Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, pawig napisał:

Tak, tylko na GC klient ma pełną dowolność co do tego jaką stawkę da za tekst. Dlatego chodzi mi o to, że niby w jaki sposób można przekonać klienta, aby nagle za tekst nie płacił 5zł a 8zł. Tym bardziej, że jak płaci te przykładowe 5zł to teksty są realizowane. W związku z tym jaki miałby interes w tym, aby płacić więcej.

No właśnie, ma pełną dowolność i tego nie powinno być. W żadnych usługach nie ma tak, że klient podaje czego sobie życzy i ile zapłaci. Zawsze klient podaje co sobie życzy, a wykonawca podaje cenę. Nie ma tak, że idę do fryzjera, siadam na fotel i mówię "long bob asymetryczny sombre" i rzucam fryzjerce 10 zł za coś takiego. Fryzjerka wykonuje usługi i mówi ile mam zapłacić. Tu powinno być tak samo. Biorę zlecenie, piszę tekst i pod tekstem wpisuję stawkę, która zostaje zaraz przeliczona wg rzeczywistej długości tekstu i widzę ile ja dostanę, a ile będzie musiał zapłacić klient. Klient akceptując tekst akceptuje również stawkę. Ewentualnie może negocjować. A jak już musi tak być, że to klient ma podawać stawkę, to właśnie konieczny jest podział na typy tekstów i ustalenie minimalnej stawki dla każdego typu. Wtedy jeśli min. stawka za tekst tematyczny będzie wynosiła np. 6 zł/1000 zzs, to minimum tyle klient będzie musiał zapłacić. My byśmy wtedy więcej zarabiali i portal tak samo miałby więcej z prowizji. 

Idąc do fryzjera znasz jego cennik przed wykonaniem usługi. Wykonując zlecenie na GC także wiesz przed podjęciem się, ile na nim zarobisz. Nie rozumiem twojego pomysłu, ktoś zleca tekst, ale dopiero po jego wykonaniu dowie się, ile ma za niego zapłacić? A jak go nie chce to odrzuca, copy traci czas? Żaden zleceniodawca ani piszący nie będzie tracił na to czasu.

Edytowane przez noupe
  • Like 1

6 godzin temu, marek_____ napisał:

Czy da się tak zrobić, że jeżeli na liście zamówień posortuję sobie teksty od najnowszego i odświeżam stronę w poszukiwaniu nowych zleceń, to przy odświeżeniu utrzymuje się to sortowanie od najnowszego, a nie wraca do sortowania domyślnego?

Dwukrotne kliknięcie w ikonę sortowania po ID daje efekt odświeżenia – wciąż trzeba kliknąć dwa razy zamiast raz, ale to i tak wygodniejsze niż odświeżenie F5 i sortowanie od nowa

3 minuty temu, Ainee napisał:

Dwukrotne kliknięcie w ikonę sortowania po ID daje efekt odświeżenia – wciąż trzeba kliknąć dwa razy zamiast raz, ale to i tak wygodniejsze niż odświeżenie F5 i sortowanie od nowa

Dobrze wiedzieć, dzięki za informację!

Znacie może jeszcze jakiś wskazówki, które mogą przyśpieszyć lub uławić pracę na GC?

1 godzinę temu, oryginalny nick napisał:

Dobrze wiedzieć, dzięki za informację!

Znacie może jeszcze jakiś wskazówki, które mogą przyśpieszyć lub uławić pracę na GC?

Tak samo, jak to jest w przypadku ID — możesz sortować wszystkie parametry. Od najmniejszej do największej i odwrotnie: stawka brutto za ilość znaków, cena całkowita itd.

Żadnych innych udogodnień nie zauważyłam ;)

9 godzin temu, pawig napisał:

Co do samego sytemu ocen nic nie mam. Problem polega tylko na tym, że duża część klientów ma tendencję do tego, że oceny wystawia wtedy, kiedy w tekście coś jest nie tak i jest to ocena poniżej 5. Natomiast rzadziej chce im się wystawiać 5.

