Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

16 minutes ago, Matthew1991 said:

To swoją drogą, chociaż przy niektórych zleceniach różnice nie są aż tak bardzo odczuwalne, jednak mogłoby się to zmienić. W pierwszej kolejności trzeba jednak zająć się tymi finansami, już te 4 dni jestem w stanie jakoś zrozumieć, ale grudzień nie może wchodzić w grę.

Oczywiście, że grudzień powinien być rozliczany po starych stawkach. A właśnie - zleciłam wypłatę 1 stycznia, a do tej pory nie otrzymałam dokumentów do wypełnienia. Minęły więc już trzy terminowe dni... Kiedy więc można liczyć na ich otrzymanie?:)

@GoodContent.pl czy możemy zobaczyć pisemne uzasadnienie tej decyzji. Niestety, wydaje mi się, że ta decyzja może być związana z zasadą: "dla świętego spokoju". Zresztą, było wystarczająco dużo czasu, aby na przykład poprosić o interpretację w tej sprawie. Ostatnio na GC był temat dotyczący sytuacji politycznej w Polsce w 2017 roku ( czy coś koło tego), i chciałabym aby ta grupa księgowych wytłumaczyła mi dlaczego to jest kwalifikowane jako publicystyka. 

Wiem, że to biuro rachunkowe działa na rzecz GC a nie copywriterów - ale to dotyczy nas, więc chyba mamy prawo dlaczego grupa zaprzyjaźnionych księgowych podjęła taką decyzję.

@Matthew1991 księgowi włączyli dupochrony i wyszli z założenia, że prawo działa wstecz - dla potrzeb rozliczeń liczy się data wykonania usługi, a w tym przypadku data oddania pracy zleceniodawcy, a nie data wypłaty - tym bardziej, że copy nie można na bieżąco wypłacać swoich pieniędzy, tylko musi dozbierać do 100zł.

@korona1973 takie działanie jest bezprawiem - może warto aby GC zweryfikowało kompetencje biura rachunkowego i zaprzyjaźnionych księgowych

No tak, więc skoro swoją pracę wykonałem np. 22 grudnia i moje teksty zostały oddane zleceniodawcy w grudniu, to stawka nie może być zmieniona na niższą, skoro przepisy wchodzą w życie od początku 2018 roku. Dni 1-3 stycznia jestem w stanie zrozumieć, chociaż informacja o tym pojawiła się po tym czasie, więc również powinno być normalnie. Z tym, że pracę, którą wykonaem w grudniu chcę mieć rozliczoną poprawnie. Wypłatę zlecałem 19 grudnia, więc teksty od tej pory do 31 grudnia nie mają prawa być rozliczone po zmienionej stawce, skoro to rok 2017, a nie 2018. 

• Like 1

@Matthew1991 skoro praca została wykonana w 2017 roku, to obowiązują przepisy z 2017 roku i tak rozliczona. 

Zresztą tak było przy zmianie stawek VAT kilka lat temu, co było szeroko komentowane - dlatego śmiem twierdzić, że teraz copy mają zapłacić za brak kompetencji biura rachunkowego

Dobry wieczór,

@Matthew1991, trafne porównanie, muszę przyznać :D

W każdym razie, całe zamieszanie wynika z tego, że system zadziałał inaczej, niż to wczoraj przewidywałem. Aby skorygować ten problem, po zgłoszeniu wypłaty (która oczywiście zawiera teksty z zeszłego roku) proszę o wysłanie maila na wyplaty@goodcontent.pl z prośbą o uwzględnienie tego faktu. W mailu proszę również zawrzeć Państwa imię i nazwisko, na jakie zarejestrowane jest konto!

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Założyciel GoodContent.pl

Tak w ramach dyskusji odnośnie zmiany przepisów. Oto co napisali mi z portalu useme:

"Ustawa mówi, że wyższy koszt można zastosować do prac dziennikarskich i publicystycznych, co interpretujemy w ten sposób, że wpisy na bloga, teksty na portale informacyjne i inne media elektroniczne nadal rozliczamy z KUP 50%. 
Z kolei na KUP 20% rozliczamy teksty na fora, szeptanki, teksty pozycjonujące, opisy produktów itp"

Wychodzi na to, że nie jest tak żle. Pytanie tylko czy da się to jakoś na GoodContent itd przenieść. 

