Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, MateuszI napisał:

Czy tylko ja mam wrażenie że ostatnio są blokowane teksty przez " fikcyjne konta " Zlecam duże ilości tekstów i widzę że wielokrotnie ktoś blokuje tekst czas mija i jest zwolniony przez konta, które nie mają napisanych tekstów.. 

OOO jeśli tak to dobrze byłoby się z tym rozprawić jakość. Nie wiem np. możliwość trzykrotnego blokowania tekstu z rzędu, a potem, gdy żaden nie zostaje zrealizowany to blokada (nawet czasowa) takiego delikwenta. Zresztą nowe konta powinny być chyba lepiej weryfikowane w takim razie....

1 godzinę temu, MateuszI napisał:

Czy tylko ja mam wrażenie że ostatnio są blokowane teksty przez " fikcyjne konta " Zlecam duże ilości tekstów i widzę że wielokrotnie ktoś blokuje tekst czas mija i jest zwolniony przez konta, które nie mają napisanych tekstów.. 

Ten problem występował już za starego właściciela, ponoć podejmował on pewne kroki żeby to zlikwidować, ale widać się nie udało. Limit rezerwacji byłby dobrym pomysłem.

6 godzin temu, MateuszI napisał:

Przepraszam, ale dostęp do tekstów "premium" mają osoby, które napisały przynajmniej 20 tekstów (i chyba średnia ocen też się liczy)

Zatem: jakim cudem blokowac może ktoś, kto ma puste konto? Chyba, że mówimy o blokowaniu precli, a to już wygląda na zwykłą złośliwość. Tak czy inaczej, chętnie przeczytam komentarz od właściciela serwisu!

Faktem jest niestety to, że blokowanie tekstu jest jedynym sposobem na to by móc spokojnie zapoznać się z treścią zlecenia. 

Papier zawsze można schować. Gorzej kiedy trzeba będzie pokazać świstek, którego się nie ma. 

Tak samo jest z umiejętnościami.

51 minut temu, Eviene napisał:

Przepraszam, ale dostęp do tekstów "premium" mają osoby, które napisały przynajmniej 20 tekstów (i chyba średnia ocen też się liczy)

Zatem: jakim cudem blokowac może ktoś, kto ma puste konto? Chyba, że mówimy o blokowaniu precli, a to już wygląda na zwykłą złośliwość. Tak czy inaczej, chętnie przeczytam komentarz od właściciela serwisu!

Faktem jest niestety to, że blokowanie tekstu jest jedynym sposobem na to by móc spokojnie zapoznać się z treścią zlecenia. 

Chyba mowa o standardowych tekstach, a więc i o stawce niższej niż te mityczne 9 zł :P Generalnie uważam, że taki proceder należy ukrócić. Sytuacja ta chyba nie dotyczyła przeczytania zlecenia, skoro tekst był blokowany przez X godzin.

15 minut temu, kluskaKRK napisał:

Chyba mowa o standardowych tekstach, a więc i o stawce niższej niż te mityczne 9 zł :P Generalnie uważam, że taki proceder należy ukrócić. Sytuacja ta chyba nie dotyczyła przeczytania zlecenia, skoro tekst był blokowany przez X godzin.

W takim razie nadal nie rozumiem:

skoro zleca dużo tekstów, to raczej ma już swoich sprawdzonych copy, czemu więc wciąż wrzuca teksty dla każdego? Zleca 5-6 sprawdzonym autorom i problem z fałszywymi rezerwacjami znika.

Nie chce bronić właściciela, moja czara goryczy już się przelała i odpuszczam, ale skoro pozwala się na multikonta i "takie coś" no to nie pozostaje nic innego niż wrzucać zlecenia tylko dla wybranych.

Papier zawsze można schować. Gorzej kiedy trzeba będzie pokazać świstek, którego się nie ma. 

2 godziny temu, Eviene napisał:

skoro zleca dużo tekstów, to raczej ma już swoich sprawdzonych copy, czemu więc wciąż wrzuca teksty dla każdego? Zleca 5-6 sprawdzonym autorom i problem z fałszywymi rezerwacjami znika.

Nie chce bronić właściciela, moja czara goryczy już się przelała i odpuszczam, ale skoro pozwala się na multikonta i "takie coś" no to nie pozostaje nic innego niż wrzucać zlecenia tylko dla wybranych.

A co z nowymi autorami czy nowymi zlecającymi?

To nie jest rozwiązanie problemu. Blokowanie kilku tekstów z różnych kont jest po prostu nieuczciwe i tyle.

2 godziny temu, Eviene napisał:

Dzień dobry

nie ma w goodcontent.pl żadnego systemu blokującego fikcyjne konta jeśli takie konto zauważę jest ono blokowane. Proszę w takim wypadku pisać mail, oczywiście postaram się szybko zwolnić Pana zlecenie, aby ktoś inny mógł je realizować. Można także blokować takie nazwiska na liście copywriterów.

6 minut temu, GoodContent.pl napisał:

Dzień dobry

nie ma w goodcontent.pl żadnego systemu blokującego fikcyjne konta jeśli takie konto zauważę jest ono blokowane. Proszę w takim wypadku pisać mail, oczywiście postaram się szybko zwolnić Pana zlecenie, aby ktoś inny mógł je realizować. Można także blokować takie nazwiska na liście copywriterów.

Smutne.

Czyli wychodzi na to, że każdy z nas copywriterów może sobie założyć po kilka fikcyjnych kont i blokować lepiej płatne zlecenia dla siebie?

• Like 1
  • Confused 1

13 godzin temu, kluskaKRK napisał:

A co z nowymi autorami czy nowymi zlecającymi?

To nie jest rozwiązanie problemu. Blokowanie kilku tekstów z różnych kont jest po prostu nieuczciwe i tyle.

Nie traktuję tego jako rozwiązanie! Chciałam tylko zwrócić uwagę na to, że zlecający ma (teoretycznie) pewne narzędzia, które moga minimalizowac ryzyko tego typu sytuacji już na etapie dodawania zlecenia. 

Blokowanie jest więcej niż nieuczciwe. 

13 godzin temu, kluskaKRK napisał:

Smutne.

Czyli wychodzi na to, że każdy z nas copywriterów może sobie założyć po kilka fikcyjnych kont i blokować lepiej płatne zlecenia dla siebie?

Wygląda na to, że właśnie tak.

Zdaje się, że wraca poruszana tu kwestia okresowego czyszczenia listy copy.. A może po prostu do statystyk ocen copy wystarczy dodać info o ilości odrzuconych tekstów?

• Like 1

4 minuty temu, Ainee napisał:

Cześć, przychodzę z pytaniem.

Część osób miewała problemy z systemem antyplagiatowym, który odrzucał teksty zawierające cytaty (np. z ustaw). Czy jeśli wykorzystam blok cytatu, to będę bezpieczna, czy system nadal może zareagować?

Właśnie z tym też jest spory problem. Odrzuciło mi kilka razy tekst, gdy był cytatu z ustawy, przytoczenie przysłowia, o które prosił zamawiający czy długa nazwa produktu. Nie ma chyba żadnej opcji oznaczania cytatu, co brały pod uwagę antyplagiat. A przydałoby się.

Poprzedni właściciel, gdy była taka sytuacja zawsze zwracał pieniądze za dane zlecenie, nawet gdy w międzyczasie (po odrzuceniu przez system antyplagiatowy) zarezerwował je ktoś inny i napisał. Tutaj Pani napisała mi, że mogę na nie polować i gdy się zwolni to ona mi je zatwierdzi. Niestety nie zawsze się zwalnia takie zlecenie, a ponadto ja też nie siedzę 24h na portalu, aby wszystko kontrolować w czasie rzeczywistym.

Widać, że Pani, która się opiekuje GC ma dobre chęci, ale nie ma narzędzi. A niestety nowy właściciel chyba do portalu nie przykłada wielkiej wagi i nie rozwija go, zwłaszcza w zakresie interesującym/korzystnym dla copy.

• Like 1

11 minut temu, kluskaKRK napisał:

Nie ma chyba żadnej opcji oznaczania cytatu, co brały pod uwagę antyplagiat. A przydałoby się.

No właśnie to mnie zastanawia. W edytorze tekstu jest taka funkcja HTML jak „blok cytatu”. Czemu by nie zaprogramować systemu antyplagiatowego tak, by omijał te sekcje? Z tym trzeba naprawdę zrobić porządek, bo w tej chwili uciekam się do tego, że cytat wycinam i wysyłam zleceniodawcy w wiadomości prywatnej. A to robi bałagan.

Edytowane przez Ainee

W dniu 6.12.2020 o 19:23, plamster napisał:

Czyli nie ma czego żałowac tak ? Nie ma stałych zleceniodawców, którzy dają takie stawki ?

Trochę późno odpowiadam. Właściwie mógłbym się podpisać pod postem użytkownika Zidel94. 

Lepiej mieć dostęp, niż go nie mieć, natomiast dam sobie rękę uciąć, że niemalże każdy copy miał wygórowane oczekiwania odnośnie tego przywileju. 

Niedziela, 15:30, może nie najlepsza pora na łapanie tekstów, ale zdjęcie zleceń posortowanych z uwzględnieniem zł/zzs, powinno Ci mniej więcej nakreślić obraz sytuacji. Pamiętajmy oczywiście, że mechanizm działania copywritera z dostępem do lepiej płatnych tekstów jest analogiczny do mechanizmu działania copywritera, bez owego przywileju - nie wszystko co wygląda atrakcyjnie na pierwszy rzut oka, jest warte uwagi. 

Mając dostęp do lepiej płatnych zleceń, niejednokrotnie zdarzało mi się wracać do punktu startowego, a zarazem lepiej płatne zlecenia to możliwość wyłapywania tekstów o budżecie powyżej 100zł brutto. Strasznie rzadko, ale takie też się zdarzają.

piniendze.png

Edytowane przez Marcink54
  • Like 2

3 godziny temu, Marcink54 napisał:

Trochę późno odpowiadam. Właściwie mógłbym się podpisać pod postem użytkownika Zidel94. 

