Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu w ogłoszeniach pojawiają się dopiski o tym, że zlecajacy nie życzy sobie tekstów z mieszarek czy też kopiowania treści z innych stron. Co ciekawe, nie są to ogłoszenia nowych zlecajacych, ale osób, które wydaje się, że powinny mieć już grono sprawdzonych copy. 

Z czego to wynika? Czy nie prościej jest wrzucić zlecenie zamknięte? 

Papier zawsze można schować. Gorzej kiedy trzeba będzie pokazać świstek, którego się nie ma. 

Tak samo jest z umiejętnościami.

Prościej jest mieć zlecenie za 1/6 ceny, zamiast płacić komuś, kto zrobi to porządnie. Biorąc pod uwagę dzisiejszy rynek tekstów o niskiej wartości merytorycznej, nawet płacąc 1/2 ceny można otrzymać w miarę zgrabny tekst. Mówię to jako osoba pisząca (bo wiem, że niektórzy wymagają naprawdę niskiej jakości).

Jeśli ktoś wie jak to działa, to będę wdzięczny za odpowiedź. Jak wysyłam zlecenie prywatne do np. 2 lub 3 osób specjalizujących się w interesującej mnie tematyce, z dużą ilością napisanych i zaakceptowanych tekstów, to wszystkie osoby piszą ten sam tekst, czy ta osoba która podejmie się go jako pierwsza?

Chciałbym zlecić tekst w ten sposób, ale nie chwiałbym, żeby niepotrzebnie ktoś pracował przy zleceniu za które i tak nie dostanie pieniędzy. Zlecenie do kilku osób, żeby nie marnować czasu niepotrzebnie na czekanie 2 dni, żeby okazało się na koniec, że i tak ta osoba się go nie podejmie ;)

Edytowane przez Roktan

1 godzinę temu, plamster napisał:

Dużo jest tych legendarnych tekstów za 9zł ? 

Zdarzają się teksty o wysokim budżecie, ale na ogól szału nima. Takich tekstów naprawdę jest niewiele, a nawet jeżeli są, to często nie warto się ich podejmować.

3 minuty temu, Roktan napisał:

Jeśli ktoś wie jak to działa, to będę wdzięczny za odpowiedź. Jak wysyłam zlecenie prywatne do np. 2 lub 3 osób specjalizujących się w interesującej mnie tematyce, z dużą ilością napisanych i zaakceptowanych tekstów, to wszystkie osoby piszą ten sam tekst, czy ta osoba która podejmie się go jako pierwsza?

Chciałbym zlecić tekst w ten sposób, ale nie chwiałbym, żeby niepotrzebnie ktoś pracował przy zleceniu za które i tak nie dostanie pieniędzy. Zlecenie do kilku osób, żeby nie marnować czasu niepotrzebnie na czekanie 2 dni, żeby okazało się na koniec, że i tak ta osoba się go nie podejmie ;)

Jeżeli się nie mylę to zlecenia prywatne działają na tej samej zasadzie, co zlecenia ogólne - kto pierwszy, ten lepszy. 

23 minuty temu, Roktan napisał:

Dane zlecenie w jednej chwili może wykonywać tylko jedna osoba. Więc kto pierwszy zarezerwuje tekst, ten może go napisać i otrzymać kaskę ;) Czyli tak samo jak przy zleceniach publicznych

21 minut temu, Marcink54 napisał:

Zdarzają się teksty o wysokim budżecie, ale na ogól szału nima. Takich tekstów naprawdę jest niewiele, a nawet jeżeli są, to często nie warto się ich podejmować.

Czyli nie ma czego żałowac tak ? Nie ma stałych zleceniodawców, którzy dają takie stawki ?

18 minut temu, Zidel94 napisał:

Z jednej strony nie, ale z drugiej - no lepiej mieć do nich dostęp niż nie mieć, w razie jakby jakaś perełka weszła ;)

Aha czyli średnia stawka na tym portalu to ok 4 zł tak ? xDTzn, ze dobra stawka na tym portalu to 4zł ? Ja myślałem, że to są te jedne z gorszych hehe

Edytowane przez plamster

20 minut temu, plamster napisał:

Aha czyli średnia stawka na tym portalu to ok 4 zł tak ? xDTzn, ze dobra stawka na tym portalu to 4zł ? Ja myślałem, że to są te jedne z gorszych hehe

Nie ma reguły. Zdarzą się dobre zlecenia, za dobrą stawkę, a trafią się też takie gorsze. Trzeba po prostu obserwować listę.

• Like 1

Ocena zlecenia tylko na podstawie samej stawki to za mało. Trzeba brać też pod uwagę ogólną ilość znaków i jakość jakiej oczekuje klient. Możesz mieć zlecenie za 3zł na 2000 znaków, ale tekst możesz napisać z palca w 5 min, bo to zwykły precel. I możesz mieć zlecenie za 30zł na 2000 znaków, ale będziesz ten tekst pisał 3h, bo klient oczekuje tekstu wysokiej jakości.

I do tego dochodzi sama tematyka zlecenia. Czasem po prostu trzeba ocenić co się bardziej opłaca. Czy przysiąść godzinę i napisać jeden dłuższy tekst na x stawkę za tekst. Czy w tym samym czasie napisać 5 "lżejszych" tekstów (stawka za 1000 znaków niższa niż przy pierwszym zleceniu), ale koniec końców w godzinę zarobisz tyle samo.

• Like 1

W dniu 6.12.2020 o 20:18, plamster napisał:

Patrząc na listę, to średnia stawka wynosi 3 zł, nie 4.

A precel, to nie zawsze precel.

Papier zawsze można schować. Gorzej kiedy trzeba będzie pokazać świstek, którego się nie ma. 

Tak samo jest z umiejętnościami.

4 godziny temu, plamster napisał:

Jest taki jeden klient(Justyna Walczak), który określił typ zamówienia jako preclowy, a w opisie zlecenia daje: ZAPLECZOWY. 

To co w końcu obowiązuje? xD Znając życie odbędzie sie januszerka tzn. napisze precla a ona odeśle tekst bo chce zapleczowy 

Niepoprawne oznaczanie zleceń to nie rzadka praktyka na GC. Można zawsze zgłosić takie zlecenie do administracji.

Czy tylko ja mam wrażenie że ostatnio są blokowane teksty przez " fikcyjne konta " Zlecam duże ilości tekstów i widzę że wielokrotnie ktoś blokuje tekst czas mija i jest zwolniony przez konta, które nie mają napisanych tekstów.. 

Trenuj według planów treningowych https://fitmade.pl/plany-treningowe/ - od FITMADE