Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

4 minutes ago, KamiX said:

Tak, prób ominięcia nie brakuje, np. precle na 3-4 tys. znaków z wymaganiami, bo komuś się nie chce więcej za zapleczowy zapłacić, ale wzięli się tam za to. Dają możliwość zgłoszenia zleceń wzbudzających podejrzenia. Sama o to do nich też pisałam, bo wymieniam się spostrzeżeniami i tu i tam, mając porównanie obu portali. Tam też chętnie przyjmują pomysły na ulepszenia. A tutaj płacenie minimalnej stawki za tekst wysokiej jakości na kilka tys. znaków z wieloma wymaganiami też jest nie fair. 

Tak - tam chętnie przyjmują pomysły, ale dopiero od kilku dni i zobaczymy jak z realizacją. W przypadku GC współpraca  z portalem jest od samego początku wzorowa i nie ma co narzekać :)

Oczywiście płacenie minimalnej stawki za tekst dobrej jakości nie jest fair, ale nikt nikogo nie zmusza to pisania takich tekstów. Ja, gdy widzę, że wymagania są nieadekwatne do stawki po prostu takiego zlecenia nie ruszam. Na portalu jest sporo zleceń i każdy może znaleźć coś dla siebie.

Nie zgodzę się też z propozycją zamknięcia rekrutacji dla copywriterów. Myślę, że z wielu tysięcy zarejestrowanych osób większość i tam nie jest aktywna na portalu. Poza tym jak ktoś jest dobry to zlecenia ma, chociażby prywatne itd. Nie fair jest teraz zablokować możliwość rekrutacji z myślą, ja już jestem na GC i mogę pisać, a inni mnie nie obchodzą. Każdy chyba zasługuje na szansę, gdy chce pisać i się rozwijać :)

• Like 2
  • Thanks 2

Dnia 6.12.2018 o 17:19, Matthew1991 napisał:

Zgadzam się w stu procentach z @kluskaKRK :) 

GoodContent nie ma na ten moment żadnej konkurencji, praktycznie pod każdym względem. 

Mi tu jednak brakuje takiego konkretnego rozgraniczenia jak jest na TB - na precle, zaplecza, teksty tematyczne / blogowe / na stronę itd - to by trochę rozjaśniło system Poza tym jest OK

Dnia 6.12.2018 o 14:43, kluskaKRK napisał:

Tak - tam chętnie przyjmują pomysły, ale dopiero od kilku dni i zobaczymy jak z realizacją. W przypadku GC współpraca  z portalem jest od samego początku wzorowa i nie ma co narzekać :)

Oczywiście płacenie minimalnej stawki za tekst dobrej jakości nie jest fair, ale nikt nikogo nie zmusza to pisania takich tekstów. Ja, gdy widzę, że wymagania są nieadekwatne do stawki po prostu takiego zlecenia nie ruszam. Na portalu jest sporo zleceń i każdy może znaleźć coś dla siebie.

Nie zgodzę się też z propozycją zamknięcia rekrutacji dla copywriterów. Myślę, że z wielu tysięcy zarejestrowanych osób większość i tam nie jest aktywna na portalu. Poza tym jak ktoś jest dobry to zlecenia ma, chociażby prywatne itd. Nie fair jest teraz zablokować możliwość rekrutacji z myślą, ja już jestem na GC i mogę pisać, a inni mnie nie obchodzą. Każdy chyba zasługuje na szansę, gdy chce pisać i się rozwijać :)

Chciałabym się tu odnieść do tych tysięcy copy, którzy ponoć współpracują z GC, a czym GC chwali się we wszelkich ogłoszeniach i reklamach. Tak, zarejestrowanych jest tam ponad 10 000 osób. ale przynajmniej jeden tekst napisało może 5000 i to nie zawsze przyjęty. To żmudna robota, ale mogłam przejrzeć listę copy z punktu widzenia zleceniodawcy i są tacy, którzy nie napisali od zarejestrowania się totalnie nic, a są i tacy, którzy wprawdzie napisali nawet jakieś teksty, ale wszystkie one zostały odrzucone!

