Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Miałam chwilę i cofnęłam się (boszszsz, jak to zabrzmiało :shok::hahaha:)  do 1 czerwca. Przytoczyłam poniżej sprawy,  które już zostały załatwione i te, które nie zostały czasem nawet skomentowane. Może łatwiej będzie Panu Bartłomiejowi, ponieważ faktycznie ostatnio dużo piszemy na forum :)

Wyjaśnione, wprowadzone i " w trakcie"
1. Czas oczekiwania 7 dni na akceptację tekstu — wyjaśnione, że to kompromis pomiędzy żądaniami zleceniodawców i copy. Zmian nie będzie.
2. Multikonta, blokowanie tekstów — w trakcie
3. Powiadomienie zleceniodawców o kwocie "na rękę" - w trakcie
4. 1 dzień na przelew — w trakcie
5. Współczynnik tekstów odrzuconych — w trakcie (lub zrobione, nie mam wglądu)
6. Rachunek plus umowa na maila, nic nie trzeba odsyłać — zrobione
7. "Powiadomienie Klientów, że zastosowana stawka może być zbyt niska. Oprócz tego dołączamy również od razu możliwość podniesienia stawki" (cytat GC) - zrobione
Nasze propozycje
1. System ocen — wprowadzony, aczkolwiek padł pomysł, żeby teksty nieocenione automatycznie otrzymywały 5 ze względu na sporą ilość nieocenianych tekstów
2. Tekst zwrócony do poprawy nie powinien blokować możliwości przyjęcia nowego zlecenia (na poprawę jest czas 24h)
3. Mailing do copy o wszystkich zmianach na GC
4. Unormowanie czasu realizacji tekstów w przełożeniu na ilość godzin (propozycja była min. 6h za tekst bodajże do 3000 lub 4000  znaków, każde kolejne 1000 znaków to kolejna godzina)
5. Archiwum tekstów — tekst odesłany do poprawy powinien być tam widoczny z adnotacją "do poprawy"
6. Możliwość ukrywania zamówień przez copywriterów — tych zamówień, które ich nie interesują oraz blokowanie zleceniodawców
7. Rozbudowana możliwość filtrowania tekstów — np. według branż, czy rodzaju (precel, zaplecze, artykuł)
8. Zabronienie zleceniodawcom możliwości zmiany warunków zlecenia po jego akceptacji — wielokrotne odsyłanie do poprawy i "dokładanie" coraz to nowych wymagań
9. Ruchome w zależności od ilości (lub kwoty) zrealizowanych tekstów progi prowizyjne (dowartościowanie dużo piszących copy)
10. Warto wprowadzić minimalną ilość znaków w uzasadnieniu zleceniodawcy, np. 30 znaków i konieczność merytorycznego uzasadnienia
11. Jasny i czytelny podział tekstów na precle, zaplecza i artykuły oraz minimalne ceny dostosowane do konkretnych rodzajów tekstów
12. Giełda tekstów — i tutaj pozwolę sobie wypowiedzieć się, ponieważ dotąd nie podejmowałam tego tematu. Świetny pomysł. Bywa, że akurat żaden temat mnie nie interesuje, mam czas i mogę coś napisać. Coś wartościowego, z mojej branży, co mogłoby spodobać się zleceniodawcom. Myślę, że giełda tekstów byłaby z korzyścią dla obu stron.

Uffff ... tyle.

Edytowane przez Baba Jaga
  • Like 1
  • Thanks 2

Dzień dobry,

@Baba Jaga, dziękuję - na pewno rozważymy wdrożenie tych udogodnień, lecz nie będzie to w najbliższym czasie w związku z wcześniej przytoczonymi powodami.

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Założyciel GoodContent.pl

Edytowane przez GoodContent.pl

https://www.forum.optymalizacja.com/forum/3-pogaduszki

Wrzuć temat, zobaczy i może da radę pomóc. Ześwirowanie nic kompletnie nie mówi.

