Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

23 godziny temu, pawig napisał:

Jak wygląda cały proces wypłaty środków z GC. Wczoraj zleciłem wypłatę. Czytałem tu, że przyjdzie umowa i rachunek, które trzeba podpisać i przesłać skan maila. Jak to wygląda? Jak długo czeka się na te dokumenty i czy przychodzą one przy każdej wypłacie czy tylko przy pierwszej, a potem już po prostu realizowane są przelewy?

Przy każdej wypłacie proces wygląda podobnie. Papiery, o jakich wspominasz, zwyczajowo przychodzą do 2 dni od zlecenia wypłaty i max drugie tyle czekasz na przelew, po wysłaniu prawidłowo podpisanych dokumentów.

• Thanks 1

Myślałem, że jest może jakieś ogólne archiwum z tytułami zrealizowanych zleceń, nie śledziłem tego.

Jeśli chodzi o moje archiwum, to u mnie na razie nic nie zniknęło, a opcja wyszukiwania działa bez zarzutu.

Zalecacie przekopiować? :)

Edytowane przez PaulMott

Dzień dobry,

Kolumna "Tytuł" została już przywrócona, przepraszamy za zamieszanie :)

Jak trafnie zauważyła @Justyna88, w najbliższym czasie planujemy wdrożenie zmian, o których pisałem tutaj jakieś dwa miesiące temu:

Cytat

Planujemy za jakiś czas przywrócić system ocen, który tym razem byłby zmodyfikowany o Państwa sugestie:

1. Na początku nie założylibyśmy żadnego progu, od którego widoczne byłyby lepiej płatne zlecenia - system ocen miałby działać przez jakiś czas bez żadnych konsekwencji, a dopiero po wyklarowaniu sytuacji ustaliliśmy próg ocen, od którego będą widoczne lepiej płatne zlecenia,
  2. Odrzucenie tekstu nie oznaczałoby automatycznie oceny "1",
  3. Oceniane byłyby tylko teksty o budżecie powyżej 4 zł brutto/1000 znaków ze spacjami - nie będą oceniane np. precle i inne teksty niskiej jakości

Oprócz tego, wystawienie każdej oceny niższej niż maksymalna będzie trzeba odpowiednio umotywować!

Generalnie zmieniliśmy wszystkie te założenia, które ocenili Państwo negatywnie - jak mówiłem, nie chcę nikomu utrudniać życia, dlatego konsultacje to dla mnie bardzo istotna rzecz :)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Założyciel GoodContent.pl

A wchodzi w ogóle w grę możliwość częstszych wypłat? Nie mówię tutaj o nieograniczonej ilości wypłat po każdym przekroczeniu progu 100zł, ale np. o 4 wypłatach w miesiącu, aby można było wypłacać sobie "tygodniówki" :) Albo chociaż 2 wypłaty w miesiącu, aby środki można było wypłacać sobie co dwa tygodnie. To moje subiektywne zdanie, ale wydaje mi się, że perspektywa otrzymania szybciej środków jest po prostu bardziej motywujące. Ale tak jak mówię, to tylko moje subiektywne zdanie.

Jeśli ten temat był już tu na forum omawiany to sorry.

@pawig Każda umowa wiąże się z kosztami i czasem, który trzeba poświęcić na jej przygotowanie i dostarczenie do US. Wiązałoby się to zapewne z koniecznością zwiększenia prowizji, a co za tym idzie mniejszymi zarobkami dla nas, więc domyślam się, że jest to raczej kiepski biznes.

@GoodContent.pl Dlaczego Pan aż tak bardzo uparł się na ten system z ocenami? Czy ten, który mamy obecnie, w dalszym ciągu się nie sprawdza? Jeśli zależy Panu na dostarczanie klientom jak najlepszej treści to dlaczego została wykonana zmiana  z 5% na 10% odrzuconych tekstów (jeśli dobrze pamiętam, ale nie jestem tego pewny). I najważniejsze - dlaczego system ocen ma być lepszy od tego co mamy obecnie? I proszę nie powoływać się na to, co już Pan mówił, że klienci uważali, że dostają lepsze teksty, gdy był on wprowadzony ostatnio, bo a) wszystko to trwało za krótko, a w dodatku co chwila wprowadzane były zmiany, b) większość udzielających się w serwisie osób dostała oceny 5 za każdy napisany tekst i w rzeczywistości nie doszło do odsiania słabszych autorów. 

Wykonywane co chwila zmiany nie poprawiają wiarygodności tego portalu.

Edytowane przez WDK2
  • Like 1

Przed chwilą, WDK2 napisał:

@pawig Każda umowa wiąże się z kosztami i czasem, który trzeba poświęcić na jej przygotowanie i dostarczenie do US. Wiązałoby się to zapewne z koniecznością zwiększenia prowizji, a co za tym idzie mniejszymi zarobkami dla nas, więc domyślam się, że jest to raczej kiepski biznes.

1. Żadnych umów nie dostarcza się do US :) Jeśli chodzi o zapłacenie zaliczki na podatek dochodowy to robi się to raz w miesiącu - jeden przelew zbiorczy dla wszystkich wypłat dla danego copy w poprzednim miesiącu. Zatem liczba przelewów do US się nie zwiększa. Jeśli w kwietni wypłacę kasę jeden raz czy 10 to GC i tak za mnie zrobi tylko jeden przelew do US w maju.

2. Większość banków oferuje konta firmowe  z darmowymi przelewami (Alior Bank ma nawet darmowe przelewy ekspresowe w przypadku kont firmowych), więc większa ilość przelewów nie wiąże się z większymi kosztami przy ich realizacji.
3. Konkurencja potrafi realizować nieograniczoną liczbę wypłat w miesiącu i to w max 2-4 dni od zlecenia wypłaty więc można. A ja nie mówię o nieograniczonej możliwości wypłat, a jedynie o jej zwiększeniu do 2-4 w miesiącu.

A ja mam obawy czy zleceniodawcy będą non-stop lecieli z ocenami 5,0 dla fajnych tekstów. Pewnie dla urozmaicenia i faktu, że nie w 100% utrafiło się w ich intencje, będą często sypać "czwórkami", bez większej świadomości, jakie ma to konsekwencje dla dobrych copywriterów. Już raz o tym wspominałem.

• Like 2

1 minutę temu, WDK2 napisał:

@pawig Wziąłeś pod uwagę, że koszt wykonania umowy przez biuro rachunkowe zapewne trochę kosztuje ;)?

No błagam Cie!? Przecież to jest standardowa umowa. Szablon, w którym zmieniają się tylko dane wykonawcy, liczba napisanych tekstów i kwota :) 9 lat prowadziłem własną działalność i jeśli tę umowę za każdym razem przygotowuje biuro rachunkowe to jest nonsens i miech na sali :D Przecież za każdym razem dostajesz dokładnie taką samą umowę, robioną na tym samym szablonie :)

• Like 1