Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, marek_____ napisał:

Czy na platformie pojawiają się w ogóle normalne precle lub proste zaplecza, czy 99% tekstów ma listę wymagań, którą czyta się dłużej niż pisze tekst? Jakoś nie potrafię się przekonać do GC przez to.

To różnie z tym bywa. Są zlecenia z lakonicznym opisem, mogłoby się wydawać, że jest to łatwy do napisania tekst, a potem zwrot do poprawki lub niska ocena. I bywa odwrotnie, są zlecenia z długą listą wymagań, wydawać mogłoby się, że tekst może być problematyczne, a potem bezproblemowa akceptacja i ocena 5.

Na GC to raczej jest tak, że musisz trochę popisać. Po pewnym czasie będziesz wiedział dla jakich klientów pisze się lekko i przyjemnie, jacy często mają różne mniejsze lub większe zastrzeżenia, ale ogólnie jest spoko i jakich klientów lepiej omijać.

Wydaje mi się, że wielu copy piszących dość długo na GC ma swoją "białą" i "czarną" listę klientów :) 

Edytowane przez pawig
  • Like 1

59 minut temu, pawig napisał:

Wydaje mi się, że wielu copy piszących dość długo na GC ma swoją "białą" i "czarną" listę klientów :) 

Przyznam się, że kiedy podejmuję się napisania tekstu, to zerkam do swojego archiwum i sprawdzam, czy już pisałam dla tej osoby i czy wszystko było ok :). Wielu pamiętam, ale nie wszystkich :) 

• Like 2

Dzięki za odpowiedź. Wydaje się, że rynek prostych, pozycjonujących tekstów się kończy i zlecenia mają coraz większe wymagania nie tylko do jakości, ale i do formatowania (leady, sekcje, śródtytuły, punktowania). Nie lubię pisać takich tekstów, ale chyba nie będzie wyjścia. Szczególnie przerażają mnie te zlecenia gdzie lista wymagań ma 15 punktów :P.

Dzień dobry,

w dniu dzisiejszym zmieniliśmy minimalną stawkę za 1000 znaków z 2 zł do 3 zł (budżet, czyli kwota brutto jaką płaci klient).

Zdaję sobie sprawę, że 3 zł to nadal mało, jednak nie chcemy wprowadzać od razu drastycznych zmian, gdyż nie możemy dopuścić do "odejścia" klientów.

Widok "Finanse" ma już formę prawie docelową. Osoby, które nie prowadzą działalności gospodarczej są informowane o danych na umowie o dzieło, a osoby, które rozliczają się w oparciu o fakturę widzą dane jakie mają wpisać na fakturze przy wypłacie.

Będziemy niebawem wprowadzali dalsze poprawki.

Paweł Strykowski
CEO WhitePress

Dnia 8.10.2019 o 16:34, Onlyme napisał:

Mnie.Moje zlecenie wyplaty wisi juz rok a meile pozostaly bez odzewu.Nie szarpalem sie bo to tylko 100 zł a po prostu wychodzilem juz z serwisu bo za duzo skarg bylo i nie chcialem swiecic oczami przed ludzmi ktorym to polecilem dlatego zaprzestalem promowania i zlecilem wyplate ktora juz tak wisi rok a pisane wiadomosci pozostaly bez odpowiedzi.Ja nie pisalem tekstow tylko polecalem to innym ludziom ale coraz wiecej skarg i pytan na ktore nie umialem odpowiedziec dlaczego tak jest wiec zakonczylem wspolprace.Zreszta jak pisalem wyzej serwis wisi w dzialach scam wiec chyba nie jest to przypadek cos na rzeczy musi byc.

Czy mogę prosić o dokładny, konkretny  opis sytuacji? Czy serwis nie wypłaca środków? Od miesiąca realizujemy wypłaty do 1 dnia roboczego. Proszę napisać na pawel@whitepress.pl.

Dnia 7.10.2019 o 11:07, Kali1 napisał:

Czy ktoś mi może wytłumaczyć jak to jest, że napisałam zlecenie i kwota na rękę wynosi 9,28, a aktualna kwota do wypłaty po jego zaakceptowaniu to 8,74?

Wcześniej kwota na rękę po akceptowaniu tekstu, zawsze była już taka sama jak kwota do wypłaty.

Rzeczywiście zmienił się sposób prezentacji danych. Wprowadzona zmiana została wdrożona z powodów formalnych oraz aby wszyscy copywriterzy mogli skorzystać z obniżenia stawki podatku dochodowego (Ci co mieli na moment 01.10.2019 środki na koncie).

Aktualnie podstawą ustalania wypłaty jest kwota brutto za rachunku do umowy o dzieło (wynika to z ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych do której się dostosowaliśmy).

"Kwota na rękę" to szacunkowa kwota wynikająca z operacji w której nie robimy zaokrągleń (po prostu mnożymy kwotę brutto razy 0,864. Jest to jednak uproszczenie). Nie możemy zaokrąglać "kwoty na rękę" gdyż przy małych kwota (do 10 zł) różnice byłyby bardzo duże.

