Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, jatosia napisał:

Dostałam nawet 2: sprzed zmiany właściciela - na maila i od nowego właściciela pocztą tradycyjną, listem za potwierdzeniem odbioru i to już dość spory kawałek czasu temu, bo już się zdążyłam rozliczyć i US też oddał mi to, co nie jego ;)

Ja też już dawno rozliczona i zwrot dostałam. PIT-y do US firmy muszą dostarczać teraz bodajże do 31 stycznia. Do ludzi wysyłane są znacznie później. Do US wszystko poszło, ale do mnie nic nie dotarło.

1 minutę temu, KamiX napisał:

Ja też już dawno rozliczona i zwrot dostałam. PIT-y do US firmy muszą dostarczać teraz bodajże do 31 stycznia. Do ludzi wysyłane są znacznie później. Do US wszystko poszło, ale do mnie nic nie dotarło.

To dziwne. Nowy właściciel chyba po to wysyłał listem za potwierdzeniem odbioru, żeby mieć 100% pewności, że każdy z nas dostał PIT. Napisz do nich i poproś, żeby sprawdzili w swojej ewidencji korespondencji, czy przyszła im podpisana zwrotka (nie wiem, może mieszkasz z rodziną, ktoś odebrał, podpisał i zapomniał Ci oddać przez roztargnienie), czy może cały list.

,

PS A od poprzedniego właściciela mailem dostałaś za tę część 2019 roku, kiedy GC był jeszcze jego? Jeśli nie, to sprawdź jeszcze SPAM

Edytowane przez jatosia

W dniu 21.03.2020 o 16:26, Nochance napisał:

Myśle, że to doskonale pokazuje, jak dobrze działa kategoryzacja. Klient oczekuje kokosów, płacąc grosze i jeszcze źle kategoryzuje zlecenie, żeby przyoszczędzić... niecałe 3 zł za tekst średniej jakości? Tyle to się płaci za precle.

Bez złośliwości- mam nadzieję, że zrobicie z tą kategoryzacją i stawkami porządek, bo to poszło w złą stronę.. 

Ps. Kolejny Zleceniodawca dodający co miesiąc fajne zlecenia (jak dotąd było to coś około 9 za za 1000, dodał zlecenie za niecałe 5 zł za 1000 zzs.. wniosek? Coś poszło nie tak.

1027E3D0-6F56-4E1A-90C3-BECBD65039DC.jpeg

To się przestaje robić śmieszne... Realizuję sporo zleceń dla jednej klientki, jeszcze niedawno za tekst 2500zzs dostawałam na rękę blisko 14zł; teraz za to samo (identyczne wytyczne, zbliżona tematyka itd) jest niecałe 9zł... :( Litości, za coś trzeba żyć... :(  Nie dość, że dzieciaki w domu i wydajność spada, to jeszcze stawki lecą w dół...

5 godzin temu, askaaa88 napisał:

To się przestaje robić śmieszne... Realizuję sporo zleceń dla jednej klientki, jeszcze niedawno za tekst 2500zzs dostawałam na rękę blisko 14zł; teraz za to samo (identyczne wytyczne, zbliżona tematyka itd) jest niecałe 9zł... :( Litości, za coś trzeba żyć... :(  Nie dość, że dzieciaki w domu i wydajność spada, to jeszcze stawki lecą w dół...

Tego typu platformy nie biorą pod uwagę jednego: inflacji i podwyżek choćby za prąd, bez którego nie da się realizować tekstów. Ja rozumiem: konkurencyjność, ale nie wierzę, że osoby piszące poza takimi platformami nie podnoszą co jakiś czas stawek z powodu pójścia cen podstawowych artykułów w górę.

Średnio 3 zł za 1000zzs - takie tutaj panują realia. Zlecenie dodają copywriterzy, którzy prowadzą agencje, sprzedając złowione na GC treści po mocno podbitej stawce. Sami chwalą się na grupach tematycznych fb, że nie napisaliby nic za mniej niż 15/20 zł za 1000 zzs. 

• Like 2

Na dzisiaj sytuacja jest taka, że liczba zleceń nie zmieniła się. Analizujemy codziennie statystyki i w dni robocze jest to około 200-220 zamówień.

Z drugiej strony liczba aktywnych copywriterów wzrosła ponad trzykrotnie. I to wpływa na to, że:

• ogłoszenia bardzo szybko znikają
  • popyt na teksty obniża cenę.

To co my będziemy robić w kolejnych dniach to mocno promować GoodContent, aby zwiększyć podaż zleceń. Dzisiaj idzie pierwszy mailing, które Państwo dostaniecie (do osób i firm zarejestrowanych na tym forum).

• Thanks 1

Naprawdę liczba zleceń nie zmniejszyła się? W tej chwili na stronie jest kilkanaście zleceń od czterech autorów. Jako osoba pisząca na tym portalu regularnie od dwóch lat stwierdzam, że sytuacja jest tragiczna. Do tej pory zarabiałem średnio około 2500 zł, a w mijającym miesiącu udało mi się zarobić zaledwie 1200 zł - mimo że nieustannie odświeżam listę, aby wyłapać co lepsze oferty. Przewiduję, że jak tak dalej pójdzie, to nie będę miał wyjścia i ostatecznie zrezygnuję. 

• Like 2

Zależy, kto jak traktuje portal. Jeśli jesteś często online i dużo czasu spędzasz na portalu, na pewno znajdziesz zlecenia. W przypadku, gdy będzie to wejście raz na 3-4 godziny, wtedy na obecny moment, nie ma niestety na co liczyć. Jest zdecydowanie trudniej, ale wszystko zależy też od naszego zaangażowania. 

Ja jestem stale online, bo pracuję zawodowo jako copy. Zleceń jest zdecydowanie mniej niż jeszcze miesiąc temu, a co najgorsze - wielu najlepszych zleceniodawców przestało je w ogóle wystawiać. Stawki też znacznie się zmniejszyły. To oczywiście nie jest wina właścicieli portalu, ale sytuacji wymaga drastycznych rozwiązań. 

• Like 1

11 minut temu, mcgregor333 napisał:

Ja jestem stale online, bo pracuję zawodowo jako copy. Zleceń jest zdecydowanie mniej niż jeszcze miesiąc temu, a co najgorsze - wielu najlepszych zleceniodawców przestało je w ogóle wystawiać. Stawki też znacznie się zmniejszyły. To oczywiście nie jest wina właścicieli portalu, ale sytuacji wymaga drastycznych rozwiązań. 

Ja również dużo czasu spędzam na portalu i moje zarobki jakoś drastycznie nie spadły, chociaż przyznaję, że łapanie zleceń jest teraz dużo trudniejsze. Trzeba się otwierać na nieco mniej opłacalne (oczywiście nie te z najniższej półki) i często odświeżać stronę, a wtedy jakoś to idzie. U niektórych stawki się zmniejszyły, u innych podwyższyły. Wiele zależy teraz od szczęścia.