Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, pawig napisał:

Ja pierniczę, to po prostu nie bierz do realizacji takiego zlecenia. Ja nie biorę i tyle. I albo tak zlecenie będzie wisieć i wisiec, albo weźmie to jakiś frajer. I tyle.

Chcesz, to piernicz, ja zadałam konkretne pytanie z ciekawości. Jak nie masz nic do powiedzenia w tej sprawie, pomiń moje pytanie

Od siebie dodam, że GC mogłoby postarać się o pozyskanie nowych klientów. Teraz można mieć wrażenie, że nowi pojawiają się na 1-2 zlecenia, a stałą bazę stanowią wciąż te same osoby z niskimi stawkami i zleceniami, jakże przyzwyczajone do tego, że napiszemy nawet za grosze. Może jakaś przystępna kampania marketingowa, która oczarowałaby zewnętrznych zleceniodawców, by zajrzeli tutaj. Przydałoby się też przed ich potencjalnym przybyciem chociaż odrobinę podnieść minimalne stawki, bo naprawdę 1,74 netto za 1000 znaków jest na te czasy stawką doprawdy głodową. 

• Like 3

2 godziny temu, Marcink54 napisał:

Dołączam do klubu.

Chociaż szczerze muszę przyznać, że GoodContent to wygodna ewentualność. Możliwość dorobienia sobie kilku stówek, potrafi uratować skórę.

Powiem więcej - nawet mimo niskich stawek i wszystkich "ale" jakie mam, najpewniej nadal pisałbym na tej platformie. Fajny sposób, żeby sobie zarobić na kebaba i zimną colę.

Problem w tym, że - mam wrażenie - to już nie jest GoodContent, tylko... SeoContent.

Nie czuję się dobrze w SEO, nie lubię SEO i nie wiążę swojej przyszłości z pisaniem w tak znacznym stopniu, by mieć chociażby minimalną motywację do nauki.

Ostatnimi czasy jakoś dużo trudniej o teksty, które nie byłyby kiepsko płatnymi opisami firm/produktów czy też nie zawierały ściany fraz do wykorzystania lub linku do SurfSeo.

Jak czasami sprawdzam w Archiwum teksty z minionego roku, widzę jakieś ciekawe wpisy blogowe i zróżnicowane tematycznie artykuły wysokiej jakości, to trudno mi uwierzyć, że było to realizowane na tej samej platformie.

Poszukaj klientów innymi sposobami. Klienci odchodzą ze względu na to, że płacą 2 razy więcej niż zapłaciliby normalnie. Tak samo piszący.

Godzinę temu, leveraux napisał:

Od siebie dodam, że GC mogłoby postarać się o pozyskanie nowych klientów. Teraz można mieć wrażenie, że nowi pojawiają się na 1-2 zlecenia, a stałą bazę stanowią wciąż te same osoby z niskimi stawkami i zleceniami, jakże przyzwyczajone do tego, że napiszemy nawet za grosze. Może jakaś przystępna kampania marketingowa, która oczarowałaby zewnętrznych zleceniodawców, by zajrzeli tutaj. Przydałoby się też przed ich potencjalnym przybyciem chociaż odrobinę podnieść minimalne stawki, bo naprawdę 1,74 netto za 1000 znaków jest na te czasy stawką doprawdy głodową. 

Nie musisz wierzyć w to, że WhitePress posiada jakieś zdolności, których my nie posiadamy. Klienci są wszędzie. Wystarczy się rozejrzeć.

Jak ktoś nie wie dlaczego jest taka sytuacja to niech przeczyta ten post:

Co trzeba zrobić to chyba wiadomo. :)

Przesyłam ostatnie zmiany wprowadzone na platformie:

• Wprowadziliśmy Autozapis w edytorze tekstu-co 2 minuty automatycznie zapisuje się treść wpisywana do edytora.
  • Nowy widok w archiwum tekstów-pojawiło się podsumowanie ilości wykonanych treści-na zielono ilość zatwierdzonych treści na czerwono odrzucone i nieunikalne. 
  • Możliwość jednorazowego odesłanie tekstu do poprawy przez klienta
  • status "podejrzenie nieuniklaności" - daje możliwość dodatkowej weryfikacji treści pod kątem unikalności (zamówienie nie może być wykonane przez inną osobę, dopóki trwa ponowne sprawdzanie treści (przydatne w przypadku rozbudowy treści)
  • brak możliwości edycji utworzonego zlecenia przez klienta
Edytowane przez GoodContent.pl

25 minut temu, GoodContent.pl napisał:

Przesyłam ostatnie zmiany wprowadzone na platformie:

