Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Ja też już domyślam się o kogo chodzi. Dostaję od niego naprzemienne 3 i 4. Czasem lubiłam sobie pisać takie zlecenia, gdy nie było nic ciekawszego. Teraz jednak muszę odpuścić, bo niesamowicie zaniża średnią. Jeśli będzie tak robił, nikt nie będzie chętny na jego teksty i wtedy powstanie problem ;)

Dobry wieczór,

System ocen zostanie najprawdopodobniej w najbliższym czasie zastąpiony nieco innym rozwiązaniem.

Zlecenia o stawce równej lub wyższej niż 9 zł brutto/1000 znaków ze spacjami będą dostępne tylko dla tych copywriterów, u których udział odrzuconych (przez zleceniodawcę, nie przez antyplagiat) tekstów o budżecie równym lub wyższym 9 zł brutto/1000 zzs nie przekracza 5% zaakceptowanych+odrzuconych tekstów powyżej tego budżetu.

Przejrzeliśmy dokładnie statystyki odnośnie odrzuceń i wygląda na to, że próg 5% jest w tym przypadku optymalny - statystycznie rzecz biorąc, po przekroczeniu progu 5% (biorąc pod uwagę wszystkie konta copywriterów posortowane według wspomnianego wyżej współczynnika) odsetek zaczyna gwałtownie rosnąć (żeby osiągnąć nawet 30%-40% w niektórych przypadkach).

Lepsze rozwiązanie? :)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Założyciel GoodContent.pl

Wszystko, byle nie te oceny. Przed chwilą dostałem trójkę, mimo spokojnego poprawienia tekstu gościowi, który przyjmuje go potem bez problemu, chociaż potrzeba poprawy pojawiła się z powodu tego, że nie czytam w jego myślach. Jak to się nie zmieni, to ja rezygnuję. Z takim warsztatem nie będę się tu pocił za grosze przy preclach.

Na pewno lepsza opcja niż oceny, ale ja nadal jestem za tym, że: zleceniodawcy nie podoba się tekst to daje go do poprawki z jasnymi wytycznymi lub odrzuca z uzasadnieniem, a copywritera wrzuca na czarną listę. Wtedy ma spokój z osobami, które mu nie pasują. Poza tym można zlecać prywatnie, wtedy widzi się, kto ile ma napisanych tekstów, ile odrzuconych, itd. Jeśli ktoś ma np. 500 zaakceptowanych i kilka odrzuconych, to umie pisać. Na platformie znajdują się przecież osoby, które potrafią odrzucić bez powodu kilka tekstów z jednego zlecenia. Ktoś zaangażowany w swoje zlecenie poradzi sobie w każdej sytuacji.

Nie zamykałbym nikomu odgórnie dostępu do lepiej płatnych zleceń, mogą to zrobić sami zleceniodawcy.

W każdym razie oceny na pewno powinny zniknąć.

Edytowane przez Matthew1991
  • Like 1

Właśnie, jeżeli zleceniodawcy mają możliwość wrzucenia kogoś na czarną listę, to po co tak naprawdę robić w ogóle te ograniczenia? W sumie, nawet jeżeli komuś kto daje 9zł/1000zzs nie spodoba się jakiś tekst danej osoby, to nie znaczy, że innemu zleceniodawcy z tego progu również nie podpasuje styl pisania, czy coś tam innego. Trochę bez sensu w takim razie robić takie ograniczenia, skoro odsiew może zrobić sam zleceniodawca, bazując faktycznie na tym, czy mu się podobają teksty, czy nie. A odrzucić przecież i tak mógłby, po daniu do poprawki. 

• Thanks 1

Dokładnie.

Prawdą jest to, że zleceniodawcy muszą szukać dobrych copy dla siebie, bo nie wszyscy piszą tak, że im to będzie pasować. Z tym, że działa to też w drugą stronę. Copywriterzy muszą naszukać się dobrych zleceniodawców, którzy np. faktycznie oczekują tego, co podają w wytycznych, a nie potem odsyłają do poprawek i mają jeszcze kilkanaście dodatkowych punktów do zrealizowania (nieraz miałem taką sytuację). Nie wspominając już o tym, że w cenie precla oczekuje się przynajmniej zaplecza. 

