Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 30.01.2021 o 01:11, pawig napisał:

Możesz dać link do strony, na której jest Twój test. 

Nawiązując do tematu.

Szukanie własnych tekstów w internecie, jest ... ciekawe. Gorąco do tego zachęcam wszystkich copywriterów, którzy jeszcze nie sprawdzali, gdzie umieszczone zostały ich "wypociny" :P

Sprawdzicie sobie kilkadziesiąt tekstów i okaże się, że za jeden tekst na bloga, którego Jan Kowalski postanowił hobbystycznie założyć, zarobiliście więcej niż za kilka tekstów dla prywatnych klinik, kancelarii czy innych dobrze prosperujących firm. Już pomijając fakt, że Jan Kowalski wrzucił piąteczkę, a teksty dla drugiej grupy, figurujące w internecie w niezmienionej formie, w waszym archiwum mają "-" pod oceną. Naprawdę, niezły szok :P

Chyba największą satysfakcją dla copywritera - przynajmniej z mojego punktu widzenia - jest sytuacja w której wynagrodzenie jest przyzwoite, tekst został właściwie oceniony, a tematyka artykułu jest relatywnie świeża w polskim internecie. Wówczas w tym gąszczu bezczelnych copy-paste jest wasza malutka perełka, która rozwija temat, bazuje na zagranicznych, sprawdzonych źródłach, obala przekłamania zawarte w większości polskojęzycznych artykułów, a wreszcie staje się źródłem wiedzy i miejscem researchu dla innych copywriterów, stawiając fundamenty kolejnych artykułów.

Oczywiście bez megalomanii, wszak sam podczas pisania tekstów, czerpię wiedzę z cudzych opracowań. Sama świadomość, że chociażby jedna linijka mojego artykułu, przydała się komukolwiek, podczas pracy nad własnym tekstem, napawa mnie dumą.

W dniu 31.01.2021 o 02:20, Zidel94 napisał:

Nie zgodzę się z tym. Nawet jeśli zleceniodawca to zleje, to powinno się takie rzeczy zgłaszać, żeby chociażby pokazać, że nie jest to akceptowane.

Okazjonalnie sam to praktykuję i do tego zachęcam. Jednocześnie nie dziwię się postawie kolegi sxldsxxl, gdyż zgłaszanie zleceń, naprawdę przypomina walkę z wiatrakami i może zniechęcić.

Czy to realnie pomoże? Naprawdę nie wiem. Z pewnością nie zaszkodzi, a zarazem nie wymaga od nas nadmiernego trudu.

Edytowane przez Marcink54
  • Like 2

Hej, wiadomo coś może o tym, jak została rozwiązana i czy w ogóle została rozwiązana sprawa nieuczciwych copywriterów, prowadzących multikonta w niekiedy nieziemskich wręcz ilościach? Zdaję sobie sprawę, że w pewnych godzinach jest nas nieco więcej i zlecenia uciekają jak pieniądze na koniec miesiąca, ale nie raz udało mi się wychwycić momenty, kiedy w ułamek sekundy zniknęły naraz 3-4 zlecenia od jednego zleceniodawcy. Trudno myśleć o przypadku, bo nawet rachunek prawdopodobieństwa wskazuje na to, że to niemożliwe, by wszyscy akurat wybrali po jednym z czterech w tym samym czasie... Z góry dzięki za info.

• Like 1

10 godzin temu, leveraux napisał:

Hej, wiadomo coś może o tym, jak została rozwiązana i czy w ogóle została rozwiązana sprawa nieuczciwych copywriterów, prowadzących multikonta w niekiedy nieziemskich wręcz ilościach? Zdaję sobie sprawę, że w pewnych godzinach jest nas nieco więcej i zlecenia uciekają jak pieniądze na koniec miesiąca, ale nie raz udało mi się wychwycić momenty, kiedy w ułamek sekundy zniknęły naraz 3-4 zlecenia od jednego zleceniodawcy. Trudno myśleć o przypadku, bo nawet rachunek prawdopodobieństwa wskazuje na to, że to niemożliwe, by wszyscy akurat wybrali po jednym z czterech w tym samym czasie... Z góry dzięki za info.

Została ostatnio na tym portalu wprowadzona zmiana, która ujmuje możliwości dla osób, które piszą uczciwie tylko z jednego konta, zatem wątpie w to.

