Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, pawig napisał:

Obniżenie stawek za teksty już napisane jest czystym złodziejstwem.

Platforma GoodContent.pl skonstruowana jest tak, że nie możemy dokonać zmiany w momencie rezerwacji tekstu tylko przy wszystkich treściach. Dlatego też informowaliśmy mailowo wcześniej o zaistniałej sytuacji wprowadzenia takiej zmiany z dniem 13.08.2021

A co ma piernik do wiatraka? Po prostu poinformowaliście użytkowników, że zabierzecie im część środków za teksty, które właściwe piszą. Nie zmienia to faktu, że to nadal czyste złodziejstwo. Dobrze, że nie każecie sobie zwrócić części kasy już wypłaconej w tym roku. To, że platforma jest tak a nie inaczej skonstruowana to Wasz problem, a nie nasz. Wczoraj napisałem 8 tekstów za 16,50. Teraz ich stawka na liście "Wynagrodzenia za zaakceptowane teksty" wynosi 15,50. Zabraliście mi 8zl. Wprowadzone przez Was zmiany nie mogą działać wstecz. 

• Thanks 2

43 minuty temu, pawig napisał:

A co ma piernik do wiatraka? Po prostu poinformowaliście użytkowników, że zabierzecie im część środków za teksty, które właściwe piszą. Nie zmienia to faktu, że to nadal czyste złodziejstwo. Dobrze, że nie każecie sobie zwrócić części kasy już wypłaconej w tym roku. To, że platforma jest tak a nie inaczej skonstruowana to Wasz problem, a nie nasz. Wczoraj napisałem 8 tekstów za 16,50. Teraz ich stawka na liście "Wynagrodzenia za zaakceptowane teksty" wynosi 15,50. Zabraliście mi 8zl. Wprowadzone przez Was zmiany nie mogą działać wstecz. 

Według informacji, którą otrzymałam w mailu miało być tak:

będzie od 13.08:

Brutto 100 zł

Podatek: 17 zł

Netto: 83 zł

Było:

Brutto 100 zł

Koszty: 20 zł

Podatek: (100-20) x 17% = 14 zł (zaokrąglenie w pełnych zł)

Netto: 86 zł

Zawsze to parę złotych przy stówie, a stawki głodowe często za teksty :(

55 minut temu, leveraux napisał:

Tak na dobrą sprawę, to z naszych zarobków potrącana jest prowizja dla portalu, więc.... 

Najbardziej chyba wkurza, że właściciel/GC w ogóle się do naszego zdania, uwag nie odnosi. :)

Poprzedni właściciel brał je przynajmniej pod uwagę, udzielał się, odpowiadał na pytania...

A ja ma mam pytanie zarówno do Piszących, jak i do @Goodcontent: jak Wam się podoba to, że niektórzy zlecający wymagają napisania tekstu w surfer seo  i przerzucenia go dopiero do GC? Czy jest to dla Was jako piszących (za aktualne stawki na GC) wygodne? Wiem, ze ma to służyć jakości tekstu pod względem SEO, ale wypełnienie wymogów sugerowanych przez ten system powoduje chyba to, ze aktualne stawki na GC robią się po prostu jeszcze mniej wartościowe...

Edytowane przez gosia-gosia

8 godzin temu, kluskaKRK napisał:

Najbardziej chyba wkurza, że właściciel/GC w ogóle się do naszego zdania, uwag nie odnosi. :)

Poprzedni właściciel brał je przynajmniej pod uwagę, udzielał się, odpowiadał na pytania...

Jakie ma Pan pytania uwagi chętnie wysłucham.

Odpowiadam na wszystkie Państwa maile, jak również na komentarze na forum. Co brał pod uwagę poprzedni właściciel, a czego nie bierzemy my?

• Like 1

Może ja też ze swojej strony napiszę bo już kilka lat tu działam i różne rzeczy widziałam :-) Osobiście zauważyłam jedną różnicę, pan Bartek czyli poprzedni właściciel ZAWSZE w przypadku jakiejkolwiek zmiany w regulaminie i podatkach zmieniał stawki od DANEGO DNIA. Bardzo często zauważało się jak w obecnej sytuacji, że budżet z całego miesiąca automatycznie się zmniejszał w zakładce ,,Finanse". Działo się to automatycznie z winy systemu, czy też bo ,,tak jest skonstruowany system" ale ZAWSZE oddawał pieniądze na konto za napisane teksty, nigdy nie było z tym problemu. Moim zdaniem było to bardzo uczciwe.

• Like 2

57 minut temu, GoodContent.pl napisał:

Jakie ma Pan pytania uwagi chętnie wysłucham.

Odpowiadam na wszystkie Państwa maile, jak również na komentarze na forum. Co brał pod uwagę poprzedni właściciel, a czego nie bierzemy my?

