Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Przed chwilą, ladyhaunted napisał:

Moim zdaniem warto zrobić coś takiego, że zanim zleceniodawca odrzuci tekst, ma obowiązek zgłosić go do poprawy, z wyraźnym zaznaczeniem tego, co mu się nie podoba. Wtedy copy dostaje szansę, żeby się poprawić i jest to całkiem sprawiedliwe. Jeśli tekst w dalszym ciągu nie spełnia oczekiwań, wtedy można go ewentualnie odrzucić. Jest duży problem z tym, żeby zleceniodawcy precyzowali, jakie są ich oczekiwania - miałam sytuacje, w których ktoś odrzucił tekst, bo "niemerytoryczny", choć wszystko było napisane rzeczowo i na faktach, bez lania wody, albo zgłosił do poprawy i napisał w skrócie, że wszystko trzeba zmienić, bo "nieunikalne", chociaż unikalne było. Takie zgłoszenie tekstu do poprawy z komentarzami wiele mówi o człowieku i o tym, czego można się po nim spodziewać. Ja, np. jeśli widzę, że ktoś po prostu sam nie ogarnia, o co mu chodzi, rezygnuję, bo nie będę się z nim użerać i dogadzać, kiedy nie wiem nawet, co mam konkretnie zrobić. Oddanie tekstu do poprawki daje możliwość anulowania zlecenia przez copywritera i w ten sposób można byłoby choć trochę "odsiać" tych, którzy oczekują fajerwerków, tylko sami nie wiedzą, jak by miało to wyglądać. W przeciwnym wypadku może się okazać, że będzie sporo odrzutów i copywriterzy wylecą z progu nie dlatego, że nie umieją pisać, tylko dlatego, że zleceniodawcy nie umieją określić, co w ogóle zamawiają (a niektórzy z nich nawet nie rozumieją, co zamawiają).

Właśnie o coś takiego mi chodziło :)

Ja o tym pisałam podając swoje pomysły, że dodatkowo powinno być tak, że zleceniodawca ma uzasadnić odrzucenie tekstu, a odrzucić może go dopiero po zwróceniu do poprawy i otrzymaniu źle poprawionego. Poza tym fajnie by było móc zgłosić moderatorom reklamację do odrzucenia tekstu z powodu nieodpowiedniego uzasadnienia, bo zleceniodawcy potrafią odrzucić za niewielkie błędy, które można poprawić albo za to, że coś nie napisane, a sami nie napisali w zleceniu, że trzeba to napisać. Copy to nie jasnowidz. Albo podają powód, że nieunikalne, a przecież to moderatorzy przepuszczają przez plagiat i nie oddaliby nieunikalnego tekstu, więc zleceniodawca nie ma prawa stwierdzać nieunikalności...

I jeszcze byłoby fajnie zrobić coś takiego jak już była mowa wcześniej - Czas na napisanie tekstu 6 godzin dla tekstów od 1 do 5 tys. znaków i 12 godzin dla tekstów 6 i więcej tys. znaków, albo ustalić górną granicę długości tekstu możliwą do napisania w 6 godzin , żeby nie było zleceń na 30-60 tys znaków, bo na takie to nawet doba wydaje się być mało...

• Thanks 1

Padła propozycja kiedyś z mojej strony, nieprzyjęta, a niedawno ze strony pana Admina - 1 godz/1000 znaków. To jest dobry pomysł, bo 6 godzin to trochę za dużo na precle, ba,  teksty na 2-3 tys. znaków pisze się nawet w jakieś pół godziny, a na 30 tys znaków byłoby ponad doba wtedy. Na 60 tys. 2,5 doby. To byłoby dobre!

Just now, KamiX said:

Padła propozycja kiedyś z mojej strony, nieprzyjęta, a niedawno ze strony pana Admina - 1 godz/1000 znaków. To jest dobry pomysł, bo 6 godzin to trochę za dużo na precle, ba,  teksty na 2-3 tys. znaków pisze się nawet w jakieś pół godziny, a na 30 tys znaków byłoby ponad doba wtedy. Na 60 tys. 2,5 doby. To byłoby dobre!