• Wprowadziliśmy Autozapis w edytorze tekstu-co 2 minuty automatycznie zapisuje się treść wpisywana do edytora.
  • Nowy widok w archiwum tekstów-pojawiło się podsumowanie ilości wykonanych treści-na zielono ilość zatwierdzonych treści na czerwono odrzucone i nieunikalne. 
  • Możliwość jednorazowego odesłanie tekstu do poprawy przez klienta
  • status "podejrzenie nieuniklaności" - daje możliwość dodatkowej weryfikacji treści pod kątem unikalności (zamówienie nie może być wykonane przez inną osobę, dopóki trwa ponowne sprawdzanie treści (przydatne w przypadku rozbudowy treści)
  • brak możliwości edycji utworzonego zlecenia przez klienta

Zmiany jak najbardziej na plus! Zwłaszcza trzy ostatnie :)

Może jedynie ten Autozapis zbyt często się odbywa :P  Jak jestem w czasie pisania tekstu i się robi zapis to pisane w tej sekundzie litery się nie wpisują. Może kwestia przyzwyczajenia.

18 godzin temu, gosia-gosia napisał:

A ja ma mam pytanie zarówno do Piszących, jak i do @Goodcontent: jak Wam się podoba to, że niektórzy zlecający wymagają napisania tekstu w surfer seo  i przerzucenia go dopiero do GC? Czy jest to dla Was jako piszących (za aktualne stawki na GC) wygodne? Wiem, ze ma to służyć jakości tekstu pod względem SEO, ale wypełnienie wymogów sugerowanych przez ten system powoduje chyba to, ze aktualne stawki na GC robią się po prostu jeszcze mniej wartościowe...

To raczej naturalna konsekwencja wychodzenia frontem do klienta ;)

Nie razi mnie to bardziej niż zagrania typu:

- odsyłanie precli z uwagi na niską jakość merytoryczną

- oczekiwanie wskazania kilku źródeł naukowych w tekście za 2,80 PLN za 1000 zzs

- wstawianie zleceń typu dodanie opinii (oczywiście pozytywnej)

- nieakceptowanie tekstu ze względu na zbyt małą liczbę znaków (zlecono 10 000 oczekiwano 12 000)

Od nowego roku nie realizuję już tekstów za pośrednictwem GC.

Edytowane przez Eviene
literówki
  • Thanks 1

Papier zawsze można schować. Gorzej kiedy trzeba będzie pokazać świstek, którego się nie ma. 

Tak samo jest z umiejętnościami.

Jeżeli administratorowi zależy na funkcjonowaniu i rozwijaniu platformy to powinien zrobić kilka rzeczy:

• wprowadzić system, który oddziela copywriterów seo od copywriterów piszących dedykowane treści na landingi,
  • dodać możliwość wysłania całego zlecenia do jednego copywritera z mniejszą prowizją,
  • dostosować prowizje w zależności od stażu i ceny tekstu - zmniejszyć prowizję dla stałych użytkowników,
  • dodać pole, które pozwalałoby na wklejenie linku do surferSEO (cena x2),
  • moderować zlecenia oraz sprawdzać czy użytkownicy nie wyprowadzają klientów poza platformę.

Wiem, że już kilku klientów sobie poszło przez możliwość używania zakładki "kontakt". 

Poprawki nie powinny programiście zająć więcej niż miesiąc.

W dniu 17.08.2021 o 13:01, Eviene napisał:

To raczej naturalna konsekwencja wychodzenia frontem do klienta ;)

Nie razi mnie to bardziej niż zagrania typu:

- odsyłanie precli z uwagi na niską jakość merytoryczną

- oczekiwanie wskazania kilku źródeł naukowych w tekście za 2,80 PLN za 1000 zzs

- wstawianie zleceń typu dodanie opinii (oczywiście pozytywnej)

- nieakceptowanie tekstu ze względu na zbyt małą liczbę znaków (zlecono 10 000 oczekiwano 12 000)

Od nowego roku nie realizuję już tekstów za pośrednictwem GC.

Jeżeli współpracujesz z klientami to z pewnością rozumiesz, że to nie jest domena Goodcontent. To klienci tacy właśnie są :) Nie trzeba się godzić na ich warunki, jeśli się nie chce. Niezależnie od tego, gdzie zamawiają.

Opcja autozapisu świetna, długo na nią czekałem :)

Edytowane przez bold

Pozdrawiam, Paweł Ryszka. Potrzebujesz copywritera? Pisz na kontakt [at] dobreteksty.pl!

Gry komputerowe - najlepsze w sieci! SEO dla początkujących - wejdź! 

