Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Baba Jaga napisał:

Ceny też spoko?

Zależy u kogo. Mając pewną opinię można dobrze zarobić na prywatnych zleceniach na zaproszenie. Panel pozwala trochę dorobić, choć wiadomo, że mogłoby być lepiej. Nie wiem, czy ktokolwiek traktuje GC jako jedyne źródło przychodu, ale da się uzyskać 4-cyfrowe kwoty na miesiąc.

W dniu 24.09.2021 o 16:07, leveraux napisał:

W tygodniu dochodziło do 10. Piątek od dawna jest słabszym dniem w tym zakresie. Pozdrawiam

Mamy obecnie 2 strony. I nie jest piątek ;) 

W dniu 24.09.2021 o 20:52, leveraux napisał:

Zależy u kogo. Mając pewną opinię można dobrze zarobić na prywatnych zleceniach na zaproszenie.

Tylko czy o to chodzi?

Szczerze - łapiąc prywatne zlecenie za bardzo fajną kasę - komu będzie się chciało pisać tu za ułamek tej kwoty?

Chyba już tak zostanie, że na portalu copy się uczą, a jak się nauczą, to uciekają.

Tylko czy o to chodzi ... żeby tak było? 

Panel pozwala trochę dorobić, choć wiadomo, że mogłoby być lepiej.

Nazwijmy rzeczy po imieniu - jest wyjątkowo kiepsko.

Nie wiem, czy ktokolwiek traktuje GC jako jedyne źródło przychodu, ale da się uzyskać 4-cyfrowe kwoty na miesiąc.

Ale że 1000zł?

Chyba pisząc codziennie i hurtowo.

• Like 1

Hej, jak wygląda dokładnie proces zablokowania na GC? 

Dzisiaj loguje mnie na zielonow, więc login i hasło dobre, ale dostaję jeszcze komunikat "czekaj na przekierowanie".

Czy tak właśnie wygląda blokada, czy to inne problemy z kontem?

Przepraszam za podstawowe pytanie, ale stawiam pierwsze kroki.:(

W dniu 24.09.2021 o 13:26, Baba Jaga napisał:

Przykro mi na to patrzeć, bo zaczynałam od tego portalu. Pozwolił mi zderzyć się z każdym typem klienta i sporo nauczyć. Chętnie nadal pisałabym na GC, ale nie za taką kasę.

Mam bardzo podobnie. 

GC dodało mi sporo pewności pióra i nauczyło mnie wiele w zakresie szeroko rozumianego pisarstwa. GC ratowało mi dVpę w okresie największych restrykcji, kiedy zostałem na lodzie, a na horyzoncie nie widziałem innych możliwości zarobku. GC pozwoliło mi uzbierać na wyjazd w celach zarobkowych, który okazał się strzałem w 10 (no dobra, w 9, nie był to lekki kawałek chleba ?). GC dało mi pewnego rodzaju poczucie wspólnoty, bo jakkolwiek górnolotnie by to nie brzmiało, my, copywriterzy zebrani na tym forum, działający za pośrednictwem właśnie tego portalu, stanowiliśmy pewien kolektyw - nie spoufalaliśmy się ze sobą nadmiernie, nie znamy się prywatnie, każdy miał swoje sprawy i priorytety, często polemizowaliśmy, ale kurde... nawet z bogatym życiem społecznym, zawsze fajnie jest należeć do jakiejś, chociażby niewielkiej, internetowej społeczności - moje posty są zazwyczaj przerostem formy nad treścią (ten też takim będzie, ojj tak), ale tylko i wyłącznie dlatego, że tutaj odzyskałem radość z "forumowania". Odnowiłem konta na kilku forach i teraz mogę maltretować swoimi wywodami, nie tylko Was. ?

Na platformie działałem dosyć krótko, napisałem relatywnie niewiele, narzekałem w opór, jednak patrząc wstecz - w moim życiu, bez GoodContent, momentami byłoby naprawdę kiepsko. Nie znaczy to, że proszę o rozgrzeszenie za każde złe słowo (bo nie rzucałem nimi na oślep) czy wznoszę ołtarzyk, na który będę spoglądał z nie wiadomo jakim sentymentem, gdyż patrząc na całokształt, korzyść była obopólna, a realia nigdy nie zachwycały, po prostu... dzięki tej platformie, miałem możliwości, których sam nie byłbym w stanie sobie zapewnić.

Niech żyje nam. Nawet i 100 lat, jeżeli do tego czasu, nie zastąpi nas AI. ?