• Thanks 1

2 godziny temu, kluskaKRK napisał:

Tak w ramach dyskusji odnośnie zmiany przepisów. Oto co napisali mi z portalu useme:

"Ustawa mówi, że wyższy koszt można zastosować do prac dziennikarskich i publicystycznych, co interpretujemy w ten sposób, że wpisy na bloga, teksty na portale informacyjne i inne media elektroniczne nadal rozliczamy z KUP 50%. 
Z kolei na KUP 20% rozliczamy teksty na fora, szeptanki, teksty pozycjonujące, opisy produktów itp"

Wychodzi na to, że nie jest tak żle. Pytanie tylko czy da się to jakoś na GoodContent itd przenieść. 

To może przecież być jeden i ten sam typ tekstów. Ogólnie to przecież nie wiemy gdzie są wykorzystywane dane teksty przez zleceniodawcę, więc równie dobrze moga wszystkie to być teksty w postaci wpisów na bloga (a że ma potem taki tekst np. po roku umieszczony link w treści to już się on zmienia na tekst pozycjonujący i trzeba korektę w PIT robić? :) )

az sie zarejestrowalam bo temat wazny a malo faktow dlatego licze, ze administracja gc pomoze mi dowiedziec sie nieco wiecej :-) 

A. ktos tutaj wspomnial, ze niektore firmy stosuja dalej 50%, dlaczego gc nie "powalczy" o to samo? bo z tego co piszecie mozna to roznie interpretowac (ten nowy przepis) a chyba dla kazdego copy liczy sie kazda zlotowka i nie mozna na to ot tak machnac reka 

B. czy administracja gc zamierza zwrocic uwage zleceniodawcom, zeby dawali wieksze stawki za zlecenia (zeby minimum wyrownac te roznice)? nie pisze moze zbyt duzo  na gc, ale to wlasnie tez wynika z bardzo slabych stawek :-( a teraz jak popatrzylam to juz szkoda gadac

C. jesli oba punkty powyzsze zawioda to czy administracja gc mysli o zmniejszeniu swojej prowizji np do 10%? 15% to jest duzo takze jest z czego zejsc a 10% to chyba i tak bedzie dobry poziom :-) trzeba wziac pod uwage ze to my copy zarabiamy na ten serwis, chyba warto pokazac nam w koncu, ze ktos nas szanuje i docenia nasza prace, bo jak tak patrze na stawki to jest chyba z miesiaca na miesiac gorzej. Dlaczego tylko copy maja odczuwac te niekorzystne zmiany? licze ze albo administracja powalczy o przywrocenie stawek albo wezmie tez na siebie ten "problem"

D. Czy administracja mysli o ustanowieniu minimalnych stawek nie tylko za precle, ale tez za inne teksty? bo niektorzy zleceniodawcy na poczatku dawali wyzsze stawki ale zauwazyli, ze ludzie pisza, no to zmniejszaja stawki. Chyba dobrze o tym pomyslec, bo powiedzmy za rok moze okazac sie ze stawki beda juz naprawde zenujace i ludzie beda szukali innych alternatyw albo albo po prostu zrezygnuja z pisania (niektorzy może i nie zrezygnuja ale odbije sie to na ich motywacji i jakosci tekstow). 

Uwazam, ze trzeba o tym myslec w wiekszym rozmiarze czasowym. Copywriting nigdy chyba nie byl zbyt dochodowy ale pasuje chociaz zachowac pewne zdrowe granice :-) bo jesli copy nie beda zadowoleni ze stawek (a pewnie malo kto teraz jest) to kazdy na tym w gruncie rzeczy traci :-) 

@elizaBeth Dobre pomysły. Ciekawe, czy po wprowadzeniu stawek minimalnych zleceniodawcy przychylniej spojrzą na inne serwisy, gdzie minimum nie ma. Ciekawe też, czy to ma znaczenie, skoro copywriterzy chętniej będą udzielać się w serwisie, w którym to minimum jest. :D Ostatecznie, poziom tych stawek i tak zależy od każdego z copywriterów, bo gdyby zleceń za śmieszny budżet nikt nie brał, kolejne tego typu pojawiałyby się coraz rzadziej. Poza tym jak Paula00. :D

• Thanks 1