Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Just now, KamiX said:

Owszem, o kilkaset znaków to jeszcze nie problem. Problem pojawia się gdy tekst właśnie jest o tysiac albo ponad tysiąc dłuższy. Aż tak to nikt nie napisze sam, ale po poprawkach niestety tak się zdarza i wtedy klient powinien zapłacić więcej...

No to chyba sytuacje, które można policzyć na palcach jednej ręki. Poprawki zdarzają się (chyba, że tylko mi) na portalu bardzo rzadko. Jak raz na kilkaset tekstów oddam komuś te 500 czy 600 znaków za darmo to jakoś wytrzymam :P

• Like 1

2 godziny temu, KamiX napisał:

Owszem, o kilkaset znaków to jeszcze nie problem. Problem pojawia się gdy tekst właśnie jest o tysiac albo ponad tysiąc dłuższy. Aż tak to nikt nie napisze sam, ale po poprawkach niestety tak się zdarza i wtedy klient powinien zapłacić więcej...

Piszę od mniej więcej 6 lat, zaczynałam na portalach, teraz w 95% poza. Raz zdarzył mi się upierdliwy klient, któremu musiałam dopisać jakieś 1000 zzs. Może masz pecha po prostu. 

Czasem zdarza mi się (szczególnie w ulubionych tematach), że mnie poniesie i napiszę kilkaset znaków więcej. Z własnej woli i na moją odpowiedzialność, ponieważ uważam, że ujmując temat w inny sposób, tekst straciłby na tym.

Jeśli natomiast zleceniodawca, wysyłając mi tekst do poprawki, zażądałby dodatkowych kilku setek, bo ma taki kaprys i czegoś wcześniej nie ujął w opisie zlecenia — zakwestionowałabym. Zaznaczę, że nie miałam dotąd takiej sytuacji.

Podejmując się napisania tematu, tak rozplanowuję tekst, aby zmieścić się  wymaganej ilości znaków. Jeśli uważam, że temat jest zbyt obszerny na podaną ilość znaków, nie tykam.

Dla mnie osobiście bardziej problematyczne są tematy typu: 5000 znaków — rękawiczki ze skóry. Ileż można lać wodę? ?

Pytanko z innej beki. Przeglądam zlecenia — tekst na 14.000 znaków. W opisie zlecenia podany jest czas realizacji 6 dni, nawet zleceniodawca widzi, że to tekst nie do napisania w 6 godzin.

Jak to się ma do naszych 6-godzinnych obwarowań napisania tekstu? Goodcontent — może pomożecie nam trochę i wprowadzicie w końcu wydłużony czas realizacji długich zleceń?

2 godziny temu, Baba Jaga napisał:

Pytanko z innej beki. Przeglądam zlecenia — tekst na 14.000 znaków. W opisie zlecenia podany jest czas realizacji 6 dni, nawet zleceniodawca widzi, że to tekst nie do napisania w 6 godzin.

Jak to się ma do naszych 6-godzinnych obwarowań napisania tekstu? Goodcontent — może pomożecie nam trochę i wprowadzicie w końcu wydłużony czas realizacji długich zleceń?

@Baba Jaga Wydłużenie czasu pisania dłuższych tekstów również znajduje się na Państwa liście, dlatego też będziemy brać również ten temat pod uwagę. Prosimy jeszcze o cierpliwość w kwestii zmian na panelu. W dalszym ciągu trwają prace programistyczne związane z panelem. Jak już wspominałam jak tylko wyjaśnią się wszystkie sprawy techniczne zajmiemy się dalszymi zmianami dla Państwa.

pozdrawiam

Renata Kasperek

GoodContent.pl

4 hours ago, Baba Jaga said:

Pisałam kiedyś takie zlecenie na GC. Klientka nakreśliła wszystko szczegółowo, temat przyjemny, kwota zachęcająca. Może jestem nienormalna, ale co 6 godzin odnawiałam rezerwację, aż w końcu... zasnęłam. Przespałam ten ważny moment, a tekst miałam już w 90% gotowy. Wypisywałam do pana Bartka. Pomógł, chociaż cały czas się zastanawiam, co powiedział copywriterowi, który sobie ten tekst zarezerwował podczas mojej drzemki i został mu on brutalnie odebrany :lol:

2 godziny temu, GoodContent.pl napisał:

@Baba Jaga Wydłużenie czasu pisania dłuższych tekstów również znajduje się na Państwa liście, dlatego też będziemy brać również ten temat pod uwagę. Prosimy jeszcze o cierpliwość w kwestii zmian na panelu. W dalszym ciągu trwają prace programistyczne związane z panelem. Jak już wspominałam jak tylko wyjaśnią się wszystkie sprawy techniczne zajmiemy się dalszymi zmianami dla Państwa.

pozdrawiam

Renata Kasperek

GoodContent.pl

Czekam z niecierpliwością — ta sprawa jest dla mnie akurat niezwykle ważna, ponieważ z obawy przed sytuacją, którą opisała elles, rzadko podejmuję się pisania długich tekstów.

