Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór,

W najbliższym czasie będziemy przymierzać się do wprowadzenia możliwości sprzedaży (dla copywriterów) oraz kupna (dla zleceniodawców) gotowych tekstów.

Oczywiście mam na myśli to, że każdy copywriter mógłby wystawić przygotowany przez siebie wcześniej tekst (niepublikowany gdzie indziej) po wybranej cenie, a zleceniodawca po przejrzeniu np. 500 znaków ze spacjami "próbki" mógłby kupić taki tekst na własność.

Co sądzicie o takim pomyśle? Macie może jakieś sugestie? ;)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Założyciel GoodContent.pl

• Like 2
  • Thanks 1

51 minutes ago, GoodContent.pl said:

Dobry wieczór,

W najbliższym czasie będziemy przymierzać się do wprowadzenia możliwości sprzedaży (dla copywriterów) oraz kupna (dla zleceniodawców) gotowych tekstów.

Oczywiście mam na myśli to, że każdy copywriter mógłby wystawić przygotowany przez siebie wcześniej tekst (niepublikowany gdzie indziej) po wybranej cenie, a zleceniodawca po przejrzeniu np. 500 znaków ze spacjami "próbki" mógłby kupić taki tekst na własność.

Co sądzicie o takim pomyśle? Macie może jakieś sugestie? ;)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Mi się taka opcja jak najbardziej podoba :)

Nie ma za bardzo gdzie kupować gotowych tekstów, dlatego myślę, że warto w to iść...

Piękne i lśniące włosy sprawiają, że czujesz się młodo! Sprawdź na portalu KOBIECO.PL  jak poderwać chłopaka sprawdzonymi sposobami! Towarzystwo budownictwa społecznego TBS to krok ku lepszej przyszłości... Czy długi to także jeden z Twoich problemów? sprawdź jak szybko wyjść ze spirali zadłużenia!

Pomysł trafiony , choć troszkę za późno - konkurencja już to ma w swojej ofercie, ale większy wybór gotowych tekstów to większa ich atrakcyjność dla kupujących

- zgłaszają się firmy zainteresowane artykułem sponsorowanym z linkiem lecz nie mają tekstu a temat bardzo często na cito

- jako osoba prowadząca serwis, bardzo chętnie zapoznam się z pomysłami na temat artykułu innych osób. Sam tytuł potrafi zainteresować na tyle, że chętnie kupuje taki artykuł.

- brak oczekiwanie na realizację zlecenia, po prostu kupujesz publikujesz

a teraz BTW

Kolego GoodContent.pl  zajmujesz się pośrednictwem w dostarczaniu treści na strony, nie myślałeś by rozbudować również serwis lub założyć drugi z dostarczaniem plików graficznych (zdjęcia, ilustracje etc)

Dobra, człowiek się przespał to może wypowiedzieć się nieco bardziej rozbudowanie.

Ogółem, pomysł może i jest rzeczywiście dobry, ale trochę dziwię się, że ludzie będą tworzyć treści, których w pewnej części nikt nie będzie chciał i będą po prostu wisieć. Oczywiście rozumiem, że może to być dobry sposób na promocję swojej osoby, ale czuję, że jeśli system zostanie źle wprowadzony, doprowadzi to do wyścigu szczurów i zepsucia rynku. Z pewnością parę osób skusi się na takie pisanie i jeśli tylko artykuły nie będą schodzić po normalnych cenach, zacznie się obniżanie ich wartości. Dojdzie w końcu do tego, że coraz więcej zleceniodawców zdecyduje się na kupno niezłych artykułów za grosze, zamiast płacić większą kwotę za tematyczną, dobrą treść, gdyż tu dostaną praktycznie to samo, z potrzebą wprowadzenia minimalnych korekt jak np. wsadzenie w tekst kluczowego zdania. 

Do czego to doprowadzi?

Do tego, że Ci, którzy będą szanować swój czas zrezygnują z pisania, bo tekstów na zlecenie będzie niewiele, a pisanie artykułów na giełdę, żeby zarobić parę złotych na godzinę przestanie być opłacalne. W efekcie zapewne spadną także zyski portalu, bo większość ludzi nauczy się, że może mieć niezłe teksty za grosze, zacznie się podnoszenie prowizji, ludzie zaczną odchodzić i w efekcie na portalu zostanie paru masochistów, klepiących masowo niezłe teksty za grosiki. 

