Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie - dlaczego od kwoty brutto za zlecenie jest odliczany zarówno podatek VAT, jak i zaliczka na podatek (+prowizja) ? Zaliczkę na podatek rozumie przy rozliczaniu się z GC na umowę o dzieło, ale dlaczego ten podatek VAT? :)

CheNelly musisz odwiedzić urząd pracy i zapisać się na jakieś darmowe szkolenia dla początkujących przedsiębiorców masz ostre braki w wiedzy. Jak Ci zapłacą kasiorke z podatkiem VAT to nie będziesz mieć 23% więcej pieniędzy na koncie, bo te 23% będziesz musiała zapłacić Państwu. goodcontent za ciebie płaci VAT dzięki czemu nie musisz się z tym pierdzielić, a jeszcze narzekasz :)

• Like 1

@SeoMagic, z tym, że ja nie prowadzę działalności i nie rozliczam się z nimi jako firma, tylko korzystam z umowy o dzieło.. W takim układzie pisanie jest mało opłacalne, bo ze 100 zł brutto, trzeba odliczyć 23% VAT, 15% prowizji i jeszcze 9% zaliczki na podatek (licząc już przy kosztach uzyskania 50% oczywiście). 

Z takim systemem pobierania VAT od kwoty brutto się jeszcze nie spotykałam, bo wszędzie działa to na zasadzie, że od 100 zł brutto jest pobierana zaliczka na podatek i ewentualna prowizja, a VAT mnie nie obchodzi.

Edytowane przez CheNelly

SEOpisanie - seo copywriting i nie tylko...

@CheNelly, mogę Panią zapewnić, że w każdym przypadku trzeba zapłacić VAT od wykonanych tekstów. Nie ma możliwości pominięcia tego podatku, jeśli chce się rozliczać w sposób legalny.

W przypadku pozostałych platform copywriter po prostu nie jest informowany o kwocie, jaką rzeczywiście płaci zleceniodawca, ponieważ jest to starannie "ukryte".

Z poważaniem,

Bartłomiej Tokarski

GoodContent.pl

, jasne, wiem, że podatek VAT trzeba zapłacić, tylko zastanawiałam się dlaczego jest to odejmowane od pieniędzy, które powinien otrzymać copy :) Tutaj przy składaniu zlecenia za 100 zł brutto, mam pod spodem wyliczenie, że otrzymam 81,30 zł netto, powinna od razu być informacja o tym, że otrzymam 81,30 zł netto minus VAT, bo to trochę zmienia postać rzeczy otrzymać 81 zł, a otrzymać 58 zł :) Zdziwił mnie taki system i tyle, jak już pisałam nigdzie się z nim nie spotkałam, bo zawsze moja cena brutto była ceną bez podatku VAT dla zleceniodawcy (i nie zawsze jest to ukryte ;)). 

@SeoMagic, z tym, że ja nie prowadzę działalności i nie rozliczam się z nimi jako firma, tylko korzystam z umowy o dzieło.. W takim układzie pisanie jest mało opłacalne, bo ze 100 zł brutto, trzeba odliczyć 23% VAT, 15% prowizji i jeszcze 9% zaliczki na podatek (licząc już przy kosztach uzyskania 50% oczywiście). 

Z takim systemem pobierania VAT od kwoty brutto się jeszcze nie spotykałam, bo wszędzie działa to na zasadzie, że od 100 zł brutto jest pobierana zaliczka na podatek i ewentualna prowizja, a VAT mnie nie obchodzi.

prowadząc działalność zarabiając 100zł brutto będziesz musiała odliczyć 23% VAT, 15% prowizji dla firmy i 18% podatku dochodowego + miesięczna danina ponad 1000zł do ZUS-u za to że masz firmę. - to jest bardziej opłacalne rozwiazanie.

ty myślisz pewnie jak każdy gimbała że jak jesteś na umowie o pracę to zarabiasz w kwocie netto, a jak na umowie o dzieło, czy zlecenie to zarabiasz brutto ???

@CheNelly, jeśli proponuje Pani stawkę 100 złotych brutto, to kwota w wysokości 81,30 złotych jest już po odliczeniu VATu.

Niemniej jednak, od tej kwoty pobierana jest prowizja (15%) oraz zaliczka na podatek dochodowy (w wysokości 9%, a nie 18%, jako że w tym wypadku korzysta się z 50% kosztów uzyskania przychodu).

Z poważaniem,
Bartłomiej Tokarski
GoodContent.pl 

Może byłoby łatwiej, gdyby podana była kwota netto, którą copywriter rzeczywiście dostanie do ręki, po odciągnięciu prowizji i podatku. Też się na to nacięłam dzisiaj. Łatwiej byłoby podawać swoje stawki. Ja np. dzisiaj skończyłam zecenie, za dokładnie 24.39 netto , myślałam, że taką kwote dostanę - bo zawsze jak ktoś pisał netto, to ja to odbierałam jako mój dochód netto, na rękę. Nie jestm VAtovcem, więc nie brałam w ogóle pod uwagę, że może chodzić o kwotę netto czyli po odliczeniu VAT. No i teraz z tych moich 24,39zł zrobi się 18-19 zł? no niestety teraz uważam, że to gra nie warta świeczki. W regulaminie jest napisane, że administrator przelewa kwotę odpowiadającą wartości zlecenia pomniejszoną o dochodowy i prowizję. Dla mnie ta wartość zlecenia to była kwota brutto, a teraz wiem, że nie jest i, że swoją pracę, dostanę jeszcze mniej niż myślałam :/

@CheNelly, jeśli przy składaniu oferty podaje Pani cenę brutto (która poniżej automatycznie przeliczana jest na kwotę netto, czyli bez VAT), to właśnie na taką kwotę zlecający otrzymuje fakturę.

Od tej kwoty netto (szarym drukiem), która się Pani pokazuje, odejmowana jest jeszcze prowizja oraz podatek dochodowy.

Z poważaniem,

Bartłomiej Tokarski
GoodContent.pl 

Tak, wiem, chodzi tylko o to, że na innych portalach działa to inaczej. Nie chcę palnąć głupoty, ale czy w przypadku tekstów zleceniodawca nie może sobie odliczyć tego VATu/otrzymać zwrotu? Chciałabym zrozumieć jak to działa, bo korzystając z innych portali zawsze podawałam zleceniodawcy w ustaleniach MOJĄ cenę brutto (czyli przed  doliczeniem VAT), a przecież faktura przychodziła jako moja cena brutto + 23% i nikt nigdy nie miał pretensji o to, że powiedziałam, że cena będzie 100 zł, a przyszła faktura VAT na 123 zł.

Przepraszam Panie Bartłomieju, że zrobiłam takie zamieszanie na wątku ;) 

Edytowane przez CheNelly
  • Like 1