Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Przed chwilą, Ensis napisał:

@PaulMott Chciałem Ci trochę dokuczyć. I nie powstrzymam się - tu przecinka też nie stawiamy:

Forum to miejsce swobodnej wymiany myśli. Czy zwracanie uwagi innym na brakujące przecinki jest aż tak potrzebne? ;)

Dobrego dnia! 

Wy może nie stawiacie, ale ja wstawiłem i nie uważam, że popełniłem błąd. Ensis, zgadzam się, że kwestia korekty, jaką realizuję, nie jest najistotniejsza, ale skoro otrzymałem takie zlecenie, to staram się być rzetelny. Dziękuję za wszystko! :)

W tym przypadku nie chodzi o to, co się uważa, tylko o normę i jej interpretację.

„Podstawową zasadą interpunkcji polskiej przy okoliczniku jest brak jakichkolwiek znaków przestankowych; możliwości użycia przy okoliczniku przecinka mają charakter odchyleń od tej podstawowej zasady. (...) Na granicy między okolicznikiem a resztą zdania występuje przestanek oddechowy. Mimo tego przystanku w interpunkcji polskiej w tym miejscu nie stosuje się przecinka”. (Zasady interpunkcji Stanisława Jodłowskiego)

4 minuty temu, Ensis napisał:

W tym przypadku nie chodzi o to, co się uważa, tylko o normę i jej interpretację.

„Podstawową zasadą interpunkcji polskiej przy okoliczniku jest brak jakichkolwiek znaków przestankowych; możliwości użycia przy okoliczniku przecinka mają charakter odchyleń od tej podstawowej zasady. (...) Na granicy między okolicznikiem a resztą zdania występuje przestanek oddechowy. Mimo tego przystanku w interpunkcji polskiej w tym miejscu nie stosuje się przecinka”. (Zasady interpunkcji Stanisława Jodłowskiego)

Zasady ewoluują, nie wiem czy Staszek jest na bieżąco, tym bardziej, że w treści jego wywodu również dostrzegam błędy

7 minut temu, Ensis napisał:

@PaulMott, wskaż błędy - najlepiej wraz uzasadnieniem. 

Brak przecinków po wyrazach "zdania" oraz "polskiej". Nie umiem podać uzasadnienia, po prostu tak czuję, dużo działam na tzw. feeling'u. Nie bij zbyt mocno, Ensis. Wiem, że jesteś bardziej, niż ja, ogarnięty w tych sprawach i to Ty powinieneś dostać to zlecenie na korektę, ale widzisz przecież, iż staram się jak mogę. Może faktycznie sprawdźmy już te kartofelki, co?... ;)

@PaulMott, właśnie o to chodzi, by stawiać sobie pytania, szukać odpowiedzi, poznawać zasady. Jakby wszyscy "działali na feelingu", korekta nie byłaby potrzebna. Jak czuję, tak napiszę, a czy ma to związek z zasadami - sprawa wtórna. 

Przytoczony fragment jest oczywiście bezbłędny. 

Doceń autoironię i fakt, że świadomie wystawiam Ci się na strzał, żebyś miał satysfakcję. Jeśli nie dostrzegasz tam błędu interpunkcyjnego, szczególnie po słowie "polskiej", to zwyczajnie słaby z Ciebie narcyz. "Feelingu" piszemy z apostrofem, chyba, że jest to fakultatywne... 

Niniejszym, składam rezygnację z funkcji kierownika ds. korekty na tym forum ze skutkiem natychmiastowym. Muszę bowiem odcedzić kartofelki.

@PaulMott, Ty nie dostrzegasz błędu, tylko "czujesz", że on tam jest. 

Dlaczego po słowie "polskiej" nie ma przecinka? Zasadę z Jodłowskiego zacytowałem wcześniej. Okoliczników (nawet tych rozbudowanych) nie oddzielamy od reszty zdania. Sprawa wyglądałaby inaczej, gdyby tam pojawiło się zdanie podrzędne. Wtedy przecinek należałoby postawić. 