Doświadczone i pewne Biuro Rachunkowe w Łodzi. Na rynku od 1995 roku! 

Blog księgowego, czyli nowe przepisy podatkowe opisane prostym językiem.

4 godziny temu, GoodContent.pl napisał:

Dzień dobry,

@Baba Jaga, dziękuję - na pewno rozważymy wdrożenie tych udogodnień, lecz nie będzie to w najbliższym czasie w związku z wcześniej przytoczonymi powodami.

Pozdrawiam,

Bartłomiej Tokarski

Założyciel GoodContent.pl

Szkoda, bo niektóre naprawdę ułatwiłyby nam życie :cray:

8 godzin temu, Baba Jaga napisał:

Szkoda, bo niektóre naprawdę ułatwiłyby nam życie :cray:

Musimy być cierpliwi. Wszystkiego naraz nie da się wprowadzić, bo to dużo pracy. Programiści też ludzie, a my się na tym nie znamy i nam się wydaje, że to takie hop siup, a to nieprawda. 

13 godzin temu, Baba Jaga napisał:

Wyjaśnione, wprowadzone i " w trakcie"
2. Multikonta, blokowanie tekstów — w trakcie

Tutaj podawałam kiedyś swoje propozycje rozwiązania problemu, a mianowicie po pierwsze informacja do tych z multikontami o zdemaskowaniu i nakaz usunięcia dodatkowych kont w ciągu 48h, po czym jeśli tego nie zrobią dostaną dożywotniego bana, a po drugie wprowadzenie możliwości rezerwacji do 5 tekstów jednocześnie, przy czym czas rezerwacji to byłoby 24h i wtedy też musielibyśmy mieć na uwadze, że rezerwując 5 tekstów w jednej chwili musielibyśmy wszystkie napisać w ciągu tych 24h. Chodzi o to, żeby się nie okazało, że każdy zarezerwuje nagle po 5 i braknie zleceń. Co do blokowania tekstów poprzez wielokrotne rezerwacje, moim zdaniem załatwi to przepis, że rezerwacji jednego tekstu można dokonać co najwyżej dwukrotnie, a potem traci się dostęp do tego tekstu. 

Możnaby też stworzyć listę największych przewinień, za które groziłby dożywotni ban i np. na tej liście byłyby multikonta, czy rezerwowanie i nie pisanie tekstów albo nie pisanie przez dłuższy czas, np. pół roku, rok itp. Wprowadziłabym też możliwość bana dla zleceniodawców, żeby nie było, że tylko nieuczciwych copy się łaja, bo nieuczciwych zleceniodawców też nie brakuje. Zbyt niskie stawki przy wymaganiach z kosmosu, niskie oceny i byle jakie uzasadnienia, zwlekanie z akceptacją tekstów, nie odpisywanie na wiadomości, odsyłanie do poprawy w nieskończoność i jeszcze by się coś znalazło, jest tego trochę. Powiedzmy, że lecą na firmowego maila skargi na danego zleceniodawcę. Dostaje więc maila z pierwszym ostrzeżeniem. Jeśli się nie poprawia i nadal są na niego skargi, dostaje drugie ostrzeżenie i jeśli nadal to na niego nie działa, otrzymuje trzeci mail z informacją iż otrzymał dożywotniego bana. Niech idzie być nieuczciwy gdzie indziej...

