Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

W takim razie przyznaję Ci rację, myliłem się i przepraszam. Mam nadzieję, że wybaczysz :) Spojrzałem teraz w swoj ostatni rachunek i rzeczywiście od każdego pojedynczego tekstu pobierany jest ryczałt 17%. Jeszcze raz sorry, ale chyba aż nie mogłem uwierzyć w to, że GC zastosuje tak bardzo niekorzystną dla użytkowników interpretację. Co innego jedna umowa o dzieło za x tekstow za mniej niż 200zl i ryczałt, a co innego rozliczanie w ten sposób każdego tekstu z osobna. No to jest jakaś masakra. Dzięki za uświadomienie i wyprowadzenie z błędu.

Generalnie wychodzi śmieszna sytuacja. Jeśli dla kogoś GC to jedyne źródło przychodu i ktoś tam trzepie po 10 tys. zł miesięcznie to w rocznym picie-37 wykaże 0 dochodów? :)

Dziwne to wszystko. Wchodzę w swój ostatni rachunek i tam czytam "Rachunek do umowy o dzieło 12345" a niżej ciągiem wypisane są numery wszystkich napisanych w ostatnim miesiącu tekstów. No z tego jasno mi wynikało, że wszystkie teksty zaliczone zostały pod jedną umowę o dzieło. A jeszcze niżej rozpiska każdego tekstu z ryczałtem. To jakiś komplety misznasz jest. Jeśli każdy tekst jest osobną umową o dzieło i napisało się np. 100 testów to powinno dostać 100 rachunków do 100 umów o dzieło. Tymczasem jest jeden rachunek za całość do jednej umowy o dzieło. Przestaje to kumać. Jeśli GC rzeczywiście każdy tekst rozlicza jako umowę o dzieło to od 1 stycznia tego roku firmy muszą zgłaszać do zusu wszystkie umowy o dzieło. To, co zgłaszają 100 umów czy może te jedna umowę o numerze 12345 (numer przykładowy). No miszmasz straszny. 

7 minut temu, pawig napisał:

Dziwne to wszystko. Wchodzę w swój ostatni rachunek i tam czytam "Rachunek do umowy o dzieło 12345" a niżej ciągiem wypisane są numery wszystkich napisanych w ostatnim miesiącu tekstów. No z tego jasno mi wynikało, że wszystkie teksty zaliczone zostały pod jedną umowę o dzieło. A jeszcze niżej rozpiska każdego tekstu z ryczałtem. To jakiś komplety misznasz jest. Jeśli każdy tekst jest osobną umową o dzieło i napisało się np. 100 testów to powinno dostać 100 rachunków do 100 umów o dzieło. Tymczasem jest jeden rachunek za całość do jednej umowy o dzieło. Przestaje to kumać. Jeśli GC rzeczywiście każdy tekst rozlicza jako umowę o dzieło to od 1 stycznia tego roku firmy muszą zgłaszać do zusu wszystkie umowy o dzieło. To, co zgłaszają 100 umów czy może te jedna umowę o numerze 12345 (numer przykładowy). No miszmasz straszny. 

I to są dobre pytania do GC - czy zgłaszają faktycznie każdy tekst do ZUSu jako osobną umowę i dlaczego rozpiska rachunku nie zgadza się z nowymi zasadami.

Nie znam się na sprawach podatkowych, więc wytłumaczcie mi w prosty sposób, czy muszę gdzieś zgłaszać umowy o dzieło zawarte z GC po sierpniu tego roku. Jeśli tak, to gdzie i w jaki sposób? A może wszystkie formalności leżą po stronie portalu? Bo do tej pory jako wykonawca dzieła nie musiałem nic robić - jedynie zaakceptować wypełniony PIT-37 na swoim profilu w E-PIT. 

Jeśli nie rozliczasz się na firmę to nic nie musisz robić ani zgłaszać. Wszystko zostaje po staremu, tylko w lutym 2022 dostaniesz PIT-11 jedynie za to co napisałeś do sierpnia tego roku i to wpisujesz normalnie w PIT-37. Jak masz możliwość to coś tam jeszcze podatku odzyskasz w ramach kwoty wolnej.