A i owszem — również zauważyłam taką tendencję. Było wiadomo od początku, że tak to będzie wyglądać, dlatego tak bardzo broniliśmy się wszyscy przed wprowadzeniem ocen. Na darmo.

• Like 1

20 godzin temu, KamiX napisał:

Co do systemu oceniania to pomysł przyznawania 5 za każdy nieoceniony tekst był już dyskutowany i krytykowany, gdyż te piątki mogłyby zawyżyć średnią słabego copy. Przypuśćmy, że ktoś ma 100 tekstów z czego połowa została oceniona i jego średnia to 3,5. Nagle drugie 50 zostaje ocenione z automatu na 5 i średnia wynosi już powyżej 4. 

Z drugiej strony jednak, niewystawianie oceny 5 przez Zlecającego z powodu lenistwa powoduje, że dobry Copy nie zostaje nagrodzony ? A przecież powinien.

1 godzinę temu, plamster napisał:

Z drugiej strony jednak, niewystawianie oceny 5 przez Zlecającego z powodu lenistwa powoduje, że dobry Copy nie zostaje nagrodzony ? A przecież powinien.

Nie idź w stronę światła, bo to może być pociąg do Koluszek w tunelu.

Tłumaczenie.

Nie idźmy w stronę przymusu oceniania przez zleceniodawców, bo nagle okaże się, że nikt nie ma minimalnej średniej uprawniającej do wyżej płatnych tekstów. Może być tak, że zleceniodawca, JEŚLI BĘDZIE MUSIAŁ OCENIĆ, oceni na 4. Bo coś mu nie pasuje, bo temat nie do końca wyczerpany, bo w gusta nie trafiłam, bo coś tam jeszcze.

Już lepiej niech zostanie jak jest.

• Like 2

1 minute ago, Baba Jaga said:

Nie idź w stronę światła, bo to może być pociąg do Koluszek w tunelu.

Tłumaczenie.

Nie idźmy w stronę przymusu oceniania przez zleceniodawców, bo nagle okaże się, że nikt nie ma minimalnej średniej uprawniającej do wyżej płatnych tekstów. Może być tak, że zleceniodawca, JEŚLI BĘDZIE MUSIAŁ OCENIĆ, oceni na 4. Bo coś mu nie pasuje, bo temat nie do końca wyczerpany, bo w gusta nie trafiłam, bo coś tam jeszcze.

Już lepiej niech zostanie jak jest.

No właśnie przecież tak już było, co wcale nie było dobre :P

• Like 1

Mnie.Moje zlecenie wyplaty wisi juz rok a meile pozostaly bez odzewu.Nie szarpalem sie bo to tylko 100 zł a po prostu wychodzilem juz z serwisu bo za duzo skarg bylo i nie chcialem swiecic oczami przed ludzmi ktorym to polecilem dlatego zaprzestalem promowania i zlecilem wyplate ktora juz tak wisi rok a pisane wiadomosci pozostaly bez odpowiedzi.Ja nie pisalem tekstow tylko polecalem to innym ludziom ale coraz wiecej skarg i pytan na ktore nie umialem odpowiedziec dlaczego tak jest wiec zakonczylem wspolprace.Zreszta jak pisalem wyzej serwis wisi w dzialach scam wiec chyba nie jest to przypadek cos na rzeczy musi byc.

Hej. Z tym wystawianiem ocen to nadal lekka komedia. Bierzesz zlecenie na rozszerzenie tekstu, wykonujesz i dostajesz 4, bez możliwości poprawki, bo zleceniodawca uznał, że zabrakło mu jednej informacji. Tylko że w żadnych wytycznych ani w skróconym tekście informacji takowej nie było. Szkoda, że nie można się jakoś odwołać od takich ocen, a jedynie liczyć na łaskę zleceniodawcy.