13 godzin temu, Baba Jaga napisał:

Nasze propozycje

3. Mailing do copy o wszystkich zmianach na GC
4. Unormowanie czasu realizacji tekstów w przełożeniu na ilość godzin (propozycja była min. 6h za tekst bodajże do 3000 lub 4000  znaków, każde kolejne 1000 znaków to kolejna godzina)
9. Ruchome w zależności od ilości (lub kwoty) zrealizowanych tekstów progi prowizyjne (dowartościowanie dużo piszących copy)
11. Jasny i czytelny podział tekstów na precle, zaplecza i artykuły oraz minimalne ceny dostosowane do konkretnych rodzajów tekstów

Ad.3. Po pierwsze niektóre zmiany dotyczą również zleceniodawców, więc i oni powinni wiedzieć o zmianach, które ich dotyczą. Ostatnio okazało się też, że nie wszyscy dostają maile. Uważam, że lepszym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie obowiązkowej akceptacji wprowadzanych zmian przy logowaniu, czyli wpisujemy dane logowania, klikamy "zaloguj" i wyskakuje nam okienko z informacjami, które musimy zaakceptować, żeby przejść do profilu. 

Ad4. Tam było, że teksty do 6 tys. zzs. - 6h i od 7 tys. kolejna godzina na kolejny tys. czyli 7 tys. - 7h itd.

Ad9. Bardziej chodzi o dowartościowanie najlepszych, a nie tylko najwięcej piszących. Proponowałam wprowadzenie poziomów do zdobywania przez copy, gdzie przejście na kolejny poziom byłoby uzależnione zarówno od ilości napisanych tekstów i średniej ocen lub % odrzuconych tekstów. No i co poziom to dostęp do lepiej płatnych zleceń i jakieś profity umożliwiające większy zarobek, np. właśnie obniżanie prowizji albo premia od miesięcznego zarobku itp. Wiem jednak, że to na pewno skomplikowane programistycznie do wprowadzenia. 

Ad11. Pan Bartłomiej wspominał, że ten podział i tak generuje problemy. Piszę też na innych portalach i np. na TB często są precle na 5 tys. zzs. Trzeba by było wprowadzić to w przemyślany sposób, np. ustawić system tak, by nie przepuścił takiego precla na 5 tys. zzs. albo automatycznie przyznawał na podstawie długości tekstu i wymagań typ tekstu i stawkę. Ja proponowałam też wprowadzenie zamiast podziału na typy tekstów tzw. stopni jakości i dla każdego stopnia jakości minimalna stawka, no i stopień jakości byłby przyznawany automatycznie przez system na podstawie informacji podanych przez zleceniodawcę (długość tekstu, wymagania), bo zleceniodawcy wszystko by robili, żeby ominąć to, tak jak na TB. Dać im palec, wezmą całą rękę. 

9 godzin temu, KamiX napisał:

Zbyt niskie stawki przy wymaganiach z kosmosu, niskie oceny i byle jakie uzasadnienia, zwlekanie z akceptacją tekstów, nie odpisywanie na wiadomości, odsyłanie do poprawy w nieskończoność i jeszcze by się coś znalazło, jest tego trochę.

Cały czas zachodzę w głowę w czym problem, przecież nikt nikogo nie zmusza aby pisał teksty za śmieszne stawki. Widzę za to, że garstka osób chce narzucać wszystkim innym co mogą a czego nie. Karanie za niskie stawki? za niskie oceny? Przecież mam prawo zaproponować taką kwotę jaka mi odpowiada, za to autor może się roześmiać i zwyczajnie "olać" moje zlecenie. W końcu tym reklamuje się platforma GC i dlatego też zdecydowałem się z niej skorzystać.

Co zabawniejsze jedna z osób udzielających się w tym wątku stwierdziła że dopiero raczkuje jeśli chodzi o teksty seo... Poważnie? Przecież do podstawa jeśli chodzi o pisanie treści do internetu - bez względu na to czy jest to tekst tematyczny, specjalistyczny czy zaplecze. Niestety, ale bez tego nie możemy mówić o wysokiej jakości tekstu, więc tutaj raczej nie oczekiwał bym zleceń za wielkie pieniądze...

Jestem po swoim pierwszym zleceniu (myślę, że stawka za 1000 zzs była naprawdę dobra) i jestem zadowolony z tego co otrzymałem. Jakość i czas realizacji na duży +, kontakt z autorem również. Chce jednak dla testów zlecić tekst za niższą stawkę i zobaczyć czy ktoś go napisze, i jeśli tak jakiej będzie jakości. Mam do tego pełne prawo, ale jak widzę niektórzy najchętniej dali by mi bada i to dożywotniego.

