Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

@KamiX, od strony klienta jest to w zbliżonym kształcie wdrożone - w sugerowanych stawkach jest zapisane, że zastosowanie stawki wyższej niż 9 zł brutto/1000 znaków ze spacjami spowoduje, że zamówienie zajmą się tylko najlepsi copywriterzy.

Z kolei po 48 godzinach od złożenia zamówienia, jeśli żaden copywriter nie napisze w zamówieniu ani jednego tekstu, wysyłany jest mail sugerujący podwyższenie stawki :)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Założyciel GoodContent.pl

• Thanks 1

53 minutes ago, KamiX said:

Pomysł z tym niby jest dobry, ale nie jestem do końca przekonana czy zleceniodawcy zwrócą na to uwagę. Informację można wdrożyć, ale oprócz tego dodałabym komunikat, że jeśli zależy im na realizacji przez najlepszych copy, to muszą dać wyższą stawkę, bo najlepsi nie piszą za najniższe. Może to by podziałało. Warto też zastanowić się nad wprowadzeniem limitu czasu wiszenia zlecenia na liście. Na przykład zlecenie byłoby dodawane na tydzień i jeśli nie będzie zrealizowane, to przed upływem tygodnia zleceniodawca dostałby wiadomość, że jeśli chce przedłużyć zlecenie o kolejny tydzień to musi podnieść stawkę albo zmienić wymagania, bo te dwie rzeczy są najczęstszymi przyczynami tego, że zlecenia długo wiszą. 

Mi bardziej też chodzi o to, że czasem na privie umawiam się na taką a taką stawkę netto dla mnie, a zleceniodawca nie wie jak to ogarnąć w systemie, bo jemu pojawiają się inne dane :)

W zakładce Finanse zauważyłam już jakoś parę dni temu, że nie ma żadnej informacji co do wymagań, tylko po prostu „Gratulacje! Możesz realizować najlepiej płatne zamówienia!” i zastanawiałam się właśnie, co to za kolejne zmiany w tak krótkim czasie...

Dzień dobry,

Mailing o zmianie progu został wysłany tylko do tych osób, które w najbliższym czasie mogłyby zostać nim dotknięte (miały średnią ocen od 4,65 do 4,8).

Już kilkukrotnie spotkałem się z opinią copywriterów, że przesyłanie (już jakiś czas temu) kilku maili miesięcznie o mniejszych/większych zmianach jest uciążliwe - dlatego w tym wypadku informacja została wysłana tylko do tych osób :)

Nie widziałem zbytniego sensu w wysyłaniu jej do osób, które mają np. 300 ocen i średnią w wysokości 4,99. Umówmy się, że spadek jest bardzo mało prawdopodobny :)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Just now, GoodContent.pl said:

Dzień dobry,

Mailing o zmianie progu został wysłany tylko do tych osób, które w najbliższym czasie mogłyby zostać nim dotknięte (miały średnią ocen od 4,65 do 4,8).

Już kilkukrotnie spotkałem się z opinią copywriterów, że przesyłanie (już jakiś czas temu) kilku maili miesięcznie o mniejszych/większych zmianach jest uciążliwe - dlatego w tym wypadku informacja została wysłana tylko do tych osób :)

Nie widziałem zbytniego sensu w wysyłaniu jej do osób, które mają np. 300 ocen i średnią w wysokości 4,99. Umówmy się, że spadek jest bardzo mało prawdopodobny :)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

To może wprowadzić w systemie opcję, aby każdy mógł wybrać czy chce takie informacje dostawać czy nie :)

Ja osobiście wolałabym. I tak każdego dnia przychodzi sporo maili o zaakceptowanych tekstach itd.

• Like 1
  • Thanks 1

Dzień dobry,

@Matthew1991, ostatnio znacznie zwiększyła się ilość danych, na których możemy pracować (przybyło ocen i wzrósł współczynnik ocenianych tekstów) :)

Na ten moment nie planujemy dalszych modyfikacji.

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

5 godzin temu, WDK2 napisał:

Przeglądając regulamin zauważyłem, że wymagana średnia na dostęp do lepszych tekstów wzrosła z 4,7 na 4,75, więc żeby się ktoś nagle nie zdziwił ;)

Robi się strasznie. Źle się pracuje, czując oddech kary na karku.