W przypadku długich zleceń czas jak najbardziej można wydłużyć, ale tych 6 godzin moim zdaniem nie ma już co skracać. To optymalne rozwiązanie na ten moment.

• Like 2

Przepraszam, jeśli pomysł się już przewinął, bo nie chciało mi się śledzić dokładnie, ale można zablokować możliwość odrabiania punktów tekstami/stawkami preclowymi.

Można też ew. zmniejszyć limit dostępu do prestiżowych zleceń. Powtarzam, przy ocenach 4, 5, 4, 5, 5, 5, 4, 4 - zawsze średnia będzie 4,5. To jest krzywdzące dla topowych copy, tym bardziej, że zlecający nie będą widzieli zasadniczej różnicy w ocenie pomiędzy tą "4" a "5". Jest dokładnie tak, tak pisaliście gdzieś powyżej - zlecający nie dają precyzyjnych opisów potrzeb, a potem dostajesz niższą ocenę, bo nie czytasz w ich myślach. Stąd liczenie stawek jest ok, bo skoro ostatecznie zaakceptowali, tzn., że tekst był warty tej kasy.

Przy okazji z innej beczki, bo w ogóle się nie orientuję w temacie zabezpieczenia tekstów przez platformę. Czy mogą zdarzyć się sytuacje, że nieuczciwy zlecający odrzuca tekst, nie płaci, ale go sobie i tak przekopiuje do wykorzystania?

@KamiX Przepraszam za umniejszenie roli Twojego całkowicie autorskiego pierwotnego pomysłu, nie było to moją intencją, zwracam honor, dziewczyno :).

3 godziny temu, kluskaKRK napisał:

Ja bym ewentualnie wydłużyła czas na realizację w przypadku zleceń bardzo długich. Zakazanie ich zlecenia to głupota :)

A ja bym dopełniła: zleceń długich i /lub wymagających researchu. Zdarzają się zlecenia, w których zleceniodawca podkreśla, że tekst ma być wysokiej jakości. Czyli mamy ten wymóg + musimy zorientować się w temacie i jakoś to ująć z sensem. A na to potrzeba czasu.

A zwróćmy uwagę na choćby to zlecenie: https://panel.goodcontent.pl/campaign/list/49711 - niby 13 opisów, ale ma być to wszystko razem - i wymóg całkowity: 62400 znaków zzs - pomijam stawkę, ale jest co co robić i bez researchu.

A tutaj: https://panel.goodcontent.pl/campaign/list/50059 - 37500 znaków ze spacjami - pomijam znów kwotę, bo można po postu nie godzić się na taką zapłatę za : "Tekst naukowy na 15 stron  z przypisami na jutro". ale czas na realizację powinien być tez odpowiedni.

A czy ktoś wpadł jednak na to, żeby urealnić czas na jakikolwiek tekst? Bo w 6 godzin można napisać ileś tysięcy znaków, ale jak ktoś oczekuje researchu, napisania i jeszcze jakości przy tylu znakach, to może wypadałoby podzielić zlecenia, które można napisać do 10 godzin i do 24 godzin lub nawet dłużej.

Edytowane przez maugosias

Się czepiacie. Bidny student potrzebował pracy licencjackiej, a Wy z błotem mieszacie :D

BTW. System ocen właśnie zarżnął niektórych mniejszych zlecających. Nie będę leciał po nazwiskach, gdyż mamy to nieszczęsne RODO, ale swego czasu teksty tej osoby znajdujące się w granicach 4-5 złotych/1k schodziły prawie od ręki, gdyż nie było w nich zbyt dużych wymagań. Przyszły oceny i zaczęło się trójkowanie wszystkich tekstów. Efekt? Stoją.

Edit: Podesłałem informacje na wiadomość prywatną.

Edytowane przez WDK2
Dopisek kolejny
  • Like 1

46 minutes ago, WDK2 said:

Się czepiacie. Bidny student potrzebował pracy licencjackiej, a Wy z błotem mieszacie :D

dokładnie jest się przynajmniej z czego pośmiać :D Nie wiem o co ten cały ból d... - nie pasuje zlecenie, bo za mało płatne, za długie, za skomplikowane, nie ten temat itd itd itd to nie realizuję :P Proste :)

Edytowane przez kluskaKRK