21 minut temu, ellses napisał:

Pisałam kiedyś takie zlecenie na GC. Klientka nakreśliła wszystko szczegółowo, temat przyjemny, kwota zachęcająca. Może jestem nienormalna, ale co 6 godzin odnawiałam rezerwację, aż w końcu... zasnęłam. Przespałam ten ważny moment, a tekst miałam już w 90% gotowy. Wypisywałam do pana Bartka. Pomógł, chociaż cały czas się zastanawiam, co powiedział copywriterowi, który sobie ten tekst zarezerwował podczas mojej drzemki i został mu on brutalnie odebrany :lol:

No właśnie o to mi chodzi. O taką właśnie sytuację. To nienormalne, żeby takie sytuacje się zdarzały. To dezorganizuje nam pracę.

Copy pewnie przełknął zniewagę, Pan Bartek musiał nieźle się napocić ;)

Dzień dobry,

dzisiaj w nocy nastąpią drobne zmiany w działaniu platformy związane z pokazywaniem kwoty zarobionej przy zleceniach. Zgodnie ze zmianą ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych zmienia się stawka podatku z 18% do 17%. To dobra wiadomość dla wykonawców, którzy nie prowadzą działalności gospodarczej (ten wpis ich dotyczy).

Żeby z tej zmiany mogli skorzystać wszyscy autorzy, musieliśmy zmienić w systemie moment ustalania podatku i kwoty netto na umowach o dzieło, tak aby liczyć te wartości na dzień wypłaty, a nie na dzień zatwierdzania tekstów.

Oznacza to, że osoba która w dniu 30.09.2019 weszła do systemu i miała do wypłaty np. 856 zł "na rękę" (i nie dokonała wypłaty), to już w dniu 01.10.2019 ma 864 zł "na rękę".

Technicznie (trochę skomplikowane):

Od dzisiaj oprogramowanie opiera obliczenia na wartości brutto na umowie o dzieło (która to jest zarazem wartością netto dla twórców wystawiających faktury i samodzielnie płacących podatek).

Wartość netto do wypłaty ("na rękę") jest obliczana od sumy wartości brutto wynagrodzeń za wszystkie nierozliczone teksty. To może powodować rozbieżności, gdy porównamy ostateczną wartość "na rękę" do sumy wartości "na rękę" liczonych dla każdego zlecenia osobno.

Rozbieżności te nie są duże i wynikają ze sposobu liczenia podstawy opodatkowania oraz podatku (te wartości zgodnie z ustawą są zaokrąglane do pełnych złotych).

Paweł Strykowski
CEO WhitePress

• Like 1
  • Thanks 2

29 minut temu, WDK2 napisał:

@PaulMott Jesteś do tyłu o jakieś 10 miesięcy ;) Był ten temat poruszany na forum początkiem roku.

EDIT:

Ok, przepraszam, dzięki. Z innej beczki - jeśli ktoś zamierza założyć konto na useme, to proszę o priv - przy "poleceniu" oboje zyskamy punkt do przeprowadzenia jednej gratisowej transakcji (bez prowizji), warto. Czy w przypadku fakturowego rozliczenia, GC honoruje fakturę z useme i dlaczego nie?

Dnia 30.09.2019 o 22:43, pawelek napisał:

Dzień dobry,

dzisiaj w nocy nastąpią drobne zmiany w działaniu platformy związane z pokazywaniem kwoty zarobionej przy zleceniach. Zgodnie ze zmianą ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych zmienia się stawka podatku z 18% do 17%. To dobra wiadomość dla wykonawców, którzy nie prowadzą działalności gospodarczej (ten wpis ich dotyczy).

Paweł Strykowski
CEO WhitePress

Mam pytanko.

Nie dostrzegam różnicy w kwocie na konto, jaką oferuje zleceniodawca teraz i przed 1 października. Przykładowo, zlecenie z dziś — kwota 8,57 zł za 1000 znaków, 30 zł brutto, 17,38 zł na konto. W ubiegłym tygodniu zlecenia u tego zleceniodawcy wyglądały dokładnie tak samo kwotowo. Gdzie jest różnica tego 1%?