Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, kluskaKRK napisał:

Nie oszukujmy się. Na pierwszy rzut oka widać, że liczba zleceń jest obecnie bardzo mała. To co pisze admin to jedno, a realia to drugie. Takiej sytuacji na GC jak obecnie jeszcze nie widziałam nawet w okolicy świąt itd.

Dlatego trzeba działać z dwóch stron - ograniczyć rejestrowanie nowych copy i promować portal wśród zleceniodawców. Tylko takie dwustronne działanie da efekty, może. 

Prawda jest taka, że przy optymistycznym scenariuszu przez najbliższe dwa, trzy miesiące możemy zapomnieć o normalnych zarobkach na tym portalu. I raczej nie zmieni tego nawet najlepsza kampania reklamowa. Z trudem przychodzi mi ta smutna konstatacja,  bo do niedawna było to jedno z moich dwóch głównych źródeł utrzymania. 

Mam pytanie odnośnie kwestii finansowych - wypłaty hajsiwa ;). Jak wygląda sprawa realizacji wypłaty w praktyce? Od zlecenia wypłaty długo trzeba czekać? Z jakiego banku wysyłają pieniądze? Robią przelewy natychmiastowe? Dopytuję, bo zastanawiam się, kiedy kliknąć, żeby mi do piątku wpłynęło na konto. 

Teraz, karolajna napisał:

Mam pytanie odnośnie kwestii finansowych - wypłaty hajsiwa ;). Jak wygląda sprawa realizacji wypłaty w praktyce? Od zlecenia wypłaty długo trzeba czekać? Z jakiego banku wysyłają pieniądze? Robią przelewy natychmiastowe? Dopytuję, bo zastanawiam się, kiedy kliknąć, żeby mi do piątku wpłynęło na konto. 

Zleć w środę, to dojdzie. To idzie z Banku Śląskiego - zwykle wieczorem albo rano do 24h (dni robocze).

@KamiX

Jako jedna z pierwszych osób które się tam zarejestrowały i pisały, równiez uważam że powinni ci konto zablokować

Niech każdy ma prawo zarobić te kilka złotych, nie wiem cokolwiek, traktujesz pisanie jak zarobek? Trzaskaj poprzez DG lub useme? Studentka obstawiam bo nie martwisz się ubezpieczeniem zdrowotnym 

To jest jakaś kpina, zamiast się ludzie wspierać w ciężkich czasach to "Blokujmy się, ograniczmy itd" a co to kwarantanna dla copy? A może jakaś matka po filologii straciła prace i chce dorobić kilka zł

Prawda jest taka, że na tych portalach to marudzą ci co tracą na pośredniczeniu, kto chce zawsze zarobi, każdy facet może zakasać rękawy i iść normalnie do pracy, kazda kobieta w nocy na rozładunek towaru do Biedronki czy Rossmana, ale w końcu każdy z nas to światowej sławy pisarz

Uwaga testuje sygnaturę mechanik samochodowy Kraków

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

3 godziny temu, Herkules napisał:

@KamiX

Jako jedna z pierwszych osób które się tam zarejestrowały i pisały, równiez uważam że powinni ci konto zablokować

Niech każdy ma prawo zarobić te kilka złotych, nie wiem cokolwiek, traktujesz pisanie jak zarobek? Trzaskaj poprzez DG lub useme? Studentka obstawiam bo nie martwisz się ubezpieczeniem zdrowotnym 

To jest jakaś kpina, zamiast się ludzie wspierać w ciężkich czasach to "Blokujmy się, ograniczmy itd" a co to kwarantanna dla copy? A może jakaś matka po filologii straciła prace i chce dorobić kilka zł

Prawda jest taka, że na tych portalach to marudzą ci co tracą na pośredniczeniu, kto chce zawsze zarobi, każdy facet może zakasać rękawy i iść normalnie do pracy, kazda kobieta w nocy na rozładunek towaru do Biedronki czy Rossmana, ale w końcu każdy z nas to światowej sławy pisarz