Zastanawia mnie, dlaczego osoba, która zarejestrowała się, nie napisała w ciągu 12 miesięcy od rejestracji nic lub po kilku napisanych, ale odrzuconych w 100% tekstach zaniechał dalszej współpracy, nie jest po prostu usuwana z tego rejestru copywriterów. Gdyby zostawić tylko tych, którzy napiszą coś choć raz na czas (np., średnio 1 tekst na miesiąc i 12 na rok - wszystkie przyjęte), to nagle okaże się, że copywriterów regularnie realizujących tu zlecenia jest może 300-500, w tym zaledwie połowa współpracująca naprawdę regularnie i dość często.

Dzień dobry,

Dnia 10.12.2018 o 15:14, bezowijaniawklawiature napisał:

Mi tu jednak brakuje takiego konkretnego rozgraniczenia jak jest na TB - na precle, zaplecza, teksty tematyczne / blogowe / na stronę itd - to by trochę rozjaśniło system Poza tym jest OK

Nie możemy kopiować takiego rozwiązania od konkurencji - tam widać, że nie do końca taki system się sprawdza. My różnimy się właśnie większą dowolnością zleceń, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie :) Wybór jest naprawdę spory, dla nikogo nie zabraknie ciekawych zleceń :)

Dnia 10.12.2018 o 15:14, bezowijaniawklawiature napisał:

Zastanawia mnie, dlaczego osoba, która zarejestrowała się, nie napisała w ciągu 12 miesięcy od rejestracji nic lub po kilku napisanych, ale odrzuconych w 100% tekstach zaniechał dalszej współpracy, nie jest po prostu usuwana z tego rejestru copywriterów. Gdyby zostawić tylko tych, którzy napiszą coś choć raz na czas (np., średnio 1 tekst na miesiąc i 12 na rok - wszystkie przyjęte), to nagle okaże się, że copywriterów regularnie realizujących tu zlecenia jest może 300-500, w tym zaledwie połowa współpracująca naprawdę regularnie i dość często.

Co jakiś czas robimy taką "czystkę" z nieaktywnych kont, dlatego też większość z wspomnianych 12 000 copywriterów to (mniej lub bardziej) aktywne konta :)

@bezowijaniawklawiature, dzięki za wpis, naprawdę to doceniam! :D

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Założyciel GoodContent.pl

Dobry wieczór,

Z przyjemnością chciałbym poinformować, że dzisiaj (wtorek, 18.12) obowiązuje świąteczna promocja - 10% bonusu do każdej wpłaty do portfela!

Dzięki temu można zaoszczędzić 67% na naszej prowizji - więcej już nie będzie ;)

Święty Mikołaj doładuje bonusy w ciągu maksymalnie 24 godzin od wpłaty!

Wesołych!

Bartłomiej Tokarski

Dobry wieczór,

Czy mogę prosić o przesłanie wiadomości na naszego drugiego maila (kontakt@megatype.pl)?

Obawiam się, że nie otrzymaliśmy żadnego maila od Pani - tym bardziej, że dosłownie kilka minut temu skończyliśmy odpowiadać na wszystkie zgłoszenia z ostatnich dni :)

EDIT: Sprawa wyjaśniona, winny był filtr antyspamowy - jeszcze raz przepraszam! :)

Wesołych Świąt!

Bartłomiej Tokarski

Edytowane przez GoodContent.pl
Wyjaśnienie sprawy

Gość maugosias
Dnia 6.12.2018 o 14:05, KamiX napisał:

Super, bardzo mnie to cieszy.

Osoby początkujące piszą tam tylko precle i dopiero kiedy za bodajże 4 teksty dostaną wysokie oceny, otrzymują dostęp do innych tekstów, za które stawki są już nieco wyższe. Do pisania każdego rodzaju tekstów trzeba osobno przejść rekrutację wysyłając tekst próbny spełniający wymagania jakie portal stawia dla każdego rodzaju tekstów. Stawki są dość niskie, ale jak się popatrzy na opisy produktów czy teksty specjalistyczne to już źle nie jest. Gorzej, że tam nie ma praktycznie zleceń na teksty specjalistyczne. Najwięcej jest zapleczowych i opisów produktów i często są to zlecenia po kilka tekstów, więc za zlecenie na np. 5 tekstów zapleczowych można już zarobić ponad 30 zł. Do tego jak się komuś spodobasz to dostajesz od niego zlecenia. Ja bez przerwy dostaję tam zlecenia od klientów  i to właśnie takie po 4-5 tekstów. Portal prowadzi miesięczny  ranking, który pokazuje, że da się tam zarobić. Pierwsza dziesiątka rankingu dostaje nagrody punktowe (tam się zbiera punkty - 1 pkt to 1 zł). Osoba, która zajęła 1 miejsce w listopadzie miała grubo ponad 3 tys. pkt. Mimo wszystko uważam GC za lepszy portal, przede wszystkim edytorem bije konkurencję na głowę, ale tam też piszę. To dla mnie takie uzupełnienie. Nie co dzień się ma zlecenia od prywatnych klientów, a na GC też nie codziennie znajduję zlecenia dla siebie - nie tylko chodzi o stawki, ale też o tematykę, bo nie będę pisała o czymś, na czym się zupełnie nie znam. Jak na GC nie ma za wiele zleceń, to piszę tam, zresztą tam można zarezerwować więcej zleceń i terminy są kilkudniowe, więc fajnie. Cały czas coś robię, a nie siedzę, bo nie ma zleceń. 

Przy okazji chciałam jeszcze coś zaproponować. Zleceń na portalu jest na co dzień kilkaset, przy czym ilość pojedynczych tekstów w zleceniach zwykle sięga powyżej tysiąca. Raz jest więcej, raz mniej. Natomiast licznik zarejestrowanych copywriterów wskazuje już ponad 12 tys. Inny konkurencyjny portal kiedy chciałam się zarejestrować odpisał mi, że nie prowadzą na razie rekrutacji, bo mają więcej copy niż zleceń. Może tutaj też by się przydało przyhamować z przyjmowaniem nowych copy? Już teraz przypada nawet kilkadziesiąt copy na 1 tekst. Upatrzę sobie 3 zlecenia, ale zanim napiszę jedno, to reszty już nie ma. Im mniej copy, tym każdy ma większe szanse na napisanie większej ilości zleceń i wyższy zarobek. Niestety nie tylko stawki wpływają na zarobki. Żadna firma nie przyjmuje pracowników w nieskończoność. Może się zdarzyć tak, że w końcu dla wielu braknie zleceń, a zarobki nie przekroczą kilku stów miesięcznie, a to się skończy tylko masowym wyrejestrowywaniem z portalu. 

Ja bym ujęła ten problem nieco inaczej.

Fakt, że ZAREJESTROWANYCH copy jest ponad 12000, ale ilu z nich jest tak naprawdę aktywnych? Aż z ciekawości zrobiłam minimalny research z mojego konta zleceniodawcy. I sprawa wygląda tak, że cokolwiek napisało może 4000-5000 z tych zarejestrowanych copy.

Pewna liczba z nich jednak  ma 100% odrzuconych tekstów (od 1 do kilku). Lista początkowych lokat (to znaczy idąc od 1. - osoba, która ma najwięcej zatwierdzonych tekstów) uwzględnia tylko tych copy, którzy mają przynajmniej 1 zaakceptowany tekst, więc tych, co mają tylko odrzucone teksty trzeba szukać strona po stronie.

Przynajmniej jeden zaakceptowany tekst ma na dzisiaj nieco ponad 26500 zarejestrowanych copy (część z tych, co mają od 1 do kilkunastu zaakceptowanych tekstów mają równocześnie od jednego od kilkunastu tekstów odrzuconych); jak dodać do tego może kolejny tysiąc lub dwa tyś.osób, które mają tylko po kilka wyłącznie odrzuconych tekstów, to wynika, że z tej listy ponad 12 000 zarejestrowanych copy, przynajmniej chwilowo była kiedykolwiek aktywna może połowa z tej listy. Ile z nich pisze coś regularnie co miesiąc? 100? Ile jest aktywnych sporadycznie - jak ja, pisząc od jednego do kilku tekstów na mc? 100? 200? 500? W porywach do tysiąca (może!!!) w kwartale. Czyli szału nie ma. Bo inaczej teksty nie czekałyby jednak aż tyle na napisanie.

Więc nie jest tak jak piszesz, że na jeden tekst przypada iluś tam copy. Jakby faktycznie było aż tylu aktywnych, a nie tylko zarejestrowanych to w ogóle nie byłoby tekstów do realizacji, bo każdy temat w ciągu 5 minut od pojawienia się byłby rozchwytywany.

@GoodContent - może trzeba by konta tych nieaktywnych copy likwidować z listy np. po pół roku braku aktywności? Albo można wysyłać e-mail ostrzegawczy, że jeśli nie zacznie się aktywnej współpracy do pół roku od momentu rejestracji albo nie napisze się jednego tekstu na pół roku, konto piszącego zostanie skasowane? To samo dotyczy tych, co mają 100% odrzuconych tekstów - np. 10  - i tak wg regulaminu tracą możliwość współpracy.

Bo prawdę mówiąc takie chwalenie się, że GC współpracuje z 12 000 piszących, kiedy tak naprawdę regularnie aktywnych jest tylko 10 -20% z tego (mówimy o w miarę regularnej współpracy, a nie napisaniu kilku tekstów i braku aktywności od wielu miesięcy od ostatniego tekstu), to trochę wprowadzanie w błąd...

Edytowane przez maugosias

Gość maugosias
Dnia 11.12.2018 o 15:44, GoodContent.pl napisał:

Dzień dobry,

Nie możemy kopiować takiego rozwiązania od konkurencji - tam widać, że nie do końca taki system się sprawdza. My różnimy się właśnie większą dowolnością zleceń, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie :) Wybór jest naprawdę spory, dla nikogo nie zabraknie ciekawych zleceń :)

Co jakiś czas robimy taką "czystkę" z nieaktywnych kont, dlatego też większość z wspomnianych 12 000 copywriterów to (mniej lub bardziej) aktywne konta :)

@bezowijaniawklawiature, dzięki za wpis, naprawdę to doceniam! :D

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Co jakiś czas, czyli co ile? Zarejestrowałam się chyba w styczniu 2018 i od tego czasu liczba zarejestrowanych wzrosła chyba o 2000 :) 

Tak myślę o jakimś rozwiązaniu, żeby ktoś nie rejestrował się z czystej ciekawości. O pierwszym już napisałam w innym poście na tym forum - pół roku braku aktywności = automatyczne skasowanie konta. I to chyba jest najsensowniejsze. A jak ktoś ma jakieś środki uzbierane (ale nie dobił do minimum na wypłatę), to można wysyłać e-maile ostrzegawcze, że uzbierana kasa może przepaść, jeśli piszący nie będzie choć minimalnie aktywny w ciągu kolejnego półrocza.

Dzień dobry,

@maugosias, "czystki" z faktycznie nieaktywnych kont robimy nieregularnie - parę razy jednak zdarzyła się już sytuacja, w której osoba, której konto usunęliśmy w ramach takiej "czystki" po kilku miesiącach zgłaszała się do nas, że nie może się zalogować na swoje konto. Wtedy okazywało się, że mimo tego, że rejestracji dokonano ponad pół roku wcześniej, niektórzy dość długo zwlekają z rozpoczęciem korzystania z platformy. Niektórzy też zakładają konto "na zaś", wiedząc już w momencie rejestracji, że zaczną korzystać z platformy dopiero za jakiś czas.

Szczerze mówiąc, to nie do końca widzę sens w wysyłaniu "maili z ostrzeżeniami", że konto danego copywritera zostanie usunięte - ja na przykład odebrałbym to jako formę prawie że "szantażu", mającego na celu zmuszenie mnie do rozpoczęcia korzystania z danej strony :)

Środki na koncie copywritera ważne są bezterminowo, dlatego też na pewno nie będziemy usuwać takich kont.

Zostawmy takim osobom wolną wolę - nie ma co na siłę usuwać ich kont ;)
Kiedy będą chcieli, będą mogli wrócić na platformę... Nikt (copwriterzy/klienci/administracja) nie skorzystałby na usunięciu tychże kont.

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Gość maugosias
5 minut temu, GoodContent.pl napisał:

Dzień dobry,

@maugosias, "czystki" z faktycznie nieaktywnych kont robimy nieregularnie - parę razy jednak zdarzyła się już sytuacja, w której osoba, której konto usunęliśmy w ramach takiej "czystki" po kilku miesiącach zgłaszała się do nas, że nie może się zalogować na swoje konto. Wtedy okazywało się, że mimo tego, że rejestracji dokonano ponad pół roku wcześniej, niektórzy dość długo zwlekają z rozpoczęciem korzystania z platformy. Niektórzy też zakładają konto "na zaś", wiedząc już w momencie rejestracji, że zaczną korzystać z platformy dopiero za jakiś czas.

Szczerze mówiąc, to nie do końca widzę sens w wysyłaniu "maili z ostrzeżeniami", że konto danego copywritera zostanie usunięte - ja na przykład odebrałbym to jako formę prawie że "szantażu", mającego na celu zmuszenie mnie do rozpoczęcia korzystania z danej strony :)

Środki na koncie copywritera ważne są bezterminowo, dlatego też na pewno nie będziemy usuwać takich kont.

Zostawmy takim osobom wolną wolę - nie ma co na siłę usuwać ich kont ;)
Kiedy będą chcieli, będą mogli wrócić na platformę... Nikt (copwriterzy/klienci/administracja) nie skorzystałby na usunięciu tychże kont.

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Wiadomo, zrobi Pan jak uważa, jednak powoływanie się w sieci na to, że GC współpracuje z 12 000 copy (widziałam na którymś portalu ogłoszenie, no i to info jest na stronie głównej GC), kiedy aktywnych na stałe jest (właśnie, ilu?), jest trochę nie w porządku, bo nie przedstawia faktycznego stanu rzeczy. Poza tym nie chce mi się wierzyć, że osoba, która nie napisała ANI JEDNEGO tekstu w ciągu 6 miesięcy (nie ma więc od rejestracji albo napisała 1-5 i wszystkie zostały odrzucone nagle przypomina sobie, że tak strasznie chciała pisać za pośrednictwem GC, że teraz jest zła za skasowanie konta :D Zwłaszcza, jeśli ani razu od czasu rejestracji się nie zalogowała ;) Pozdrawiam

Edytowane przez maugosias

Dzień dobry,

@plamster - nie, za każdym razem dokonując rezerwacji danego tematu rezerwuje Pan tylko jeden tekst - nawet jeśli łącznie w zleceniu jest ich 100, to i tak Pan w danym momencie rezerwuje tylko jeden :)

Pozostałych 99 tekstów może zostać wtedy zarezerwowane przez innych copywriterów (lub przez Pana - kiedy skończy Pan pracę nad pierwszym tekstem).

@maugosias - nie prowadzimy dokładnych statystyk, ilu copywriterów korzysta z naszej platformy w ujęciu dziennym/tygodniowym/miesięcznym. Posiadamy za to dane odnośnie liczby zarejestrowanych copywriterów i to właśnie ta liczba jest przedstawiona na naszej stronie głównej :)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Gość maugosias
Przed chwilą, GoodContent.pl napisał:

Dzień dobry,

@plamster - nie, za każdym razem dokonując rezerwacji danego tematu rezerwuje Pan tylko jeden tekst - nawet jeśli łącznie w zleceniu jest ich 100, to i tak Pan w danym momencie rezerwuje tylko jeden :)

Pozostałych 99 tekstów może zostać wtedy zarezerwowane przez innych copywriterów (lub przez Pana - kiedy skończy Pan pracę nad pierwszym tekstem).

@maugosias - nie prowadzimy dokładnych statystyk, ilu copywriterów korzysta z naszej platformy w ujęciu dziennym/tygodniowym/miesięcznym. Posiadamy za to dane odnośnie liczby zarejestrowanych copywriterów i to właśnie ta liczba jest przedstawiona na naszej stronie głównej :)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Oczywiście, jeśli samą rejestrację uważa się za pełnoprawną współpracę, to można to i tak rozumieć ;) Pozdrawiam