Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, obecnie sytuacja na GC jest fatalna ze zleceniami. Dla mnie to zawsze byla praca dodatkowa, ale cos sie udawalo dorobic. Teraz praca przynosi (w moim przypadku) duzo stresu, niepewnosci, takiego poczucia bezsilnosci no i mniejsze zyski. Nigdy nie wiem, czy cos bedzie do pisania, a jak bedzie, to czy tematyka bedzie mi chociaz troche pasowala. Na ten moment panuje prawdziwy wyscig o zlecenia, nigdy nie myslalam, ze w pracy copy bede musiala wykazywac sie refleksem :-) Wczesniej to jakos bylo wszystko bardziej na zdrowych warunkach. Kazdy spokojnie, bez nerwow cos dla siebie znalazl. 
Na poprzednich stronach przewijaly sie Wasze pomysly, propozycje dotyczace zablokowania rejestracji albo jej ograniczenia. Co na to administracja? Czy jest to planowane - chociaz na czas koronawirusa, zeby sytuacja jakos sie ustabilizowala? bo to nie jest korzystne tez dla platformy. Zleceniodawcy widzac aktualna sytuacje zaczna obnizac stawki (bo zlecenia i tak zejda), wtedy GC tez sila rzeczy mniej zarobi. 
PS. Tez jestem przeciwna gieldzie tekstow. IMHO to jeszcze bardziej pogorszy sytuacje panujaca na platformie, bedzie mniej zlecen, stawki beda jeszcze gorsze

Pytanie jest proste, dlaczego ktoś miałby tracić możliwość zarabiania, tylko dlatego, że ktoś inny zarejestrował się wcześniej na platformie? IMHO bardzo dziwny pomysł, żeby wstrzymywać rejestracje dla nowych osób. Zresztą poza GC są inne miejsca gdzie można pisać teksty, można również działać na własną rękę.

Problem leży gdzie indziej, wciąż na GC jest problem z tym, że ktoś blokuje sobie tekst na 6-7h, później blokuje ten tekst inny nick, po czym znowu mamy powrót do pierwszego nicka i tak sobie lecą godziny dodatkowe... zwyczajnie ludzie omijają zasady i blokują sobie x zleceń na później, czego sam ostatnio doświadczyłem ;)

Edytowane przez Roktan

Teraz, Roktan napisał:

Pytanie jest proste, dlaczego ktoś miałby tracić możliwość zarabiania, tylko dlatego, że ktoś inny zarejestrował się wcześniej na platformie? IMHO bardzo dziwny pomysł, żeby wstrzymywać rejestracje na nowych osób. Zresztą poza GC są inne miejsca gdzie można pisać teksty, można również działać na własną rękę.

Problem leży gdzie indziej, wciąż na GC jest problem z tym, że ktoś blokuje sobie tekst na 6-7h, później blokuje ten tekst inny nick, po czym znowu mamy powrót do pierwszego nicka i tak sobie lecą godziny dodatkowe... zwyczajnie ludzie omijają zasady i blokują sobie x zleceń na później, czego sam ostatnio doświadczyłem ;)

Serio?? Trzeba to ukrócić bo to zwyczajne oszustwo.

1 godzinę temu, Roktan napisał:

Pytanie jest proste, dlaczego ktoś miałby tracić możliwość zarabiania, tylko dlatego, że ktoś inny zarejestrował się wcześniej na platformie? IMHO bardzo dziwny pomysł, żeby wstrzymywać rejestracje dla nowych osób. Zresztą poza GC są inne miejsca gdzie można pisać teksty, można również działać na własną rękę.

Tyle, że jak jest 20 000 zarejestrowanych (teraz może już więcej), z czego - powiedzmy 10% stale pisze (jak jest co), to nowi i tak się nie nachapią nawet na waciki, bo mają problem z dobiciem do progu wypłaty :D A GC w każdym ogłoszeniu od kilku lat chwali się i taki liczbą zarejestrowanych copy, a nie piszących stale, czy chociaż sporadycznie (powiedzmy, że minimum to zarobek chociaż 100 zł, czyli progu do wypłaty na rok) a to różnica. Konta jedynie zarejestrowane, ale bez logowań właściciela przynajmniej przez kwartał - pół roku mogłyby być spokojnie kasowane. Bo wielomiesięczny brak logowania oznacza po prostu brak zainteresowania. Taki punkt mógłby być w Regulaminie. 

2 godziny temu, Roktan napisał:

Nie, nie jest to dziwny pomysł, a świetny. Kiedyś, już bardzo dawno, chciałam zarejestrować się na portalu Greatcontent (Supertreść), który teraz już chyba nie istnieje, bo go nie mogę znaleźć, ale był taki w każdym razie i po wypełnieniu formularza rejestracji dostałam wiadomość, że na razie nie przyjmują copywriterów, bo ich mają więcej niż zleceń. Tutaj też tak można zrobić. Poza tym jest masa osób, które są zarejestrowane, a nic nie robią. Co do problemu z dodatkowymi kontami do rezerwacji więcej niż jednego tekstu, to ja wspominałam już wcześniej o tym problemie i pytałam, czy coś zrobione z tym zostało, bo była o tym dyskusja jeszcze za czasów pana Bartka i ucichło jakoś. Oczywiście nikt mi na pytanie nie odpowiedział, więc pewnie nic nie zrobili...

Ok, tylko jeśli ktoś nie piszę nic na GC to w czym problem, że ma tam konto skoro i tak nikomu nie "zabiera" zleceń? ? Zresztą kto miałby decydować, kto jest na tyle "ważny" żeby mieć możliwość zarobku, a kogo odciąć? Przypadkiem mogło by się okazać, że trafi na osobę która zgłasza takie zmiany i dopiero będzie płacz.

Dla mnie to bez większej różnicy bo zlecam a nie piszę teksty, ale niektórzy są trochę zbyt roszczeniowi i wydaje im się, że należy im się z jakiegoś powodu więcej niż innym, zamiast po prostu pracować ciężej w obecnej sytuacji.

Edytowane przez Roktan
  • Confused 1

Teraz, Roktan napisał:

Ok, tylko jeśli ktoś nie piszę nic na GC to w czym problem, że ma tam konto skoro i tak nikomu nie "zabiera" zleceń? ? Zresztą kto miałby decydować, kto jest na tyle "ważny" żeby mieć możliwość zarobku, a kogo odciąć? Przypadkiem mogło by się okazać, że trafi na osobę która zgłasza takie zmiany i dopiero będzie płacz.

Jak ktoś nie pisze, to po co mu konto? Nie pisze, to nie. Proponuję usuwanie wszelkich kont, na których jest brak aktywności przez co najmniej pół roku. Przez aktywność rozumiem nie tylko pisanie, ale też samo zalogowanie. Usuwać takie konta nawet bez ostrzeżenia i robić tym samym miejsce dla innych, którzy będą aktywni, ale również wprowadzić limit - np. 20 000 równe i dopóki się nie zwolni miejsce, to nikt nowy nie będzie dopuszczony. To jest świetne rozwiązanie, zwłaszcza na teraz, kiedy masa osób, które nawet się nie nadają do tego, bierze się za copywriting, bo im się nudzi w domu i my, dobrzy i doświadczeni już copy przez nich cierpimy i nie możemy na to pozwolić, żebyśmy przez nich cierpieli...

Teraz, KamiX napisał:

To jest świetne rozwiązanie, zwłaszcza na teraz, kiedy masa osób, które nawet się nie nadają do tego, bierze się za copywriting, bo im się nudzi w domu i my, dobrzy i doświadczeni już copy przez nich cierpimy i nie możemy na to pozwolić, żebyśmy przez nich cierpieli...

