Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Nocturne napisał:

Przydałaby się jeszcze opcja ukrywająca zlecenia z tekstem próbnym. :yes:

Dokładnie! Te zlecenia tkwią na liście dużo dłużej niż zwykłe, bo zleceniodawcy nie mogą się zdecydować kogo wybrać i jest bałagan. Mogłoby ich nie być w ogóle. Przez nie trzeba pisać dwa razy to samo jeśli w ogóle się ma na tyle szczęścia i zostanie wybranym, co jest rzadkością... a najgorsze jest to, że najczęściej tekstów próbnych życzą sobie ci, co lepiej płacą. Mało kto chce pisać próbne teksty, bo trzeba poświęcić taki sam czas i przyłożyć się tak samo jak do normalnego tekstu za kasę, a nic się z tego nie ma. Przez to nie dziwi fakt, że wiele osób bierze zlecenia za 2zł/1000 znaków, bo tu nie ma próbnych tekstów, a większość lepiej płatnych zleceń jest zablokowana i teksty próbne trzeba pisać. Zamiast tekstów próbnych byłoby fajne coś takiego jak u konkurencji, czyli lista najlepszych copywriterów. Tam lista jest sporządzana wg ocen zleceniodawców i jest wyświetlana w formularzu zlecenia. Zleceniodawca ma wybór - może wrzucić zlecenie na ogólną listę albo wybrać sobie copywritera. Ja nie nadążam sama wybierać tam zleceń, bo bez przerwy coś dostaję. Tutaj można by brać pod uwagę np. ilość napisanych i odrzuconych tekstów. Taką listę najlepszych copywriterów możnaby wyświetlać zleceniodawcom i dawać wybór - albo mogą wrzucić zlecenie na ogólną listę, albo wybrać sobie copywritera, jak u konkurencji - bez pisania tekstów próbnych, za które nic nie ma. Tekst próbny to się pisało przy rejestracji w portalu i to wystarczy. ;) 

Witam, w związku z tym, że zrealizowane zlecenia znikają, zauważyłem pewien problem: po wysłaniu zlecenia, gdy trafia ono do archiwum tekstów to już w żadnym miejscu nie widzę dla kogo je wysłałem i nie mam możliwości skontaktowania się ze zleceniodawcą, a czasem taki kontakt jest potrzebny.

Dodanie w archiwum tekstów informacji o zleceniodawcy byłoby ułatwieniem.

Dzień dobry,

@Konop, w takim wypadku proszę pamiętać o możliwości kliknięcia w nazwę zlecenia, do którego został wysłany tekst, w zakładce "Archiwum tekstów" - po kliknięciu przekieruje Pana na stronę danego zlecenia, na której widoczne są również dane zleceniodawcy.

Jeśli jednak zlecenie zostało już zamknięte (wszystkie teksty zaakceptowane), to nie ma możliwości podglądu zlecenia - to się nie zmieniło.

Czy mogę w czymś jeszcze pomóc? :)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Założyciel GoodContent.pl

Just now, GoodContent.pl said:

Dzień dobry,

@Konop, w takim wypadku proszę pamiętać o możliwości kliknięcia w nazwę zlecenia, do którego został wysłany tekst, w zakładce "Archiwum tekstów" - po kliknięciu przekieruje Pana na stronę danego zlecenia, na której widoczne są również dane zleceniodawcy.

Jeśli jednak zlecenie zostało już zamknięte (wszystkie teksty zaakceptowane), to nie ma możliwości podglądu zlecenia - to się nie zmieniło.

Czy mogę w czymś jeszcze pomóc? :)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Wydaje mi się, że po kliknięciu w zlecenie nie ma informacji o zleceniodawcy :)

@kluskaKRK, trafna uwaga - pomyliłem to z innym widokiem, bardzo przepraszam :)

Właśnie zleciłem programiście wdrożenie dodatkowej kolumny z danymi zleceniodawcy w "Archiwum tekstów", dodatkowo dorzucimy jeszcze możliwość pisania wiadomości prywatnych bezpośrednio po kliknięciu w imię i nazwisko zleceniodawcy ;)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

16 godzin temu, GoodContent.pl napisał:

@kluskaKRK, trafna uwaga - pomyliłem to z innym widokiem, bardzo przepraszam :)

Właśnie zleciłem programiście wdrożenie dodatkowej kolumny z danymi zleceniodawcy w "Archiwum tekstów", dodatkowo dorzucimy jeszcze możliwość pisania wiadomości prywatnych bezpośrednio po kliknięciu w imię i nazwisko zleceniodawcy ;)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Dziękuję bardzo za szybką pomoc ;)