Też nadal chętnie bym pisał, ale nie na takie tematy, nie w takiej formie. Wczesna dwudziestka, a czułem się jak dinozaur, który jakimś cudem przetrwał wymieranie kredowe i krzątał się jako ostatni przedstawiciel swojego gatunku. Nie mogłem, nie mogę, nie chciałem i nie chcę sprostać oczekiwaniom większości klientów. 

Wychodzi na to, że wszyscy się na GC uczymy, a potem szukamy prywatnych zleceń za godną stawkę. W ten sposób GC traci dobrych copy. 

Byłaby to bardzo romantyczna wizja. W rzeczywistości, to nie GC traci copywriterów, tylko rynek. 

Jeżeli ktoś nie ma w sobie pisarskiej ambicji (jaką posiadasz np. Ty) albo nie potrafi podejść do pisania w niezobowiązujący sposób (jakim podejściem dysponuję np. Ja) to bardzo łatwo z GC uczynić szklany sufit i zniechęcić się panującymi realiami, mylnie przenosząc standardy na cały rynek.

Good Content odsiewa plew od ziarna - super. Jednak na koniec dnia, trudno stwierdzić ilu copywriterów robi zawrotne kariery, a ilu zraża się do komercyjnego pisania, uznając abominację za standard.

Nie żebym się czepiał tego co napisałaś, GC zapewne dało początek wielu owocnym karierom, po prostu nasunęła mi się taka luźna myśl.

W dniu 27.09.2021 o 18:59, Baba Jaga napisał:

Ale że 1000zł?

Chyba pisząc codziennie i hurtowo.

Kojarzę przynajmniej jednego użytkownika, który deklarował, że wykręca 2-2,5k/msc, a w gorsze miesiące właśnie "1" z przodu.

Takich to podziwiam. Zero sarkazmu.

Edytowane przez Marcink54
  • Like 1

W dniu 30.09.2021 o 18:00, esio napisał:

Hej, jak wygląda dokładnie proces zablokowania na GC? 

Dzisiaj loguje mnie na zielonow, więc login i hasło dobre, ale dostaję jeszcze komunikat "czekaj na przekierowanie".

Czy tak właśnie wygląda blokada, czy to inne problemy z kontem?

Przepraszam za podstawowe pytanie, ale stawiam pierwsze kroki.:(

Wyczyść ciasteczka i spróbuj jeszcze raz się zalogować. Jak będzie to samo, zrób screeny i napisz do GC maila z zapytaniem, co może być nie tak

Edytowane przez gosia-gosia

Zajrzałam na platformę ... 4 strony, a pamiętam (nie tak dawno temu - kilka miesięcy temu), kiedy było stron 12.

Oferty cenowe są żenujące. Może z 10 zleceń ma zapłatę na poziomie wyższym, niż 5 zł za 1000 zzs. Reszta to tak niskie kwoty, że aż szkoda na to patrzeć, a dopiero co napisać.

Przykro mi na to patrzeć, bo zaczynałam od tego portalu. Pozwolił mi zderzyć się z każdym typem klienta i sporo nauczyć. Chętnie nadal pisałabym na GC, ale nie za taką kasę.

Wychodzi na to, że wszyscy się na GC uczymy, a potem szukamy prywatnych zleceń za godną stawkę. W ten sposób GC traci dobrych copy. A szkoda. Mogliby zostać i propagować "dobre pisanie" dla rzeczowych zleceniodawców, a nie tylko byle jakie dla  "Januszów biznesu".

Czy GC robi coś, aby zmienić ten stan rzeczy? Póki co, to taka równia pochyła ... niestety.

