Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli konkurencja również zmieni sposoby rozliczania podatku to odszczekam wszystko z wisienką na torcie. Teraz po prostu mówię jak jest. Pisałem dla was od 5 lat, osiągałem zarobki na poziomie 400-800zl miesiecznie, bywały lata że było to dla mnie jedyne źródło dochodu i odbierałem na koniec roku nawet do 1400zl zwrotu podatku od US. Teraz mogę się z tym pożegnać jeśli tych dochodów nie będziemy już wyszczególniać w PIT-37 i nie ukrywam że krew mnie zalewa, co jeszcze podsyca fakt że konkurencja niczego nie zmieniła. Pisałem nawet do administracji konkurencyjnego TB, nie wiedzą w ogóle że powinni przeprowadzić takie zmiany ? To o co chodzi? Imho dupochron dla właściciela nic więcej. Powtarzam odszczekam z wisienka na torcie jeśli inni też takie zmiany wprowadzą.

A póki co ostrzegam innych. Jeśli korzystaliście ze zwrotu podatku z US pisząc na GoodContent to teraz (za wypłaty zlecone od sierpnia) już nic nie dostaniecie. Takie realia zryczałtowanego podatku dochodowego. Kwota wolna nas nie dotyczy. I to jest gwóźdź do trumny dla wielu piszących, a nie utrata tych marnych 20% kosztów uzyskania przychodu.

• Thanks 2

No to ile tego zwrotu? A wystarczy iść na useme..i po problemie ;)  ale was wydymali :D 

Edytowane przez Herkules

Najlepszy Warsztat samochodowy Goleniów

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

Najgorsze że chyba nikt tego faktu nie zauważył. Albo mało kto odbierał zwrotu podatku z US żeby się tym przejmować. Niemniej przewertowałem temat od sierpnia i głucho. Wielu zapewne zorientuje się dopiero na wiosnę, gdy dostaniemy PIT-11 za teksty rozliczone do sierpnia (albo nie dostaniemy wcale). Jeżeli ktoś liczył na zwrot to będzie dla niego niezły szok.

9 godzin temu, Herkules napisał:

No to ile tego zwrotu? A wystarczy iść na useme..i po problemie ;)  ale was wydymali :D 

Sami siebie chyba trochę też, bo część już wie o zmianie, a część przekona się w 1. kwartale 2022. Jak kto ma na tyle niskie przychody, że ma zwrot podatku i będzie na niego liczył za cały rok i się przeliczy, to wiadomo, że poszuka innych opcji zarobkowania. Wystarczy, że takich osób jest 10% wszystkich tutaj REGULARNIE  piszących i realizowali  zlecenia na przynajmniej przyzwoitym poziomie, to brak tych osób odczują i zleceniodawcy i GC. Każdy medal ma dwie strony :)

Edytowane przez gosia-gosia

W dniu 21.11.2021 o 01:17, Mariusz_K napisał:

Zauważyliście wzmiankę, że nie będzie już teraz wysyłany PIT-11 za napisane teksty, a dochodów z GC nie wliczycie do PIT-37?

Gdzie znalazłeś taką wzmiankę? Bo ja właśnie wszedłem w regulamin i czytam:

Do końca lutego każdego roku, jeśli w poprzednim roku między Administratorem a Copywriterem została zawarta umowa o dzieło w ramach serwisu GoodContent.pl, Administrator przesyła Copywriterowi PIT-11 drogą pocztową, o ile co innego nie wynika z powszechnie obowiązujących przepisów prawa.

Regulamin z dnia 12.11.2021

Edytowane przez pawig

Właśnie o tym mówię. Wiele osób nawet nie zauważyło o co chodzi. O tym że nie będzie już PIT-11 poinformowali akurat wprost w mailu. Ale o tym, że wobec tego nie będzie można odzyskać zwrotu podatku z US już nie. Za wszystko co napisaliśmy od sierpnia płacimy więc 100% podatku do budżetu i nie odzyskamy ani złotówki, bo tych dochodów nie wykażemy już w PIT-37. Natomiast innej drogi odzyskania zwrotu z tego co wiem nie ma.

Ja akurat nie kocham copywritingu więc nie szukam indywidualnych zleceniodawców. Dziś dorabiam pisząc, a za miesiąc mogę jeździć z przyczepką-billboardem czy robić jeszcze coś innego. Platformówki były dla mnie idealnym wyjściem z sytuacji. Potrzebowałem kasy to siadałem i pisałem. Ale patrząc na to co się dzieje nóż się w kieszeni otwiera. Wydaje mi się, że jeśli ktoś chce założyć nową platformę dla copy to wiosna-lato 2022 będzie idealnym momentem. Nastąpi wtedy z pewnością jakiś odpływ copy z GC i niedługo po nich także zleceniodawców. Rynek nie znosi próżni, trzeba atakować.

