Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

@Matthew1991, faktycznie cały czas ten system płata nam figle - wpadłem dzisiaj jednak na pomysł, dzięki czemu pozbędziemy się takich opóźnień. Mam nadzieję, że już jutro powróci błogi okres bez problemów z tym systemem ;)

@mamilo, chyba parę minut temu odpisałem Panu na maila (choć nie jestem pewien, być może tylko zbieżność tematów). Czy mogę w czymś jeszcze pomóc?

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Zespół GoodContent.pl

Czy dałoby się jednak wysłać do zleceniodawców wiadomości ze wskazówkami, co to jest tekst typu "precel", zapleczowy itd? Bo jak czytam coś takiego: 

TEMAT: Teksty precle -  (tu tematyka)

OPIS (przekopiowany z jednego z aktualnych zleceń): :

- Tekst musi zawierać min. 3000 znaków.
- Tekst powinien składać się z akapitów / wypunktowań (a nie być jednym blokiem tekstu) - to już są wymogi co najmniej na tekst tematyczny, a więc i cena powinna być odpowiednia, tymczasem zlecenie, z którego przykładu korzystałam to 3000 zzs /tekst/ i 5,32 zł za tekst /bez faktury/ i 6.22 zł  /z fakturą/.

- to mam wrażenie, że zlecający nie ma pojęcia, o czym pisze, płaci mało, a wymagania ma z kosmosu z powodu swojej niewiedzy - albo robi coś takiego z premedytacją. Uważam, że pewne zasady powinny obowiązywać nie tylko wykonawców, ale i zlecających. Stwierdzenie: "płacę, więc wymagam" jest odpowiednie, jeśli zlecający ma choć blade pojęcie, jakiego tak naprawdę tekstu wymaga i przystosuje do tego kwotę

Edytowane przez maugosias

Też mnie to denerwuje. Teksty preclowe niby, a zapłata czasami to 3 złote za 1500 znaków lub coś w tym stylu, za to w opisie zlecenia kilka wymagań pasujących do tekstów tematycznych. Potem taki tekst jeszcze potrafi wrócić do poprawy z oburzeniem, że coś jest nie tak, bo jakość za słaba, a jeszcze kiedy indziej jest odrzucany bez słowa. 

P.s. Czy da się zrobić coś takiego jak dodanie jakiegoś zleceniodawcy do czarnej listy? Z tego co wiem zleceniodawcy mają taką możliwość, a copywriter też mógłby tak robić, aby nie pokazywały mi się teksty niektórych osób? 

22 godziny temu, Matthew1991 napisał:

Też mnie to denerwuje. Teksty preclowe niby, a zapłata czasami to 3 złote za 1500 znaków lub coś w tym stylu, za to w opisie zlecenia kilka wymagań pasujących do tekstów tematycznych. Potem taki tekst jeszcze potrafi wrócić do poprawy z oburzeniem, że coś jest nie tak, bo jakość za słaba, a jeszcze kiedy indziej jest odrzucany bez słowa. 

P.s. Czy da się zrobić coś takiego jak dodanie jakiegoś zleceniodawcy do czarnej listy? Z tego co wiem zleceniodawcy mają taką możliwość, a copywriter też mógłby tak robić, aby nie pokazywały mi się teksty niektórych osób? 

Dokładnie. Zleceniodawca zamawiający jako tekst preclowy tekst tematyczny, to tak jak ktoś, kto w cenie kładki chce wybudować już nawet nie mostek, ale most z prawdziwego znaczenia.

Można by dostosować system do zamówień - np.

1. POLE WYBORU - tu: tekst preclowy, zaplecze, tekst tematyczny, tekst najwyższej jakości itp.

2. Stosownie do tego, co wybrał zleceniodawca w punkcie pierwszym pola wyboru dające możliwość wyboru ilość znaków - bp. tekst preclowy: max 2000 znaków (min. 1000 znaków ze spacjami), zaplecze - 2000-4000 znaków ze spacjami itd.