Każdy odpowiada sam za siebie, a i tak zleceniodawca ma lepiej, bo może wrzucić copy na czarną listę, a ja nie mogę zrobić tego w drugą stronę. Muszę po prostu zapamiętywać dla kogo pisać, a dla kogo nie powinienem tego robić.

Dzień dobry,

Zgodzę się, że przy dłuższej współpracy faktycznie można na własną rękę "dobierać" sobie najlepszych copywriterów do współpracy.

Co jednak w przypadku, kiedy klient zleca pierwsze zlecenie na platformie (mające charakter "testu") i akurat trafi mu się copywriter, który ma 30% odrzuconych tekstów?

Wiadomo, że tekst nie będzie najwyższej jakości. Klient zrazi się raz na zawsze do platformy, w wyniku czego już nigdy nie zleci napisania ani jednego tekstu - nie będzie miał wtedy okazji do wyselekcjonowania najlepszych copywriterów. 

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Dzisiaj się relaksowałem na desce i sobie rozmyślałem i wpadłem na pomysł, z którego i tak nikt nie skorzysta, ale mniejsza o to.

W skrócie: Zleceniodawca zleca tekst o wartości powyżej 9 zł. Wpisuje kwotę za 1k znaków i wyświetla mu się napis, że do tekstów droższych i wyższej jakości proponowane jest stworzenie zlecenia prywatnego, dla najlepszych autorów na portalu. I wyświetla się checkbox, który trzeba zaznaczyć jeśli ma się życzenie, żeby zlecenie wyświetliło się tylko tym osobom, które mają załóżmy te nie więcej niż 5% odrzuconych drogich tekstów. Jeśli checkbox nie zostanie zaznaczony to zlecenie wyświetli się wszystkim. Ten sposób sprawi, że i wilk będzie syty i owca cała.

Zleceniodawcy dla ważnych tekstów będą mogli wybrać tylko najlepszych copy lub zdecydować się na udostępnienie zlecenia wszystkim. Teksty udostępnione wszystkim pozwolą osiągnąć poziom 5% tym osobom, które są nieco poniżej progu. System ten sprawi, że w razie czego autor będzie mógł mieć pretensje tylko do siebie, że nie zaznaczył checkboxa i ewentualnie dostał gorszy tekst. Wydaje mi się, że udostępnienie możliwości wyboru to będzie najlepsze możliwe rozwiązanie. W końcu mamy wolny rynek.

Edytowane przez WDK2

Yyyy .... pomysł z tym checkboxem co najmniej dziwny :P logiczne jest, że każdy woli chyba otrzymać tekst lepszej jakości, jak płaci już te minimum 9 zł za 1000 zzs.

Jak dla mnie obecny pomysł p. Bartłomieja wydaje się być w miarę w porządku. Pytanie tylko jak można dostać się do tej grupy "elitarnych" copywriterów lub do niej powrócić :)

• Like 1

1 minutę temu, kluskaKRK napisał:

Yyyy .... pomysł z tym checkboxem co najmniej dziwny :P logiczne jest, że każdy woli chyba otrzymać tekst lepszej jakości, jak płaci już te minimum 9 zł za 1000 zzs.

Dokładnie o tym samym pomyślałem - dobrze, że nie jestem jedyny ;) 

2 minuty temu, kluskaKRK napisał:

Pytanie tylko jak można dostać się do tej grupy "elitarnych" copywriterów lub do niej powrócić :)

Z założenia dostęp do tekstów o budżecie powyżej 9 zł brutto/1000 zzs będzie dostępny dla wszystkich, którzy mają:

1. Co najmniej 20 zaakceptowanych tekstów,
  2. Maksymalnie 5% odrzuconych tekstów (ogólnie),
  3. Maksymalnie 5% odrzuconych tekstów powyżej 9 zł brutto/1000 zzs

Kwestia powrotu będzie rozpatrywana indywidualnie - na maila, jeśli odrzucenie któregoś z tekstów powyżej 9 zł brutto/1000 zzs jest mocno dyskusyjne :)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski