Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

24 minuty temu, sxldsxxl napisał:

Jeden tekst na dobę. Czyli po nowych "świetnych zmianach", jeżeli już ktoś odrzuci tekst, to jest później zablokowany. Powiedzmy, że klient odeśle Ci tekst z jakimiś wymyślnymi poprawkami i nie masz danego dnia czasu na ten termin lub zwyczajnie nie chcesz poprawiać jego dodanych widzimisię. Spoglądając logicznie na nową zmianę wprowadzaną przez GC, w takim wypadku pozostaje Ci tylko czekać dobę na to, aż ten tekst znajdzie się w odrzuconych. Już jakiś czas nie pisałem dla tego serwisu, jednak z ciekawości przeglądam to forum, żeby być na bieżąco. Nie wiem, czy jest po co wracać na ten portal. Zabawne jest to, że wspomniana zmiana ma za zadanie utrudnić pracę osobom, które mają multikonta i rezerwują sobie po kilka tekstów. To, w jaki sposób im to utrudni pracę nad tekstem, skoro mają kilka kont? :D Komedia! To przecież każdy, kto tak jak ja przez ten cały czas na GC uczciwie działał na jednym koncie ma teraz trudniej.

No nie, jeden tekst wychodzi na to, że można anulować. Chyba więc trudno mówić tutaj o blokadzie.

Może rozważyć blokadę kont, które tylko rezerwują teksty, a ich nie realizują? Na przykład po 10-15 takich przypadkach.

Zresztą konta nie są weryfikowane pod kątem danych osobowych, numerów PESEL itd.?

1 godzinę temu, sxldsxxl napisał:

Jeden tekst na dobę. Czyli po nowych "świetnych zmianach", jeżeli już ktoś odrzuci tekst, to jest później zablokowany. Powiedzmy, że klient odeśle Ci tekst z jakimiś wymyślnymi poprawkami i nie masz danego dnia czasu na ten termin lub zwyczajnie nie chcesz poprawiać jego dodanych widzimisię. Spoglądając logicznie na nową zmianę wprowadzaną przez GC, w takim wypadku pozostaje Ci tylko czekać dobę na to, aż ten tekst znajdzie się w odrzuconych. Już jakiś czas nie pisałem dla tego serwisu, jednak z ciekawości przeglądam to forum, żeby być na bieżąco. Nie wiem, czy jest po co wracać na ten portal. Zabawne jest to, że wspomniana zmiana ma za zadanie utrudnić pracę osobom, które mają multikonta i rezerwują sobie po kilka tekstów. To, w jaki sposób im to utrudni pracę nad tekstem, skoro mają kilka kont? :D Komedia! To przecież każdy, kto tak jak ja przez ten cały czas na GC uczciwie działał na jednym koncie ma teraz trudniej.

Czyli dotyczy to też tekstów które odsyłane są do poprawy ?! 

W takim razie, sorry, ale.. dzięki, również nie wracam ?

Papier zawsze można schować. Gorzej kiedy trzeba będzie pokazać świstek, którego się nie ma. 

Tak samo jest z umiejętnościami.

2 godziny temu, kluskaKRK napisał:

No nie, jeden tekst wychodzi na to, że można anulować. Chyba więc trudno mówić tutaj o blokadzie.

Może rozważyć blokadę kont, które tylko rezerwują teksty, a ich nie realizują? Na przykład po 10-15 takich przypadkach.

Zresztą konta nie są weryfikowane pod kątem danych osobowych, numerów PESEL itd.?

Muszą być w jakimś stopniu weryfikowane. Przecież rozliczają nas z US. Ja tam nie widzę potrzeby, żeby wszczynać jakąś burdę na forum, ale kiedyś już raz na to zwróciłem uwagę i powtórzę, że GC wprowadza połowicznie zmiany, które pomagają, a z drugiej strony zmiany, które przeszkadzają dla copy. Mnie tylko zdziwiło, że niektórym to odpowiada, bo w sumie ta zmiana z logicznego punktu widzenia jest lepsza dla osób rezerwujących sobie po kilka tekstów naraz na multikontach. Cóż, niektórzy nawoływali swego czasu też do takich bez sensów jak giełdy do sprzedaży gotowych tekstów bezpośrednio na portalu. Nie będę dalej takiego toku rozumowania mimo wszystko ciągnął, bo nie chce mi się wchodzić w banter z takich błahych powodów.