3. W zależności od wyboru rodzaju tekstów pojawiają się odgórne wymogi dla zlecającego. Np. przy "zapleczu': tekst podzielony na akapity, przy tematycznym: tekst podzielony na akapity, przynajmniej 1 podtytuł, przynajmniej jedno wypunktowanie. Oraz pole do ewentualnych dodatkowych ROZSĄDNYCH wymogów zleceniodawcy itp.

Jednocześnie wybór konkretnego rodzaju tekstów mógłby jednak narzucać pewne minimum wynagrodzenia - np. tekst preclowy: 2 zł netto za 1000 zzs, zapleczowy: min min. 3,5 zł za 1000 zzs - co do ceny maksymalnej zleceniodawca jak najbardziej miałby wolną rękę w zależności od swoich dodatkowych (ROZSĄDNYCH) wymogów.

Zleceniodawca powinien mieć minimum wiedzy o tym, co zamawia, bo niektórzy - sądząc po tym, co tu wyrabiają - idąc kupić dobre nowe auto, chcą za nie dać tyle, co za średnio używany rower

Czy jakaś kompetentna osoba panuje tu jednak nad zleceniami? Proszę zwrócić uwagę na zlecenie dotyczące opisów produktów do sklepu, przy którym jest obecnie ponad 900 opisów do wykonanie - czysto teoretycznie. W zleceniu jest podany link do pliku na czyimś dysku google - kiedy go otworzyłam pojawił mi się bardzo niecenzuralny napis - czy można prosić o sprawdzenie, co to w ogóle jest?

Dzień dobry,

@maugosias, niestety w tym zleceniu został zawarty link do otwartego arkusza Google, w którym każdy copywriter może wprowadzać zmiany - ktoś wykazał się wyjątkowym brakiem kultury...

Niestety, zrobił to z anonimowego konta Google, więc wyśledzenie jest utrudnione. Niemniej jednak, pracujemy nad tym.

Jestem również w stałym kontakcie ze zleceniodawcą - zdecydował on o usunięciu wkrótce pliku i o zamienieniu go na inną formę.

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Zespół GoodContent.pl

1 godzinę temu, GoodContent.pl napisał:

Dzień dobry,

@maugosias, niestety w tym zleceniu został zawarty link do otwartego arkusza Google, w którym każdy copywriter może wprowadzać zmiany - ktoś wykazał się wyjątkowym brakiem kultury...

Niestety, zrobił to z anonimowego konta Google, więc wyśledzenie jest utrudnione. Niemniej jednak, pracujemy nad tym.

Jestem również w stałym kontakcie ze zleceniodawcą - zdecydował on o usunięciu wkrótce pliku i o zamienieniu go na inną formę.

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Zespół GoodContent.pl

Super :) 

• 2 tygodnie później...

Czy tylko mi strona praktycznie nie działa od godziny?

Co prawda wczytuje się po kilku/kilkunastu minutach, ale wykonanie na niej kolejnych kroków to już mordęga. Teraz napisałem jeden tekst i zapisywał mi się ponad 10 minut.  Pozostałe strony działają jak należy.

Edit: już działa.

Edytowane przez Matthew1991

1 godzinę temu, Matthew1991 napisał:

Czy tylko mi strona praktycznie nie działa od godziny?

Co prawda wczytuje się po kilku/kilkunastu minutach, ale wykonanie na niej kolejnych kroków to już mordęga. Teraz napisałem jeden tekst i zapisywał mi się ponad 10 minut.  Pozostałe strony działają jak należy.

Edit: już działa.

U mnie cały czas jest problem i się tnie

Teksty i artykuły na zamówienie

Kinga Mamak Copywriting

Dzień dobry,

Faktycznie, trochę przeciążyliśmy serwer... :D

W każdym razie jakieś 2-3 godziny temu przeszliśmy już na znacznie szybszą i wydajną maszynę, więc problemy nie powinny się już pojawiać. Widać poprawę?

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Założyciel GoodContent.pl