34 minuty temu, pawig napisał:

Plis wskaż mi tego maila... z jakiego to dnia było. Jakiś konkret :)

Znalazłam tego maila w archiwum - wysłałam Ci pełną treść na priv, bo wyrywanie pojedynczych zdań z kontekstu może coś wypaczyć albo spowodować niedomówienie. Pozdrawiam

PS Dla informacji ogółu - mail  był z 10.08., jakby ktoś jeszcze szukał 

Znalazłem tego maila :) Chłopie weź jakieś korepetycje z zakresu rozliczeń podatkowych, bo naprawdę słabo z tym u Ciebie :) Wytłumaczę Ci to najprościej jak można... GC nie wystawi Ci PITu-11 jeśli Twoje dochody nie przekroczą 200zl w skali roku! Rozumiesz? Chyba jednak w przeciągu 12 miesięcy jesteś w stanie zarobić więcej niż 200zł.

Innymi słowy, firma nie musi wystawiać pit-11 osobie, z którą w przeciągu roku podpisania np. W jedną umowę o dzieło na kwotę nie wyższa niż 200zł.

Poza tym ludzie pity-11 jak były, tak będą :)

Okazuje się że GC wrzuciło to także tutaj na forum. Link do posta: https://www.forum.optymalizacja.com/topic/215319-startup-goodcontentpl-platforma-copywriterska/?do=findComment&comment=1635284

"Zryczałtowany podatek dochodowy (art. 30 ust. 1 pkt 5a ustawy o PIT) - gdy kwota wykazana na umowie o dzieło nie przekracza 200 zł; Zamawiający jest zobowiązany pobrać i odprowadzić na konto urzędu skarbowego zryczałtowany podatek dochodowy -w wysokości 17% przychodu, bez pomniejszenia o jego koszt uzyskania. Przychodów opodatkowanych w formie ryczałtu Wykonawca dzieła nie wykazuje w zeznaniu rocznym, w związku z czym Zamawiający nie wystawia PIT-11."

Żeby było jasne: Przedmiotem umowy o dzieło jest teraz każdy kolejny tekst, a nie całość środków wypłaconych na konto. A że na GC tekstów za 200zl i droższych praktycznie nie ma, to nie mamy prawa do: 20% kosztów uzyskania przychodu (stąd spadek wynagrodzeń) oraz kwoty wolnej od podatku (brak wykazywania dochodu w PIT-37).

10 minut temu, pawig napisał:

Znalazłem tego maila :) Chłopie weź jakieś korepetycje z zakresu rozliczeń podatkowych, bo naprawdę słabo z tym u Ciebie :) Wytłumaczę Ci to najprościej jak można... GC nie wystawi Ci PITu-11 jeśli Twoje dochody nie przekroczą 200zl w skali roku! Rozumiesz? Chyba jednak w przeciągu 12 miesięcy jesteś w stanie zarobić więcej niż 200zł.

Innymi słowy, firma nie musi wystawiać pit-11 osobie, z którą w przeciągu roku podpisania np. W jedną umowę o dzieło na kwotę nie wyższa niż 200zł.

Sorry, że dopytuję, ale ja się przyznaję, że jestem w tej tematyce słaba: A nie chodzi o pojedyncze umowy o dzieło na kwoty do 200 zł? Tak czy owak chyba wystarczy zlecać wypłatę, gdy zarobi się przynajmniej 200,01? Czy nie?

Chyba, że GC rozwieje te wątpliwości - byłoby najlepiej - i piszę to absolutnie bez zgryźliwości, tylko z ciekawości

8 minut temu, pawig napisał:

To raczej Ty powinieneś poczytać ze zrozumieniem :)

7 minut temu, gosia-gosia napisał:

Sorry, że dopytuję, ale ja się przyznaję, że jestem w tej tematyce słaba: A nie chodzi o pojedyncze umowy o dzieło na kwoty do 200 zł? Tak czy owak chyba wystarczy zlecać wypłatę, gdy zarobi się przynajmniej 200,01?

Jeśli w przyszłym roku napiszesz jakiś tekst za ponad 200 zł brutto otrzymasz PIT-11. W innym przypadku nie.