Lepiej mieć dostęp, niż go nie mieć, natomiast dam sobie rękę uciąć, że niemalże każdy copy miał wygórowane oczekiwania odnośnie tego przywileju. 

Niedziela, 15:30, może nie najlepsza pora na łapanie tekstów, ale zdjęcie zleceń posortowanych z uwzględnieniem zł/zzs, powinno Ci mniej więcej nakreślić obraz sytuacji. Pamiętajmy oczywiście, że mechanizm działania copywritera z dostępem do lepiej płatnych tekstów jest analogiczny do mechanizmu działania copywritera, bez owego przywileju - nie wszystko co wygląda atrakcyjnie na pierwszy rzut oka, jest warte uwagi. 

Mając dostęp do lepiej płatnych zleceń, niejednokrotnie zdarzało mi się wracać do punktu startowego, a zarazem lepiej płatne zlecenia to możliwość wyłapywania tekstów o budżecie powyżej 100zł brutto. Strasznie rzadko, ale takie też się zdarzają.

piniendze.png

Ooo dzięki za pomoc :)

@GoodContent.pl Mam do Was pytanie. Czy i jak są załatwiane zgłoszenia nieprawidłowości zleceń ? Chodzi mi o to, czy są po prostu brane na poważnie, czy tak dla picu można sobie to zgłaszać a Wy hurtowo to usuwacie. 

Pozdrawiam

14 godzin temu, plamster napisał:

Ooo dzięki za pomoc :)

@GoodContent.pl Mam do Was pytanie. Czy i jak są załatwiane zgłoszenia nieprawidłowości zleceń ? Chodzi mi o to, czy są po prostu brane na poważnie, czy tak dla picu można sobie to zgłaszać a Wy hurtowo to usuwacie. 

Pozdrawiam

Dzień dobry, każdy zgłoszone zlecenie rozpatruję. Jeśli zamówienie jest w realizacji przez copywritera, od razu piszę wiadomość do zamawiającego o zaistniałym problemie. Jednak gdy klient zaniża stawki (bo nie ma możliwości dania większego budżetu) moje powiadomienia są ignorowane.

W przypadku nie prawidłowości związanej z różną ilością znaków zamawiający poprawiają zamówienia. 

W kwestii doboru rodzaju treści w zamówieniach jest różnie. Niektórzy podają inny rodzaj treści sugerując się ceną (i tu wracamy do początku, mają dane budżety i nie mogą zaproponować większej stawki).

Proszę oczywiście o zgłaszanie nieprawidłowości.- Czytam wszystkie Państwa uwagi i nie są one usuwane bez reakcji.

pozdrawiam

GoodContent.pl

W dniu 12.12.2020 o 12:39, kluskaKRK napisał:

Właśnie z tym też jest spory problem. Odrzuciło mi kilka razy tekst, gdy był cytatu z ustawy, przytoczenie przysłowia, o które prosił zamawiający czy długa nazwa produktu. Nie ma chyba żadnej opcji oznaczania cytatu, co brały pod uwagę antyplagiat. A przydałoby się.

Poprzedni właściciel, gdy była taka sytuacja zawsze zwracał pieniądze za dane zlecenie, nawet gdy w międzyczasie (po odrzuceniu przez system antyplagiatowy) zarezerwował je ktoś inny i napisał. Tutaj Pani napisała mi, że mogę na nie polować i gdy się zwolni to ona mi je zatwierdzi. Niestety nie zawsze się zwalnia takie zlecenie, a ponadto ja też nie siedzę 24h na portalu, aby wszystko kontrolować w czasie rzeczywistym.

Widać, że Pani, która się opiekuje GC ma dobre chęci, ale nie ma narzędzi. A niestety nowy właściciel chyba do portalu nie przykłada wielkiej wagi i nie rozwija go, zwłaszcza w zakresie interesującym/korzystnym dla copy.

W przypadku zablokowania treści przez system antyplagiatowy: Proszę ponownie zarezerwować zlecenie i napisać do mnie mail. Wtedy bez problemu mogę sprawdzić treść (powód nieunikalności) i przekazać treść do zamawiającego bez większych problemów. Obsługuję platformę nie tylko w godzinach pracy- zerkam na maile również wieczorami oraz w weekendy, co daje możliwość szybszej reakcji i szybszej pomocy Państwu w związku z zaistniały problemem treści nieunikalnych.

System antyplagiatowy jest zewnętrznym systemem działającym w platformie i nie mamy możliwości dokonania z nim zmian. Nie ma opcji ustalenia opuszczania cytatów (system sprawdza całą treść i jeśli treść powiela się w więcej niż 20%  zostaje zablokowana), dlatego też zachęcam  takiej sytuacji do ponownego zarezerwowania zlecenia, abym mogła bez problemu przekazać treści dalej do zamawiającego.

pozdrawiam

GoodContent.pl

• Like 1