Dawno już skończyłam studia, a jako copywriter pracuję już kilka lat i mam sporo już doświadczenia. Wiem, co piszę. Mnie nie powinni konta blokować, ponieważ pracuję uczciwie. Może teraz przy prywatnych zleceniach mam mniej czasu na pisanie na portalu, ale od czasu do czasu zaglądam i czasem coś piszę. Teraz na portalu nic nie mogę zrobić, bo nie mam czasu, żeby siedzieć cały dzień i odświeżać co 5 minut. Mnie też zależy na poprawie sytuacji z ilością zleceń i uważam, że przyjmowanie nowych copy przy mniejszej ilości zleceń mija się z celem. Chcemy zarabiać jako tako, a nie po parę złotych, bo milion ludzi nagle chce zostać copywriterami, bo nie może wytrzymać na tyłku bez zajęcia...

Cytat

Mnie nie powinni konta blokować, ponieważ pracuję uczciwie. Może teraz przy prywatnych zleceniach mam mniej czasu na pisanie na portalu, ale od czasu do czasu zaglądam i czasem coś piszę.

Ty tak serio? Od kilku stron namawiasz do blokowania nowych copy, zakazów, giełd i już nie nadążam czego jeszcze, a później piszesz, że i tak robisz zlecenia prywatne a na GC skrobniesz coś od czasu do czasu. Przecież to jakieś szaleństwo, widzi to chyba każdy poza Tobą ?

Edytowane przez Roktan
  • Thanks 1

2 minuty temu, Roktan napisał:

Ty tak serio? Od kilku stron namawiasz do blokowania nowych copy, zakazów, giełd i już nie nadążam czego jeszcze, a później piszesz, że i tak robisz zlecenia prywatne a na GC skrobniesz coś od czasu do czasu. Przecież to jakieś szaleństwo, widzi to chyba każdy poza Tobą ?

To widzę, że jestem jedyną normalną osobą w tym gronie i kończę dyskusję, bo mi szkoda czasu na dyskutowanie z takimi...

• Like 1
  • Haha 1

Czyżbym był jedynym tutaj, który zgadza się z KamiX? Poza tym chciałbym się odnieść do paru wypowiedzi:

Cytat

Dla mnie to bez większej różnicy bo zlecam a nie piszę teksty, ale niektórzy są trochę zbyt roszczeniowi i wydaje im się, że należy im się z jakiegoś powodu więcej niż innym, zamiast po prostu pracować ciężej w obecnej sytuacji.

Co jest roszczeniowe? Chęć uzyskania wynagrodzenia odpowiedniego do włożonej pracy? Mówienie o "ciężkiej pracy w obecnej sytuacji" jest śmieszne - gdyby na GC było więcej zleceń, dobrze płatnych to proszę mi wierzyć, że chętnie bym się tej ciężkiej pracy podjął. Na razie to niestety niemożliwe.

Cytat

Wolny rynek... Każdy ma prawo pisać, w dodatku za takie stawki jakie tylko chce, a rynek zweryfikuje czy taka osoba się do tego nadaje czy nie, a nie samozwańczy "dobry i doświadczony" copy... 

A potem przychodzicie na forum i płaczecie jak to copy są źli, roszczeniowi, nie nadają się do tego zawodu itp. itd. Samozwańczy? Myślę że ktoś kto ma sporo zleceń na koncie i duże doświadczenie ma prawo nazywać się "dobrym copy".

Cytat

Płaciłem już 18zł/1000zss jak i 7-9zł/1000zss i wiesz co? Nie widziałem różnicy. Niestety wiele osób po prostu piszę z sensem, co nie znaczy, że jest to profesjonalny copywriting, gdzie tekst ma spełnić konkretne zadanie, wywołać określoną akcję a nie tylko ma się go dobrze czytać.