Dlaczego "feelingu" zapiszemy bez apostrofu? Zasada jest taka, że nie stawiamy apostrofu, jeśli w polskiej wymowie odmienionego wyrazu słychać ostatnią głoskę . Zapis bez apostrofu potwierdza też Słownik Gramatyczny Języka Polskiego. Możesz znaleźć go on-line i sprawdzić odmianę wyrazu, jeśli nie masz pewności. 

• Thanks 1

1 godzinę temu, neronswife napisał:

Któreś z Was bankowo zostawiło ziemniaki na gazie, czy coś w tym stylu...

Pytanie mam. Jest jakaś szansa, że okres oczekiwania na akceptację tekstu zostanie skrócony?

Nie zapowiada się na to. Kilka razy była o tym mowa, ale na razie bez żadnych zmian :) 

@PaulMott, Ty nie dostrzegasz błędu, tylko "czujesz", że on tam jest. 

Dlaczego po słowie "polskiej" nie ma przecinka? Zasadę z Jodłowskiego zacytowałem wcześniej. Okoliczników (nawet tych rozbudowanych) nie oddzielamy od reszty zdania. Sprawa wyglądałaby inaczej, gdyby tam pojawiło się zdanie podrzędne. Wtedy przecinek należałoby postawić. 

Dlaczego "feelingu" zapiszemy bez apostrofu? Zasada jest taka, że nie stawiamy apostrofu, jeśli w polskiej wymowie odmienionego wyrazu słychać ostatnią głoskę . Zapis bez apostrofu potwierdza też Słownik Gramatyczny Języka Polskiego. Możesz znaleźć go on-line i sprawdzić odmianę wyrazu, jeśli nie masz pewności. 

Dobrze, dziękuję Ci, Ensis, dojechałeś mnie i obnażyłeś tak, że wszystkiego mi się odechciało, teraz to już nie mam nawet pewności czy poprawnie piszę swoje nazwisko :). Na pewno lepiej gotuję i gram w squasha (kurka, może jednak squash'a albo - no, w te paletki z kulko) - musi mi to wystarczyć. Fajnie, dzięki za naukę oraz owocną polemikę, może jeszcze ktoś inny, oprócz mnie, zobaczył jak wiele mu brakuje do doskonałości i pogodzi się z małymi stawkami, jak też gorszymi ocenami. Wszystkiego dobrego, Ensis, życzę Ci intratnych zleceń, bo na nie zasługujesz! Powodzenia! :) 

Dnia 26.06.2019 o 15:27, Anna Wyrzykowska napisał:

Ja pierniczę niektórzy tutaj zachowują się jak pierwszoklasiści, którzy nie dostali od pani 5 i uśmiechu w zeszycie.

Nie zgodzę się z tym. Gdyby nic od tych ocen nie zależało — spoko, mogę tę 4 przeżyć. Niestety  zależy. Osobiście wolę napisać dwa dobre teksty za fajną kasę, bo lubię pisać teksty zawierające wartość merytoryczną, niż 10 preclowych za tyle samo.

22 godziny temu, Anna Wyrzykowska napisał:

Znaczy, że tekst było ok. Bez szału.

Zawsze powinno być z  uzasadnieniem. Czasem trudno wstrzelić się w zamysł zleceniodawcy tym bardziej, kiedy podał za mało wytycznych. Otrzymując 4 bez opisu — nie wiem, czy wina jest po stronie zleceniodawcy, czy mojej i powinnam popracować nad stylem.

2 godziny temu, Matthew1991 napisał:

Nie zapowiada się na to. Kilka razy była o tym mowa, ale na razie bez żadnych zmian :) 

Szkoda.

Ostatnie dwie strony wątku — rewela. Obśmiałam się jak norka. Z drugiej strony — trzy razy sprawdziłam poprawność wypowiedzi, bo ... strach jakiś taki na mnie padł po przeczytaniu ;)