Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

No nie wierzę w to co czytam... Wszyscy chcieliśmy tego, a jak zostało wreszcie wprowadzone, to narzekacie. Ja was nie rozumiem. Czekaliśmy na to od dawna! Ja tam się mega cieszę, że wreszcie zapanował jakiś rzetelny podział na rodzaje tekstów z minimalnymi stawkami! Jednak, aby był w 100% dopracowany, powinien system weryfikować automatycznie zlecenia. Tzn. zleceniodawca podaje wszystkie informacje (długość, wymagania itd.), klika "dalej", chwilę czeka i wyskakuje mu komunikat, że zamówienie zostało zakwalifikowane np. jako tekst tematyczny i stawka minimalna jest taka i taka. Wtedy zleceniodawca ma dwie możliwości - przejść dalej i finalizować zamówienie albo wrócić się i zmniejszyć wymagania albo długość tekstu, jeśli cena jest dla niego za wysoka. Albo niech np. zaznaczy tekst preclowy, poda 5 tys. zzs i litanię wymagań i niech mu tego system po prostu nie przepuści, tylko zmusi do zmiany albo rodzaju tekstu, albo wytycznych. Albo opcja nr 3 - niech nam dadzą możliwość zgłaszania takich "kwiatków" jak precel na 5 tys. zzs i z wymaganiami. 

2 godziny temu, Ensis napisał:

A gdybyście mieli wskazać, jaka jest Waszym zdaniem różnica między tekstem średniej i wysokiej jakości, to co byście napisali?

Wejdź sobie na portal konkurencyjny (TB) i zobacz, jak oni mają elegancko opisane wszystkie rodzaje tekstów. Tutaj także wraz z podziałem wypadałoby wprowadzić takie opisy. Teksty średniej jakości powinny już być podzielone na akapity ze śródtytułami, zawierać wypunktowania, ale mogą być napisane bardziej ogólnie, bez rozpisywania się na temat szczegółów i używania specjalistycznego języka, no i oczywiście nie mogą mieć żadnych błędów. Jakość wysoka to wszelkie teksty specjalistyczne i eksperckie, zazwyczaj długie, bardzo szczegółowe i wyczerpujące temat, zawierające nawet pogrubienia lub podkreślenia najważniejszych szczegółów, wymagające bardzo dogłębnego researchu i analizy tematu, a także muszą być napisane specjalistycznym językiem, w zależności od tematyki. Teksty średniej jakości to dla mnie teksty tematyczne, takie jakie czytamy najczęściej w necie, na wielu stronach i blogach, a wysokiej jakości to takie, które są przeznaczone dla specyficznych grup docelowych, ekspertów w danej dziedzinie lub chcących stać się ekspertami.

Edytowane przez KamiX
  • Like 1

Ten przepis o podziale tekstów na kategorie jest beznadziejny z co najmniej jednego. Już w piątek zauważyłem, że dwóch moich stałych zleceniodawców znacznie obniżyło stawkę za teksty (o około 25 %), kwalifikując je jako "preclowe", przy czym wymagania pozostały te same co wcześniej (czyli jak dla tekstu o średniej jakości). Dzisiaj kolejny zlecający zrobił to samo. W ten sposób tracę co najmniej kilkanaście złotych dziennie. Jeśli to ma być dobra zmiana, to gratuluję pomysłu. 

• Like 1

Zlecenie:

Do napisania mam kilka tekstów o dobrej jakości (merytoryczne).
Najlepiej dla kogoś kto zna temat

- Tematyka: zakłady bukmacherskie

- Podane tematy to frazy które muszą znaleźć się w tekście min. 3 - 5 razy (jeśli frazy nie da się użyć w podanej formie można w ostateczności zmienić jej szyk)

- Podane frazy proszę pogrubić w tekście

- Proszę o pozytywne i merytoryczne teksty.

Liczba znaków: 4000

Stawka: uwaga! ... 4,64 zł netto za tekst! czyli 1,16 zł netto za 1000 znaków!

Zlecenie jest na 15 tekstów. W chwili pisania tego posta 13 tekstów jest już napisanych.

Nie dziwmy się, że na GC są takie stawi jakie są skoro klienci zawsze znajdą takich co lubią pracować za darmo... Co ma ich skłonić do podniesienia stawek...?

Ja rozumiem, że mamy wolny rynek i klient może proponować tyle ile chce. Copy nie musi takiego zlecenia brać, a jeśli chce to ma pełne prawo. Wszystko ok, ale kurcze no trochę się sami szanujmy.

Edytowane przez pawig
  • Like 2

Szkoda, że nie przyszedł żaden mail z  informacją o zmianach. Zero informacji, że coś takiego wprowadzono i jak to wygląda pod względem kategorii i cen.

Jak nikt nie będzie kontrolować przypisywania zleceń do kategorii to spowoduje to obniżenie i tak już niskich stawek.

Szczerze od jakiegoś czasu z GC korzystam coraz mniej....  wiele zmian, ale czy na plus?

• Like 2

Też zaczynam zauważać więcej zleceń o niskich kwotach. Coś o godnej dla copywritera stawce to coraz częściej biały kruk. Generalnie nie miałbym z tym aż tak dużego problemu, jednak zwróćmy uwagę na to, że na GC i tak stawki oferowane przez zleceniodawców nie powalają. Mam za sobą dopiero kilkaset zleceń na tej platformie, jednak wpaść na coś powyżej 9zł/1000zzs to naprawdę dzień dziecka. Teraz widzę pod oznaczeniami tekstu "wysokiej jakości" ceny 6-7zł/1000zzs.