Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, GoodContent.pl napisał:

Dzień dobry zapraszam do kontaktu na mail. Indywidualnie księgowe odpowiadają na wszystkie wiadomości i każdemu z osobna sprawdzają, czy wystąpił błąd.  To pojedyncze przypadki.

I jak na razie wszyscy, którzy się tu odezwali, mają coś źle. Fajny rozkład tych pojedynczych przypadków  ;D Taka statystyczna aberracja nie zdarza się często. Czuję się niczym jakiś wybraniec! 

• Like 1

16 godzin temu, kluskaKRK napisał:

@GoodContent.plSami będziecie sprawdzać te PIT-y i ich prawidłowość czy każdy ma to sam sprawdzać? (!). Ja rozliczam się standardowo w kwietniu i chciałabym to zrobić normalnie, a nie zastanawiać się, czy mam prawidłowo wystawione PIT-y. To są już trochę jaja.

Proszę o kontakt na mail przekażę do księgowości i dokona sprawdzenia poprawności.

28 minut temu, kluskaKRK napisał:

Ale nie każdy jest przecież obecny na forum. Chyba to księgowość powinna sprawę sama zbadać, bo to jej obowiązek, a nie nasz?

Jeśli ktoś ma pytania, ba wszystkie pytania odpowiada dział księgowości.  Nie wszystkie pity są korygowane, znaczna większość została poprawnie wystawiona.

15 godzin temu, Mariusz_K napisał:

Za pobranie i prawidłowe rozliczenie podatku dla pracownika odpowiada pracodawca, a nie pracownik. Jakby co zamierzam zostać królikiem doświadczalnym i zobaczę czy skarbówka się do mnie przyfika. Ostatecznie za te 300zł chyba głowy mi nie urwią :)

Za 300 zł nie, ale jak to kiedyś wyjdzie (może nie, czego Ci życzę), to pewnie sobie odsetki doliczą 

23 godziny temu, leveraux napisał:

EDIT. Właśnie otrzymałam PIT. Z maila wiem już, że jest wart tyle, co papier, na którym go wydrukowano, ponieważ zawiera błędne informacje.

PS. Wychodzi mi +3 zł, więc magia. Po wpisaniu danych do korekty zeznania kwota nadpłaty wzrasta o 3 zł, jednak wciąż pokazuje pełną kwotę. Czy po przesłaniu korekty US prześle jedynie różnicę, czy muszę złożyć korektę w inny sposób, by uniknąć podwójnego wypłacenia nadpłaty i późniejszych problemów? <help>

Hej, 

po jakim czasie pokazała Ci się korekta na US (e-PIT)?

Wytłumaczcie mi jedną rzecz - jakim cudem po wprowadzeniu korekty mam 1210 zł zwrotu przy mniejszych przychodach wynoszących około 11 000 zł, skoro wcześniej miałem tylko 480 zł zwrotu przy przychodach wynoszących 18 000 zł. Wszystkie dane ze skorygowanego przez GC pitu wprowadziłem poprawnie. 

Godzinę temu, Matthew1991 napisał:

Hej, 

po jakim czasie pokazała Ci się korekta na US (e-PIT)?

Nic się nie pokazało, bo GC jeszcze nie przesłało do US poprawionego PIT-a. Jeśli chcesz samodzielnie sprawdzić różnicę, możesz włączyć samodzielnie korektę, wpisać nowe dane i po prostu jeszcze nie wysyłać.

2 minuty temu, mcgregor22 napisał:

Wytłumaczcie mi jedną rzecz - jakim cudem po wprowadzeniu korekty mam 1210 zł zwrotu przy mniejszych przychodach wynoszących około 11 000 zł, skoro wcześniej miałem tylko 480 zł zwrotu przy przychodach wynoszących 18 000 zł. Wszystkie dane ze skorygowanego przez GC pitu wprowadziłem poprawnie. 

To Twoje jedyne dochody? Może to kwestia przekroczenia i nieprzekroczenia progu podatkowego? (albo magia GC!)

Ale już wprowadziłem korektę na e-pit i mam jak byk podane w pit 37, że łączny zwrot wynosi 1213 zł. Czyli mam rozumieć, że będzie się różnił od faktycznego zwrotu?

Tak, to w tej chwili moje jedyne dochody. 

Nie licząc oczywiście tego, co zarobiłem po sierpniu. 

3 minuty temu, mcgregor22 napisał:

Ale już wprowadziłem korektę na e-pit i mam jak byk podane w pit 37, że łączny zwrot wynosi 1213 zł. Czyli mam rozumieć, że będzie się różnił od faktycznego zwrotu?

Tak, to w tej chwili moje jedyne dochody. 

Nie licząc oczywiście tego, co zarobiłem po sierpniu. 

Niestety nie wiem. Dla mnie podatki to czarna magia, do tej pory działało, teraz wszystko nie tak. 

Dla mnie pozostaje pytanie: Czy już teraz mogę poprawić to i owo, czy muszę czekać aż GC prześle PIT do US?

Wiem już, z czego wynika tak duży zwrot. Otóż w poprzednim zeznaniu podatek po odliczeniach wynosił 2000 zł, a teraz wynosi 297 zł. Wpadłem chyba w niższy prób i stąd trzykrotny wzrost nadpłaty. 

Czyli wychodzi na to, że ci, którzy zarabiają wyłącznie na GC zyskają dodatkową kasę, a ci którzy mają jeszcze inne dochody prawdopodobnie stracą. 

1 minutę temu, mcgregor22 napisał:

Wiem już, z czego wynika tak duży zwrot. Otóż w poprzednim zeznaniu podatek po odliczeniach wynosił 2000 zł, a teraz wynosi 297 zł. Wpadłem chyba w niższy prób i stąd trzykrotny wzrost nadpłaty. 

Tak mi się właśnie zdawało. Czyli jednak jakieś dobro w tym tu i ówdzie się pojawia. Szczęściarz! Ja swoje magiczne 3 zł zainwestuję w nasionka, bo na porządnego kwiatka nie starczy. :P 

38 minut temu, mcgregor22 napisał:

Czyli wychodzi na to, że ci, którzy zarabiają wyłącznie na GC zyskają dodatkową kasę, a ci którzy mają jeszcze inne dochody prawdopodobnie stracą. 

Tak to chyba nie działa, bo ja też zarabiałem wyłącznie na GC i z tego co widzę będę miał do oddania 8 zł. 

52 minuty temu, leveraux napisał:

Niestety nie wiem. Dla mnie podatki to czarna magia, do tej pory działało, teraz wszystko nie tak. 

Dla mnie pozostaje pytanie: Czy już teraz mogę poprawić to i owo, czy muszę czekać aż GC prześle PIT do US?

Ja czekam aż pojawi się nowy dokument na E-PIT. Niby dzisiaj miał być wysłany.

• Like 1

Księgowa z GC napisała mi wprost, żebym wysłał korektę samodzielnie i nie czekał na to, aż sami prześlą stosowny PIT do urzędu. Po wpisaniu do korekty nowych wartości wyszedł mi zwrot trzykrotnie wyższy niż poprzednio - 1200 ZŁ zamiast 480 ZŁ. Według mojej analizy taka kwota wynika z kilkukrotnie niższego podatku niż w pierwotnym zeznaniu. Nie do końca to wszystko ogarniam. Wszystkie dane wprowadziłem popranie ze skorygowanego PITU, jakie otrzymałem od księgowej.