Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Osoba zleci 5 tekstów, weźmie je Jaś, wszystkie zostaną ocenione. Druga osoba zleci 50 tekstów, klepnie je Małgosia, ale zleceniodawca nie oceni ani jednego.

I jaki to przelicznik dla "lepszych copy" ? Trzeba by było wymusić ocenianie, aby ocena tak czy siak była, bez tego jest system kompletnie nie miarodajny.

• Like 2

Doświadczone i pewne Biuro Rachunkowe w Łodzi. Na rynku od 1995 roku! 

Blog księgowego, czyli nowe przepisy podatkowe opisane prostym językiem.

Dzień dobry,

Temat był już kilka razy poruszany na tym forum - w poprzedniej wersji systemu ocen wystawianie ich było obowiązkowe, co doprowadzało do tego, że niektórzy klienci oceniali teksty "na chybił trafił", gdyż nie zajmowali się weryfikacją merytoryczną/stylistyczną tekstu.

Niektórzy klienci rozpatrują setki tekstów dziennie, nie jest więc możliwa ocena każdego z nich. 

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Założyciel GoodContent.pl

• Like 1

Nie ma co sobie strzępić języka, choć jak widać w komentarzach, system ocen ma wiele wad i nie jest dla nas miarodajny. Niewielka ilość ocen w stosunku do ilości napisanych tekstów potrafi skutecznie zafałszować wynik. Pragnę zauważyć, że system ocen to sprawa już zamknięta dla GC i nawet atom tej decyzji nie ruszy :unknw:

Nie wiem, jak było wcześniej, ale zauważam, że trudno przeforsować jakiekolwiek zmiany, które przyniosą nam jakieś wymierne korzyści. Rozumiem wszystkie (trzy) strony i domyślam się, że każda zmiana na GC to spore przedsięwzięcie, ale czy wiąże się z aż tak dużym ryzykiem, aby nie warto było spróbować? Pomysłów było wiele i domyślam się, że nie we wszystkich można znaleźć zloty środek. Pomimo to uważam, że chociaż część z zamieszczonej kilka stron wcześniej listy podsumowującej, wartych jest rozważenia nie w „odległej przyszłości”, ale nieco prędzej. Cokolwiek, aby wykazać dobrą wolę. Choćby to:

• Tekst zwrócony do poprawy nie powinien blokować możliwości przyjęcia nowego zlecenia (na poprawę jest czas 24h)
  • Archiwum tekstów — tekst odesłany do poprawy powinien być tam widoczny z adnotacją "do poprawy"
  • Unormowanie czasu realizacji tekstów w przełożeniu na ilość godzin — im więcej znaków, tym dłuższy czas

Naprawdę to nie są cuda — oczywiście jak informatyk wróci z urlopu ;)

Swoją drogą — taka duża platforma, tysiące pisanych tekstów i taka skąpa kadra techniczna. Tak skąpa, że podstawowe poprawki zajmują tygodnie, a nawet miesiące.

Te trzy zmiany, których potrzeba wprowadzenia wraca jak bumerang, nie rzutują na zadowolenie, czy też niezadowolenie zleceniodawców, które jak zauważyłam, jest na portalu GC priorytetem. To ułatwienie naszej pracy tylko i wyłącznie.

21 minut temu, Zidel94 napisał:

I koniec końców wygląda to tak, że większość jest bez oceny i ten system nie jest miarodajny.

Jakby system wręczał piątki za każdy nieoceniony tekst, byłoby jeszcze gorzej. Wtedy to dopiero byłoby niemiarodajne. Jak nie jestem zwolennikiem ocen, tak wprowadzenie do niego jakichkolwiek automatycznych not, byłoby ogromnym błędem. 

• Like 2

6 minut temu, WDK2 napisał:

Jakby system wręczał piątki za każdy nieoceniony tekst, byłoby jeszcze gorzej. Wtedy to dopiero byłoby niemiarodajne. Jak nie jestem zwolennikiem ocen, tak wprowadzenie do niego jakichkolwiek automatycznych not, byłoby ogromnym błędem. 

