Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Ja rozumiem, że każdy jest teraz w ciężkiej sytuacji, ale niektóre lamenty tutaj wywołują u mnie śmiech przez łzy. Prawie cały dzień pracuję przy komputerze i co jakiś czas odświeżam sobie GC. Zazwyczaj widzę "brak danych" przy liście zleceń, ale są też momenty, kiedy jest ich ok. 10 i to tych dobrze płatnych z tym, że znikają w kilka minut. Jestem w stanie więc uwierzyć, że ogólnie zleceń jest ponad 200 na dzień, tylko po prostu szybko znikają. Wiem, że wielu osobom moje słowa się nie spodobają, ale to jest początek kryzysu i zamiast narzekać, jakie to życie jest niesprawiedliwe, to lepiej spróbować jak najszybciej dopasować się do nowej rzeczywistości, bo będzie jeszcze gorzej... Też wolałabym, żeby było jak dawniej, też żyję teraz z oszczędności, ale naprawdę szkoda energii na rozpaczanie.

• Like 4

10 godzin temu, mcgregor333 napisał:

Naprawdę liczba zleceń nie zmniejszyła się? W tej chwili na stronie jest kilkanaście zleceń od czterech autorów. Jako osoba pisząca na tym portalu regularnie od dwóch lat stwierdzam, że sytuacja jest tragiczna. Do tej pory zarabiałem średnio około 2500 zł, a w mijającym miesiącu udało mi się zarobić zaledwie 1200 zł - mimo że nieustannie odświeżam listę, aby wyłapać co lepsze oferty. Przewiduję, że jak tak dalej pójdzie, to nie będę miał wyjścia i ostatecznie zrezygnuję. 

Niestety się zgadzam :( Piszę na GC ponad rok, to moje jedyne źródło dochodu - spędzam tu 9h dziennie. Zawsze spokojnie wyciągałam koło 2000zł netto/msc, teraz chyba do 1000zł nawet nie dobiję... Nawet w najgorszym (świątecznym czy wakacyjnym) okresie było minimum 130 "wiszących" zleceń. Teraz nie dość, że jest ich drastycznie mało, to jeszcze stawka koszmarna. Aż się odechciewa wszystkiego...

1 godzinę temu, oryginalny nick napisał:

Ja rozumiem, że każdy jest teraz w ciężkiej sytuacji, ale niektóre lamenty tutaj wywołują u mnie śmiech przez łzy. Prawie cały dzień pracuję przy komputerze i co jakiś czas odświeżam sobie GC. Zazwyczaj widzę "brak danych" przy liście zleceń, ale są też momenty, kiedy jest ich ok. 10 i to tych dobrze płatnych z tym, że znikają w kilka minut. Jestem w stanie więc uwierzyć, że ogólnie zleceń jest ponad 200 na dzień, tylko po prostu szybko znikają. Wiem, że wielu osobom moje słowa się nie spodobają, ale to jest początek kryzysu i zamiast narzekać, jakie to życie jest niesprawiedliwe, to lepiej spróbować jak najszybciej dopasować się do nowej rzeczywistości, bo będzie jeszcze gorzej... Też wolałabym, żeby było jak dawniej, też żyję teraz z oszczędności, ale naprawdę szkoda energii na rozpaczanie.

Teraz np. sporo fajnych zleceń. Wcale nie znikają w zastraszającym tempie. Chyba niektórzy zmarnowali energię na lamentowanie. Jest dokładnie tak jak piszesz, nic dodać, nic ująć.

11 minut temu, Matthew1991 napisał:

Teraz np. sporo fajnych zleceń. Wcale nie znikają w zastraszającym tempie. Chyba niektórzy zmarnowali energię na lamentowanie. Jest dokładnie tak jak piszesz, nic dodać, nic ująć.

A zwróciłeś uwagę, że napisałeś tego posta przed godz. 23... :) 

Aha. W czasie, gdy pisałem byłem już po napisaniu kilku tekstów. Nie będę podczas pracy pisał na forum i tracił na tym czas. Teksty pojawiły się dużo szybciej, nie tylko te o których wspomniałem, ale też inne. Każda branża przechodzi teraz duży kryzys, więc to chyba oczywiste, że piszących będzie więcej, a zlecenia rozejdą się jak świeże bułeczki. Tylko zamiast na forum, lepiej spędzać czas na portalu. Poza tym, często zlecenia pojawiają się w tych godzinach, a to już każdy sam decyduje, o której pisze. Tylko po co potem pisać, że nie ma zleceń i się nie zarobi? Jest ciężko, bo trzeba być czujnym, będzie pewnie jeszcze gorzej, ale @oryginalny nick idealnie podsumowała obecną sytuację. Każdy odpowiada sam za siebie.

• Like 1

Trochę fajnych tekstów wpadło, to prawda, nawet sam jeden wyrwałem, ale mało kto ma czas i energię siedzieć i odświeżać stronę 24/7, szczególnie, jak ma inne sposoby na poszukiwanie zleceń. Ogólnie podoba mi się GC, ale sposób działania platformy jak mało co pokazuje słabości kapitalizmu...

Zajrzyj na moją stronę o filmach i serialach: 500filmow.pl.

Niestety nie każdy jest w stanie w nocy siedzieć na GC i łapać zlecenia - wiele osób wtedy po prostu śpi... Ja pracuję jak na normalnym etacie, od 8 do 17-18, potem mam jeszcze dom i dzieci do ogarnięcia, nie sposób wieczorami szukać zleceń i pisać. Szczególnie, że wcześniej w ciągu dnia było wystarczająco dużo zleceń. Widać więcej szczęścia mają ci, którzy w obecnych czasach zabierają się do pracy wieczorem.

