Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

@Zasmiecony, najlepiej płatne Zamówienia publiczne (o budżecie powyżej 9 złotych brutto za 1000 znaków ze spacjami) dostępne są tylko dla copywriterów, którzy:

• Mają na koncie co najmniej 20 zaakceptowanych tekstów,
  • Mają maksymalnie 5% odrzuconych tekstów (w porównaniu do sumy zaakceptowanych i odrzuconych tekstów),
  • Mają maksymalnie 10% odrzuconych tekstów o budżecie powyżej 9 złotych brutto za 1000 znaków ze spacjami (w porównaniu do sumy zaakceptowanych i odrzuconych tekstów o budżecie powyżej 9 złotych brutto za 1000 znaków ze spacjami).

@Matthew1991, mogę prosić o maila w tej sprawie? Przyjrzymy się temu :)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Założyciel GoodContent.pl

Witam ostanie słowne ostrzeżenie za spamowanie tematów konkurencji.  Macie zakaż udzielania się w tematach konkurencyjnych zarówno kierownictwo, pracownicy,  osoby "kibicujące" (wiemy o co chodzi). Pozdrawiam

p.s kolejnego ostrzeżenia nie będzie - temat zniknie z tego forum.

Jest jakaś opcja blokowania zleceniodawców, aby ich oferty się nie wyświetlały lub chociaż blokowania powiadomień mailowych od takich osób? Co kilka dni - czasem nawet codziennie - dostaję zaproszenia do prywatnych zleceń od pana J.K. za śmieszną stawkę i zaczyna być to irytujące, gdy człowiek otwiera pocztę z myślą, że może wpadnie coś ciekawego, ale nie, po raz kolejny ochłapy za wysoką jakość. 

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

6 minutes ago, sindirus said:

Jest jakaś opcja blokowania zleceniodawców, aby ich oferty się nie wyświetlały lub chociaż blokowania powiadomień mailowych od takich osób? Co kilka dni - czasem nawet codziennie - dostaję zaproszenia do prywatnych zleceń od pana J.K. za śmieszną stawkę i zaczyna być to irytujące, gdy człowiek otwiera pocztę z myślą, że może wpadnie coś ciekawego, ale nie, po raz kolejny ochłapy za wysoką jakość. 

Widzę, że nie tylko do mnie wysyła te prywatne zaproszenia :D

A mnie nurtuje jedna kwestia związana z GC! Zapewne znacie odpowiedź.

Zleceniodawca musi zaakceptować tekst, a co za tym idzie - ma do niego pełny dostęp przed akceptacją. Co, jeżeli go odrzuci, a następnie wykorzysta (oczywiście, żeby po januszowemu nie płacić)? Jakie jest lekarstwo na takie sytuacje w GC?

Żadne, możesz dochodzić swoich praw prywatnie na drodze cywilnej na podstawie naruszenia autorskich praw majątkowych i najczęściej też osobistych, bo sprzedawane teksty bardzo rzadko, jeśli w ogóle, są podpisywane danymi rzeczywistego autora. GC jedynie nakłada (co za zaskoczenie) karę na copywritera, jeśli ten wykorzysta teksty po ich sprzedaży. Jednocześnie w żadnym miejscu nie widzę, aby copywriter przy sprzedaży/realizacji tekstów przenosił w sposób skutecznie prawny na zleceniodawcę lub nawet samo GC prawa majątkowe do wykonanych tekstów. 

Jest tylko lakoniczny zapis w umowie przesyłanej przy wypłacie:

"Zamawiający zachowuje wszystkie prawa wynikające z ustawy o prawie autorskim oraz prawach
pokrewnych."

Który ma zerową wartość prawną (art. 41 - brak wymienionych pól eksploatacji, zwracam też uwagę na art. 43 o odpłatności za przeniesione prawa majątkowe. Nie, "wypłata" z GC nie jest odpłatnością za prawa majątkowe, to należność za wykonanie dzieła; do tego brak wyraźnego oznaczenia utworów, do których odnosi się proces cesji praw autorskich).

Ciekawy jestem, jak to wygląda z drugiej strony - czy zleceniodawcy wraz z fakturą za zakup tekstów otrzymują też umowę o przeniesieniu praw autorskich do zakupionych tekstów.

Oczywiście w przypadku tekstów zamawianych i kupowanych na potrzeby SEO, gdzie stawki nie są wysokie, zakładanie sprawy o każdy z tysiąca wykonanych tekstów i bezprawnie wykorzystywanych przez zleceniodawcę mija się z celem (chociaż jak ktoś ma zaprzyjaźnioną kancelarię prawną... ;). Więc to tak sobie funkcjonuje, copywriterzy się nie buntują, bo o precla za 2zł do sądu się iść nie opłaca, a zleceniodawcy żyją w błogiej nieświadomości, że są chronieni przez GC i wszystko jest OK.

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

Proszę o jakieś konkrety, na kiedy są przewidziane plany wprowadzenia giełdy tekstów na GC, oczywiście nie chodzi mi o konkretną datę, tylko czy to kwestia miesiąca-dwóch, czy raczej pół roku-roku itp. :)

Co do dyskusji powyżej, to mam nadzieję, że administracja GC chociaż banuje konta klientów, którzy przywłaszczają sobie odrzucone teksty.

Edytowane przez marek_____

Dnia 28.03.2019 o 16:24, kluskaKRK napisał:

Widzę, że nie tylko do mnie wysyła te prywatne zaproszenia :D

Odkąd napisałam do tego pana prywatną wiadomość z informacją, że nie jestem zainteresowana tego typu tekstami, dostaję nieco mniej zaproszeń :D  :D:D , ale nadal dostaję ;)