Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 8.06.2021 o 11:14, gosia-gosia napisał:

"Żeby otrzymać dostęp do lepiej płatnych zleceń nowy copy musi odklepać x tekstów o jakości precla." - pod warunkiem, że preclowa jest nie tylko cena za 1000 zzs, ale i wymagania. Jak ktoś się dopiero uczy, to może nie wiedzieć, że tak naprawdę precel nie wymaga nagłówków i "sensownego poziomu merytorycznego" :)

Co do reszty oczywiście pełna zgoda

Moja wina! Kiepski skrót myślowy..

Miałam na myśli to, że nowy użytkownik na liście zleceń widzi niemalże same precle. Serwis obiecuje, że jak tylko napisze x tekstów, to otrzyma dostęp nie tylko do lepiej płatnych zleceń, ale i tych prywatnych. Czy w takiej sytuacji, nie warto napisać kilku lepszych "precli"? Przecież walczysz między innymi o prywatne zlecenia, czyli warto się wykazać!

A sama definicja precla wg zlecajacych ehgkhm.... ehhh.

Na własnej skórze przekonałam się, że na GC zlecający potrafi odesłać PRECLA do poprawy z adnotacja "tekst nie na temat".

Papier zawsze można schować. Gorzej kiedy trzeba będzie pokazać świstek, którego się nie ma. 

Tak samo jest z umiejętnościami.

@GoodContent.pl Czy nie dałoby się jakoś wyróżnić skrzynki z wiadomościami, które przysyłają klienci? Np. czerwone kółko z liczbą wiadomości przy skrzynce, w której są jakieś nieodczytane? Obecnie nowe wiadomości są praktycznie niewidoczne, przez co zauważam je dopiero po kilku dniach...

11 godzin temu, oryginalny nick napisał:

@GoodContent.pl Czy nie dałoby się jakoś wyróżnić skrzynki z wiadomościami, które przysyłają klienci? Np. czerwone kółko z liczbą wiadomości przy skrzynce, w której są jakieś nieodczytane? Obecnie nowe wiadomości są praktycznie niewidoczne, przez co zauważam je dopiero po kilku dniach...

Dzień dobry,

porozmawiam z działem IT o takiej poprawce;)

pozdrawiam

GoodContent.pl

Prowadzę działania w marketingu od blisko dekady. Mogę wypowiedzieć się z perspektywy autora, jak i osoby zlecającej.

Od razu powiem, że jeżeli chodzi o wyniki, to na pewno takie teksty lepiej zlecać specjalistom niż przypadkowym osobom na tej platformie.

Z copywritingiem ta platforma ma niewiele wspólnego. Raczej jest to miejsce dla osób, które dopiero zaczynają pisać komercyjnie.

Copywriting to jest zupełnie coś innego niż tylko pisanie na potrzeby SEO. Wystarczy poprzeglądać sobie zagraniczne blogi i wtedy się zorientujecie, że nie da się być dobrym copywriterem, jeśli nie macie kontroli nad niczym poza tekstem. To jest umiejętność, która musi zostać zweryfikowana w boju i potwierdzona twardymi danymi. Bez tego tworzycie na wyczucie oraz opieracie się o swoje domysły, co nijak nie przekłada się na wyniki. Dlatego trzeba się liczyć, że stawki dla kogoś, kto nie umie szybko pisać będą okrutne, a ofiara na temat branży zyska fałszywe przekonanie o jej niewdzięczności. Zresztą to nie koniec problemów. Z czasem zaczną boleć was palce i plecy. Więc nawet jak szybko będziecie pisać, to jesteście na przegranej pozycji.

Jako zleceniodawca nie byłem w stanie dotrzeć do żadnej osoby, która by miała szersze pojęcie na temat sprzedawania tekstem. Bardzo trudno mi było znaleźć wyspecjalizowaną osobę z jakiejkolwiek branży, gdzie jest wymagane techniczne obycie. Wręcz było to niemożliwe. Uprzedzam, że nie mam do nikogo pretensji, a tylko mówię jak faktycznie jest. Teksty na zaplecze i teksty preclowe to jest ta sama jakość. Teksty wyższej jakości nie odbiegają od tego, co powiedziałaby osoba, która ma pierwszy raz styczność z danym tematem.

Na platformie jest kilku zleceniodawców, którzy szukają perfekcji. Niestety ich "dobre intencje" kończą się na tym, że napisany odręcznie tekst, gdzie każde pojedyncze słowo jest przemyślane, a następnie przepisane na komputer, kończy się na odrzuceniu tekstu. Osobiście pracowałem w jednej takiej agencji 4 lata temu, gdzie wykorzystywano tą platformę. Był jeden student, który siedział cały dzień i krytykował te teksty. Później i tak go zwolnili, bo był tylko na stażu. Kryteria oceny jak na języku polskim z upartą i przykrą nauczycielką. Zero spojrzenia z marketingowej perspektywy.

Polecam udać się na zagraniczne platformy. Tam też są Polacy. 

• Haha 1

12 minut temu, NeverLie napisał:

Prowadzę działania w marketingu od blisko dekady. Mogę wypowiedzieć się z perspektywy autora, jak i osoby zlecającej.

Od razu powiem, że jeżeli chodzi o wyniki, to na pewno takie teksty lepiej zlecać specjalistom niż przypadkowym osobom na tej platformie.

Z copywritingiem ta platforma ma niewiele wspólnego. Raczej jest to miejsce dla osób, które dopiero zaczynają pisać komercyjnie.