"Kwota do wypłaty" to dokładna kwota jaką wypłacamy (trzeba uzbierać minimum 100 zł). Tutaj mają miejsce zaokrąglenia aż dwa razy po drodze (https://goodcontent.pl/aktualnosci/rozliczenia-copywriterow-i-podatki-w-platformie-goodcontent/) co wynika z wspomnianej ustawy.

To co ważne, to fakt, że kwota "do wypłaty" czasami jest większa, a czasami mniejsza od sumy "kwot na rękę" i te różnice nigdy nie przekraczają 2 zł przy dużych wypłatach.  

• Like 2

Na "liście zleceń" dla copywriterów dalej widać kwoty brutto, a nie netto. Może zróbcie jakiś przełącznik w profilu i kto chce, będzie sobie oglądał wartości zleceń w netto, a kto chce to w brutto :).

W pełni popieram też podwyższenie minimalnej stawki z 2 na 3 zł brutto (ok. 1,72 zł netto jeżeli dobrze liczę).

Wydaje mi się też, że powinno być tak, że niezrealizowane zlecenia powinny się po powiedzmy miesiącu (wartość czasu do ustalenia) same usuwać z listy i kasować. W ten sposób klienci mieliby jasny komunikat, że przesadzili ze stawką (w dół) albo z wymaganiami (w górę) i nikt zlecenia nie chce.

Edytowane przez marek_____

Czy będzie wprowadzona możliwość ignorowania przez copy zleceń od poszczególnych zleceniodawców, czyli ta wspomniana już wielokrotnie czarna lista? Plus możliwość zablokowania konkretnym zleceniodawcom opcji przysyłania "zaproszeń do zleceń prywatnych"?

• Like 2

Konto współdzielone. Kup teksty przez GT i z fakturą VAT.

Potrzebujesz tekstów? Pisz na PW albo zajrzyj, a na pewno coś wymyślimy ;)

3 godziny temu, sindirus napisał:

Czy będzie wprowadzona możliwość ignorowania przez copy zleceń od poszczególnych zleceniodawców, czyli ta wspomniana już wielokrotnie czarna lista? Plus możliwość zablokowania konkretnym zleceniodawcom opcji przysyłania "zaproszeń do zleceń prywatnych"?

Podbijam! Świetny pomysł! Jak dla mnie to najważniejsza zmiana, na którą z niecierpliwością czekam.

Kolejne złote uzasadnienie oceny w dół ---> "b". Fanfary. Wydawać by się mogło, że na takiej platformie jednak spotka się człowiek z jakąś dojrzałością. 

Chciałabym, aby na platformie zaistniała możliwość jakiegoś bezpośredniego zgłaszania takich ocen do sprawdzenia,

może wtedy byłoby ich mniej. Póki co niektórzy zleceniodawcy wychodzą z założenia, że piszącemu nie będzie się chciało pytać, a adminowi sprawdzać.

• Haha 1

13 godzin temu, pawelek napisał:

Dzień dobry,

w dniu dzisiejszym zmieniliśmy minimalną stawkę za 1000 znaków z 2 zł do 3 zł (budżet, czyli kwota brutto jaką płaci klient).

Zdaję sobie sprawę, że 3 zł to nadal mało, jednak nie chcemy wprowadzać od razu drastycznych zmian, gdyż nie możemy dopuścić do "odejścia" klientów.

Idzie ku dobremu — wiem, że to niewiele (dla copy piszących dużo i tanio), ale na początek spoko :)

Ważne, że chęci są, które z czasem zostaną (mam nadzieję) przekute w czyny  :)

Dziś pisałam podziękowanie pożegnalne na odchodne dla mojej przełożonej: " Wielu sukcesów w życiu zawodowym i prywatnym na kolejne dni, miesiące, lata".... i tego Wam życzę ;)  ... i nam :D

Przydałaby mi się opcja w której mogę włączyć powiadomienie o dodanym tekście do zlecenia. 

"Na zaakceptowanie każdego tekstu masz 7 dni od chwili przesłania - po tym czasie zostanie on automatycznie zaakceptowany!"

Często współpracuję w ten sposób, że zlecenie jest robione np na 10 tekstów a czas dostarczania to 1-2 miesiące i muszę wchodzić sprawdzać, czy jest nowy tekst.

Przydałaby się opcja do włączenia w konkretnym zleceniu, bo przy szybkich tekstach zapleczowych itd mogłoby to generować duże wysyłki.

Dnia 10.10.2019 o 14:09, marek_____ napisał:

To oczywiste, że jest ona w zleceniu, ale wg zapowiedzi nowych właścicieli (o ile dobrze pamiętam), miała być widoczna też od razu na liście i ja osobiście bym sobie życzył takiego rozwiązania.

Pamiętaj, ze cześć copy rozlicza się na umowę o dzieło, część na fv. Z tych na fv częsc jest vatowcami cześć nie

Dlatego trudno, aby na liście zleceń os razu była stawka netto.