3 godziny temu, GoodContent.pl napisał:

Dzień dobry,

@Matthew1991, ostatnio znacznie zwiększyła się ilość danych, na których możemy pracować (przybyło ocen i wzrósł współczynnik ocenianych tekstów) :)

Na ten moment nie planujemy dalszych modyfikacji.

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Przyjrzyjmy się :rtfm:

Pracuję, wiec pisanie na portalu jest dla mnie pracą dodatkową. Dlatego też nie mogę wykazać się grubymi setkami napisanych tekstów. Wiadomo — przy niewielkiej ilości pisanych tekstów każda ocena niższa niż 5  drastycznie obniża średnią. Od dnia wprowadzenia ocen napisałam 43 teksty, z czego oceniono 17. Mam 16 piątek i ... uwaga ... jedną trójkę, którą otrzymałam w dniu wprowadzenia systemu ocen. Widać zleceniodawca ewidentnie chciał się nacieszyć swoją nową świetną mocą, która może zmienić wiele dla Copy i nic dla niego. Nie mam złej średniej, bo 4,88 - ale trafię na zleceniodawcę podobnego do tego dziewiczo oceniającego — dwie gorsze oceny i mogę się pożegnać z pisaniem za wyższe stawki. Nadrobienie tego zajmie mi dużo czasu, bo jak powiedziałam — nie piszę setek tekstów tygodniowo.

Niby taka mała różnica — z 4,70 na 4,75 - a jednak tak wiele dla niektórych.

Dlaczego portal tak chętnie dokopuje Copy?

Nie lubicie nas, czy co? :hmmm:

• Like 1

Dzień dobry,

@Baba Jaga, gdybym Państwa nie lubił, nie odpisywałbym na forum o każdej porze dnia i nocy ;) Mógłbym zastosować strategię innych platform (tj. "głowa w piasek") :D

Jeśli zaś chodzi o sam system ocen - wiadomo, że nie da się wymyślić idealnego systemu, który działa sprawiedliwie dla wszystkich kilkunastu tysięcy copywriterów. Zawsze może trafić się sytuacja, w której klient bezpodstawnie wystawia zbyt niską ocenę. Wtedy wkracza administrator, który weryfikuje taką ocenę :) Dlatego też raz jeszcze powtarzam - gdyby zdarzyło się, że ktoś w wyniku niesprawiedliwego oceniania "wypadnie" poniżej średniej 4,75, proszę o kontakt, a od ręki się tym zajmiemy ;)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

• Like 1

16 minut temu, GoodContent.pl napisał:

Dzień dobry,

@Baba Jaga, gdybym Państwa nie lubił, nie odpisywałbym na forum o każdej porze dnia i nocy ;)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Wypalenie zawodowe nie puka jeszcze do drzwi? :hmmm:Toż to pracoholizm w pełnej krasie ;):gazeta:

A serio — to się chwali. Chowanie głowy w piasek nie rozwiązuje problemów — wręcz przeciwnie.

Proszę pamiętać o tym, że po drugiej stronie są ludzie, którym może się nie podobać ciągłe kopanie „nowym” niekoniecznie dla nich „dobrym".

Jeśli obdarzacie nas newsami, które nie są dla nas korzystne i coraz częściej podnosicie poprzeczkę — może nam się to nie podobać.

Równowaga musi być — jak wszyscy to wszyscy, babcia też. Wrrrrróć — zleceniodawcy. Wiem, że żądam sprawiedliwości w stylu „ ja nie zjadłem tygrysa, to mogę liczyć na to, że on nie zje mnie", ale obie strony powinny być dla Pana równie ważne. Copy i zleceniodawcy — zarówno bez jednych, jak i drugich biznesu Pan nie zrobi. Dlatego, jeśli obdarza nas Pan jakimś „dobrodziejstwem”, zleceniodawców również Pan powinien do czegoś zobowiązać na naszą korzyść.

• Thanks 1

17 godzin temu, GoodContent.pl napisał:

kilku maili miesięcznie o mniejszych/większych zmianach jest uciążliwe

Nie powinniśmy akceptować nowego wyglądu regulaminu, po każdej jego zmianie? Nie znam się na prawie na tyle, ale wydaje mi się, że skoro musieliśmy się zgodzić na zapisy regulaminu na starcie naszej kariery na portalu, to jakiekolwiek jego zmiany również powinniśmy potwierdzać.