Wolny rynek... Każdy ma prawo pisać, w dodatku za takie stawki jakie tylko chce, a rynek zweryfikuje czy taka osoba się do tego nadaje czy nie, a nie samozwańczy "dobry i doświadczony" copy... 

• Like 2

13 minut temu, Roktan napisał:

Wolny rynek... Każdy ma prawo pisać, w dodatku za takie stawki jakie tylko chce, a rynek zweryfikuje czy taka osoba się do tego nadaje czy nie, a nie samozwańczy "dobry i doświadczony" copy... 

Nie, nie każdy. Prawo pisać ma tylko ten, kto naprawdę to potrafi, a nie byle kto, komu się nagle zachce... Trzeba to ukrócić, zwłaszcza w obecnej sytuacji!

Portalowi także powinno zależeć na tym, aby copy zarejestrowani na portalu byli dobrzy w tym, co robią, bo klienci po otrzymaniu słabych tekstów mogą zrezygnować z umieszczania tu zleceń. Podobnie z aktywnością - dla portalu powinni liczyć się jedynie aktywni copy, bo tylko tacy przynoszą portalowi także zarobek.

23 minuty temu, Roktan napisał:

Dla mnie to bez większej różnicy bo zlecam a nie piszę teksty, ale niektórzy są trochę zbyt roszczeniowi i wydaje im się, że należy im się z jakiegoś powodu więcej niż innym, zamiast po prostu pracować ciężej w obecnej sytuacji.

Nie, nie jesteśmy roszczeniowi i nie, nie możemy pracować ciężej, bo nasza praca zależy od ilości zleceń, a nie tylko od naszego zaangażowania, a zleceń teraz po prostu nie ma! Jeśli ty nie piszesz, to się nie odzywaj w sprawach copy, tylko pomyśl lepiej zleceniodawco o zlecaniu za sensowne stawki... Chyba, że wolisz dostać tekst o jakości proporcjonalnej do twojej marnej stawki, napisany przez jakiegoś nowicjusza, który kompletnie nie umie pisać, a w obecnej sytuacji mu się zachciało...

Edytowane przez KamiX
  • Thanks 1
  • Haha 2

30 minut temu, KamiX napisał:

Nie, nie każdy. Prawo pisać ma tylko ten, kto naprawdę to potrafi, a nie byle kto, komu się nagle zachce... Trzeba to ukrócić, zwłaszcza w obecnej sytuacji!

Portalowi także powinno zależeć na tym, aby copy zarejestrowani na portalu byli dobrzy w tym, co robią, bo klienci po otrzymaniu słabych tekstów mogą zrezygnować z umieszczania tu zleceń. Podobnie z aktywnością - dla portalu powinni liczyć się jedynie aktywni copy, bo tylko tacy przynoszą portalowi także zarobek.

Nie, nie jesteśmy roszczeniowi i nie, nie możemy pracować ciężej, bo nasza praca zależy od ilości zleceń, a nie tylko od naszego zaangażowania, a zleceń teraz po prostu nie ma! Jeśli ty nie piszesz, to się nie odzywaj w sprawach copy, tylko pomyśl lepiej zleceniodawco o zlecaniu za sensowne stawki... Chyba, że wolisz dostać tekst o jakości proporcjonalnej do twojej marnej stawki, napisany przez jakiegoś nowicjusza, który kompletnie nie umie pisać, a w obecnej sytuacji mu się zachciało...

Zachowujesz się od jakiegoś czasu jak rozwydrzona nastolatka co najmniej :P

• Like 3
  • Haha 1

32 minuty temu, KamiX napisał:

Jeśli ty nie piszesz, to się nie odzywaj w sprawach copy, tylko pomyśl lepiej zleceniodawco o zlecaniu za sensowne stawki...

Jeśli Ty nie zlecasz to nie się odzywaj w sprawie zleceń Klientów...

Dżzas, ja pier... :mega_shok:

Edytowane przez pawig