Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli chodzi o samo GC, widzę to tak:

1) GC składa korektę PIT-11 do US,

2) GC wysyła nam korektę PIT-11 na podany adres,

3) Składamy korektę PIT-37 na E-PIT (jest tam odpowiedni przycisk),

4) Wpisujemy kwoty wskazane w korekcie PIT-11,

5) Formularz wylicza zwrot,

6) Pozostanie oddać część uzyskanego wcześniej zwrotu.

Bonus: GC dodaje każdemu copy 50 zł do następnej wypłaty za problematyczną sytuację ?

Edytowane przez Matthew1991

Ja składałam korektę przez stronę "twój pit"(czy jakoś tak). Trzeba wejść w bieżące dokumenty i wskazać chęć złożenia korekty. Potem w formularzu pit-37 musiałam ręcznie zmienić pozycję: przychód i koszty uzyskania. Musiałam zmienić kwoty dotyczące umów o dzieło(przychód, koszty, odprowadzony podatek).Tam jest dokładnie podane, jakie rubryczki trzeba wpisać z pitów-11. Wskazówki dotyczą dwóch wersji pit-11 (ich nazwy są na dole papierowych pitów).  Resztę program przelicza sam, ale warto to jeszcze sprawdzić przez podgląd korekty przed złożeniem. Zdarzają się błędy systemu niestety. Potem zatwierdzić korektę. Tyle pamiętam z głowy. 

3 godziny temu, mcgregor22 napisał:

A czy może ktoś napisać zwięźle, w jaki sposób złożyć korektę PIT 37? Co trzeba wyrzucić z zeznania, a co zostawić? Mam czekać, aż Goodcontent przyśle mi korektę PIT-11? Jestem zielony w tym temacie. 

Na razie czekaj i nic nie składaj, dopóki nie przyślą Ci korekty pit-11. I broń boże nie pisz do nich maili że masz jakieś obiekcje co do swojego pitu. Może akurat nie skorygują wszystkim i kasa się ostanie. Gdyby tak się stało to nie musisz się nic obawiać jeśli chodzi o stronę US, bo to oni (GC) popełnili błąd nie my.

Tak czy inaczej mamy już ostatecznie wyjaśnione, że nie należą się nam żadne zwroty ani ulgi podatkowe z pracy dla GC. W tym roku zarabiający do 30 tyś nie zapłacą ani grosza podatku, a my normalnie płacimy 17%, choć na GC zarabia się tak naprawdę marne grosze. Pozostaje TB, giełda tekstów, useme, a najlepiej własna działalność :)

18 godzin temu, Mariusz_K napisał:

W tym roku zarabiający do 30 tyś nie zapłacą ani grosza podatku, a my normalnie płacimy 17%, choć na GC zarabia się tak naprawdę marne grosze.

A nie powinniśmy dostać w przyszłym roku zwrotu tych zaliczek, które są teraz pobierane od naszych dochodów na GC? Nie mam na myśli ulg (na dzieci, internet, etc) tylko właśnie to, że przy zarobkach do 30 tys. zł nie powinniśmy płacić podatku.

5 godzin temu, askaaa88 napisał:

A nie powinniśmy dostać w przyszłym roku zwrotu tych zaliczek, które są teraz pobierane od naszych dochodów na GC? Nie mam na myśli ulg (na dzieci, internet, etc) tylko właśnie to, że przy zarobkach do 30 tys. zł nie powinniśmy płacić podatku.

Kwota wolna od podatku przysługuje wyłącznie tym podatnikom, których dochody opodatkowane są na zasadach ogólnych według skali podatkowej. Z preferencji podatkowej nie będą mogli zatem skorzystać ryczałtowcy oraz przedsiębiorcy opodatkowani kartą podatkową lub podatkiem liniowym. Jeśli podatnik uzyskuje dochody z kilku źródeł, które opodatkowane są różnymi sposobami, np. ryczałtem oraz według skali, również może skorzystać z odliczenia kwoty wolnej od podatku, ale wyłącznie za dochód rozliczany według skali.

Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-dzialalnosc-gospodarcza-a-kwota-wolna-od-podatku

47 minut temu, leveraux napisał:

Kwota wolna od podatku przysługuje wyłącznie tym podatnikom, których dochody opodatkowane są na zasadach ogólnych według skali podatkowej. Z preferencji podatkowej nie będą mogli zatem skorzystać ryczałtowcy oraz przedsiębiorcy opodatkowani kartą podatkową lub podatkiem liniowym. Jeśli podatnik uzyskuje dochody z kilku źródeł, które opodatkowane są różnymi sposobami, np. ryczałtem oraz według skali, również może skorzystać z odliczenia kwoty wolnej od podatku, ale wyłącznie za dochód rozliczany według skali.

