Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Niebawem zakładam JDG pod kątem pośrednictwa kredytowego, ale wpiszę tam sobie też copywriting. Zamierzam korzystać ze zwolnienia podmiotowego z VAT. Czytam, że jeśli obroty nie przekroczą 200 tys. zł. rocznie, to nie rejestruję się jako Vat-owiec i nie płacę tego podatku. W każdym roku ten limit się zeruje i znowu mam kolejne 200 tys. zł.? Jak wygląda faktura za usługę copywritingu? Gdzieś wyczytałem, że normalnie jest na to stawka 8%, ale jeśli korzystam z tego zwolnienia, to rozumiem, że nie doliczam już i nie wykazuję w ogóle żadnego dodatkowego VAT-u?  W przypadku GC wystawiam netto/brutto tą samą wartość, jaka widnieje przy zleceniach i statusie "stawka w przypadku faktury"?

Dzień dobry,

@plamster, to cały czas jest do wdrożenia, ale obawiam się, że jeszcze chwilę to potrwa...

Chcemy najpierw załatwić sprawy, które czekają na wdrożenie od dłuższego czasu. Przykładowo dzisiaj wreszcie zakończyliśmy testy systemu powiadamiającego Klientów, że zastosowana stawka może być zbyt niska. Oprócz tego dołączamy również od razu możliwość podniesienia stawki :)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Założyciel GoodContent.pl

3 godziny temu, GoodContent.pl napisał:

Dzień dobry,

@plamster, to cały czas jest do wdrożenia, ale obawiam się, że jeszcze chwilę to potrwa...

Chcemy najpierw załatwić sprawy, które czekają na wdrożenie od dłuższego czasu. Przykładowo dzisiaj wreszcie zakończyliśmy testy systemu powiadamiającego Klientów, że zastosowana stawka może być zbyt niska. Oprócz tego dołączamy również od razu możliwość podniesienia stawki :)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Założyciel GoodContent.pl

Fajnie, to od kiedy będziemy wreszcie mogli poszantażować zleceniodawców? :)

Edytowane przez PaulMott

Świetnie! Miejmy nadzieję, że to podziała na zleceniodawców. Fajnie byłoby gdyby otrzymywali komunikat, że stawka jest za niska w stosunku do wymagań i albo podwyższają stawkę, albo zniżają wymagania, albo, żeby podwyższyli stawkę jeśli zależy im na realizacji przez najlepszych copy, bo najlepsi nie biorą zleceń ze zbyt niskimi stawkami. 

Pomyślałam też, że fajną sprawą byłoby wprowadzenie limitu wiszenia zleceń na liście. Np. zlecenie może wisieć na liście dwa tygodnie i przed upływem tego czasu zleceniodawca dostaje wiadomość, że musi wprowadzić zmiany, jeśli chce by zlecenie pozostało na liście i zostało zrealizowane i podpowiedź co powinien zmienić. 

• Like 1

@GoodContent.pl natknąłem się na przykry problem. Ostatnio wziąłem zlecenie polegające na odświeżeniu artykułu, który miał zawierać kilka ustaw. Zacytowane ustawy system uznał za plagiat i dwukrotnie odrzucił ten sam tekst. Dziś inny klient odrzucił mój inny tekst (pierwsze stosowne odrzucenie) a ja dostałem bana. Czy istnieje możliwość odwołania się od takiej blokady?