Ponawiam propozycję @marek_____, by zleceniodawcy zgłaszając zlecenie musieli zaznaczyć najpierw jaki typ tekstu chcą (precel, zaplecze, opis, artykuł itp.), a potem na podstawie zaznaczonego typu wybrali długość tekstu z tym, że nie więcej niż np. 1500 znaków dla precla, 4000 dla zapleczowego itd. Do tego proponuję ustalić minimalne stawki dla każdego rodzaju tekstów, np. 2zł/1000 zzs za precla, 4 lub 5 zł/1000 zzs za zaplecze i minimum 8zł/1000 zzs za artykuł, bo jak widzę takie zlecenie jak 46045, gdzie facet sobie życzy teksty na 5 tys. znaków z elaboratem wymagań i płaci najniższą stawkę za tysiąc zzs to mnie telepie... Dodam jeszcze, że konkurencja ostatnio stawki podniosła. Niewiele, ale zawsze coś. I mają cennik dla każdego typu tekstu, co mi się podoba i przydałoby się tutaj.

Dobry wieczór,

@KamiX, pomysł jest raczej ciekawy - gorzej tylko niestety z wdrożeniem tego, bo jak widać na przykładzie konkurencji, często takie odgórne ustalanie stawek/długości/charakterystyki kończy się różnego rodzaju próbami ominięcia tego... Dlatego na razie raczej nie będziemy przy tym manipulować, tym bardziej że mam inne pomysły na ulepszenie naszej współpracy.

Mianowicie chodzi o to, że w ciągu tygodnia podniesiemy stawkę minimalną o 35% - z poziomu 2 złotych brutto/1000 zzs do poziomu 2,70 złotych brutto za 1000 znaków ze spacjami! :)

Planujemy również całkowite pozbycie się tekstów próbnych - często zlecenia z tekstami próbnymi są ignorowane, co utrudnia życie tak naprawdę wszystkim. W związku z tym, raczej nie ma sensu tego ciągnąć ;) 
Tutaj jest trochę więcej pracy od strony programistycznej, ale tak czy tak na pewno uda się to wprowadzić przed Świętami!

PS. Dodam też, że u nas już od ponad 3 lat standardem są wypłaty realizowane w 3 dni ;)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

• Thanks 2

Zauważyłem, że na portalu konkurencji zleca się w większości teksty typowo seo (głównie precle), a u Was głównie teksty z większymi wymaganiami. Czy macie jakiś pomysł odnośnie tego, by zaoferować piszącym większą ilość prostych, niewymagających tekstów, takich typowych precli? Nie czegoś w stylu "proszę o tekst seo bardzo dobrej jakości, z akapitami, wypunktowaniami, śródtytułami itp.", tylko zwykłych precli bez wodotrysków. Takich, przy których człowiek ma pewność, że jak napisze, to zostaną zaakceptowane, a nie klient będzie kręcił nosem "bo to, bo tamto".

Próby ominięcia ustalonych zasad (na przykład podziału tekstów na kategorie) biorą się w prostej linii z przyzwolenia administracji/moderacji. Jeżeli byście taki podział wprowadzili, a potem konsekwentnie blokowali możliwość jego omijania, to byłoby ok. U konkurencji problem bierze się nie z tego podziału, tylko faktu, że moderacja ignoruje niezgodność zlecenia z typem tekstu.

Pozbycie się tekstów próbnych - bardzo dobra decyzja - zawsze je omijałem. Nie widziałem sensu pisać czegoś za darmo tylko po to, by mieć kilka procent szansy na bycie "wybranym".

13 minutes ago, Matthew1991 said:

Tyle, że u konkurencji większość tekstów to precle, za które zarabia się tyle, że na chleb nie starczy, a tutaj za nieco bardziej wymagające teksty niektórzy płacą naprawdę solidne pieniądze. Poza tym precle tutaj również często się pojawiają, przynajmniej ja je widzę.

dokładnie!  precle, jak ktoś chce popisać to się znajdą. Ja akurat sobie cenie możliwość pisania bardziej wymagających tekstów na niezłe pieniądze, o co u konkurencji trudno :)

13 godzin temu, GoodContent.pl napisał:

Dobry wieczór,

@KamiX, pomysł jest raczej ciekawy - gorzej tylko niestety z wdrożeniem tego, bo jak widać na przykładzie konkurencji, często takie odgórne ustalanie stawek/długości/charakterystyki kończy się różnego rodzaju próbami ominięcia tego... Dlatego na razie raczej nie będziemy przy tym manipulować, tym bardziej że mam inne pomysły na ulepszenie naszej współpracy.

Mianowicie chodzi o to, że w ciągu tygodnia podniesiemy stawkę minimalną o 35% - z poziomu 2 złotych brutto/1000 zzs do poziomu 2,70 złotych brutto za 1000 znaków ze spacjami! :)

Planujemy również całkowite pozbycie się tekstów próbnych - często zlecenia z tekstami próbnymi są ignorowane, co utrudnia życie tak naprawdę wszystkim. W związku z tym, raczej nie ma sensu tego ciągnąć ;) 
Tutaj jest trochę więcej pracy od strony programistycznej, ale tak czy tak na pewno uda się to wprowadzić przed Świętami!

