Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Jak się tak wczytać w ten mail, to faktycznie wskazują, że każdy pojedynczy tekst jest jakby osobną umowę o dzieło, ale jak już napisałam wyżej, jestem cienka w tej tematyce i sama chętnie bym tu jakieś wyjaśnienie przeczytała

Edytowane przez gosia-gosia

11 minut temu, gosia-gosia napisał:

Sorry, że dopytuję, ale ja się przyznaję, że jestem w tej tematyce słaba: A nie chodzi o pojedyncze umowy o dzieło na kwoty do 200 zł? Tak czy owak chyba wystarczy zlecać wypłatę, gdy zarobi się przynajmniej 200,01? Czy nie?

Chyba, że GC rozwieje te wątpliwości - byłoby najlepiej - i piszę to absolutnie bez zgryźliwości, tylko z ciekawości

GC rozwiało mi te wątpliwości w korespondencji mailowej. Niestety nie chodzi o kwotę wypłaty, ale kwotę pojedynczego tekstu. Ponieważ GC przyjęło interpretację, że każdy kolejny tekst jaki bierzesz, choćby jego wartość wynosiła 50 groszy, jest odrębną umową o dzieło. A że umowy poniżej 200zł rozliczane będą ryczałtowo, to nie dostaniesz wtedy 20% kosztów uzyskania przychodu, a także nie wyszczególnią tego w PIT-11, czyli de facto nie masz podstawy do zwrotu podatku. A że tekstów za 200zł i więcej na GC właściwie nie ma, to wszystko co zarobisz nie wpadnie pod PIT-11.

13 minut temu, Matthew1991 napisał:

Jeśli w przyszłym roku napiszesz jakiś tekst za ponad 200 zł brutto otrzymasz PIT-11. W innym przypadku nie.

Nie tylko w przyszłym roku, ale to co zarobiliśmy od sierpnia tego roku również nie wpadnie już w PIT-11 za ten rok.

pawig, osobom z takim podejściem najbardziej współczuję. Wy obudzicie się z ręką w nocniku dopiero na wiosnę przyszłego roku. I wtedy będzie mnóstwo pytań co, po co i dlaczego. A właściciel GC zbędzie was krótką korporacyjną formułką i tyle. Właśnie dlatego GC poniesie realny straty z tej zmiany rozliczeń dopiero w przyszłym roku, bo podejrzewam że większość nie skapowała jeszcze o co kaman i dopiero wtedy otworzą im się oczy. Wystarczy popatrzeć na posty na forum od sierpnia, ani jedna osoba nie podniosła dotychczas kwestii braku PIT-11 i zwrotu podatku z US.

7 minut temu, mcgregor22 napisał:

Brednie. Jak każdy tekst może być objęty umową o dzieło, skoro ja w swojej comiesięcznej umowie mam wyliczenie wszystkich zrealizowanych tekstów (w liczbie ponad 150 sztuk). Nie siej dezinformacji. 

Cytat z maila:

"Najważniejsza zmiana obejmuje przedmiot umowy o dzieło. Przyjęcie każdego pojedynczego Utworu do realizacji przez Wykonawcę stanowi odrębną umowę o dzieło"

Edytowane przez gosia-gosia

7 minut temu, Mariusz_K napisał:

GC rozwiało mi te wątpliwości w korespondencji mailowej. Niestety nie chodzi o kwotę wypłaty, ale kwotę pojedynczego tekstu. Ponieważ GC przyjęło interpretację, że każdy kolejny tekst jaki bierzesz, choćby jego wartość wynosiła 50 groszy, jest odrębną umową o dzieło. A że umowy poniżej 200zł rozliczane będą ryczałtowo, to nie dostaniesz wtedy 20% kosztów uzyskania przychodu, a także nie wyszczególnią tego w PIT-11, czyli de facto nie masz podstawy do zwrotu podatku. A że tekstów za 200zł i więcej na GC właściwie nie ma, to wszystko co zarobisz nie wpadnie pod PIT-11.