15 godzin temu, NeverLie napisał:

Jeżeli administratorowi zależy na funkcjonowaniu i rozwijaniu platformy to powinien zrobić kilka rzeczy:

• wprowadzić system, który oddziela copywriterów seo od copywriterów piszących dedykowane treści na landingi,
  • dodać możliwość wysłania całego zlecenia do jednego copywritera z mniejszą prowizją,
  • dostosować prowizje w zależności od stażu i ceny tekstu - zmniejszyć prowizję dla stałych użytkowników,
  • dodać pole, które pozwalałoby na wklejenie linku do surferSEO (cena x2),
  • moderować zlecenia oraz sprawdzać czy użytkownicy nie wyprowadzają klientów poza platformę.

Wiem, że już kilku klientów sobie poszło przez możliwość używania zakładki "kontakt". 

Poprawki nie powinny programiście zająć więcej niż miesiąc.

Dziękuję za uwagi. 

Oczywiście podejmę rozmowy w tych tematach, zobaczymy, co da się zrobić.

Ad2. Klient ma możliwość przekazania zlecenia jednemu copywriterowi - kwestia prowizji pozostaje niezmienna.GoodContent bazuje na niskiej prowizji, która wynosi 17,5%.

Edytowane przez GoodContent.pl

8 godzin temu, bold napisał:

Jeżeli współpracujesz z klientami to platformą to z pewnością rozumiesz, że to nie jest domena Goodcontent. To klienci tacy właśnie są :) Nie trzeba się godzić na ich warunki, jeśli się nie chce. Niezależnie od tego, gdzie zamawiają.

Opcja autozapisu świetna, długo na nią czekałem :)

Zgadzam się z Tobą i wszystkimi innymi osobami co do tego, że pewne zlecenia trzeba po prostu omijać, niech sobie wiszą. 

Chodziło mi jedynie o to, że lista "kreatywności" jest na tyle długa, że zlecenia z linkiem do SurferSeo lub innej platformy to tylko kolejny punkt na tej liście. Kolejny i z całą pewnością nie ostatni. 

• Like 1

Papier zawsze można schować. Gorzej kiedy trzeba będzie pokazać świstek, którego się nie ma. 

Tak samo jest z umiejętnościami.

1 godzinę temu, korona1973 napisał:

,,Brak możliwości edycji utworzonego zlecenia przez klienta" <-- zlecenia nie można edytować, ale czy stawki już tak? W utworzonym zleceniu klient bez problemu może podnieść stawkę na wyższą?

Z góry dziękuję za odpowiedź

Tak klient może podnieść stawkę ALE TYLKO PODNIEŚĆ nie działa to na obniżenie stawek.

• Like 2

@GoodContent.plByłoby super, gdyby po upłynięciu czasu nie odświeżało strony, tylko wyświetlało komunikat o przepadnięciu rezerwacji. Czasem człowiek się zapomina, a szkoda tracić tekst. Ewentualnie jeśli można wyłączyć licznik w zleceniach prywatnych (tych tylko dla jednej osoby) to też byłoby spoko :) Nie żeby to było mega priorytetowe, ale na pewno miłe dla piszącego ;)

Pozdrawiam, Paweł Ryszka. Potrzebujesz copywritera? Pisz na kontakt [at] dobreteksty.pl!

Gry komputerowe - najlepsze w sieci! SEO dla początkujących - wejdź! 

12 godzin temu, bold napisał:

@GoodContent.plByłoby super, gdyby po upłynięciu czasu nie odświeżało strony, tylko wyświetlało komunikat o przepadnięciu rezerwacji. Czasem człowiek się zapomina, a szkoda tracić tekst. Ewentualnie jeśli można wyłączyć licznik w zleceniach prywatnych (tych tylko dla jednej osoby) to też byłoby spoko :) Nie żeby to było mega priorytetowe, ale na pewno miłe dla piszącego ;)

Dzień dobry 

czasu na realizację nie możemy wyłączyć, ale w przypadku zleceń prywatnych nie jest to problemem (jeśli zlecenie jest tylko dla Ciebie oczekuje na liście zamówień). Co do informacji o tym, że zakończył się czas na realizację jestem w trakcie ustalania.

O co chodzi z tym nagłym wyrównaniem kwot do wartości sprzed wprowadzenia niedawnej opłaty? W kilka chwil przybyło mi 20 zł, a stawka za wszystkie teksty poszła w górę na liście zrealizowanych. 

Przesadziłem - nadal brakuje 10 groszy do kwoty sprzed obniżki, ale poprzednio strata wynosiła prawie 30 groszy.