Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Zgłoś nieprawidłość w ogóle działa? Mieliście jakąś reakcję na zgłoszenie zlecenia? Często zgłaszam zlecenia dotyczące wystawiania fałszywych opinii firmom itp., bo uważam, że coś takiego powinno być piętnowane, ale nie mam żadnej odpowiedzi, choćby, bym tego nie robił, bo portal na to pozwala, a zlecenia tego typu jak były, tak są tworzone dalej.

Edytowane przez WDK2

Czy nie byłoby prościej gdyby system ocen 1-5 zastąpić czymś typu polecam/nie polecam?

Myślę, że polecanie autora mówiłoby o jakości tekstow więcej niż ocena.

W drugą stornę tak samo, czyli piszący mogliby polecać zleceniodawców.

I prawdę mówiąc uważam, że prowizja jaką GC pobiera od zleceń ogólnodostepnych i prywatnych nie powinna byc na tym samy poziomie. 

Papier zawsze można schować. Gorzej kiedy trzeba będzie pokazać świstek, którego się nie ma. 

Tak samo jest z umiejętnościami.

7 godzin temu, WDK2 napisał:

Zgłoś nieprawidłość w ogóle działa? Mieliście jakąś reakcję na zgłoszenie zlecenia? Często zgłaszam zlecenia dotyczące wystawiania fałszywych opinii firmom itp., bo uważam, że coś takiego powinno być piętnowane, ale nie mam żadnej odpowiedzi, choćby, bym tego nie robił, bo portal na to pozwala, a zlecenia tego typu jak były, tak są tworzone dalej.

Każde Państwa "zgłoszenie" rozpatruję. Piszę maile do zleceniodawców z informacjami o nieetycznych zamówieniach, jednak oni twierdzą, że przecież zapłacili za zamówiony tekst. 

W kwestii zaniżonych stawek tak samo dociera informacja mailowa do zamawiającego.

43 minuty temu, GoodContent.pl napisał:

Każde Państwa "zgłoszenie" rozpatruję. Piszę maile do zleceniodawców z informacjami o nieetycznych zamówieniach, jednak oni twierdzą, że przecież zapłacili za zamówiony tekst. 

W kwestii zaniżonych stawek tak samo dociera informacja mailowa do zamawiającego.

Czyli zwykłe cwaniactwo? No cóż..

Pozostaje zdać się na prawo rynku ;)

Papier zawsze można schować. Gorzej kiedy trzeba będzie pokazać świstek, którego się nie ma. 

Na GC jestem wyłącznie jako osoba zlecają teksty, czytałem ostatnie wasze wątki i ciekawi mnie, czemu nie uruchomiono na GC dodatkowego modułu giełda tekstów. Tekst, który Wam ktoś odrzucił, ktoś inny mógłby podkupić, bo uznałby go za wartościowy content. 

Może nawet w lepszej cenie gdyby zmniejszyć prowizje na nie? Nie wiem głośno myślę. Czasami szukam pomysłu na dobry temat, a na takiej giełdzie miałbym gotowy tekst za konkretną sumę i bez czekania

4 minuty temu, moto-strefa napisał:

Czasami szukam pomysłu na dobry temat, a na takiej giełdzie miałbym gotowy tekst za konkretną sumę i bez czekania

Pozornie takie rozwiązanie wydaje się opłacalne dla dwóch stron, w rzeczywistości - a przynajmniej moim zdaniem - doprowadziłoby to do utrwalenia, a wręcz wzmożenia cenowej patologii. Klientów trudno posądzać o nadmierną szczodrość, natomiast w kwestii kombinatoryki, nie mają sobie równych. Na giełdzie nie sprzedawałyby się teksty w dobrej cenie, ponieważ na GC panuje ogólne przekonanie "ktoś zrobi to taniej, może nie lepiej, ale taniej". Nie mam złudzeń w kwestii jakiejkolwiek solidarności copywriterów i uczciwych wycen, odrzucone teksty na giełdzie byłyby wystawiane za śmieszne stawki, aby chociaż w minimalnym stopniu zrekompensować stracony czas.

Reasumując - giełda stanowiłaby swoisty bazarek z chińskimi tekstyliami, a klienci kuszeni niskimi cenami, stopniowo rezygnowaliby ze spersonalizowanych zamówień na rzecz gotowej taniochy. 

Prowizja to temat rzeka. W tym wątku przewinęło się już multum propozycji, możemy być pewni tylko jednego - jeżeli prowizja zostanie kiedykolwiek zmieniona to na pewno nie na naszą korzyść.

• Like 1

W dniu 30.10.2020 o 20:51, moto-strefa napisał:

Na GC jestem wyłącznie jako osoba zlecają teksty, czytałem ostatnie wasze wątki i ciekawi mnie, czemu nie uruchomiono na GC dodatkowego modułu giełda tekstów. Tekst, który Wam ktoś odrzucił, ktoś inny mógłby podkupić, bo uznałby go za wartościowy content. 