Powiem więcej, oferowana kwota nie jest gwarancją jakości tekstu, o czym miałem okazje się już kilka razy w życiu przekonać. Czasem można otrzymać zdecydowanie lepsze teksty za niższe stawki. Niestety, ale niektórzy przeceniają swoje umiejętności, a później płacz dlaczego tekst trafił do poprawki czy został odrzucony. 

Taka moja rada na koniec. Skoro posiadane umiejętności są tak wysokie, to po co pisać na platformach dla copy? Przecież można założyć własną działalność gospodarczą i samemu określać stawki za swoje usługi. Jeśli ktoś uważa, że należy mu się 50zł za 1000zzs to niech tyle kasuje.

• Like 5

Czy występują obecnie jakieś problemy z serwerami? Strona działa trochę jakby chciała, a nie mogła. Parokrotnie musiałem wysyłać zlecenie do akceptacji, bo wyskakiwał biały ekran i nic się nie działo. 

Edytowane przez WDK2

Dnia 3.08.2019 o 11:40, Roktan napisał:

Co zabawniejsze jedna z osób udzielających się w tym wątku stwierdziła że dopiero raczkuje jeśli chodzi o teksty seo... Poważnie? Przecież do podstawa jeśli chodzi o pisanie treści do internetu - bez względu na to czy jest to tekst tematyczny, specjalistyczny czy zaplecze. Niestety, ale bez tego nie możemy mówić o wysokiej jakości tekstu, więc tutaj raczej nie oczekiwał bym zleceń za wielkie pieniądze...

Nie użyłam słowa "raczkuje" ;) . I tak sobie myślę, że chyba jestem dla siebie zbyt surowa — nigdy nie zdarzyło mi się, żeby ktoś odrzucił mój tekst, poprawek miałam tylko kilka, odkąd piszę i tylko jedna ze względu na SEO,  oceny też są wysokie. Zauważyłam, że Pana najlepszą obroną jest atak i lubi Pan łapać za słówka — nie ma potrzeby :)

Przecież mam prawo zaproponować taką kwotę jaka mi odpowiada, za to autor może się roześmiać i zwyczajnie "olać" moje zlecenie. W końcu tym reklamuje się platforma GC i dlatego też zdecydowałem się z niej skorzystać.

Ma Pan rację. Może Pan. My też mamy możliwość filtrowania i za najniższe stawki nie pisać.

Proszę tylko ostrożnie z tym tematem — odbijając piłeczkę, proszę nie narzekać na niską jakość i nie zwracać do poprawy po 10 razy.

Jestem po swoim pierwszym zleceniu (myślę, że stawka za 1000 zzs była naprawdę dobra) i jestem zadowolony z tego co otrzymałem. Jakość i czas realizacji na duży +, kontakt z autorem również.

Super, gratuluję :)

Widzi Pan? Nie jesteśmy tacy straszni :)

• Like 2

Klient z mojej czarnej listy -  i nie tylko mojej sądząc po zalegajacych tekstach mimo niezłej stawki - podniósł cenę więc postanowiłam spróbować i zobaczyć czy coś się zmieniło: niestety nie. Ocena trzy i uzasadnienie jednym słowem "powtórzenia". W jednym zdaniu fakt napisałam "korzyści", a w następnym "skorzystać", ale czy to faktycznie zasługuje na 3?  Niestety, klient ponownie trafia do ignorowanych. Szkoda.  Dodatkowo, jako że inni dla których pisze nie wystawiają ocen, moja średnia właśnie spadła poniżej magicznego progu. No cóż, przeżyję - i tak raczej nie widuję tekstów za 9 zł. 

Edytowane przez Kaja78