Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, sheena napisał:

Witam Wszystkich.

Czytając to forum i wypowiedzi na temat rozliczenia z GC naszły mnie wątpliwości.

We wrześniu 2021 r. dokonałam pierwszej wypłaty. Wypłata obejmowała również teksty z roku 2020 r. Czy powinnam otrzymać PIT-11 czy nie?

Mój PIT-11 podobno został wysłany w ostatnim dniu lutego, a do tej pory go nie otrzymałam - czy ktoś ma taką sytuację?

W e-pit widnieje PIT-11 od GC. Dopiero zapoznaję się z rozliczaniem z GC, więc nie wiem na razie jak to ugryźć.

Zapytaj GC, ale bardzo prawdopodobne, że rozliczasz się wg zasad obowiązujących w chwili dokonania zlecenia wypłaty i nie powinnaś dostać PITu. PIT pewnie dojdzie do ciebie do piątku, bo to ekonomiczny polecony za potwierdzeniem odbioru, chyba że przegapiłaś i masz awizo w skrzynce. Jak Cię to niepokoi, od razu napisz do GC na maila, to szybciej  wystawią korektę, którą musisz uwzględnić w rozliczeniu, jeśli wykazujesz w PIT dochody z więcej, niż jednego źródła. Korekta pokazuje się ponoć w systemie kilka dni od wysłania jej przez GC elektronicznie do Twojego Urzędu skarbowego

1 godzinę temu, gosia-gosia napisał:

Zapytaj GC, ale bardzo prawdopodobne, że rozliczasz się wg zasad obowiązujących w chwili dokonania zlecenia wypłaty i nie powinnaś dostać PITu. PIT pewnie dojdzie do ciebie do piątku, bo to ekonomiczny polecony za potwierdzeniem odbioru, chyba że przegapiłaś i masz awizo w skrzynce. Jak Cię to niepokoi, od razu napisz do GC na maila, to szybciej  wystawią korektę, którą musisz uwzględnić w rozliczeniu, jeśli wykazujesz w PIT dochody z więcej, niż jednego źródła. Korekta pokazuje się ponoć w systemie kilka dni od wysłania jej przez GC elektronicznie do Twojego Urzędu skarbowego

GC twierdzi, że nie powinnam otrzymać PIT-11, ponieważ wypłaty dokonałam już po wprowadzonych zmianach. Na E-pity jednak jakiś PIT od GC jest i jak patrzyłam pobieżnie to na całą kwotę wszystkich wypłat, które dokonałam. Rozumiem, że ten PIT-11 na e-pity jest błędny, a korekta powinna polegać na wyzerowaniu tego PIT? Przepraszam, ale gubię się już w tych zmianach.

8 minut temu, sheena napisał:

GC twierdzi, że nie powinnam otrzymać PIT-11, ponieważ wypłaty dokonałam już po wprowadzonych zmianach. Na E-pity jednak jakiś PIT od GC jest i jak patrzyłam pobieżnie to na całą kwotę wszystkich wypłat, które dokonałam. Rozumiem, że ten PIT-11 na e-pity jest błędny, a korekta powinna polegać na wyzerowaniu tego PIT? Przepraszam, ale gubię się już w tych zmianach.

Napisz do GC żeby ci wycofali pita-11 i wtedy złóż korektę. Wtedy wpisujesz w korekcie tylko dane z innych pitów i tyle

• Like 1

W dniu 6.03.2022 o 17:52, askaaa88 napisał:

Ja niestety aktualnie nie mogę pozwolić sobie na założenie firmy... Jedynie ewentualne UoD z klientami. Chociaż szkoda mi odchodzić z GC, bo mam tam wypracowane grono stałych, dobrze płacących zleceniodawców :(

Zdradzisz, ile płacą tacy stali klienci? :)