Edytowane przez askaaa88
Dopisek
  • Like 1

Ja też pracuję w dzień zazwyczaj. Wieczory bywają bardzo opłacalne. Nie mówię o nocy. Z tym, że musicie pamiętać o jednej rzeczy, to platforma ze zleceniami i zleceniodawcy nie będą pytać czy ktoś siedzi od 7 do 10, od 12 do 19 czy od 21 do 23. To nie praca na etacie, że teksty będą na nas czekać od 10 do 17 i dla każdego starczy. Jak chcesz zarobić, to musisz się zaangażować :) 

15 minut temu, Matthew1991 napisał:

Ja też pracuję w dzień zazwyczaj. Wieczory bywają bardzo opłacalne. Nie mówię o nocy. Z tym, że musicie pamiętać o jednej rzeczy, to platforma ze zleceniami i zleceniodawcy nie będą pytać czy ktoś siedzi od 7 do 10, od 12 do 19 czy od 21 do 23. To nie praca na etacie, że teksty będą na nas czekać od 10 do 17 i dla każdego starczy. Jak chcesz zarobić, to musisz się zaangażować :) 

To myślę każdy wie. Ale niewątpliwie zleceń tak mało nie było jeszcze nigdy. To fakt, z którym niektórzy nie wiem czemu chcą dyskutować :D

Właśnie o tym niektórzy piszą... Zleceń może jest trochę mniej, ale są. Tylko, że zawsze było ich sporo w ogólnej puli (leżące po parę miesięcy), ale w obliczu panującej sytuacji, nawet te zlecenia po 1.50 zł za 1000 znaków znikają, bo ludzie je piszą. Copy jest teraz więcej, nawet te osoby piszące z doskoku mają zawieszone dotychczasowe obowiązki (niektórzy) i częściej wchodzą na portal. Z racji tego nie ma ich na portalu i wydaje się, że nic nie ma. Tylko, że zlecenia się pojawiają, a po 2 minutach z dziesięciu zleceń jest 0, zwłaszcza gdy są dobrze płatne. Te gorzej płatne znikają zresztą w podobnym tempie. To już zależy od tego kiedy wejdziesz na portal. Jeśli nawet wejdzie się raz na 40 minut, trzeba liczyć na szczęście. 

Odbiegając od tematu. Dostali wszyscy wspomnianego maila? Ja nic w skrzynce nie mam. 

Edytowane przez Matthew1991

1 minutę temu, Matthew1991 napisał:

Właśnie o tym niektórzy piszą... Zleceń może jest trochę mniej, ale są. Tylko, że zawsze było ich sporo w ogólnej puli (leżące po parę miesięcy), ale w obliczu panującej sytuacji, nawet te zlecenia po 1.50 zł za 1000 znaków znikają, bo ludzie je piszą. Copy jest teraz więcej, nawet te osoby piszące z doskoku mają zawieszone dotychczasowe obowiązki (niektórzy) i częściej wchodzą na portal. Z racji tego nie ma ich na portalu i wydaje się, że nic nie ma. Tylko, że zlecenia się pojawiają, a po 2 minutach z dziesięciu zleceń jest 0, zwłaszcza gdy są dobrze płatne. Te gorzej płatne znikają zresztą w podobnym tempie. To już zależy od tego kiedy wejdziesz na portal. Jeśli nawet wejdzie się raz na 40 minut, trzeba liczyć na szczęście. 

Odbiegając od tematu. Dostali wszyscy wspomnianego maila? Ja nic w skrzynce nie mam. 

Ja maila nie mam.

Prośba: czy ktoś dostał maila z tego forum o GoodContent?
Bo administrator mówi, że wysłał, ale nie odczuliśmy tego...

Ważne sprawy

1. Dla klientów: opisaliśmy nowe funkcje dla sklepów internetowych w artykule:
https://www.whitepress.pl/baza-wiedzy/657/goodcontent-dostarcza-opisy-produktow-dla-sklepow-internetowych

W kwietniu będziemy mocno działali w temacie pozyskiwania sklepów internetowych jako klientów GoodContent.

2. Dzisiaj idzie mailing do wszystkich klientów GoodContent zachęcający do zamówień i o nowych funkcjach. Ten na pewno da efekt.

3. Od wczorajszego popołudnia zleceń jest mniej niż zwykle (150 zamiast 200 wczoraj). Według nas wynika to z zamieszania biznesowego (ostatnie godziny ciężkiego miesiąca i trudne decyzje dla firm).

4. Do dwóch dni wprowadzimy zapowiadaną zmianę dotyczącą zgłoszeń nieprawidłowych zleceń przez copywriterów. Z tym, że przy takiej dynamice ich znikania jak teraz, może ona nie być potrzebna w kolejnych tygodniach.

Paweł Strykowski
CEO WhitePress & GoodContent

Generalnie, to sorry za moje ostatnie wpisy :) Obecna sytuacja no na nas wszystkich ma negatywny wpływ i czasem trzeba znaleźć źródło wyrzutu tych negatywnych emocji :)

Pytanie to GC. Czy rozważacie w tej chwili możliwość większej ilości wypłat w miesiącu niż jedna? Wcześniej nie było problemu, aby stówkę dziennie zarobić. Na koniec miesiąca była fajna kasa do wypłacenia. Teraz jest dużo gorzej, zlecen jest mniej, te co są rozchodzą się w błyskawicznym tempie. Może warto dać możliwość copy częstszych wypłat tego co uda się zarobic.