Tylko że dla copy z doświadczeniem bardziej opłacalne jest wzięcie tekstu za 18zł/1000zzs za tekst niż za 7zł. To z kolei sprawia, że za zlecenia mniej płatne biorą się osoby mniej doświadczone, nowicjusze. Oczywiście nie twierdzę, że to żelazna reguła - sam nie raz i nie dwa pisałem teksty tańsze, ale jednak na swoim przykładzie wiem, że najpierw patrzy się na kwotę.

Cytat

Zdarza się również, że copy nie stosuje się do wytycznych ze zlecenia, bo uznaje, że wie lepiej jak tekst powinien wyglądać, gdzie powinno lecieć od razu odrzucenie takiego tekstu, jednak często z szacunku do czyjejś pracy akceptuje się takie zlecenia, choć nie powinno się tego robić.

Zdarza się tak. Śmiem jednak twierdzić, że częściej to zleceniodawcy nie mają pojęcia jaki chcą tekst i jak on ma wyglądać i copy musi się domyślać.

Cytat

Jeżeli ktoś będzie chętny pisać za 1,00/1000zss to niech sobie piszę, jego sprawa.

Nie tylko jego. Zachęca w ten sposób innych do obniżania stawek, co wpływa na zarobki nas wszystkich.

Cytat

O giełdę to najwięcej darlas się Ty. 

Dużo osób pisało na tym forum na temat giełdy, w tym i ja.

Cytat

Jeśli chodzi o "Atrakcyjność dla klientów", to niech to nie będą kwoty wypłacane copywriterom!

Nad tym polega problem GC - na zupełnej dowolności jeśli chodzi o kwoty za teksty. Na szczęście widać u administracji chęć zmiany tego stanu rzeczy.

Cytat

Pytanie jest proste, dlaczego ktoś miałby tracić możliwość zarabiania, tylko dlatego, że ktoś inny zarejestrował się wcześniej na platformie?

Nowy nie zarobi, jeśli liczba zleceń jest mniejsza niż liczba copy.

Cytat

Problem leży gdzie indziej, wciąż na GC jest problem z tym, że ktoś blokuje sobie tekst na 6-7h, później blokuje ten tekst inny nick, po czym znowu mamy powrót do pierwszego nicka i tak sobie lecą godziny dodatkowe... zwyczajnie ludzie omijają zasady i blokują sobie x zleceń na później, czego sam ostatnio doświadczyłem

Ten problem miał rozwiązać jeszcze stary właściciel, ale jak widać nie udało się...

Cytat

Wydaje mi się, że skrobanie od czasu do czasu to co innego niż półroczny lub dłuższy kompletny brak aktywności, a o to w tym chodzi - zablokować rejestrację i usunąć nieaktywnych, robiąc tym samym miejsce dla nowych.

Edytowane przez Zidel94
  • Thanks 1
  • Haha 1

19 minut temu, Zidel94 napisał:

Czyżbym był jedynym tutaj, który zgadza się z KamiX? Poza tym chciałbym się odnieść do paru wypowiedzi:

Co jest roszczeniowe? Chęć uzyskania wynagrodzenia odpowiedniego do włożonej pracy? Mówienie o "ciężkiej pracy w obecnej sytuacji" jest śmieszne - gdyby na GC było więcej zleceń, dobrze płatnych to proszę mi wierzyć, że chętnie bym się tej ciężkiej pracy podjął. Na razie to niestety niemożliwe.

A potem przychodzicie na forum i płaczecie jak to copy są źli, roszczeniowi, nie nadają się do tego zawodu itp. itd. Samozwańczy? Myślę że ktoś kto ma sporo zleceń na koncie i duże doświadczenie ma prawo nazywać się "dobrym copy".

Tylko że dla copy z doświadczeniem bardziej opłacalne jest wzięcie tekstu za 18zł/1000zzs za tekst niż za 7zł. To z kolei sprawia, że za zlecenia mniej płatne biorą się osoby mniej doświadczone, nowicjusze. Oczywiście nie twierdzę, że to żelazna reguła - sam nie raz i nie dwa pisałem teksty tańsze, ale jednak na swoim przykładzie wiem, że najpierw patrzy się na kwotę.