Copywriting to jest zupełnie coś innego niż tylko pisanie na potrzeby SEO. Wystarczy poprzeglądać sobie zagraniczne blogi i wtedy się zorientujecie, że nie da się być dobrym copywriterem, jeśli nie macie kontroli nad niczym poza tekstem. To jest umiejętność, która musi zostać zweryfikowana w boju i potwierdzona twardymi danymi. Bez tego tworzycie na wyczucie oraz opieracie się o swoje domysły, co nijak nie przekłada się na wyniki. Dlatego trzeba się liczyć, że stawki dla kogoś, kto nie umie szybko pisać będą okrutne, a ofiara na temat branży zyska fałszywe przekonanie o jej niewdzięczności. Zresztą to nie koniec problemów. Z czasem zaczną boleć was palce i plecy. Więc nawet jak szybko będziecie pisać, to jesteście na przegranej pozycji.

Jako zleceniodawca nie byłem w stanie dotrzeć do żadnej osoby, która by miała szersze pojęcie na temat sprzedawania tekstem. Bardzo trudno mi było znaleźć wyspecjalizowaną osobę z jakiejkolwiek branży, gdzie jest wymagane techniczne obycie. Wręcz było to niemożliwe. Uprzedzam, że nie mam do nikogo pretensji, a tylko mówię jak faktycznie jest. Teksty na zaplecze i teksty preclowe to jest ta sama jakość. Teksty wyższej jakości nie odbiegają od tego, co powiedziałaby osoba, która ma pierwszy raz styczność z danym tematem.

Na platformie jest kilku zleceniodawców, którzy szukają perfekcji. Niestety ich "dobre intencje" kończą się na tym, że napisany odręcznie tekst, gdzie każde pojedyncze słowo jest przemyślane, a następnie przepisane na komputer, kończy się na odrzuceniu tekstu. Osobiście pracowałem w jednej takiej agencji 4 lata temu, gdzie wykorzystywano tą platformę. Był jeden student, który siedział cały dzień i krytykował te teksty. Później i tak go zwolnili, bo był tylko na stażu. Kryteria oceny jak na języku polskim z upartą i przykrą nauczycielką. Zero spojrzenia z marketingowej perspektywy.

Polecam udać się na zagraniczne platformy. Tam też są Polacy. 

Nie wiem: śmiać się, czy płakać? Zagraniczne jest lepsze, bo zagraniczne? Bo i tam są Polacy? Figa z makiem! Takie platformy wszędzie działają na podobnych zasadach - czyli jest tak jak na GC lub na najbardziej znanym konkurencyjnym portalu. Wszędzie są blogi dobre w swojej dziedzinie i badziewne.

Żaden ekspert nie będzie pisał wysoce merytorycznego tekstu taniej, niż za kilkadziesiąt zł za 1000 zzs, a raczej będzie to kwota jeszcze wyższa.

Trudno wyczuć, co "poeta miał na myśli" oceniając właśnie tutaj "tą platformę" (tu cytat) - zrazić klientów, czy dokopać piszącym? Polecam miejsca poświęcone opiniom o pracodawcach, ewentualnie o usługach.

Edytowane przez gosia-gosia
  • Like 1
  • Thanks 2

No cóż. Jak sprawdzicie czym jest copywriting w angielskich definicjach, to trochę się to nie zgadza z tym co jest prezentowane tutaj.

Zagraniczne platformy to jest miejsce na negocjację. Tutaj tego miejsca nie ma, zdaje się.

Projektant platformy musiałby trochę pogłówkować, żeby to ulepszyć. Feature, który pozwoliłby negocjować stawkę to nie jest rocket science.

@gosia-gosia Widzę, że nie zależy Ci na zmienianiu świata na lepsze. Nikomu godzenie się na kiepskie warunki nie wychodzi na dobre.

Odbieranie feedbacku od osoby z kilkuletnim doświadczeniem jako hejt, to chyba nie jest dobre podejście.

Zachęciliście mnie do konkurowania na tym rynku. Dziękuję.

23 godziny temu, NeverLie napisał:

@gosia-gosia Widzę, że nie zależy Ci na zmienianiu świata na lepsze. Nikomu godzenie się na kiepskie warunki nie wychodzi na dobre.

M.in niniejsze forum wyleczyło mnie z ideałów. Ale nie o mnie tu chodzi, tylko o Twoją wypowiedź. Tak na serio, chcesz zareklamować tu jakieś konkretne miejsce w sieci? Jak nie, to nie wiem, bo co Pan/i się tak produkował/-a.

1. Wszyscy zleceniodawcy szukają jak najtańszych wykonawców

2 Żadna platforma dla copy - czy to w Polsce, czy za granicą to nie miejsce dla speców, bo oni za drogo kosztują, a zleceniodawcy na takich platformach za dużo oczekują za śmieszne kwoty. Nie zmieniło się to od początku istnienia takich platform, czyli od dobrych kilku lat, mimo tłuczenia pewnych tematów z tym związanych. Tu chce zarobić przede wszystkim pośrednik i dlatego nikt nie zezwoli na lepsze stawki. Efekty znamy - niektóre tematy wiszą miesiącami.

Próba zmiany pewnych rzeczy jest waleniem głową w mur. Dlatego ja już przestałam o cokolwiek walczyć w imieniu innych, bo się już po grzbiecie dostało w wątku o GC i  dotyczącym jego polskiej konkurencji. Walczę już tylko o swoje.

Edytowane przez gosia-gosia
  • Like 1