Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Fajnie, że Was znalazłam. Konto na GC mam od jakiegoś czasu, ale dopiero od niedawna zaczęłam pisać poprzez platformę. Wcześniej, przez ponad pięć lat tworzyłam teksty dla klientów, których wyszukiwałam sama. Trochę mnie szokują stawki za 1000 znaków zs, ale cóż, jak się nie ma, co się lubi... Nie mam właściwie problemów z GC, wszystko hula i pracuje się przyjemnie. Pytanie moje dotyczy opcji filtrów. Jeśli ustawię wyświetlanie zleceń od najwyższej stawki za 1000 znaków, to da się ten filtr zapisać tak, by po powrocie z wybranego zlecenia, nie trzeba było sortować jeszcze raz? Podobne pytanie dotyczy nawigacji - jest opcja, by ze zlecenia wracać na wybraną stronę, a nie zawsze na pierwszą? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Dzień dobry, czy ktoś z Was podejmował się napisania artykułu o Energylandii? Ja raz spróbowałam, niestety zleceniodawca odrzucił, ponieważ dokonałam lekkiej odmiany słów kluczowych. Dostałam możliwość poprawki, naniosłam zmiany wg wytycznych, a i tak tekst został ponownie odrzucony. Widzę, że już od około 1,5 tygodnia temat co chwila pojawia się i znika - zastanawiam się, czy inni też mieli takie przygody jak ja?

5 godzin temu, neronswife napisał:

Cześć. Fajnie, że Was znalazłam. Konto na GC mam od jakiegoś czasu, ale dopiero od niedawna zaczęłam pisać poprzez platformę. Wcześniej, przez ponad pięć lat tworzyłam teksty dla klientów, których wyszukiwałam sama. Trochę mnie szokują stawki za 1000 znaków zs, ale cóż, jak się nie ma, co się lubi... Nie mam właściwie problemów z GC, wszystko hula i pracuje się przyjemnie. Pytanie moje dotyczy opcji filtrów. Jeśli ustawię wyświetlanie zleceń od najwyższej stawki za 1000 znaków, to da się ten filtr zapisać tak, by po powrocie z wybranego zlecenia, nie trzeba było sortować jeszcze raz? Podobne pytanie dotyczy nawigacji - jest opcja, by ze zlecenia wracać na wybraną stronę, a nie zawsze na pierwszą? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

No niestety stawki są niskie. Pozwolono zleceniodawcom decydować o cenie i kombinują, żeby jak najmniej zapłacić. Ciągle mówimy, że powinien być podział na rodzaje tekstów i minimalne stawki dla każdego rodzaju, ale mają to w nosie. Wprowadzają informacje dla zleceniodawców o kwocie jaką na rękę dostanie copywriter i komunikaty, że mogliby podwyższyć stawkę. Ciekawe czy coś to da. Ja uważam, że trzeba zleceniodawcom dać do zrozumienia, że jeśli chcą tekstu wysokiej jakości, napisanego przez dobrego copy to muszą więcej zapłacić...

Co do filtrów to raczej chyba nie ma możliwości zapisania ustawienia, a jeśli chodzi o nawigację to też mnie to denerwuje, że wchodzę w jakieś zlecenie na 4 z 5 stron i kiedy jednak mi nie odpowiada i wychodzę, to wraca mnie do 1 strony... Też wolałabym wrócić do tej, na której byłam, a nie przeskakiwać od nowa. 

Dzięki za odpowiedź. Stawki bolą, zwłaszcza jak się pisało przez ostatni czas za naprawdę przyzwoitą kasę. Traktuję to jednak jako przerywnik i uzupełnienie budżetu, między klientami spoza platformy. Zawsze to parę groszy. Co do tej nawigacji - lipa straszna. Dziwi mnie, że więcej osób na to nie zwraca uwagi. Przekopałam temat i nie widziałam, żeby kogoś to tak bolało jak mnie :D No nic, może kiedyś ktoś to usprawni. Przyjemnego weekendu!