Na wiosnę 2023 natomiast, jeśli nic się nie zmieni, nie dostaniesz już PIT-11 od GC i nie będziesz musiał nic wpisywać do PIT-37 z pracy u nich. Nie otrzymasz wtedy żadnego zwrotu podatku.

No chyba że napiszesz przynajmniej jeden tekst za więcej niż 200zł, to wtedy dostaniesz PIT-11 (za te teksty pow. 200zł i tylko za nie) i będziesz miał szansę na jakiś zwrot.

17 godzin temu, gosia-gosia napisał:

Znalazłam tego maila w archiwum - wysłałam Ci pełną treść na priv, bo wyrywanie pojedynczych zdań z kontekstu może coś wypaczyć albo spowodować niedomówienie. Pozdrawiam

PS Dla informacji ogółu - mail  był z 10.08., jakby ktoś jeszcze szukał 

Czy ja i mogłabym prosić o przesłanie treści na priv? U mnie na poczcie niestety tego maila już nie ma - co dziwne, bo mam starsze maile od GC, a tego akurat nie znalazłam... Jednak zastanawia mnie, czy to zgodne z prawem, że pracodawca nie wystawi PIT-11 za moje zarobki (te od sierpnia oczywiście)...? GC jest moim jedynym źródłem dochodu i trochę obawiam się konsekwencji takiej sytuacji ?

56 minut temu, askaaa88 napisał:

Czy ja i mogłabym prosić o przesłanie treści na priv? U mnie na poczcie niestety tego maila już nie ma - co dziwne, bo mam starsze maile od GC, a tego akurat nie znalazłam... Jednak zastanawia mnie, czy to zgodne z prawem, że pracodawca nie wystawi PIT-11 za moje zarobki (te od sierpnia oczywiście)...? GC jest moim jedynym źródłem dochodu i trochę obawiam się konsekwencji takiej sytuacji ?

Wysłałam Ci pełny tekst maila. Co do PIT-11, cytuję tutaj dodatkowo fragment maila od GC:

"Przychodów opodatkowanych w formie ryczałtu Wykonawca dzieła nie wykazuje w zeznaniu rocznym, w związku z czym Zamawiający nie wystawia PIT-11" - skoro opierali się o przepisy, to chyba wiedzą, co robią. W Polsce można różne przepisy różnie interpretować, a w razie czego ja mam podkładkę w postaci ich maila

Edytowane przez gosia-gosia
  • Like 1

Godzinę temu, askaaa88 napisał:

Kontaktowałem się w tej sprawie z Urzędem Skarbowym. Jeśli dla kogoś jest to jedyne źródło dochodu - nie trzeba nic robić. Płatnik odprowadza podatek zryczałtowany, nie wystawia PIT-11, a co za tym idzie nie trzeba będzie w ogóle składać PIT-37 (w 2022 tak, bo do sierpnia mamy stare rozliczenia, a w 2023 będzie się składało jedynie wtedy, gdy któraś z umów będzie wyższa niż 200 zł brutto).

• Like 1

Nie dość, że od sierpnia spadła nam stawka netto za teksty (przyklad: tekst za 28zł brutto - wcześniej 17zł netto, po zmianach 15zł netto), to teraz jeszcze nie rozliczymy się na podstawie PIT-11, co wielu osobom dawało możliwość dostania zwrotu podatku. No ładnie spółka WhitePress nas potraktowała, jak zwykłe g...o.

1 godzinę temu, pawig napisał:

Nie dość, że od sierpnia spadła nam stawka netto za teksty (przyklad: tekst za 28zł brutto - wcześniej 17zł netto, po zmianach 15zł netto), to teraz jeszcze nie rozliczymy się na podstawie PIT-11, co wielu osobom dawało możliwość dostania zwrotu podatku. No ładnie spółka WhitePress nas potraktowała, jak zwykłe g...o.

