Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

@PaulMott, jasne - wiadomo, że każdy czynnik ludzki bywa zawodny (zarówno ja, jak i Klienci czy Copywriterzy), dlatego też nie będzie żadnego problemu ze skorygowaniem takiej oceny :)

Oczywiście wzrost zainteresowania platformą to Państwa zasługa, za co jestem bardzo wdzięczny, dlatego też jestem na tym forum i rozmawiam na tematy związane z ulepszeniem każdej decyzji :) 
Skorygowałem już też błędnie przyznaną Panu ocenę.

@Justyna88, oceny będą miały wpływ tylko i wyłącznie na dostęp do zamówień o najwyższych stawkach, które często przekraczają kilkanaście złotych za 1000 znaków ze spacjami. Mogę zapewnić, że akurat Pani bez żadnego problemu zakwalifikuje się do grona najlepszych - jeśli będzie inaczej, będę musiał poważnie przemyśleć system ocen :D Tak jak mówiłem, oceny zostaną ustawione na takim poziomie, żeby wyselekcjonować "elitę", a nie spowodować walczenie o każdą pojedynczą ocenę.

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Założyciel GoodContent.pl

Edytowane przez GoodContent.pl

Dzień dobry,

@PaulMott, wiadomo, wyciąganie średniej z kilku ocen nie ma większego sensu - dosłownie kilka minut temu rozmawiałem z copywriterem, który ma ponad 99% zaakceptowanych tekstów, a ocena to 3,67 (oceny to 5, 5 i 1). Oczywiście taka sytuacja nie jest dopuszczalna, dlatego też czekamy z zastosowaniem średniej do czasu, kiedy sytuacja się wyklaruje :)

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Założyciel GoodContent.pl

Edytowane przez GoodContent.pl
  • Thanks 1

Ja bym chciała jeszcze raz wspomnieć o kwestii nieobowiązkowości wystawienia oceny.

Napisałam kilka tekstów dla Zleceniodawcy, który w poprzednim systemie wystawiał mi 5. Teraz tego nie robi, ponieważ najzwyczajniej w świecie mu się pewnie nie chce, skoro nie musi. Za to osoba, która będzie niezadowolona, na pewno skorzysta z okazji, żeby to wyrazić przez ocenę. To jest poważne zagrożenie dla miarodajności i w ogóle sensu systemu ocen.

• Like 1

9 godzin temu, Justyna88 napisał:

System oceniania miałby sens jedynie wtedy, kiedy płaca byłaby adekwatna do pracy. W przypadku i tak śmiesznych stawek na goodcontent nie bez powodu wzbudza to oburzenie w piszących, zaś może istotnie ucieszyć zlecających, którzy wymagają coraz więcej za coraz mniej ;) 

Nie prościej nie brać takich zleceń?? Wolny rynek....Jak nikt nie będzie brać, to stawki wzrosną.

• Like 1

Kolejny "kwiatek" - ocena "4" i uzasadnienie - "Tekst ogólnie ok. Fajnie, że zawiera to czego chciałem. Mógł mieć trochę więcej ciekawostek"... Dla porządku dodam, że oczywiście o żadnych "ciekawostkach" nic w zleceniu nie było. Pozwoliłem sobie napisać do zlecającego i grzecznie mu to wytłumaczyć. Zrozumiał, miał się kontaktować z administracją celem zmiany, o co nawet nie prosiłem. W moim przypadku to naprawdę nie ma większego znaczenia, bo zawsze ten dostęp do lepszych tekstów będę miał, ale zwyczajnie denerwuje mnie coś takiego, że musiałbym za każdym razem tracić czas i uświadamiać ludzi albo prosić Pana Bartłomieja o korektę. Z pewnością jego samego też to denerwuje, a widzę, że trzyma fason i zachowuje się bardzo fair. Nie po to jednak wprowadza się różne systemy automatyczne, żeby trzeba było w niego ręcznie ingerować w więcej, niż 5-10%, tak mi się wydaje. Jeśli procent jest wyższy, to oznacza, że system jest zły, nieistotna jest tutaj branża czy profil "systemu". Przypuszczam, że skończy się tak, że GC nie będzie miała wyjścia i ustali pułap dostępu do lepszych tekstów na duuużo niższych poziomie, niż nakazywałaby logika oceny. To kolejny argument za tym bezsensownością oceniania, jeśli tej idei nie (z)rozumie sam oceniający. Być może to jest proces i musi potrwać, zobaczymy. Kryteria oceniania są płynne i podlegają subiektywnemu osądowi, już nie będę się powtarzał i nie napiszę czym często podszytym. Dla mnie istotne jest tylko jedno - czy te oceny będzie miał "schowane" w algorytmie tylko system, czy inni zlecający będą je widzieli? Bo jeśli to drugie, to niestety będę musiał poświęcać cenny czas na "dochodzenie sprawiedliwości", nie pozwolę na to, żebym w ten sposób tracił nawet mały ułamek średniej. Jestem świeżakiem, dopiero na etapie budowania reputacji w tej branży i rozwijania się, wierzę, że mam duży potencjał, żeby odnieść w niej sukces, ale takie sytuacje wyhamowują i nie sprzyjają mojej drodze. Przy okazji, mimo wszystko, słowa uznania dla Pana Bartłomieja za zaangażowanie w różnych tematach tzw. interwencji. Widać, że chłop chce dobrze. 