Zobacz więcej: https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-dzialalnosc-gospodarcza-a-kwota-wolna-od-podatku

Czyli nas ładnie uwalili ? Ani ulgi na dzieci, ani zwrotu podatku. Normalnie żyć, nie umierać... ? Ładnych parę tysięcy w plecy...

I co najlepsze oni z tego finansowo właściwie nic nie mają, bo te zwroty i ulgi których nie dostaniemy idą do budżetu państwa, a nie do nich. Oni mają tylko mniej papierkologii i kryte cztery litery na wszystkie sposoby w razie kontroli skarbówki. Ale trzeba patrzeć na pozytywną stronę mocy, mnie po kilku latach zasuwania dla nich skutecznie zmotywowali by wreszcie przejść na samozatrudnienie :)

1 godzinę temu, askaaa88 napisał:

Czyli nas ładnie uwalili ? Ani ulgi na dzieci, ani zwrotu podatku. Normalnie żyć, nie umierać... ? Ładnych parę tysięcy w plecy...

Też jestem ciekawa jak to będzie. Szczęśliwie jako że nie jest to moje jedyne źródło dochodu, na dodatek rozliczam się z mężem, to żadnych ulg zabrać nie mogą. Ale strata paruset złotych będzie zauważalna. Nic tylko olać GC ciepłym .... i szukać szczęście gdzie indziej. 

2 godziny temu, Mariusz_K napisał:

I co najlepsze oni z tego finansowo właściwie nic nie mają, bo te zwroty i ulgi których nie dostaniemy idą do budżetu państwa, a nie do nich. Oni mają tylko mniej papierkologii i kryte cztery litery na wszystkie sposoby w razie kontroli skarbówki. Ale trzeba patrzeć na pozytywną stronę mocy, mnie po kilku latach zasuwania dla nich skutecznie zmotywowali by wreszcie przejść na samozatrudnienie :)

Ja niestety aktualnie nie mogę pozwolić sobie na założenie firmy... Jedynie ewentualne UoD z klientami. Chociaż szkoda mi odchodzić z GC, bo mam tam wypracowane grono stałych, dobrze płacących zleceniodawców :(

1 godzinę temu, leveraux napisał:

Też jestem ciekawa jak to będzie. Szczęśliwie jako że nie jest to moje jedyne źródło dochodu, na dodatek rozliczam się z mężem, to żadnych ulg zabrać nie mogą. Ale strata paruset złotych będzie zauważalna. Nic tylko olać GC ciepłym .... i szukać szczęście gdzie indziej. 

U mnie właśnie GC to jedyne - i to całkiem niezłe - źródło dochodów. Liczyłam na to, że jakaś dodatkowa kasa wpadnie w przyszłym roku, a tu taka klapa ? Szkoda, że GC nie docenia copywriterów, którzy niejednokrotnie są z nimi od lat i codziennie oddają po kilka tekstów. Dla mnie to jednak duża strata finansowa, a zmiany pracy póki co sobie nie wyobrażam...

40 minut temu, askaaa88 napisał:

U mnie właśnie GC to jedyne - i to całkiem niezłe - źródło dochodów. Liczyłam na to, że jakaś dodatkowa kasa wpadnie w przyszłym roku, a tu taka klapa ?

Biorąc pod uwagę, że teraz jest 30 tyś kwoty wolnej od podatku, to gdyby ktoś zarobił dokładnie tyle miałby ponad 5000zł zwrotu z US. Dlatego gardłowałem tu od jesieni, żeby mieć to na uwadze pisząc dalej teksty dla GC, a właściwie WhitePress.

Jeszcze w tym roku strata nie była tak duża, bo jak ktoś zarobił ponad 13 tyś to miałby zwrotu jedynie jakieś 550zł. Ale teraz to już jest naprawdę kładzenie nie powiem czego na ludzi którzy dla nich pracują. Pozbawiają nas praktycznie wysokości dwóch wypłat. Dlatego ja zmierzam w kierunku własnej firmy, a póki co szukam indywidualnych klientów i rozliczam się z nimi przez Useme. Działam też jeszcze na TB i Giełdzie Tekstów. GC to ostatni wybór, jak nie mam żadnej innej opcji na dany moment.