Zdarza się tak. Śmiem jednak twierdzić, że częściej to zleceniodawcy nie mają pojęcia jaki chcą tekst i jak on ma wyglądać i copy musi się domyślać.

Nie tylko jego. Zachęca w ten sposób innych do obniżania stawek, co wpływa na zarobki nas wszystkich.

Dużo osób pisało na tym forum na temat giełdy, w tym i ja.

Nad tym polega problem GC - na zupełnej dowolności jeśli chodzi o kwoty za teksty. Na szczęście widać u administracji chęć zmiany tego stanu rzeczy.

Nowy nie zarobi, jeśli liczba zleceń jest mniejsza niż liczba copy.

Ten problem miał rozwiązać jeszcze stary właściciel, ale jak widać nie udało się...

Wydaje mi się, że skrobanie od czasu do czasu to co innego niż półroczny lub dłuższy kompletny brak aktywności, a o to w tym chodzi - zablokować rejestrację i usunąć nieaktywnych, robiąc tym samym miejsce dla nowych.

Choć jeden normalny człowiek tutaj oprócz mnie... Dzięki za poparcie! Co do mojego pisania - tak, realizuję prywatne zlecenia, bo jestem ambitniejsza i nie traktuję GC, jako jedynego źródła dochodu. Jak mam czas, to piszę tu czy na innych portalach także. Z samych portali nie da się wyżyć, a teraz to już w ogóle i trzeba działać. 

Ale to zawód copywritera jest jakiś szczególny? Rozumiem, że jeśli jakiś trener personalny bierze 50zł/h a inny 150zł/h to temu pierwszemu należy zakazać wykonywania zawodu? Nawet na mojej siłowni jest rener z ogromną wiedzą, a stawki ma 2-3 krotnie mniejsze od osób które są po weekendowym kursie, ale za to mają gadane, czyli powinien zwinąć kramik?

Jeśli ja tworze projekt dla klienta za np. 700zł, a ktoś inny jest gotowy zrobić to samo za 350, również powinien mieć zablokowaną taką możliwość? Przecież to jest kompletnie nielogiczne, nie ma sztywnych stawek, każdy bierze tyle na ile wycenia swoją pracę.

To, że ja wezmę 700 nie znaczy, że wykonana przeze mnie praca z założenia będzie lepsza od osoby która weźmie 350... i co to znaczy psucie rynku? Jeśli wykonane dzieło będzie tragicznej jakości, to taki zleceniodawca na przyszłość będzie wyczulony, że niskie stawki nie zawsze idą w parze z jakością. Są graficy którzy kasują 2-3 razy tyle co ja, i co z tego? Oni zarabiają i ja zarabiam, nie marudzą, że ktoś oferuje swoją usługi za niższą stawkę.

Zamiast tworzyć problemy, warto szukać rozwiązań. Zawód copy jest zawodem otwartym, nikt nie ma prawa zabronić komuś żeby sobie dorobił na jakiejś platformie, tylko dlatego, że uważa iż jest na tyle ważny, że jemu należy się bardziej niż innym...

Teraz, Roktan napisał:

Ale to zawód copywritera jest jakiś szczególny? Rozumiem, że jeśli jakiś trener personalny bierze 50zł/h a inny 150zł/h to temu pierwszemu należy zakazać wykonywania zawodu? Nawet na mojej siłowni jest rener z ogromną wiedzą, a stawki ma 2-3 krotnie mniejsze od osób które są po weekendowym kursie, ale za to mają gadane, czyli powinien zwinąć kramik?