Godzinę temu, Eviene napisał:

Wnioskując z zebranych informacji, chodzi o to, że teraz użytkownik może raz na dobę anulować zlecenie. Czyli powiedzmy, że po porannej toalecie zrobiłbym sobie kawkę i zarezerwował coś do pracy. Poszedłbym przygotować śniadanie i wrócił przed monitorek. Odświeżyłbym listę zleceń i okazałoby się, że na moim monitorku z kawką w rąsi zauważyłbym prostsze do wykonania zlecenie za dwa razy więcej pieniążków. I teraz pytanie. Co, jeśli coś już dziś anulowałem? No i odpowiedź dosyć prosta - jajco. Jestem wtedy w dupci i wisi nade mną tekst. Taka sama sytuacja, gdy zleceniodawca odeśle mi tekst do poprawy. Okaże się, że zażyczył sobie poprawki, bo nie czytasz mu w myślach i coś jednak nie odpowiada mu w szczegółach tekstu. I co jeśli już dziś użytkownik jeden tekst anulował? To mam do wyboru zabawę z takim zleceniodawcą albo przeczekanie 24h, aby tekst trafił do odrzuconych? Praktycznie rzecz biorąc, zmiana może na niektórych nie wywierać żadnych różnic. Przecież równie dobrze nikomu z nas takie sytuacje mogą się nie przytrafić, prawda? Teoretycznie jest to kupa problemów, których nikt nie potrzebował na portalu. Ja natomiast nie wiem, czy chcę wrócić do GC i być testerem tego nowego systemu. Kto wie, czy to akurat mi los nie przydzieli dodatkowych kłopotów. Ja tam wolę pisać dla zarobku. Dla zabawy i zdobywania doświadczenia pisałem treści dwa lata temu i rok temu.

3 godziny temu, Eviene napisał:

Dzień dobry

dotyczy to anulowanych tekstów. W przypadku jak skończy się czas na realizację tekstu, nie ma blokady na anulację zleceń.

41 minut temu, GoodContent.pl napisał:

Dzień dobry

dotyczy to anulowanych tekstów. W przypadku jak skończy się czas na realizację tekstu, nie ma blokady na anulację zleceń.

No to wychodzi, że osoba posiadająca multikonta po upływie x np. 6 godzin może ponownie dany tekst zablokować na kolejne godziny. W ten sposób problem multikont chyba nie do końca się rozwiązał....

39 minut temu, kluskaKRK napisał:

No to wychodzi, że osoba posiadająca multikonta po upływie x np. 6 godzin może ponownie dany tekst zablokować na kolejne godziny. W ten sposób problem multikont chyba nie do końca się rozwiązał....

Dokładnie o tym pisałem. Tu została zaprowadzona jakaś odwrotna logika :D!

9 godzin temu, sxldsxxl napisał:

Dokładnie o tym pisałem. Tu została zaprowadzona jakaś odwrotna logika :D!

Na pewno utrudniło to życie wielu podwójnym kontom. 

12 godzin temu, sxldsxxl napisał:

Blokada nie dotyczy treści anulowanych, które zostały odesłane do poprawy.

12 godzin temu, GoodContent.pl napisał:

Dzień dobry

Czyli... jeśli klient odsyła tekst do poprawy, a już nie mam opcji anulowania, to jestem zablokowana na 12 godzin (czyl ile tam jest na poprawę) 

Papier zawsze można schować. Gorzej kiedy trzeba będzie pokazać świstek, którego się nie ma. 

1 godzinę temu, GoodContent.pl napisał:

Na pewno utrudniło to życie wielu podwójnym kontom.

Mocno w to wątpię. Skoro po danym czasie może tekst znowu zablokować lub wtedy przejmuje go główne konto i realizuje.

Nie wiem dlaczego nie jest prowadzona weryfikacja użytkowników. Dodatkowo konta nieaktywne, nie piszące tekstów przez X czasu powinny być moim zdaniem usuwane z systemu.

Generalnie ciekawa jestem jak duże jest to zjawisko multikont....

6 godzin temu, kluskaKRK napisał:

Nie wiem dlaczego nie jest prowadzona weryfikacja użytkowników. Dodatkowo konta nieaktywne, nie piszące tekstów przez X czasu powinny być moim zdaniem usuwane z systemu.

Generalnie ciekawa jestem jak duże jest to zjawisko multikont....

Up!

• Like 1

W dniu 21.01.2021 o 09:38, Eviene napisał:

Czyli... jeśli klient odsyła tekst do poprawy, a już nie mam opcji anulowania, to jestem zablokowana na 12 godzin (czyl ile tam jest na poprawę) 

Tak, to jest problem.

W dniu 20.01.2021 o 16:23, kluskaKRK napisał:

To byłoby bardzo dobre rozwiązanie sytuacji.

Faktycznie zachwycając się, nie pomyślałam, co z tekstami odesłanymi do poprawy, których nie chcemy poprawiać. Jeśli taki anulujemy, nie mamy możliwości anulować już nic w tym dniu. O ile dobrze zrozumiałam ?

10 godzin temu, Baba Jaga napisał:

Tak, to jest problem.

To byłoby bardzo dobre rozwiązanie sytuacji.

Faktycznie zachwycając się, nie pomyślałam, co z tekstami odesłanymi do poprawy, których nie chcemy poprawiać. Jeśli taki anulujemy, nie mamy możliwości anulować już nic w tym dniu. O ile dobrze zrozumiałam ?

Zdaje się, że tekst który wraca do poprawy można anulować czyli zrezygnowac z poprawek.

Nie zmienia to faktu, że nadal można do woli blokować teksty, po prostu blokada trwać będzie 6 godzin czylio wystarczy założyć kilka kont...

No cóż, pomysł był dobry. 

To anulowanie jednego tekstu w ciągu doby jest totalnie bez sensu i GC powinno wrócić do poprzedniego rozwiązania! To wylewanie dziecka z kąpielą. Właśnie pisałem tekst. Napisałem lead i pierwszy akapit, ale doszedłem do wniosku, że jednak ten temat mi kompletnie nie leży. Normalnie bym anulował, aby się nie męczyć i wziął inny tekst. A ten może napisać inny copy. Teraz albo muszę to wymęczyć do końca (co odpije się na jakości tekstu), albo anuluję i w ten sposób już dziś zablokuję sobie tę opcję. To bez sensu. Taki sposób likwidacji multikont niestety, ale uderza też w uczciwych copy, którzy korzystają z opcji anulowania w sposób normalny, a nie dla jakiś wałków.

Może wprowadzić rozwiązanie na zasadzie konieczności napisania jakieś minimalnej ilości tekstów w określonym czasie. Np. min. 20 tekstów w przeciągu kwartału. Wprowadzić takie rozwiązanie od 1 lutego i 1 czerwca automatycznie zablokowane byłyby konta, na których nie ma napisanych min. 20 tekstów. Oczywiście je jest to rozwiązanie, którego nie dałoby się ominąć. Ale na pewno utrudniłoby to życie posiadaczom "sztucznych" kont. Ktoś to posiada np. 10 takich kont musiałby w przeciągu kwartału napisać na nich 20 tekstów, co łącznie daje 200 tekstów. Myślę, że dla wielu takich osób to byłaby strata czasu, bo te konta nie służą im do pisania tylko blokowania tekstów, aby następnie pisać je na swoim głównym koncie, z którego realizują wypłaty. A zatem po kwartale pewnie wiele takich kont "sztucznych" zostałoby zablokowanych. A tak naprawdę aktywnych użytkowników takie rozwiązanie nie byłoby żadnym problemem.