PS. Dodam też, że u nas już od ponad 3 lat standardem są wypłaty realizowane w 3 dni ;)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Super, bardzo mnie to cieszy.

2 godziny temu, Matthew1991 napisał:

Tyle, że u konkurencji większość tekstów to precle, za które zarabia się tyle, że na chleb nie starczy, a tutaj za nieco bardziej wymagające teksty niektórzy płacą naprawdę solidne pieniądze. Poza tym precle tutaj również często się pojawiają, przynajmniej ja je widzę.

Osoby początkujące piszą tam tylko precle i dopiero kiedy za bodajże 4 teksty dostaną wysokie oceny, otrzymują dostęp do innych tekstów, za które stawki są już nieco wyższe. Do pisania każdego rodzaju tekstów trzeba osobno przejść rekrutację wysyłając tekst próbny spełniający wymagania jakie portal stawia dla każdego rodzaju tekstów. Stawki są dość niskie, ale jak się popatrzy na opisy produktów czy teksty specjalistyczne to już źle nie jest. Gorzej, że tam nie ma praktycznie zleceń na teksty specjalistyczne. Najwięcej jest zapleczowych i opisów produktów i często są to zlecenia po kilka tekstów, więc za zlecenie na np. 5 tekstów zapleczowych można już zarobić ponad 30 zł. Do tego jak się komuś spodobasz to dostajesz od niego zlecenia. Ja bez przerwy dostaję tam zlecenia od klientów  i to właśnie takie po 4-5 tekstów. Portal prowadzi miesięczny  ranking, który pokazuje, że da się tam zarobić. Pierwsza dziesiątka rankingu dostaje nagrody punktowe (tam się zbiera punkty - 1 pkt to 1 zł). Osoba, która zajęła 1 miejsce w listopadzie miała grubo ponad 3 tys. pkt. Mimo wszystko uważam GC za lepszy portal, przede wszystkim edytorem bije konkurencję na głowę, ale tam też piszę. To dla mnie takie uzupełnienie. Nie co dzień się ma zlecenia od prywatnych klientów, a na GC też nie codziennie znajduję zlecenia dla siebie - nie tylko chodzi o stawki, ale też o tematykę, bo nie będę pisała o czymś, na czym się zupełnie nie znam. Jak na GC nie ma za wiele zleceń, to piszę tam, zresztą tam można zarezerwować więcej zleceń i terminy są kilkudniowe, więc fajnie. Cały czas coś robię, a nie siedzę, bo nie ma zleceń. 

Przy okazji chciałam jeszcze coś zaproponować. Zleceń na portalu jest na co dzień kilkaset, przy czym ilość pojedynczych tekstów w zleceniach zwykle sięga powyżej tysiąca. Raz jest więcej, raz mniej. Natomiast licznik zarejestrowanych copywriterów wskazuje już ponad 12 tys. Inny konkurencyjny portal kiedy chciałam się zarejestrować odpisał mi, że nie prowadzą na razie rekrutacji, bo mają więcej copy niż zleceń. Może tutaj też by się przydało przyhamować z przyjmowaniem nowych copy? Już teraz przypada nawet kilkadziesiąt copy na 1 tekst. Upatrzę sobie 3 zlecenia, ale zanim napiszę jedno, to reszty już nie ma. Im mniej copy, tym każdy ma większe szanse na napisanie większej ilości zleceń i wyższy zarobek. Niestety nie tylko stawki wpływają na zarobki. Żadna firma nie przyjmuje pracowników w nieskończoność. Może się zdarzyć tak, że w końcu dla wielu braknie zleceń, a zarobki nie przekroczą kilku stów miesięcznie, a to się skończy tylko masowym wyrejestrowywaniem z portalu. 

14 godzin temu, GoodContent.pl napisał:

pomysł jest raczej ciekawy - gorzej tylko niestety z wdrożeniem tego, bo jak widać na przykładzie konkurencji, często takie odgórne ustalanie stawek/długości/charakterystyki kończy się różnego rodzaju próbami ominięcia tego...

Tak, prób ominięcia nie brakuje, np. precle na 3-4 tys. znaków z wymaganiami, bo komuś się nie chce więcej za zapleczowy zapłacić, ale wzięli się tam za to. Dają możliwość zgłoszenia zleceń wzbudzających podejrzenia. Sama o to do nich też pisałam, bo wymieniam się spostrzeżeniami i tu i tam, mając porównanie obu portali. Tam też chętnie przyjmują pomysły na ulepszenia. A tutaj płacenie minimalnej stawki za tekst wysokiej jakości na kilka tys. znaków z wieloma wymaganiami też jest nie fair.