2 godziny temu, sxldsxxl napisał:

Została ostatnio na tym portalu wprowadzona zmiana, która ujmuje możliwości dla osób, które piszą uczciwie tylko z jednego konta, zatem wątpie w to.

Fakt, wprowadzone rozwiązanie mocno utrudnia życie uczciwie piszącym. Bywa tak, że tekst po prostu nie idzie, ale nie możesz anulować, bo jak się okaże, że będziesz musiał jeszcze raz coś zmienić to już kiszka. Nie mówiąc o tym, że przy tekstach za ciekawszą stawkę ale z dłuższym opisem trzeba brać w zasadzie w ciemno, żeby mieć czas zapoznać się z opisem.

Jakbym miała multikonta, to ewentualnie teraz utworzyłabym jeszcze dodatkowe, żeby "schodzące" zlecenia się zazębiały. Tak więc, pomysł był, ale czy dobry. No cóż.

Kiedyś za małolata, jak myślałam, że na płatnych klikach da się zarobić ?‍♀️ to pamiętam, że był tam zapis, że nie może więcej niż 1 użytkownik logować się na danym IP. Ze spraw technicznych IT jestem raczej słaba, ale nie wiem, może to jest rozsądne rozwiązanie?

Godzinę temu, gosia.mb napisał:

Fakt, wprowadzone rozwiązanie mocno utrudnia życie uczciwie piszącym. Bywa tak, że tekst po prostu nie idzie, ale nie możesz anulować, bo jak się okaże, że będziesz musiał jeszcze raz coś zmienić to już kiszka. Nie mówiąc o tym, że przy tekstach za ciekawszą stawkę ale z dłuższym opisem trzeba brać w zasadzie w ciemno, żeby mieć czas zapoznać się z opisem.

Jakbym miała multikonta, to ewentualnie teraz utworzyłabym jeszcze dodatkowe, żeby "schodzące" zlecenia się zazębiały. Tak więc, pomysł był, ale czy dobry. No cóż.

Kiedyś za małolata, jak myślałam, że na płatnych klikach da się zarobić ?‍♀️ to pamiętam, że był tam zapis, że nie może więcej niż 1 użytkownik logować się na danym IP. Ze spraw technicznych IT jestem raczej słaba, ale nie wiem, może to jest rozsądne rozwiązanie?

I tak i nie, bo dziś bardzo łatwo obejść wykrywanie IP nawet darmowymi metodami. Z drugiej strony jest to rozwiązanie nietrudne do zaimplementowania. Zatem z dwojga złego chyba lepiej zrobić coś, co pomoże jedynie trochę, zamiast coś, co w ogóle nie pomoże lub zaszkodzi. Najlepszym rozwiązaniem byłoby zaimplementowanie systemu, który będzie zapamiętywał urządzenia, z których logujemy się w danym serwisie. Wówczas jasne stałoby się to, z ilu kont ktoś loguje się na danym komputerze. W takim przypadku potencjalnym problemem mogłoby być jedynie to, że zalogujemy się po raz pierwszy na swoim koncie przy pomocy innego urządzenia. Jednak i to można wtedy rozwiązać. Moglibyśmy potwierdzać tożsamość telefonem komórkowym lub Peselem (bo i tak musimy go podać w ramach rozliczeń, zatem co za różnica). Trudno byłoby wówczas dopisać swój pesel do kilku kont.

Mimo wszystko tak tylko sobie rzucam luźnymi rozwiązaniami, bo i tak większość działań byłaby pewnie lepsza od tego szpagatu zrobionego z logiki.

5 godzin temu, Kali1 napisał:

Gdy wchodzę rano i biorę tekst, od razu na szaro widnieje - możesz anulować tekst tylko raz w ciągu doby. Tak jakbym nie miała nawet jednej możliwości anulacji w ciągu dnia! Rozwiązanie jest dziurawe, kulawe i na pewno nie pomaga.

Tekst możesz anulować raz na 24h. Jeśli anulujesz we wtorek o 15, to kolejny raz możesz to zrobić dopiero w środę o 15.

24 minuty temu, pawig napisał:

Pity 11 wysyłane są mailem czy pocztą tradycyjną? 

Pocztą.

17 minut temu, Matthew1991 napisał:

Z tego co mi wiadomo mają być wysyłane listem poleconym w ostatnim tygodniu lutego. 

Już są wysyłane. Swój dostałem kilka dni temu, data nadania - jeśli mnie pamięć nie myli - 15.02.

• Thanks 1