Może nawet w lepszej cenie gdyby zmniejszyć prowizje na nie? Nie wiem głośno myślę. Czasami szukam pomysłu na dobry temat, a na takiej giełdzie miałbym gotowy tekst za konkretną sumę i bez czekania

Giełda jest na innym portalu, jedna wystarczy ;)

• Like 2
  • Thanks 1

Autor o imieniu i nazwisku "Lord Vader" zlecił teksty zapleczowe z linkowaniem za cenę poniżej 7 pln za 3000 znaków. Zlecenie oznaczył jako precla. Z tego, co pamiętam Lorda Vadera z GC, to już któryś raz zgłaszam jego zlecenia za niepoprawne kategorie i ceny, bo to jest zwykłe wyłudzanie i cwaniactwo. O co dzisiaj chodzi z tymi ludźmi... Piszcie im teksty na temat diety za 10 zł na godzinę. Załamuje ręce, widząc tak ostentacyjne próby zarabiania na innych, bo to nie jest kwestia techniczna w branży. To jest po prostu prostactwo i chamstwo. Ktoś z Was też się spotyka z taką hecą? :D

Teraz, sxldsxxl napisał:

Autor o imieniu i nazwisku "Lord Vader" zlecił teksty zapleczowe z linkowaniem za cenę poniżej 7 pln za 3000 znaków. Zlecenie oznaczył jako precla. Z tego, co pamiętam Lorda Vadera z GC, to już któryś raz zgłaszam jego zlecenia za niepoprawne kategorie i ceny, bo to jest zwykłe wyłudzanie i cwaniactwo. O co dzisiaj chodzi z tymi ludźmi... Piszcie im teksty na temat diety za 10 zł na godzinę. Załamuje ręce, widząc tak ostentacyjne próby zarabiania na innych, bo to nie jest kwestia techniczna w branży. To jest po prostu prostactwo i chamstwo. Ktoś z Was też się spotyka z taką hecą? :D

Cóż, takie zlecenia należy ignorować oraz zgłaszać do GC, w tej kolejności. Niestety widać krew Sithów pozostaje w Anakinie na zawsze... ?

• Haha 1

Zajrzyj na moją stronę o filmach i serialach: 500filmow.pl.

56 minut temu, sxldsxxl napisał:

Szczerze? Liczę, że goodcontent nie oddaje kasy/prowizji za wystawione zlecenia, które otrzymają przynajmniej 5 zgłoszeń. Niech se wisi i rok, a co!

9 minut temu, moto-strefa napisał:

A przykładowo mając swój tekst i chcąc by ktoś go lekko zsynonimizował by wyszukiwarka nie wykryła duplicat content to jest taka możliwość w GC? Jeśli tak to jakie ceny za taką modyfikację dostarczonego tekstu

Pewnie.

Parafraza, dodanie synonimów. Zwykle sa to oferty ok 5 zł dla copy czyli cokś koło 12 zł dla zlecającego. Tylko trzeba pamiętać, że każdy {|} to znak :)

Jak dostanę tekst na priv, mogę zrobić probkę. Tylko max 500 znaków!

1 hour ago, Eviene said:

Szczerze? Liczę, że goodcontent nie oddaje kasy/prowizji za wystawione zlecenia, które otrzymają przynajmniej 5 zgłoszeń. Niech se wisi i rok, a co!

Pośrednio tak. Jednak problem jest nieco bardziej złożony. Bezpośrednio jest już mniej kolorowo. Trochę nie chcę mi się rozpisywać, więc przejdę od razu do konkluzji, bo pewnie część z osób tutaj zna zasady rynku freelancerów. Kilka lat temu, gdy miałem w portfelu stówkę kieszonkowego od ojca i szukałem możliwości pracy umysłowej, będąc w szkole średniej, sam bym pewnie napisał takie teksty. Nie miałem doświadczenia w samej pracy, jak i w rozumieniu copywritingu. Bo też skąd mogłem mieć? Takich osób jest sporo i będą przybywać. Każdy kiedyś musi zacząć. Ba... ja na początku będąc niepewnym w tym, co tworzę, pewnie bym się zastanawiał, że jeszcze kiepsko mi wyszło i nie wyrobiłem się w normie jakościowej w takim tekście. Przypuszczam, że to nie będzie aż tak długo wisiało, jak może się wydawać.

16 godzin temu, sxldsxxl napisał:

Pośrednio tak. Jednak problem jest nieco bardziej złożony. Bezpośrednio jest już mniej kolorowo. Trochę nie chcę mi się rozpisywać, więc przejdę od razu do konkluzji, bo pewnie część z osób tutaj zna zasady rynku freelancerów. Kilka lat temu, gdy miałem w portfelu stówkę kieszonkowego od ojca i szukałem możliwości pracy umysłowej, będąc w szkole średniej, sam bym pewnie napisał takie teksty. Nie miałem doświadczenia w samej pracy, jak i w rozumieniu copywritingu. Bo też skąd mogłem mieć? Takich osób jest sporo i będą przybywać. Każdy kiedyś musi zacząć. Ba... ja na początku będąc niepewnym w tym, co tworzę, pewnie bym się zastanawiał, że jeszcze kiepsko mi wyszło i nie wyrobiłem się w normie jakościowej w takim tekście. Przypuszczam, że to nie będzie aż tak długo wisiało, jak może się wydawać.

Zawsze znajdzie się:

- Azjata, który robi to lepiej od Ciebie

- student, który zrobi to taniej

- majster, który zapyta: kto Ci tak spier***

Ludzie szukają oszczędności oraz sposobu na dorobienie, a GC im to umożliwia. 

Myślisz, że 10 lat wstecz działali tylko uczciwi zleceniodawcy? Kiedy zaczynałam przygodę z pisaniem, były projekty typu zlecenia.przez.net, ale zlecenia można było wyrwać również na PiO czy Oferi czy Gumtree.

GC daje gwarancję otrzymania zapłaty. Ok, zwiększa szanse na jej otrzymanie.

Pośrednictwo w tej formie ma szereg wad i zalet. Realnego zagrożenia dla zawodowych copy nie jest w stanie

stworzyć, ale może pomóc niektórym z nich zejść na ziemię lub odnaleźć miejsce w szeregu. Chyba, że w takim tempie wkurzy obie strony, że padnie na twarz ;)

• Like 2