Po namyśle przyznaję Ci rację. To dopiero byłoby zafałszowanie wyników ;) . System ocen straciłby swoją funkcjonalność, na którą postawił GC. Skoro już oceny są i nie zapowiada się na zmiany, lepiej w tę stronę. Lepiej dla GC  ;) W tej kwestii trudno znaleźć optymalne rozwiązanie.

• Like 1

4 hours ago, Zidel94 said:

Jakie teksty najczęściej piszecie? Dłuższe i lepiej płatne czy tańsze i krótsze?

Coś po środku - najczęściej około 3000-5000 zzs. Kwotowo różnie, dobrze opłacony tekst napiszę o wszystkim, ale jednocześnie tańsze teksty, których temat nie wymaga ode mnie wnikliwego researchu też biorę.

1 godzinę temu, marek_____ napisał:

Co robicie z odrzuconymi przez klientów tekstami, których nie możecie/nie chcecie dalej poprawiać? Lecą "do kosza" na zmarnowanie czy staracie się je sprzedać gdzie indziej?

Nie zdarzyła mi się jeszcze taka sytuacja, ale raczej bym wywalił do kosza.

Dnia 10.08.2019 o 21:19, Zidel94 napisał:

Jakie teksty najczęściej piszecie? Dłuższe i lepiej płatne czy tańsze i krótsze?

1000-6000 znaków, wolę pisać teksty lepiej płatne. Robię zawsze solidny research, więc czas poświęcony nie byłby wart 4 zł ;)

Chyba że trafiam na swoją branżę, wtedy decyduję się pisać nawet za mniejsze pieniążki — szybko idzie i sama przyjemność z pisania :)

23 godziny temu, marek_____ napisał:

Co robicie z odrzuconymi przez klientów tekstami, których nie możecie/nie chcecie dalej poprawiać? Lecą "do kosza" na zmarnowanie czy staracie się je sprzedać gdzie indziej?

Nie zdarzyło mi się, żeby ktoś odrzucił mój tekst. Myślę sobie, że to zależy. Jeśli okazałoby się, że nie trafiłam w zamiar i gust zleceniodawcy, spróbowałabym wystawić go na jakiejś giełdzie. Jeśli okazałoby się, że jest kiepski — poszedłby do kosza.

Edytowane przez Baba Jaga

Pytałem, bo z tego co widzę, to często przewijają się tu pretensje odnośnie klientów w kwestii upierdliwego odrzucania tekstów i zastanawiałem się, co z takimi tekstami się potem dzieje. Chciałbym spróbować popisać ambitniejsze (i lepiej płatne) teksty, obawiam się jednak pracy na daremne, gdy część tekstów zostanie ewentualnie odrzucona.

Giełdy odrzuconych (i nie tylko) tekstów już się chyba nie doczekamy, bo administracja zwodzi nas chyba od roku, że takowa powstanie, a nic się w tym temacie nie dzieje.

• Like 1

Piszę również tutaj jako, że maile często nie dochodzą do adresata.

Pisałem tekst na 2500 znaków, w połowie przy zapisywaniu pojawiło mi się tylko kółeczko świadczące o tym, że nie zapisuje się, a strona się nie odświeża. Postanowiłem dokończyć tekst, jednocześnie kopiując go do notatnika, aby potem nie było problemu. Po zakończeniu pisania, kliknąłem zapisz, ale nadal pojawiało się tylko kółeczko. Wszedłem na stronę kolejny raz, tym razem bez kłopotu. O dziwo, w aktualnie realizowanych, ani w archiwum nie mam tego tekstu, ani zlecenia. Co w takim przypadku???

Edit: na mailu mam coś takiego:

Dzień dobry,

Klient zrezygnował z zamówienia "tutaj zlecenie, itd." w którym pisałeś/aś teksty.

Jakim cudem można zrezygnować w trakcie pisania? I co teraz? 

Edytowane przez Matthew1991