1. Sortuję zlecenia od najlepiej płatnych do najgorzej płatnych - dzięki temu przeglądam te z 1, bardzo rzadko z 2 strony. Oszczędność nerwów i czasu.

2. Otwieram każde interesujące mnie zlecenie w nowej zakładce, a potem je w spokoju przeglądam, co jest bardziej intuicyjne niż nawigacja i sortowanie ustawione na GC.

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

@Wwwoman heh, jest to jakiś pomysł. Porównując jednak stawki rynkowe, a te na platformie, musielibyśmy zbojkotować właściwie wszystkie zlecenia. Na dobrą sprawę, pisząc o fintechu (poziom podstawowy) jakieś tam proste zaplecza, brałam 12-15 zł za 1000 znaków bez grymaszenia zleceniodawcy. Ale, tak jak pisałam, wiem w co się pakuję i nie marudzę. 

@sindirus dzięki za podpowiedź. Nie wpadłabym na to, by otwierać w osobnej karcie. Dużo ułatwia. 

Dużo się tu dyskutowało o systemie ocen. Ja dziś dostałem takiego "kwiatka". Ocena 4 i komentarz "mile widziane stosowanie nagłówków". Tyle, że ten tekst był podzielony na nagłówki, dokładnie trzy :) Ja nawet precle piszę z nagłówkami, bo mi tak się po prostu łatwiej pisze.

Rozumiem niższą ocenę jakby w tekście były jakieś błędy, literówki, albo nie do końca był dostosowana do wymagań klienta. Ale w takiej sytuacji to ręce opadają :) Niska ocena za brak nagłówków, które są :)

1 minute ago, pawig said:

Dużo się tu dyskutowało o systemie ocen. Ja dziś dostałem takiego "kwiatka". Ocena 4 i komentarz "mile widziane stosowanie nagłówków". Tyle, że ten tekst był podzielony na nagłówki, dokładnie trzy :) Ja nawet precle piszę z nagłówkami, bo mi tak się po prostu łatwiej pisze.

Rozumiem niższą ocenę jakby w tekście były jakieś błędy, literówki, albo nie do końca był dostosowana do wymagań klienta. Ale w takiej sytuacji to ręce opadają :) Niska ocena za brak nagłówków, które są :)

No niestety klienci często nie potrafią od samego początku sprecyzować swoich wymagań.

Ja jak dotąd mam na sowim koncie dwie czwórki. Jedna za brak ujęcia w tabeli składu produktu tylko jego opisanie w liście. A wydaje mi się, że GC nie przewiduje w ogóle wstawianie tabel. No ale machnęłam ręką. Druga ocena 4 za literówki niby. Sprawdziłam trzy razy tekst i żadnej literówki nie znalazłam. Na razie jednak oceny na nic nie wpływają więc nie chce mi się reklamować ocen :) Dodam, że ten drugi tekst musiałam poprawić. W opisie zlecenia było bowiem podanie przykładów maseczek, które można wykonać w domu. Podałam więc trzy takie przykłady i je opisałam. Dostałam zwrotkę, bo "zapomniałem napisać, że chcę takich przykładów minimum siedem".

Zauważyliście jednak, że od kiedy pojawił się obowiązek uzasadniania ocen niższych niż 5 to oceny są wyższe lub klienci tekstów po prostu nie oceniają? Czyli wcześniej wychodzi na to, że dawali czwórki i trójki dla zasady. Teraz trzeba uzasadniać i się nieco wysilić więc dają piątki lub nic nie dają :P

2 godziny temu, goodman96 napisał:

Ostatnio zleceniodawca wymagał około 130 slow i fraz kluczowych w tekście o długości 7 tyś znaków. Po oddaniu pracy wystawił 3 za „nie przyłożenie się do zastosowania slow kluczowych” 

Po co brać takie zlecenie. Nie opłaca się skórka za wyprawkę...