Nie tylko w przyszłym roku, ale to co zarobiliśmy od sierpnia tego roku również nie wpadnie już w PIT-11 za ten rok.

Dokładnie, ale do sierpnia liczone po "staremu", więc odniosłem się już do nowego roku :)

• Like 1

Ci którzy zarzucają dezinformację chyba nie przeczytali w ogóle tego maila który dostali od GC. Stoi tam jak byk:

Cytat

W związku ze zmianą przepisów jaka nastąpiła 01.01.2021 dotyczących umów o dzieło, po wielu konsultacjach z radcami prawnymi, doradcami finansowymi oraz księgowymi, informujemy, iż nasza platforma dostosowała regulamin i formy rozliczeń do obowiązującego stanu prawnego.

Najważniejsza zmiana obejmuje przedmiot umowy o dzieło. Przyjęcie każdego pojedynczego Utworu do realizacji przez Wykonawcę stanowi odrębną umowę o dzieło. Od 1 stycznia 2021 roku umowy te są zgłaszanie do ZUS zgodnie z ustawą z 31 marca 2020 r. o zmianie ustawy o szczególnych rozwiązaniach z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 568 z pózn. zm.).

A za umowy o dzieło (czyli każdy pojedynczy tekst) o wartości poniżej 200zł nie dostaniecie PIT-11 i nie będziecie w stanie otrzymać za nie zwrotu podatku, bo tych dochodów nie wliczycie w ogóle do PIT-37.

I przypominam, że tyczy się to nie tylko tego, co napiszecie od nowego roku. Również tego wszystkiego, co napisaliśmy już od sierpnia 2021 i piszemy teraz.

W takim razie przyznaję Ci rację, myliłem się i przepraszam. Mam nadzieję, że wybaczysz :) Spojrzałem teraz w swoj ostatni rachunek i rzeczywiście od każdego pojedynczego tekstu pobierany jest ryczałt 17%. Jeszcze raz sorry, ale chyba aż nie mogłem uwierzyć w to, że GC zastosuje tak bardzo niekorzystną dla użytkowników interpretację. Co innego jedna umowa o dzieło za x tekstow za mniej niż 200zl i ryczałt, a co innego rozliczanie w ten sposób każdego tekstu z osobna. No to jest jakaś masakra. Dzięki za uświadomienie i wyprowadzenie z błędu.

Generalnie wychodzi śmieszna sytuacja. Jeśli dla kogoś GC to jedyne źródło przychodu i ktoś tam trzepie po 10 tys. zł miesięcznie to w rocznym picie-37 wykaże 0 dochodów? :)

Jeśli ktoś osiąga aż takie dochody na GC to pewnie bardziej opłaca mu się mieć firmę i wystawiać im faktury. A rozliczających się w ten sposób ta zmiana chyba w ogóle nie dotyczy. Jedynie piszących na umowy o dzieło.

Przyszedł mi jeszcze do głowy pomysł z działalnością nierejestrowaną i rozliczaniem się z nimi na takiej podstawie. Wtedy nie płacisz ZUS, niczego nie zgłaszasz, ale możesz wystawiać legalnie faktury (bez VAT - zwolnienie podmiotowe) i z US rozliczasz się na koniec roku przez PIT-36, więc zwrot podatku normalnie dostajesz. Niestety wadą jest limit zarobków, nie mogą przekroczyć 50% minimalnej krajowej, powyżej tego trzeba działalność wpisać do CEIDG i wtedy już trzeba bulić ZUS. Próbuję się z nimi porozumieć czy zgodziliby się na taki sposób współpracy, bo jednak faktury bez VAT i brak NIP może być jakąś przeszkodą (ponoć NIP jeszcze można wyrobić na nierejestrowaną, ale faktury VAT już nie wystawisz).