostrzec, że wraz z upływem czasu trend tylko się nasila i w zasadzie brak rozsądnych alternatyw.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Poza tym skoro tak bardzo ktoś się martwi o swoją prywatność to chyba najlepszym rozwiązaniem jest zaprzestanie używania internetu i wszystkiego co jest podłączone do niego :D 

A wydaje mi się, że w obecnych czasach jest to raczej nie możliwe :/

Moja pierwsza aplikacja na iOS - Zysk z faktury VAT ;)

Apple = mac-world.pl

Poza tym skoro tak bardzo ktoś się martwi o swoją prywatność

To jest najcenniejsze.

Obecnie nie można korzystać z pewnych "darmowych" narzędzi nie tracąc prywatności. Problem polega na tym aby mieć świadomość tego faktu i nie dostarczać im więcej danych niż to potrzebne.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Poza tym skoro tak bardzo ktoś się martwi o swoją prywatność to chyba najlepszym rozwiązaniem jest zaprzestanie używania internetu i wszystkiego co jest podłączone do niego

Możliwe, że się nie znam. Wydaje mi się, że w internecie jest tyle naszego co do niego wyślemy. W komputerze mamy o wiele więcej, a "internet" nie wyciąga z niego samodzielnie co mu się podoba.

Nie znam się na pozycjonowaniu, ja tu tylko zużywam transfer i miejsce w sql.

Roman Kluska ujawnia: nadchodzi INFLACYJNY ARMAGEDON!

Możliwe, że się nie znam.

Przyjmij to jako pewnik.

Mało kto jest tak naprawdę w stanie sprawdzić co internet zabiera z jego komputera.

Warto o tym pamiętać i mieć tego świadomość.

eM

Strona https://sklep-promar24.pl to sklep internetowy sprzedający dobre polskie zlewozmywaki.

Mało kto jest tak naprawdę w stanie sprawdzić co internet zabiera z jego komputera.

Sprawdzić nie, ale zabezpieczyć się na ewentualność może każdy.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Nie wiemy co internet od nas zbiera, szczególnie co kryje się za Win10, nawet jeśli powyłączamy opcje z prywatności.

Może i nie mamy wpływu na to co od nas zbierają, ale mamy wpływ aby to ograniczyć. Większości nie pasuje to co o nas google wie, a wystarczy korzystać z przeglądarki incognito i wyłączać gmaila kiedy jest nie potrzebny, nie mieć ciągle włączonego internetu/transferu na androidzie i od razu wiedzą o nas o połowę albo i więcej, mniej ;)

• 3 tygodnie później...

To ja jeszcze pozwolę sobie zacytować jeden komentarz na benchmark.pl:

Analiza telemetrii w Win10 wykazała że to najbardziej agresywne narzędzie szpiegujące w historii MS.

Zmiana ustawień w systemie nic nie daje. Zaszyte w systemie, niewidoczne i niedostępne dla zwykłego user-a usługi i procesy nadają na serwery MS jak najęte 24/7 nawet gdy użytkownik nic nie robi przy komputerze.

Mikrofon jest cały czas aktywny i nagrywa nawet gdy Cortana jest wyłączona. KeyLogger cały czas przechwytuje sygnały klawiatury nawet gdy Search jest nieaktywny.

Test wykazał że w ciągu 2 godzin bezczynności po zainstalowaniu gołego Win10 ten wysłał na serwery MS i inne ponad 160MB (!) danych. 

W tym samym czasie goły Win8.1 wysłał 780KB.

Naturalną również konsekwencją jest szybsze zużycie baterii w laptopach w porównaniu do Win8.

Windows 7 ma wsparcie rozszerzone do 2020 roku.

Ale trzeba uważać, MS po cichu próbuje uruchomić podobną telemetrię na Win7/8.1

Głownie chodzi o te aktualizacje:
KB3075249
KB3080149 

Ostrzega się też przed następującymi:
KB2505438
KB2670838 – Windows 7 Only (breaks AERO functionality and gives you blurry fonts on some websites)
KB2952664
KB2976978 – Windows 8 only
KB3021917
KB3035583
KB3075249

Rosyjscy prawnicy już złożyli pozew do Rosyjskiego sądu w sprawie szpiegostwa z użyciem Win10.
Już sama licencja jest niezgodna z prawem Rosyjskim bo otwarcie mówi o totalnym prześwietleniu komputera, wysyłaniu "odpowiednich" danych po za granice oraz kontroli zainstalowanego sprzętu oraz oprogramowania wedle woli MS.
MS przegrał w Rosji nim zaczął. Mam nadzieję że po Rosji, następne będą Chiny a potem KE.
Ale przecież nie ma się czumy dziwić. Pamięta ktoś by MS kiedykolwiek rozdawał Windows za darmo?

Źródło: https://www.benchmark.pl/aktualnosci/windows-10-za-darmo.html

Ja co prawda wróciłem do 7 ze względu na problemy z VPN'em i sterownikami touchpada, ale im więcej czytam o polityce prywatności Windowsa 10, tym mniej argumentów widzę, żebym miał kiedykolwiek do niego wrócić.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności