Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

@maugosias - zdaję sobie sprawę z tego, że nie do końca jest to miarodajne, jak najbardziej się z Panią zgadzam - wolę jednak mimo wszystko skupić się na ilości dostępnych zleceń do realizacji, usprawnieniu działania platformy i dodaniu nowych funkcjonalności :) To jest celem numer 1., dlatego też dokładne wyliczanie liczby aktywnych w danym ujęciu czasowym schodzi na drugi plan. Chodzi o przedstawienie szacunkowego rozmiaru naszej platformy.

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Założyciel GoodContent.pl

15 godzin temu, maugosias napisał:

Więc nie jest tak jak piszesz, że na jeden tekst przypada iluś tam copy. Jakby faktycznie było aż tylu aktywnych, a nie tylko zarejestrowanych to w ogóle nie byłoby tekstów do realizacji, bo każdy temat w ciągu 5 minut od pojawienia się byłby rozchwytywany.

Jak się ustawi odpowiednią stawkę za tekst np.4-5zł za precla 1000znaków to jest "rozchwytywany" w 5 minut (e-mail że zlecenie wykonane zazwyczaj jest w ciągu 1-2h że teksty gotowe - zależy od ilości tekstów do napisania w zleceniu, od tego jak szybko antyplagiat je przemieli czy nawet pory dnia) :)  

Więc wszystko zależy od stawki, a do tego nie potrzeba 12k copy, bo nie ma aż tylu zleceń, te dobre szybko schodzą, a te z beznadziejnymi stawkami wiszą. Piszę od strony zleceniodawcy.

Nieformalny podział na teksty: precle, zaplecze, specjalistyczne też można powiedzieć, że jest:

screenshot-96.jpg

Edytowane przez noupe
  • Thanks 1

Gość maugosias
19 godzin temu, GoodContent.pl napisał:

Dzień dobry,

@maugosias - zdaję sobie sprawę z tego, że nie do końca jest to miarodajne, jak najbardziej się z Panią zgadzam - wolę jednak mimo wszystko skupić się na ilości dostępnych zleceń do realizacji, usprawnieniu działania platformy i dodaniu nowych funkcjonalności :) To jest celem numer 1., dlatego też dokładne wyliczanie liczby aktywnych w danym ujęciu czasowym schodzi na drugi plan. Chodzi o przedstawienie szacunkowego rozmiaru naszej platformy.

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Wiadomo, to Pan decyduje o polityce swojej firmy, ja tylko wyraziłam moją opinię :) Pozdrawiam

Dzień dobry,

@maugosias - rozumiem, bardzo doceniam to, że chciała się Pani tą opinią podzielić - jeszcze raz bardzo dziękuję :)

Temat faktycznie wymaga uporządkowania, ale po prostu w pierwszej kolejności chciałbym się skupić na innych kwestiach - nie oznacza to, że nie zgadzam się z Panią :) Prawdopodobnie za jakiś czas trzeba będzie pomyśleć o rozwiązaniu tej niespójności.

Jeszcze raz dziękuję za zwrócenie na nią uwagi!

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Gość maugosias
23 godziny temu, GoodContent.pl napisał:

Dzień dobry,

@maugosias - rozumiem, bardzo doceniam to, że chciała się Pani tą opinią podzielić - jeszcze raz bardzo dziękuję :)

Temat faktycznie wymaga uporządkowania, ale po prostu w pierwszej kolejności chciałbym się skupić na innych kwestiach - nie oznacza to, że nie zgadzam się z Panią :) Prawdopodobnie za jakiś czas trzeba będzie pomyśleć o rozwiązaniu tej niespójności.

Jeszcze raz dziękuję za zwrócenie na nią uwagi!

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku - rozwoju firmy, ale i zdrowia! Bardzo doceniam dotychczasową współpracę!

Dobry wieczór,

Dzisiaj (tj. 2. stycznia 2019 r.) niestety jestem zmuszony podnieść prowizję o symboliczne 2,5% (z 15% na 17,5%).

Wiem, że nikt nie lubi podwyższania opłat, dlatego chciałbym szczerze przedstawić Państwu sytuację, która zmusiła mnie do takiej decyzji.

Zmiana ta jest podyktowana znacznym wzrostem naszych kosztów (zarówno stałych, jak i zmiennych) w ostatnim czasie - między innymi wzrosły o ok. 20% koszty księgowości, stanowiące blisko połowę naszych kosztów.
Było to spowodowane podwyżkami w całej branży księgowej, które miały związek w szczególności z koniecznością obsługi plików JPK narzuconych przez rząd w zeszłym roku, a także ze wzrostem płac.
To główny powód, ale oprócz tego w ostatnim roku znacznie wzrosły nasze nakłady na utrzymanie systemu antyplagiatowego. Poprzednia wersja nie była wystarczająco dokładna i niestety trafiały się przypadki wykorzystywania jej czułych punktów przez niektórych użytkowników.

Prowizja została podniesiona tylko o 2,5%, aby wrócić do poziomu rentowności sprzed roku - nie chodziło mi o to, żeby windować stawkę, zależy mi tylko na zrekompensowaniu wzrostu kosztów.

W przeciwnym wypadku po prostu nie byłbym w stanie dalej rozwijać platformy... 

Mam nadzieję, że Państwo to zrozumieją.

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Zmiana jest od dzisiaj a ja mam od 2 listopada wszystkie stawki w Archiwum już pozmniejszane bo wcześniej nie zlecałam przelewu, mam nadzieję, że szybko to zostanie wyjaśnione i wrócą te wyższe kwoty za tamten okres ;-)

Ja nie do końca rozumiem tę sytuację bo miały być podniesione stawki za precle a nie dość, że nie są podniesione (mimo, że była oficjalna informacja na forum w grudniu) to jeszcze wszystkie stawki zostały zmniejszone poprzez podniesienie prowizji...

• Like 1
  • Thanks 1

IMO to zlecający powinni ponosić te koszty, a nie copywriterzy. Pracownika nie powinno się obciążać dodatkowymi kosztami, jeśli usługa staje się droższa, to nie zmniejsza się wynagrodzenia pracownika, zwiększa się cenę dla zleceniodawcy.

• Thanks 2

No właśnie, a czemu stawki za wcześniejsze teksty zostały zmniejszone? Miałem wczoraj o 23:00 na koncie 10 złotych więcej niż mam teraz, a w nocy rozliczono mi 3 teksty po około 10-18 złotych. Wynika z tego, że straciłem około 45-50 złotych. 

Trochę szkoda, że podniesiona prowizja z dnia na dzień i to my ponosimy tego skutki, a zleceniodawcy będą dalej wystawiać sobie zlecenia tak jak chcą, np. za 1.20 netto za 1000 znaków. 

Jeśli jednak już tak ma być, to raczej prowizja powinna wejść w życie dopiero od 2 stycznia, a nie może obejmować tekstów napisanych przed tą decyzją.

Już taka sytuacja na GC była wcześniej przy zmianie stawek, pewnie automatycznie system naliczył zmiany dla wszystkich nierozliczonych zleceń, pewnie to poprawią, nie ma co stękać :P 

Edytowane przez noupe
  • Like 1

Dzień dobry,

Zgadza się, niestety po zmianie prowizji w przypadku kilku procent kont pojawiły się problemy dotyczące podniesienia stawki prowizji również dla już zrealizowanych tekstów - oczywiście nie jest to działanie zamierzone, dlatego prosiłbym wszystkich, którzy zauważą u siebie taki problem, o kontakt na kontakt@goodcontent.pl, a od ręki dodamy te 2,5% :)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Minimalna to 2 PLN brutto za 1k znaków. Miała być podniesiona przed świętami, no ale to chyba trudniejsze niż podniesienie prowizji, bo na razie nic się nie dzieje w tym temacie ;p

Przy okazji, może dobrym pomysłem byłoby wprowadzenie na stronę zakładkę, w której znajdowałyby się newsy z wprowadzanymi zmianami. W moim mniemaniu jest to dużo bardziej logiczne rozwiązanie niż to co mamy obecnie, czyli umieszczanie informacji na jakimś podrzędnym forum, o którym wie pewnie garstka piszących i zlecających.

Edytowane przez WDK2
Literówka
  • Thanks 1