10 minut temu, Mariusz_K napisał:

Biorąc pod uwagę, że teraz jest 30 tyś kwoty wolnej od podatku, to gdyby ktoś zarobił dokładnie tyle miałby ponad 5000zł zwrotu z US. Dlatego gardłowałem tu od jesieni, żeby mieć to na uwadze pisząc dalej teksty dla GC, a właściwie WhitePress.

Jeszcze w tym roku strata nie była tak duża, bo jak ktoś zarobił ponad 13 tyś to miałby zwrotu jedynie jakieś 550zł. Ale teraz to już jest naprawdę kładzenie nie powiem czego na ludzi którzy dla nich pracują. Pozbawiają nas praktycznie wysokości dwóch wypłat. Dlatego ja zmierzam w kierunku własnej firmy, a póki co szukam indywidualnych klientów i rozliczam się z nimi przez Useme. Działam też jeszcze na TB i Giełdzie Tekstów. GC to ostatni wybór, jak nie mam żadnej innej opcji na dany moment.

Właśnie w tym sęk, ja powinnam mieć na koniec roku +-25 tysięcy dochodu - jeśli nic się nie zmieni - więc zwrot byłby konkretny. Już teraz mam ok. 1000 zł podatku zapłaconego. Tak, kojarzę tamte posty... Wiedziałam, że nie będzie ulg, ale nie sądziłam, że i zwrot podatku nam się nie należy :(

• Like 1

A wystarczyłoby zmienić treść umów tak, żebyśmy przekazywali prawa autorskie do tekstów (tak jak ma TB), zamiast licencji na ich wykorzystanie jak to jest obecnie. Wtedy niezależnie czy umowa jest na 2zł, 200zł czy 2000zł, czy tyczy się pojedynczego tekstu czy całej wypłaty, to i tak obowiązuje rozliczenie w normalny sposób, a nie ryczałtem pozbawiającym piszących prawa do kwoty wolnej od podatku tak naprawdę.

Pozostaje albo zasypywać ich mailami i może coś z tym zrobią, albo powoli szukać sobie innego źródła dochodu. Ewentualnie pogodzić z sytuacją, no ale perspektywa utraty kilku tysięcy złotych rocznie mnie osobiście zbyt wyprowadza z równowagi.

Żeby było śmieszniej oni nic z tego nie mają, jedynie większy porządek w papierach być może. I w imię tego pozbawiają ludzi sporych pieniędzy, mając na to kompletnie wywalone. "Takie jest prawo i to nie jest nasza wina" - ich odpowiedź w stylu kopiuj wklej na większość maili. Kląłbym na rząd za takie przepisy a nie na WhitePress, gdyby nie fakt że inni jakoś mogli rozwiązać problem tak, by wyjść naprzeciw copywriterom. Tu niestety woli zabrakło, wzrok sięga końcówki własnego nosa.

W dniu 18.02.2022 o 11:26, GoodContent.pl napisał:

Dzień dobry,

jeśli ktoś z państwa ma pytania albo twierdzi, że coś zostało niepoprawnie obliczone, proszę o kontakt do mnie na mail kontakt@goodcontent.pl przekieruję temat do księgowości -indywidualnie każdemu.

Pity są wystawiane wspólnie dla dochodów w GoodContent i w WhitePress.

Dzień dobry, 

mogą Państwo wypowiedzieć się na forum? Nie można zmienić ryczałtu na jakąś korzystniejszą opcję dla copywriterów skoro taka jest możliwa? Kolejne pytanie: co to za zmiany na panelu (rezerwacje i porzucenia)? 

Edytowane przez korona1973

Godzinę temu, korona1973 napisał:

Dzień dobry, 

mogą Państwo wypowiedzieć się na forum? Nie można zmienić ryczałtu na jakąś korzystniejszą opcję tak jak było napisane powyżej? Poza tym co to za zmiany na panelu?

Dlaczego pokazuje błąd, że połączenie nie jest bezpieczne?

@GoodContent.plpopieram, nie da się zmienić tego ryczałtu? Jak dla mnie to bardzo duża strata finansowa. Podejrzewam, że wiele osób uważa podobnie i skłoni je to do rezygnacji z pisania na GC... Sama się nad tym zaczynam zastanawiać... ? Z błędem również potwierdzam, u mnie jest to samo - połączenie nie jest bezpieczne.