Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

31 minut temu, Ainee napisał:

Jeśli to klient, o którym myślę (po uzasadnieniu i częstym wystawianiu ocen wnioskując), to zlecenia od niego odpowiadają za znaczną część moich zarobków, bo są krótkie i przyjemne. Nie zalegają też jakoś długo, lecz pojawia się bardzo wiele podobnych. Zdarzyło mi się dwa razy dostać obniżoną ocenę za powtórzenia – może u Ciebie nie chodziło o "korzyści" i "skorzystać", ale o słowo kluczowe czy też będące tematem tekstu? Pisząc tekst np. o skarpetkach łatwo się zagalopować i niechcący używać słowa "skarpetki" co drugie zdanie. Trzeba szukać synonimów. Zdecydowana większość ocen od tej osoby to piątki. Przy takich tekstach, które łatwo napisać w krótkim czasie, myślę, że myślenie nad używanymi słowami nie jest jakimś wielkim wymaganiem.

Być może, w tym przypadku jednak nie mam ochoty kopać się z koniem i wolę zostać przy klientach, którym moje teksty odpowiadają.

38 minut temu, PaulMott napisał:

Zaprzęgając do pracy przenikliwość i umiejętność analizy psychologicznej, sądzę, że post ten na 90% jest żywym przykładem uświadomienia, wychowania, refleksji oraz bojaźni u A... Jeśli nie trafiłem - przepraszam, jeżeli mam rację, czego nie możesz przyznać wprost i rozumiem to - przesłanie: nie przejmuj się , wszystko się ułoży i wszyscy będą szczęśliwi.

Jeśli masz na myśli klienta na A, który rzekomo miałby napisać ten post na własne usprawiedliwienie, to nawet nie o niego mi chodziło :P

Fakt, nie udzielałam się wcześniej – tylko lurkowałam, w tym wypadku chciałam podzielić się innymi doświadczeniami. Na GC piszę zresztą dopiero od niedawna.

• Like 1

Przed chwilą, Kaja78 napisał:

Czarna lista istnieje tylko w mojej głowie. Zareklamowany tekst przeczytałam ponownie i dla mnie jest ok, tak więc nie zamierzam się biczować i posądzać o zasugerowane ubóstwo językowe, ale dzięki z sugestię.

Że dla ciebie jest ok nie znaczy jeszcze, że dla innych również. Każdy widzi to inaczej.

1 godzinę temu, AnnaM napisał:

A to dziwne, bo praktycznie zawsze, gdy się loguję, widuję co najmniej kilka takich tekstów. W tej chwili też jest trochę - wielu z nich nie planuję realizować z różnych względów (np. w zasadzie nie realizuję tekstów synonimizowanych, bo to się nie opłaca i uważam, że jest wbrew interesom copy, a także Klientów nastawionych na jakość) - ale takie teksty bywają i można wybierać sensowne zlecenia. Chyba że już dodałaś większość Klientów, którzy regularnie je zlecali na swoją "czarną listę" ;)  A co do konkretnego problemu całkowicie zgadzam się z Ainee - jedno powtórzenie to niedużo, ale warto ich unikać, bo nieładnie brzmią w tekście i sugerują pewne ubóstwo językowe.

Jedno powtórzenie to ubóstwo, a dwa? :)  Przesyłam trochę luzu dla niektórych.

• Like 2
  • Thanks 1

2 godziny temu, Matthew1991 napisał:

Jedno powtórzenie to ubóstwo, a dwa? :)  Przesyłam trochę luzu dla niektórych.

Na szczęście za takie mi się jeszcze nie dostało :D Natomiast staram się pilnować, by w zleceniach dla tej konkretnej osoby, która zwraca na to uwagę, utrzymać odległość przynajmniej 2-3 zdań między wystąpieniami tego samego rzeczownika. Inni faktycznie raczej nie zauważają powtórek. Nieraz gdy szukam informacji na temat, który opracowuję, w artykułach aż roi się od jednego wyrażenia w kilku następujących po sobie zdaniach. Najwidoczniej specjaliści nie zawracają sobie głowy synonimami i ładnym brzmieniem :) 

30 minutes ago, Ainee said:

Nieraz gdy szukam informacji na temat, który opracowuję, w artykułach aż roi się od jednego wyrażenia w kilku następujących po sobie zdaniach. 

Tak, dokładnie! Szukając informacji często zaczynam myśleć, że chyba za bardzo się przejmuję.

Czasem, po 8 godzinach pracy, w której mózg pracuje na wysokich obrotach, zabieram się w domu za tekst i .... czarna dziura. Bywają dni, kiedy przepracowanie daje się we znaki i wiem, że jest milion słów bliskoznacznych, ale nic akurat nie przychodzi do głowy. Wtedy pomocne są strony w necie — często korzystam z synonim.net. Pomaga :)

Edytowane przez Baba Jaga
  • Like 1