Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Portal już na sprzedaż?

https://allegro.pl/platforma-goodcontent-pl-6-000-zl-msc-stabilna-i6554471471.html

poza tym dodatkowe zyski (przewyższające samą prowizję!) przynoszą środki pozostawiane na kontach copywriterów, jako że minimum do wypłaty wynosi 100 złotych netto. Niektórzy copywriterzy rezygnują ze współpracy po uzbieraniu kilkudziesięciu złotych, dzięki czemu zatrzymujemy je w całości!

To już przynajmniej wiadomo czemu minimum jest ustawione na 100zł :D:D

Edytowane przez lozik

Niektórzy copywriterzy rezygnują ze współpracy po uzbieraniu kilkudziesięciu złotych, dzięki czemu zatrzymujemy je w całości!

Bez komentarza....

O ile mi wiadomo, takie zatrzymywanie środków niezbyt ładnie pachnie, ale z ciekawości dopytam się w odpowiedniej instytucji. 

Edytowane przez monis190

Dobry wieczór,

Od razu przyznam - nawaliłem.

Na serwis faktycznie szukam nabywcy, lecz nie powinienem formułować wspomnianej wyżej informacji jako "zatrzymanie środków" - proszę tylko o spojrzenie na to ze strony inwestora.

Mam na myśli to, że jest to tylko kwestia dobrania słów.

Przecież te środki nie są "zatrzymywane", ale są przez cały czas dostępne do wypłaty, oczywiście przy uzbieraniu kwoty minimalnej.

Co do progu 100 złotych - został on ustalony na takim poziomie, bo za skonstruowanie umowy o dzieło, która służy do wypłaty, płacimy naszej księgowej 15 złotych netto.

Jeśli znieślibyśmy ten próg, za każdą umowę musielibyśmy dokładać z własnej kieszeni, ponieważ koszt konstrukcji umowy byłby wyższy niż nasza prowizja.

Przed wprowadzeniem ograniczenia ilości wypłat do 1 w miesiącu często mieliśmy do czynienia z kilkunastoma małymi (delikatnie wyższymi od 100 złotych) wypłatami ze strony jednego copywritera, co praktycznie niwelowało całe przychody z prowizji.

Mam nadzieję, że zrozumiecie.

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

GoodContent.pl

Dzień dobry,

@D_S, sam sobie nawarzyłem piwa, więc muszę je wypić - nie mogę zrzucić teraz na kogoś innego.

Chciałbym pokazać, że nie chodzi mi o "zatrzymanie" tych pieniędzy - w związku z tym, od dzisiaj (na miesiąc) minimalna kwota do wypłaty została obniżona do 50 złotych.

Jeśli nie chcecie już dalej współpracować, a macie uzbieraną taką kwotę, możecie teraz zlecić jej wypłatę.

Sam widzę, jak to teraz wygląda - jest mi po prostu wstyd.

Z poważaniem,

Bartłomiej Tokarski

GoodContent.pl

O ile mi wiadomo, takie zatrzymywanie środków niezbyt ładnie pachnie, ale z ciekawości dopytam się w odpowiedniej instytucji. 

nie ma co pytać - niezgodne z prawem.

Co do progu 100 złotych - został on ustalony na takim poziomie, bo za skonstruowanie umowy o dzieło, która służy do wypłaty, płacimy naszej księgowej 15 złotych netto. Jeśli znieślibyśmy ten próg, za każdą umowę musielibyśmy dokładać z własnej kieszeni, ponieważ koszt konstrukcji umowy byłby wyższy niż nasza prowizja.

A co konia obchodzi, że się wóz przewrócił?  Zleceniodawców i zleceniobiorców nie interesują Twoje koszty i jak prowadzisz biznes.

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

A co konia obchodzi, że się wóz przewrócił?  Zleceniodawców i zleceniobiorców nie interesują Twoje koszty i jak prowadzisz biznes.

Zdaję sobie z tego sprawę - chciałem tylko pokazać, jak to wygląda z mojej perspektywy.

Z poważaniem,
Bartłomiej Tokarski
GoodContent.pl

chciałem tylko pokazać, jak to wygląda z mojej perspektywy

Co dalej nie usprawiedliwia "cwaniackiego podejścia" do wypłaty należnych środków.

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Minimalne wypłaty są praktycznie wszędzie w podobnych projektach.Jest to podyktowane opłacalnością bo a to trzeba faktury zaksięgować, a to inne rzeczy, wszystko kosztuje.

I minimalna wypłata nie jest niczym złym, pod warunkiem że nie traktuje się tego jako swój dochód.Bo jest to dochód osoby trzeciej, współpracującej, więc jak można traktować to jako dochód firmy? Wprost przeciwnie to trzeba traktować od razu jako koszta prowadzenia firmy.

U nas w PP też jest minimum na 100 zł, ale i tak jak ktoś wystawi fakturę na mniej od razu wypłacamy,to nie są nasze pieniądze, a wydawcy.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.

@Finan, jak najbardziej rozumiem - w naszym wypadku również środki są dożywotnio do dyspozycji copywritera.

Dlatego też powininem to raczej nazwać chwilowymi nadwyżkami, a nie "zyskiem" - to faktycznie mija się z prawdą oraz dobrymi praktykami.

My również wypłacamy środki na fakturę, nawet jeśli chodzi o kilka złotych, ponieważ koszty zaksięgowania faktury są znikome. Gorzej jest w przypadku umów o dzieło, o czym pisałem powyżej.

Z poważaniem,

Bartłomiej Tokarski,

GoodContent.pl

Nie przesadzaj, zaksięgowanie umowy o dzieło kosztuje tyle samo co zaksięgowanie faktury.Chyba że źle się dogadałeś z księgowością, z reguły płacisz księgowości za każdy dokument określoną cenę.I dla księgowości nie liczy się czy to jest faktura, czy umowa o dzieło.Po prostu 1 szt. dokumentu.

Pozycjonowanie, audyt stron www i inne usługi SEO.