Dokładnie, otóż to! Ja również od dawna nic nie napisałam na portalu, bo te żenujące stawki, jak i często tematyka zleceń po prostu mnie demotywują. Zresztą mam sporo prywatnych zleceń i często nawet brakuje mi czasu, żeby coś pisać na portalu. Tyle razy była tu, na forum, mowa o tym, że przydałoby się docenić dobrych copywriterów, ale zarówno poprzedni właściciel, jak i obecny skupia się tylko na pozyskiwaniu klientów, żeby były zlecenia. No ok, bez zleceń w ogóle nie byłoby co pisać, ale jednak to, żeby miał kto pisać też jest ważne. Jak zostaną sami słabi copy to i klienci odejdą widząc, że dostają słabe teksty. Proponowaliśmy nie raz, żeby wprowadzić jakieś profity za czas stażu na portalu, np. jakaś premia albo obniżka prowizji chociaż dla osób ze stażem dłuższym niż rok czy dla osób z najlepszymi ocenami i najmniejszą liczbą odrzuconych tekstów. Wszystkie propozycje zostały zignorowane. Wysłuchano tylko tego, żeby wprowadzić podział na rodzaje tekstów z odrębnymi stawkami dla każdego rodzaju, ale nawet to zrobiono źle. Wprowadzono niepotrzebną kategorię "inny tekst" za jedną z najniższych stawek i teraz zleceniodawcy nie chcąc płacić za teksty wysokiej jakości oznaczają swoje zlecenia jako "inny tekst", żeby to obejść... To jest dramat. Jednak co do stawek to nie tylko na GC czy innych portalach tak jest, bo również w innych miejscach zauważam, że klienci niestety patrzą głównie na stawkę, a nie na doświadczenie i umiejętności. To, co widzę np. w grupach na Fb, to czasem woła o pomstę do nieba. Zarówno zleceniodawcy oferują niskie stawki, jak i copy się na to godzą i sami marne stawki proponują klientom, zwłaszcza niestety początkujący, którzy od razu szukają zleceń, zamiast najpierw wszystkiego się nauczyć i ogarnąć rynek. Najgorsi są ci, którzy chcą tylko sobie dorobić do pensji albo małolaty chcące dorobić do kieszonkowego. Im wystarczy ta stówka czy parę stówek na miesiąc, więc na stawki specjalnie nie patrzą... Niestety sytuacja ze stawkami pogarsza się właśnie przez to, że wciąż są tacy co za takie marne stawki napiszą, a klienci korzystają, bo po co mają płacić kilka stówek za teksty skoro znajdzie się ktoś, kto im to napisze za kilkadziesiąt zł. Dopóki będą tacy ignoranci godzący się i piszący za takie stawki, to niestety tak to będzie wyglądało, a tacy ignoranci znajdą się niestety zawsze...

8 godzin temu, KamiX napisał:

Ja również od dawna nic nie napisałam na portalu, bo te żenujące stawki, jak i często tematyka zleceń po prostu mnie demotywują. 

A jakie stawki na dorywczą pracę przez portal, który pobiera prowizję są ok? ? Pytam szczerze, bo również utrzymuję się z zewnętrznych zleceń, na GC dorabiam i to dorabianie nie jest takie złe, kiedy trafiają się zlecenia za 11-14 zł / 1000 znaków.

Na forum dużo narzekania, a mało konkretów, więc czekam na konkret.

• Like 1
  • Haha 2

W dniu 9.10.2021 o 09:33, leveraux napisał:

A jakie stawki na dorywczą pracę przez portal, który pobiera prowizję są ok? ? Pytam szczerze, bo również utrzymuję się z zewnętrznych zleceń, na GC dorabiam i to dorabianie nie jest takie złe, kiedy trafiają się zlecenia za 11-14 zł / 1000 znaków.

Na forum dużo narzekania, a mało konkretów, więc czekam na konkret.

Chyba coś ci się śniło, bo takich stawek na tym portalu nie ma... Cud jak się znajdą stawki wyższe od 5 zł/1000 zzs za teksty na kilka tys. znaków o jakości wyższej niż SEO...

• Like 1

W dniu 10.10.2021 o 21:30, leveraux napisał:

Proponowałabym kulturalniej, koleżankami nie jesteśmy. Ale nie chcesz, nie wierz. Pozdrawiam

To do mnie? Co niby niekulturalnego napisałam? Właśnie ty wychodzisz na niekulturalną i obrażalską. Dziękuję za uwagę. 

W dniu 11.10.2021 o 08:17, Matthew1991 napisał:

10-11 zł/1000 znaków - zdarzają się dość regularnie

8-9 zł/1000 znaków - występują jeszcze częściej

Z tym, że trzeba sobie zdawać sprawę z tego, że takie zlecenia rozchodzą się w kilka minut :)

Nieprawda. 8-9 zł czasami się zdarzają, a powyżej 10 zł nie ma prawie wcale. Wiem, bo choć nie piszę z braku czasu i motywacji przez te marne stawki, to zaglądam, żeby zobaczyć czy jest coś ciekawego. Przeważnie niestety nie ma. 

Edytowane przez KamiX

Godzinę temu, leveraux napisał:

To jest prawdziwa magia, kiedy ktoś, kto przyznaje, że nie pisze na portalu kwestionuje fakt, że piszący na nim wykonują zlecenia za stawki tej wysokości. ?

Dokładnie tak.

KamiX - nawet dzisiaj było spore zlecenie za 11 zł/1000 znaków. Chyba nie myślisz, że jak wejdziesz na portal raz na kilka godzin to akurat się na takie załapiesz? Musiałabyś mieć sporo szczęścia ?