Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, mcgregor333 napisał:

Ja mam na koncie ponad 5000 tekstów i zaledwie 5 odrzuconych (głównie w pierwszych kilku dniach działalności, kiedy byłem jeszcze niedoświadczony). Jeśli u kogoś ten procent jest większy,  to ma problem.

Z ciekawości, jak udało Ci się napisać aż 5000 tekstów przez ponad rok działalności na GC? ;) Pytam, bo sama jestem tam od 14 miesięcy, piszę 5 dni w tygodniu po +-8h, a mam ledwie ponad 1400 tekstów zrealizowanych ?

19 godzin temu, Kubski145 napisał:

Jaki macie % odrzuconych tekstów :)?

Ja mam 4 teksty odrzucone na ponad 1400 napisanych :) Jeśli chodzi o prywatne zlecenia, mam kilku stałych klientów, dla których piszę bardziej lub mniej regularnie... Nieraz nie odzywają się przez kilka tygodni, a czasem zgłaszają się wszyscy naraz i muszę realizować zlecenia pod kątem ich pilności... Chociaż nie narzekam, cieszę się, że mam co pisać za w miarę dobrą stawkę :D

A co ile średnio napisanych tekstów dostajecie ocenę? Ja napisałem ponad 10 i jeszcze żadnej nie dostałem, a jest mi chyba z tego, co wiem potrzebna ocena o średniej 4,75, aby dostać dostęp do tych lepiej płatnych zleceń.

//Edit – właśnie zauważyłem, że zleceniodawcy mogą oceniać nas tylko za teksty o wartości minimum 4zł brutto za 1000 zzs. Jeśli tekst ma powiedzmy 2,70 zł netto za 1000 zzs, to doliczamy do tego jeszcze podatek dochodowy, VAT i marżę GC czy tylko nasz podatek dochodowy?

Edytowane przez Kubski145

https://www.jakubkorzyniewski.pl/ - Zapraszam na mojego bloga o marketingu internetowym. Dużo ciekawych artykułów o social mediach, SEO czy copywritingu.

14 godzin temu, Kubski145 napisał:

A co ile średnio napisanych tekstów dostajecie ocenę? Ja napisałem ponad 10 i jeszcze żadnej nie dostałem, a jest mi chyba z tego, co wiem potrzebna ocena o średniej 4,75, aby dostać dostęp do tych lepiej płatnych zleceń.

Ja na ponad 1400 tekstów mam obecnie 456 ocen. Mam klientów, dla których piszę regularnie i nigdy nie oceniają; mam też takich stałych, którzy zawsze dają 5. A z tych "dorywczych" to jak się trafi, czasem dadzą ocenę, czasem nie... Czyli można przyjąć, że średnio co 3 tekst mam z oceną.

• Like 1

22 godziny temu, askaaa88 napisał:

Ja mam 4 teksty odrzucone na ponad 1400 napisanych :) Jeśli chodzi o prywatne zlecenia, mam kilku stałych klientów, dla których piszę bardziej lub mniej regularnie... Nieraz nie odzywają się przez kilka tygodni, a czasem zgłaszają się wszyscy naraz i muszę realizować zlecenia pod kątem ich pilności... Chociaż nie narzekam, cieszę się, że mam co pisać za w miarę dobrą stawkę :D

Witam, nie jestem copywriterem, zlecam dość dużo tekstów lecz odbywa się to falami. Czy moglaby Pani napisać jaka jest w miarę dobra stawka? Mam na myśli tą stawkę, którą przy wprowadzeniu zlecenia widnieje jako wynagrodzenia dla autora za 1000 znaków netto.

A ja mam takie pytanie do Was (być może już padło, ale nie mam czasu czytać ponad 200 stron), co zrobić, jeśli zleceniodawca odrzuca tekst po kilku minutach od jego wysłania? Tekst na 8000 zzs, którego nawet nie zdążył pewnie przeczytać. Do tego wysyła wiadomości z prywatnymi wycieczkami do mojej osoby. Pominę już treść zlecenia i uwagi do tekstu. Tekst odrzucony, ocena 1, brak konkretnych uwag w poprawkach, a wcześniej przyznał, że część tekstu jest dobra. GC zaproponowało tylko usunięcie tekstu ze statystyk i przyznało, że nie weryfikuje zleceń ani zleceniodawców. Moim zdaniem powinna być możliwość nie tylko zgłoszenia nieprawidłowości do zlecenia, ale do niektórych praktyk zleceniodawców. Co myślicie?

23 godziny temu, moto-strefa napisał:

Witam, nie jestem copywriterem, zlecam dość dużo tekstów lecz odbywa się to falami. Czy moglaby Pani napisać jaka jest w miarę dobra stawka? Mam na myśli tą stawkę, którą przy wprowadzeniu zlecenia widnieje jako wynagrodzenia dla autora za 1000 znaków netto.

Wysłałam priv :)

Te lepiej płatne teksty wyświetlają się w tym samym panelu co wcześniej? Dzisiaj niestety widzę jedynie tylko jeden tekst ze słabą stawką 2,90 zł netto za 1000 zzs. W weekendy zazwyczaj jest tak cieńko ze zleceniami?

W dniu 5.04.2020 o 15:58, Roktan napisał:

Problem leży gdzie indziej, wciąż na GC jest problem z tym, że ktoś blokuje sobie tekst na 6-7h, później blokuje ten tekst inny nick, po czym znowu mamy powrót do pierwszego nicka i tak sobie lecą godziny dodatkowe... zwyczajnie ludzie omijają zasady i blokują sobie x zleceń na później, czego sam ostatnio doświadczyłem ;)

Może powinno wdrożyć się jakiś mechanizm, który blokowałby takie konta, które rezerwują dużą ilość tekstów, a mało piszą.

https://www.jakubkorzyniewski.pl/ - Zapraszam na mojego bloga o marketingu internetowym. Dużo ciekawych artykułów o social mediach, SEO czy copywritingu.

Do lutego sytuacja była świetna, to znaczy na stronie wisiało mnóstwo tekstów zarówno w tygodniu, jak i w weekendy. Potem wyraźnie spadła zarówno liczba zleceniodawców i stawki za teksty.  W tej chwili opłaca się pisać jedynie od poniedziałku do piątku w godzinach 8-16, bo jest najwięcej dobrze wycenionych zleceń. Jeśli ktoś pisze tyko w weekendy, to nie wróżę sukcesu. Być może ulegnie to zmianie - pożyjemy, zobaczymy...

A lepiej płatne teksty pojawiają się w tym samym panelu. I niestety jest ich bardzo niewiele.

Czyli przy takiej małej ilości zleceń najlepiej brać chyba takie teksty z 5.000 zzs i więcej :P – Może sytuacja się ustabilizuje. Skoro w lutym jeszcze było świetnie to pewnie przez koronawirusa. Chociaż niektórzy twierdzą, że ludzie postawią teraz na marketing internetowy, więc zleceń powinno trochę być :)