Podsumowując. Giełda może i nie jest złym rozwiązaniem, ale proszę poważnie przemyśleć jak to wszystko ma wyglądać, a także możliwe sytuacje i konsekwencje. Wprowadzając coś na bij-zabij, żeby tylko było, tak jak miało to miejsce np. z systemem ocen, wyniknie z tego więcej kłopotów niż korzyści. 

I przy okazji pytanie do piszących kolegów i koleżanek: Serio zajmujecie się tworzeniem treści w taki sposób? Chętnie poznam Wasze motywacje, bo jak ja mam trochę wolnego czasu i nie ma nic atrakcyjnego do pisania, to wolę tworzyć materiały na swojego bloga ew. zajmować się inną branżą :)

Edytowane przez WDK2

Ja wychodzę z założenia, że jeden tekst w trakcie pauzy spowodowanej brakiem zleceń mogę napisać na taką giełdę i będę czekał aż zostanie kupiony. Nie zamierzam oczywiście pisać 30 tekstów, aby wisiały nie wiadomo ile, a tylko stracę na tym czas :)

Pomysł ma swoje plusy i minusy, zależy na jakich zasadach będzie wprowadzony. Jestem na tak, bo nie zaszkodzi, a może niektórym pomóc. 

Zmienię temat. Czy byłaby możliwość przeniesienia artykułów do poprawy do innej kolejki? Zdarzyła mi się ostatnio sytuacja, w której musiałem na szybko napisać zlecenie prywatne, a w międzyczasie pisania do tej osoby dostałem zwrot tekstu od innego użytkownika z prośbą o przestawienie słów kluczowych, bo nieco za bardzo je zbiłem w jego opinii. No i w trakcie szybkiego pisania nagle dostaje się coś co wybija z rytmu i zabiera czas, który w przypadku niektórych zleceń jest kluczowy. Istniałaby możliwość przeniesienia tych artykułów do osobnej kolejki, w której przez 24h mielibyśmy możliwość zaakceptować daną poprawkę i ją napisać?

Edytowane przez WDK2
  • Like 1

Dobry wieczór,

@Justyna88, już wyjaśniam - jeśli chodzi o późną porę wprowadzania zmian, to jest to standardowo stosowany w branży IT zabieg. Wiadomo, późnym wieczorem ruch na stronie jest najmniejszy, w związku z czym ewentualne błędy można szybko wychwycić, a równocześnie dotykają one najmniejszą możliwą ilość osób :) 

Bynajmniej nie chodzi o to, żeby "przepchnąć" coś na szybko ;) 

Dzisiaj wprowadziliśmy system ocen (w skali 1-5) - tym razem średnia ocen nie ma wpływu na poziom prowizji, lecz na możliwość realizacji lepiej płatnych (publicznych) zleceń (powyżej 9 zł brutto za 1000 znaków ze spacjami). Oceny są oczywiście wystawiane przez zleceniodawców za zrealizowane teksty. Aby uzyskać dostęp do lepiej płatnych zleceń, należy mieć średnią na poziomie co najmniej 4,7.

Zlecenia prywatne cały czas można realizować niezależnie od oceny.

Niestety poprzedni mechanizm - udostępniający możliwość realizacji lepiej płatnych zleceń tylko osobom z co najwyżej 5% odrzuconych tekstów - zupełnie się nie sprawdził. Doszliśmy do takiego wniosku zarówno na podstawie własnych obserwacji, jak i zgłoszeń klientów. Został on całkowicie wycofany.

Równocześnie podwyższyliśmy próg uznawania tekstów za "lepiej płatne" (z 8 na 9 zł brutto/1000 znaków ze spacjami)!

Wiem, że na początku niektórzy mogą postrzegać te zmiany negatywnie - proszę jednak o kilka tygodni, żeby sprawdzić, jaki wpływ takie zmiany będą miały na codzienną pracę i jakość tekstów. Oczywiście nie wykluczam możliwości zmiany np. poziomu minimalnej średniej uprawniającej do realizacji zleceń :) Na razie obserwujmy.

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

• Confused 2

Wszystko rozumiem. Poczułam się jak w szkole i chyba nie chcę się tak czuć. Obawiam się, że ostatnio za dużo zmian godzących w copywriterów. Być może skończy się to tak, że ci lepsi odejdą, a zostaną ci przeciętni lub początkujący. Myślę, że o planach zmian warto informować na mailu. Nie każdy bywa na tym forum. Takie moje spostrzeżenia nocne ;-)