Edytowane przez pawig
  • Like 1

7 godzin temu, pawig napisał:

. Np. min. 20 tekstów w przeciągu kwartału. Wprowadzić takie rozwiązanie od 1 lutego i 1 czerwca automatycznie zablokowane byłyby konta, na których nie ma napisanych min. 20 tekstów. Oczywiście je jest to rozwiązanie, którego nie dałoby się ominąć. Ale na pewno utrudniłoby to życie posiadaczom "sztucznych" kont. Ktoś to posiada np. 10 takich kont musiałby w przeciągu kwartału napisać na nich 20 tekstów, co łącznie daje 200 tekstów. Myślę, że dla wielu takich osób to byłaby strata czasu, bo te konta nie służą im do pisania tylko blokowania tekstów, aby następnie pisać je na swoim głównym koncie, z którego realizują wypłaty. A zatem po kwartale pewnie wiele takich kont "sztucznych" zostałoby zablokowanych. A tak naprawdę aktywnych użytkowników takie rozwiązanie nie byłoby żadnym problemem.

20 tekstów w ciągu kwartału? Trochę przesada - trochę bym tę koncepcję zmieniła, bo ludzie piszą też zlecenia dla klientów poza GC i czasem nawet przez pół roku mogą prawie nic nie napisać na GC albo tylko jeden tekst na kwartał.

I co? uzbiera im się 99 zł, a tu bach - GC likwiduje konto, bo nie napisali nic od pół roku - a co z kasą? Przepada? Wypłacają od 100 zł i wolę zrobienia wypłaty ma zgłosić piszący.

Ja bym powiedziała tak: jeśli ktoś założy konto i w ciągu 12 miesięcy nie napisze ani jednego tekstu (wszystko jedno przy tym, czy będzie on zaakceptowany, czy odrzucony), konto jest likwidowane lub zawieszane - delikwenta nie widać wtedy na liście piszących. Żeby je aktywować, zleceniobiorca powinien się zalogować, zatwierdzić ponownie regulamin i w ciągu miesiąca napisać choć jeden tekst. 

Inną sytuację mamy, jeśli ktoś już napisał kilka tekstów i wszystkie zostały odrzucone - takich delikwentów też widziałam analizując listę zarejestrowanych copywriterów. Tu bym proponowała: 3-4 odrzucone teksty na 3-4 napisane i koniec przygody - konto zawieszone - autor niech ma znowu szansę próby za pół roku, może pójdzie mu lepiej i będzie chciał tu pisać bardziej regularnie, a jak nie, to nie i już.

Ale wątpię, że GC coś takiego zrobi, bo na podstawie samej liczby copy zarejestrowanych chwalą się, w ogłoszeniach i reklamach że "współpracuje z nami ponad 20 000 piszących" (teraz pewnie wpisują już 25 tyś.?), choć regularnie pisze może 500 osób, a sporadycznie kolejne 1500; kolejnych 2000 nie napisało nic od ponad roku lub dwóch, choć coś tu już kiedyś zarobili i nawet wypłacili. Taka polityka :)

21 godzin temu, Marcink54 napisał:

Nie możecie po prostu obok przycisku rezerwacji zlecenia, wprowadzić prostego check boxa?

"Czy jesteś multikontem?"

"1. Tak"

"2. Nie"

Problem rozwiązany, dziękuję i kłaniam się nisko.

Myśli Pan, że ktoś by się od tak przyznał, że ma już tutaj konto, a teraz zakłada drugie tez jako copy? OK, jest sytuacja, kiedy by się przyznał - jeśli jest już zarejestrowany jako zlecający a rejestruje się 2. raz jako piszący (albo vice versa), bo z poziomu jednego konta można albo tylko pisać albo tylko zlecać. Natomiast nie liczyłabym że ktoś uczciwe przyzna się, że zakłada sobie 2. konto jako copy, a obydwa są od tego momentu aktywne, jeśli robi to po to, by blokować dla siebie zlecenia.