Jedno z drugim się łączy. Podatek zryczałtowany to zarówno brak prawa do 20% kosztów uzyskania przychodzi i jednocześnie brak prawa do kwoty wolnej od podatku. Nawet jak ktoś ma na tyle duże zarobki na i poza GC, że nie ma możliwości uzyskania zwrotu podatku z US, to będzie miał też mniejszą ulgę na dzieci czy tam z innego powodu.

Łatwiej byłoby to przyjąć na klatę, gdyby konkurencja zrobiła to samo. A tak wychodzi, że jesteśmy po prostu przez nowego właściciela dymani na cacy. Fakt że oficjalnie konto GC na forum jakoś zamilkło i nie odnosi się w ogóle do tej sytuacji publicznie też jest znamienny.

Dla mnie od sierpnia platformą pierwszego wyboru jest Textbookers. Pisałem do administracji z pytaniem o te zmiany podatkowe, odpowiedzieli że w ogóle nie wiedzą że powinni coś takiego wprowadzić. Szkoda że tak trudno tam o zlecenia, bo pisałbym już tylko dla nich na ten moment, jeśli nie zajmę się czymś innym niedługo.

1 godzinę temu, Mariusz_K napisał:

Dla mnie od sierpnia platformą pierwszego wyboru jest Textbookers. Pisałem do administracji z pytaniem o te zmiany podatkowe, odpowiedzieli że w ogóle nie wiedzą że powinni coś takiego wprowadzić. Szkoda że tak trudno tam o zlecenia, bo pisałbym już tylko dla nich na ten moment, jeśli nie zajmę się czymś innym niedługo.

wiem, że pierwszy akapit wpisu nie jest najwłaściwszy tutaj, ale zastanawia mnie, dlaczego TB nie wie o potencjalnych zmianach. Do pobierania od zawsze 3 zł od każdej wypłaty są pierwsi, choć to ich koszt prowadzenia firmy, a nie są na bieżąco z przepisami? Przepis faktycznie wszedł w życie i właściwie wszystkie wypłaty z TB od sierpnia, a o wartości niższej niż 200 zł powinny być rozliczane wg nowej zasady. Żebyśmy i my = piszący - nie mieli z tego powodu problemu!

Natomiast GC mogłoby wyjść naprzeciw piszącym i mogłoby nie uważać każdego pojedynczego teksu za osobną umowę (z nowego przepisu to nie wynika, że tak należy) - nie przy tych śmiesznych stawkach. Obecne podejście byłoby do przyjęcia, gdyby najtańsze teksty były po min. 50 zł, ale większość stanowiły teksty / paczki zleceń traktowane jako 1 umowa o dzieło za min. 200 zł / szt.  Można by też zmienić pułap wypłaty na min. 200 zł i traktować to jako jedną umowę, niezależnie od liczby zrealizowanych w tych 200 zł zleceń.  I - co istotne - Drogie GC - my podpisujemy umowę z Wami, a nie z każdym poszczególnym zleceniodawcą, którego teksty realizujemy! Teraz usprawiedliwiacie się interpretacją i poradami doradców finansowych i prawnych, ale na dobra sprawę, można by te przepisy zinterpretować przyjaźnie dla nas - piszących jako osoby prywatne - bez łamania prawa; przykład podałam wyżej.

Myślę, że dopiero ostatnia nasza wymiana zdań i uprzytomnienie większości, co się dzieje, przyniesie efekt, jednak  dopiero w przeciągu kolejnego pół roku albo wręcz roku, aż do kolejnego okresu otrzymywania PIT-11 (luty 2023), gdy nikt tego PITu z GC nie otrzyma. Obecna forma rozliczenia z osobami prywatnymi przy dotychczasowych wszystkich słabych stronach współpracy (słabych dla piszących - ceny, wymagania, stosunek wymagań do wynagrodzenia) może w końcu faktycznie spowodować niemożność funkcjonowania GC w obecnej formie.