2 godziny temu, PaulMott napisał:

Kolejny "kwiatek" - ocena "4" i uzasadnienie - "Tekst ogólnie ok. Fajnie, że zawiera to czego chciałem. Mógł mieć trochę więcej ciekawostek"... Dla porządku dodam, że oczywiście o żadnych "ciekawostkach" nic w zleceniu nie było. Pozwoliłem sobie napisać do zlecającego i grzecznie mu to wytłumaczyć. Zrozumiał, miał się kontaktować z administracją celem zmiany, o co nawet nie prosiłem. W moim przypadku to naprawdę nie ma większego znaczenia, bo zawsze ten dostęp do lepszych tekstów będę miał, ale zwyczajnie denerwuje mnie coś takiego, że musiałbym za każdym razem tracić czas i uświadamiać ludzi albo prosić Pana Bartłomieja o korektę. Z pewnością jego samego też to denerwuje, a widzę, że trzyma fason i zachowuje się bardzo fair. 

Dokładnie, a jeśli np. w ciągu jednego dnia 30 osób dostanie taką ocenę, jaką Ty opisałeś, to wszystko przestaje mieć jakikolwiek sens. Poza tym mi samemu nie chce się za każdym razem pisać maila i robić z siebie męczennika. Tak nie powinno to działać. Jeśli mają być oceny, to jacyś moderatorzy powinni każde uzasadnienie kontrolować i rozpatrywać ewentualną reklamację ze strony copy (oczywiście przy współpracy z właścicielem platformy).

59 minut temu, monis190 napisał:

czy jest opcja blokowania zleceń od niektórych klientów, coś w stylu czarnej listy zleceniodawców? 

No właśnie nie, a szkoda, bo w drugą stronę to działa.

• Like 1

Jhttps://Goodcontent najgorszy portal jaki można sobie wyobrazić, nikomu nie polecam, blokują konto za byle co

Ludzie z całego serca odradzam Wam platformę goodcontent, poprostu marne głodowe stawki, administrator tego serwisu zablokuje Ci Twoje konto po miesiącu pisania na portalu, wymyśli sobie jakiś błahy powód, poza tym szkoda twojego cennego czasu i oczu.

Najgorszy ze wszystkich  serwisów goodcontent ogólnie mowiac, serwis do xxxx,  administrator  poprostu Cię zniszczy i za jeden tekst Twój odrzucony przez danego klienta, blokuje Ci konto na stałe a Ty zostajesz na lodzie, jeśli macie jakiś szacunek do siebie to wogole nawet tam nie zaczynajcie  Małgorzata

• Confused 1

28 minutes ago, Małgorzata Romaniuk said:

Jhttps://Goodcontent najgorszy portal jaki można sobie wyobrazić, nikomu nie polecam, blokują konto za byle co

Ludzie z całego serca odradzam Wam platformę goodcontent, poprostu marne głodowe stawki, administrator tego serwisu zablokuje Ci Twoje konto po miesiącu pisania na portalu, wymyśli sobie jakiś błahy powód, poza tym szkoda twojego cennego czasu i oczu.

Najgorszy ze wszystkich  serwisów goodcontent ogólnie mowiac, serwis do xxxx,  administrator  poprostu Cię zniszczy i za jeden tekst Twój odrzucony przez danego klienta, blokuje Ci konto na stałe a Ty zostajesz na lodzie, jeśli macie jakiś szacunek do siebie to wogole nawet tam nie zaczynajcie  Małgorzata

Chyba jakiś troll internetowy :)