Jeśli ja tworze projekt dla klienta za np. 700zł, a ktoś inny jest gotowy zrobić to samo za 350, również powinien mieć zablokowaną taką możliwość? Przecież to jest kompletnie nielogiczne, nie ma sztywnych stawek, każdy bierze tyle na ile wycenia swoją pracę.

To, że ja wezmę 700 nie znaczy, że wykonana przeze mnie praca z założenia będzie lepsza od osoby która weźmie 350... i co to znaczy psucie rynku? Jeśli wykonane dzieło będzie tragicznej jakości, to taki zleceniodawca na przyszłość będzie wyczulony, że niskie stawki nie zawsze idą w parze z jakością. Są graficy którzy kasują 2-3 razy tyle co ja, i co z tego? Oni zarabiają i ja zarabiam, nie marudzą, że ktoś oferuje swoją usługi za niższą stawkę.

Zamiast tworzyć problemy, warto szukać rozwiązań. Zawód copy jest zawodem otwartym, nikt nie ma prawa zabronić komuś żeby sobie dorobił na jakiejś platformie, tylko dlatego, że uważa iż jest na tyle ważny, że jemu należy się bardziej niż innym...

No właśnie, zawód otwarty, a nie powinien taki być... bo przyjmowanie nowych w nieskończoność, jeśli inni się nie wyrejestrowują nie prowadzi do niczego dobrego. 

Cytat

Ale to zawód copywritera jest jakiś szczególny? Rozumiem, że jeśli jakiś trener personalny bierze 50zł/h a inny 150zł/h to temu pierwszemu należy zakazać wykonywania zawodu?

A czy ktoś tu komuś zakazuje zawodu? To tylko na GC są copywriterzy? Tylko na GC można pracować jako copy?

Cytat

Jeśli ja tworze projekt dla klienta za np. 700zł, a ktoś inny jest gotowy zrobić to samo za 350, również powinien mieć zablokowaną taką możliwość?

Skoro ktoś stwierdził, że projekt może wykonać za 350 to znaczy, że mniej więcej tyle jest warty, a cena 700 jest wygórowana. To kompletnie inna sytuacja.

Cytat

To, że ja wezmę 700 nie znaczy, że wykonana przeze mnie praca z założenia będzie lepsza od osoby która weźmie 350...

Ale czy ja założyłem, że będzie lepsza? Nie. Stwierdziłem po prostu, że dla lepszych copy bardziej opłacalne jest wzięcie zlecenia za wyższą stawkę. Psuciem rynku jest natomiast wykonywanie zleceń za niską stawkę, gdzie to zlecenie jest warte o wiele więcej.

Cytat

Są graficy którzy kasują 2-3 razy tyle co ja, i co z tego? Oni zarabiają i ja zarabiam, nie marudzą, że ktoś oferuje swoją usługi za niższą stawkę.

Widać każdy ma inne podejście co do własnych zarobków...

Cytat

Zamiast tworzyć problemy, warto szukać rozwiązań.

A z tym się zgadzam.

Cytat

Zawód copy jest zawodem otwartym, nikt nie ma prawa zabronić komuś żeby sobie dorobił na jakiejś platformie, tylko dlatego, że uważa iż jest na tyle ważny, że jemu należy się bardziej niż innym...

Nadal nie rozumiesz o czym pisałem. Co z tego, że ten nowy zachce sobie pisać na GC skoro przez dużą liczbę copy, a mała ilość zleceń nie zarobi? To nie jest zabranianie, po prostu dbamy o tych, którzy piszą regularnie i przynoszą platformie zyski. Tyle.

Edytowane przez Zidel94
  • Thanks 1

1 minutę temu, KamiX napisał:

tak, realizuję prywatne zlecenia, bo jestem ambitniejsza i nie traktuję GC, jako jedynego źródła dochodu. Jak mam czas, to piszę tu czy na innych portalach także.

Teraz, Zidel94 napisał:

To nie jest zabranianie, po prostu dbamy o tych, którzy piszą regularnie i przynoszą platformie zyski.

Zabawne. 

• Confused 1