Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Baba Jaga napisał:

sprawdziłam poprawność wypowiedzi, bo ... strach

Nie no, biere te robote znowu, bo nie zdzierżę, trza stać na straży poprawnej polszczyzny! Baba Jaga, wielokropek jest znakiem interpunkcyjnym, a przed takowymi nie dajemy spacji! Dałaś się poznać jako sympatyczna dziewczyna, więc potraktuj to jak małe ostrzeżenie, nie będę wyciągał na razie większych konsekwencji (-5, ale nie przejmuj się, minusy nie wliczają się na razie do średniej).

22 minuty temu, PaulMott napisał:

Baba Jaga, wielokropek jest znakiem interpunkcyjnym, a przed takowymi nie dajemy spacji! 

No, od razu lepiej. ;) Jest błąd, jest uzasadnienie, wszystko cacy. :) Gdybym był stylistycznym nazistą, przyczepiłbym się oczywiście "dawania spacji".

Przed chwilą, Ensis napisał:

No, od razu lepiej. ;) Jest błąd, jest uzasadnienie, wszystko cacy. :) Gdybym był stylistycznym nazistą, przyczepiłbym się oczywiście "dawania spacji".

Masz rację, Ensis, lepiej brzmiałoby "używamy" bądź "stawiamy". Razem zaprowadzimy tu porządek! :) Ja już dostałem podwyżkę od szefa za te korekty, bo ludzie boją się teraz cokolwiek napisać, przez co szef ma mniej roboty z odpowiadaniem.

Przed chwilą, PaulMott napisał:

Masz rację, Ensis, lepiej brzmiałoby "używamy" bądź "stawiamy". Razem zaprowadzimy tu porządek! :) Ja już dostałem podwyżkę od szefa za te korekty, bo ludzie boją się teraz cokolwiek napisać, przez co szef ma mniej roboty z odpowiadaniem.

Jeśli piszesz o skutku pozytywnym, lepiej byłoby z kolei użyć "dzięki czemu".

Jeśli piszesz o skutku pozytywnym, lepiej byłoby z kolei użyć "dzięki czemu".

Kurczę, Ensis, jakoś mi to nie pasuje (taki feeling), ale przyjmuję do wiadomości, bo Ty rzadko się mylisz. Słuchaj, w sumie to czy w tym przypadku skutek jest pozytywny, to dyskusyjna sprawa. Dla większości copywriterów ważna jest liczba tzw. zzs, za które mają płacone, a brak spacji powoduje zmniejszenie ilości zzs. Trzymając się więc mojej interpretacji i oceny, można było użyć "przez co". Zgadzasz się?

Nie napisałem, że to był błąd, tylko że byłoby "lepiej". A skutek był pozytywny, bo z konstrukcji zdania wynika (a ta jest tutaj prymarna), że to szef skorzystał na całej sytuacji ("ma mniej roboty"). 

Popatrz, jaki ja jestem ciemny. Cały czas myślałem, że Ty nawiązujesz do zwrotu poprzedzającego ten fragment o spacji, stąd mi średnio pasowało to "dzięki czemu". Tak, oczywiście masz rację. Słuchaj, szef napisał mi teraz maila, że w sumie jest ok, ale żebyśmy nie świrowali z poprawianiem jego posta, jak coś napisze. Troszkę się boi, nie dziwię mu się. Tak więc odpuśćmy mu, Ensis.

@PaulMott, na ogół błędy interpunkcyjne mi nie przeszkadzają (o ile nie należą do grupy tych, które uważam za niedopuszczalne). A że wytykasz błędy innym, to się trochę przyczepiam do Twoich wypowiedzi. ;)

Nie ma sprawy, konstruktywna krytyka jest w porządku, dzięki niej (dobrze?) poprawia się jakość pisania, a na tym nam wszystkim powinno zależeć. :) Widzę, że pominąłeś deklarację w zakresie nietykalności szefa... Napisał mi teraz, że w razie czego, wyprze się wszystkiego i będzie świrował pawiana. Trudno, najważniejsze, żeby kasa się zgadzała. No i oczywiście zwiększała się świadomość naszych współtowarzyszy niedoli w zakresie używania poprawnej polszczyzny. Dobra, czekamy na ofiary - jak pająki, Ensis. Czuwaj, żebym nie palnął jakiejś głupoty

@PaulMott, nie pominąłem. Napisałem, że czepiam się Twoich wypowiedzi. Może podkreślę jeszcze, co miałem na myśli i wzmocnię sens: czepiam się wyłącznie Twoich wypowiedzi. :D

W porządku, rozumiem, ale nie zniechęć mnie za bardzo i pochwal czasem, bo jak mnie zdemotywujesz (czemu mje to słowo podkreśliło, mhm?), to rzucę tą robotą i będziesz musiał poświęcić się jedynie swojemu nudnemu (hmm, no dobra - monotonnemu) zajęciu. ;) A może to szef Cię zatrudnił, żebyś mnie kontrolował, co? Taka agentura. ;) 

@PaulMott, autokorekta się czasem myli, dlatego warto poznawać zasady ;). Ale bez niej, miałbym więcej pracy. Wystarczy, że muszę niekiedy poprawiać błędy typu "ponad to", bo przecież Word nie podkreśli... 

Oczywiście tam bez przecinka ;)

między "bez niej" a "miałbym"

Rozumiem. To w sumie edukowanie ludzi w zakresie poprawnego pisania, powinno być poza kręgiem Twojego zainteresowania, bo na tym zarabiasz. :) Staraj się unikać rozpoczynania nowego zdania od "Ale", ja wiem, że "Stasek" potwierdzi poprawność, bo to Twój kumpel, ale wiesz... ;)