Przede wszystkim dużo się udzielał na forum. Czasem ze zmian, które copywriterom się nie podobały wycofywał się. Konsultował z nami różne pomysły itd. Był wielokrotnie po stronie copy, a  nie tylko zlecających teksty.

Teraz pojawił się zarzut odnośnie tego, że stawki zostały obcięte za teksty już napisane i w zasadzie zero reakcji z Państwa strony.

Edytowane przez kluskaKRK

2 godziny temu, gosia-gosia napisał:

A ja ma mam pytanie zarówno do Piszących, jak i do @Goodcontent: jak Wam się podoba to, że niektórzy zlecający wymagają napisania tekstu w surfer seo  i przerzucenia go dopiero do GC? Czy jest to dla Was jako piszących (za aktualne stawki na GC) wygodne? Wiem, ze ma to służyć jakości tekstu pod względem SEO, ale wypełnienie wymogów sugerowanych przez ten system powoduje chyba to, ze aktualne stawki na GC robią się po prostu jeszcze mniej wartościowe...

Ja pierniczę, to po prostu nie bierz do realizacji takiego zlecenia. Ja nie biorę i tyle. I albo tak zlecenie będzie wisieć i wisiec, albo weźmie to jakiś frajer. I tyle.

• Thanks 1

11 godzin temu, kluskaKRK napisał:

Przede wszystkim dużo się udzielał na forum. Czasem ze zmian, które copywriterom się nie podobały wycofywał się. Konsultował z nami różne pomysły itd. Był wielokrotnie po stronie copy, a  nie tylko zlecających teksty.

Teraz pojawił się zarzut odnośnie tego, że stawki zostały obcięte za teksty już napisane i w zasadzie zero reakcji z Państwa strony.

Informowaliśmy mailowo oraz na forum o tym, że mamy obowiązek zmiany opłacania podatku. Stawki brutto nie uległy zmianie.  Jest to odgórna zmiana po konsultacji z działami prawnymi i księgowymi, dlatego też nie mamy na nią wpływu.  

W dniu 10.08.2021 o 15:18, Baba Jaga napisał:

Tak jak i ja. Dawno nie pisałam na platformie. Teraz rozważę, czy w ogóle warto.

Dołączam do klubu.

Chociaż szczerze muszę przyznać, że GoodContent to wygodna ewentualność. Możliwość dorobienia sobie kilku stówek, potrafi uratować skórę.

Powiem więcej - nawet mimo niskich stawek i wszystkich "ale" jakie mam, najpewniej nadal pisałbym na tej platformie. Fajny sposób, żeby sobie zarobić na kebaba i zimną colę.

Problem w tym, że - mam wrażenie - to już nie jest GoodContent, tylko... SeoContent.

Nie czuję się dobrze w SEO, nie lubię SEO i nie wiążę swojej przyszłości z pisaniem w tak znacznym stopniu, by mieć chociażby minimalną motywację do nauki.

Ostatnimi czasy jakoś dużo trudniej o teksty, które nie byłyby kiepsko płatnymi opisami firm/produktów czy też nie zawierały ściany fraz do wykorzystania lub linku do SurfSeo.

Jak czasami sprawdzam w Archiwum teksty z minionego roku, widzę jakieś ciekawe wpisy blogowe i zróżnicowane tematycznie artykuły wysokiej jakości, to trudno mi uwierzyć, że było to realizowane na tej samej platformie.

• Like 2

10 minut temu, Marcink54 napisał:

Dołączam do klubu.

Chociaż szczerze muszę przyznać, że GoodContent to wygodna ewentualność. Możliwość dorobienia sobie kilku stówek, potrafi uratować skórę.

Powiem więcej - nawet mimo niskich stawek i wszystkich "ale" jakie mam, najpewniej nadal pisałbym na tej platformie. Fajny sposób, żeby sobie zarobić na kebaba i zimną colę.

Problem w tym, że - mam wrażenie - to już nie jest GoodContent, tylko... SeoContent.

Nie czuję się dobrze w SEO, nie lubię SEO i nie wiążę swojej przyszłości z pisaniem w tak znacznym stopniu, by mieć chociażby minimalną motywację do nauki.

Ostatnimi czasy jakoś dużo trudniej o teksty, które nie byłyby kiepsko płatnymi opisami firm/produktów czy też nie zawierały ściany fraz do wykorzystania lub linku do SurfSeo.

Jak czasami sprawdzam w Archiwum teksty z minionego roku, widzę jakieś ciekawe wpisy blogowe i zróżnicowane tematycznie artykuły wysokiej jakości, to trudno mi uwierzyć, że było to realizowane na tej samej platformie.

Rodzaj zamawianych treść nie jest zależny od nas tylko od zapotrzebowania klientów.