Owszem, można przy interpretacji przepisów uznać za prawidłową tę najgorszą dla osób pracujących na śmieciówce opcję i wg niej działać, ale trzeba być świadomym, że odbije się to negatywnie na współpracy z tymi osobami. No, chyba że dadzą radę współpracując jedynie z firmami jako wykonawcami lub osobami wystawiającymi faktury VAT....

• Like 1

O samych zmianach wiedzą, ale nie uważają by w ramach tych zmian byli zmuszeni do traktowania każdego pojedynczego tekstu jako odrębnej umowy o dzieło. Byli zaskoczeni że ktoś w ogóle zastosował taką interpretację.

W każdym razie my nie musimy się martwić. To pracodawca rozlicza za nas podatek i w razie czego oni będą mieli problem, nie my.

W umowie o dzieło z TB w par. 2 ust. 3 jest jasny zapis, że każdy kolejny tekst uzupełnia umowę o dzieło dla piszącego i nie wymaga jej zmiany ani aneksowania:

Cytat

Strony zgodnie oświadczają, że każdy kolejny zlecony Tekst w okresie obowiązywania niniejszej
umowy, stanowi kolejny element niniejszej umowy o dzieło i nie wymaga jej aneksowania,
rozszerzenia ani uzupełnienia.

Źródło: https://www.textbookers.com/copywriter-contract-example

Co więcej, u nich możesz wypłacić poniżej 200zl i to też jest rozliczane w PIT-11. Choć jakoś do 2016 rzeczywiście wypłaty poniżej 200zl były rozliczane ryczałtem i pamiętam że trzeba było pisać za więcej niż to, jeśli komuś zależało na zwrocie podatku. Potem to zmienili i nawet jak wypłacisz 100zl czyli minimum to i tak pójdzie to do PIT-11. Sprawdzone w praktyce.

• Like 1

54 minuty temu, Mariusz_K napisał:

O samych zmianach wiedzą, ale nie uważają by w ramach tych zmian byli zmuszeni do traktowania każdego pojedynczego tekstu jako odrębnej umowy o dzieło. Byli zaskoczeni że ktoś w ogóle zastosował taką interpretację.

W każdym razie my nie musimy się martwić. To pracodawca rozlicza za nas podatek i w razie czego oni będą mieli problem, nie my.

W umowie o dzieło z TB w par. 2 ust. 3 jest jasny zapis, że każdy kolejny tekst uzupełnia umowę o dzieło dla piszącego i nie wymaga jej zmiany ani aneksowania:

Źródło: https://www.textbookers.com/copywriter-contract-example

Co więcej, u nich możesz wypłacić poniżej 200zl i to też jest rozliczane w PIT-11. Choć jakoś do 2016 rzeczywiście wypłaty poniżej 200zl były rozliczane ryczałtem i pamiętam że trzeba było pisać za więcej niż to, jeśli komuś zależało na zwrocie podatku. Potem to zmienili i nawet jak wypłacisz 100zl czyli minimum to i tak pójdzie to do PIT-11. Sprawdzone w praktyce.

Fakt, na rachunku nie widnieje, że to rachunek do umowy o dzieło, a za przekazanie praw autorskich; czyli to może podlegać pod inne przepisy - zwracam honor. ale to też trochę dziwne - niby współpracujemy na umowę o dzieło, którą trzeba im było w 2020 roku wysłać w papierowej formie podpisaną, ale rachunek dostajemy za co innego :D

ale OK, koniec dygresji co do konkurencji. I tak uważam, że aktualne przepisy co do umów o dzieło i tych 200 zł można było zinterpetować tak, jak napisałam powyżej i po prostu zwiększyć minimum to wypłaty do 200 zł i sprawa załatwiona. Myślę, że nikt z ustawodawców nie przewidział, że można zawierać umowę o dzieło na pojedynczy tekst o  wartości  2, 3, czy 4 zł

3 godziny temu, Matthew1991 napisał:

a w 2023 będzie się składało jedynie wtedy, gdy któraś z umów będzie wyższa niż 200 zł brutto).

i tylko wtedy, gdy będzie to 1 tekst za tę kwotę - przynajmniej na obecnych zasadach przyjętych przez GC