Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Mariusz_K napisał:

No niestety zostaliśmy wyru...ni na cacy, ci którzy mieli możliwość uzyskania zwrotu podatku czy jakichś ulg, w imię tego żeby administracja GC miała mniej papierkologii czy coś. Stąd teraz ta cała masa problemów, a prawdziwa jazda zacznie się dopiero na przełomie lutego i marca.

Otóż tak: w tym roku dostaniemy jeszcze normalnie PIT-11 od GC. Będzie on wyszczególniał nasze zarobki do sierpnia, bo wtedy miała miejsce zmiana sposobu rozliczeń. Oprócz tego, jeżeli ktoś miał jakieś pojedyncze zlecenia o wartości powyżej 200zł w późniejszym okresie, również będą one ujęte w PIT-11.

Składanie PIT-37 odbędzie się identycznie jak w latach poprzednich. Można nic nie robić i po prostu zaakceptować formularz automatycznie przygotowany na podatki.gov.pl. Oczywiście jeśli ktoś liczył na zwrot podatku po złożeniu PIT, czy to z powodu nieprzekroczenia kwoty wolnej, czy dodatkowych ulg, to się mocno przeliczy. Zwrot będzie, ale jego wartość będzie wynosić sporo mniej niż w poprzednich latach. Natomiast w przyszłym roku zwrot dostaną ewentualnie tylko i wyłącznie ci, którzy napiszą przynajmniej jeden tekst o wartości minimum 200zł. Jak coś jeszcze to służę pomocą.

Wiem, że GT wybrało niekorzystne rozwiązanie. Ja pitu nie dostanę bo piszę na tym portalu dopiero od października. Tylko nie wiem jak to ugryźć skoro mam np. pity z textbookers i Giełdy Tekstów. Chciałabym odzyskać podatek z tych pitów. Tylko czy wtedy muszę gdzieś wykazywać dochody z ryczałtu? Czy po prostu wpisuje w pit 37 sumy z pit 11 i tyle? Pewnie zadaję głupie pytania, ale podatki to dla mnie czarna magia. I czy mogę rozliczyć się normalnie z mężem? Jakoś dziwne jest dla mnie, że nie wykazuje się tych dochodów w zeznaniu rocznym. Przecież często chcą rozliczenie roczne np. jak ktoś ubiega się o pożyczkę. 

2 godziny temu, Matthew1991 napisał:

Opodatkowanie ryczałtem sprawia, że jako wykonawca dzieła nie uwzględniasz tego w deklaracji rocznej i jednocześnie nie otrzymasz PIT-11. 

Czyli można wychodzi na to całkiem sporo zarabiać, ale nie jest to uwzględniane w deklaracji rocznej?

Może mieć to i swoje plusy.

4 godziny temu, Samina1986 napisał:

Wiem, że GT wybrało niekorzystne rozwiązanie. Ja pitu nie dostanę bo piszę na tym portalu dopiero od października. Tylko nie wiem jak to ugryźć skoro mam np. pity z textbookers i Giełdy Tekstów. Chciałabym odzyskać podatek z tych pitów. Tylko czy wtedy muszę gdzieś wykazywać dochody z ryczałtu? Czy po prostu wpisuje w pit 37 sumy z pit 11 i tyle? Pewnie zadaję głupie pytania, ale podatki to dla mnie czarna magia. I czy mogę rozliczyć się normalnie z mężem? Jakoś dziwne jest dla mnie, że nie wykazuje się tych dochodów w zeznaniu rocznym. Przecież często chcą rozliczenie roczne np. jak ktoś ubiega się o pożyczkę. 

Żadne pytania o rozliczenia nie są głupie, bo posiadając wiedzę, unikasz potencjalnych problemów ze skarbówką. Jak masz jeszcze wątpliwości, wydrukuj regulamin z GC oraz to: https://goodcontent.pl/blog/137/rozliczenia-copywriterow-i-podatki-w-platformie-goodcontent i pokaż to księgowej

Edytowane przez gosia-gosia

11 godzin temu, Samina1986 napisał:

Normalnie bierzesz kwoty z pit-11, które dostaniesz i wpisujesz do pit-37.

21 godzin temu, Matthew1991 napisał:

Opodatkowanie ryczałtem sprawia, że jako wykonawca dzieła nie uwzględniasz tego w deklaracji rocznej i jednocześnie nie otrzymasz PIT-11. 

No dobrze, ale skoro GC odprowadza podatki od tych naszych zarobków, to na chłopski rozum w zeznaniu rocznym powinna zostać wykazana podstawa, od której są te podatki naliczone? Dla mnie istotne jest wykazanie wszystkich dochodów w zeznaniu, bo mam kredyt i muszę mieć do niego odpowiednie zarobki... Czy mogę np. samodzielnie wpisać tą część dochodów, za którą nie dostanę od GC PITu-11 do rubryki inne źródła w PIT-37? I nie spowoduje to naliczenia drugi raz podatku? Nie wiem, jak to ugryźć... Dla mnie to także czarna magia :(

No tak, zryczałtowany podatek jest odprowadzany na konto właściwego Urzędu Skarbowego. Z tego co się orientuję na sam koniec to GC będzie musiało przesłać do Urzędów deklaracje PIT 8-AR. Skoro nie otrzymujesz PIT-11 to nie masz obowiązku wykazywać tego w swojej deklaracji rocznej.

Jeśli masz jakieś wątpliwości zawsze możesz zadzwonić do swojego Urzędu Skarbowego i dopytać o szczegóły. To dużo lepsze rozwiązanie, niż posty na forum :) Ja już jakiś czas temu dzwoniłem i wiem, że jeśli w 2022 roku nie będę miał z GC umowy o dzieło na kwotę powyżej 200 złotych brutto, to nie otrzymam PIT-11 i nie wykazuję tego w deklaracji PIT-37 (w roku 2023). 

• Like 1

25 minut temu, Matthew1991 napisał:

No tak, zryczałtowany podatek jest odprowadzany na konto właściwego Urzędu Skarbowego. Z tego co się orientuję na sam koniec to GC będzie musiało przesłać do Urzędów deklaracje PIT 8-AR. Skoro nie otrzymujesz PIT-11 to nie masz obowiązku wykazywać tego w swojej deklaracji rocznej.

Jeśli masz jakieś wątpliwości zawsze możesz zadzwonić do swojego Urzędu Skarbowego i dopytać o szczegóły. To dużo lepsze rozwiązanie, niż posty na forum :) Ja już jakiś czas temu dzwoniłem i wiem, że jeśli w 2022 roku nie będę miał z GC umowy o dzieło na kwotę powyżej 200 złotych brutto, to nie otrzymam PIT-11 i nie wykazuję tego w deklaracji PIT-37 (w roku 2023). 

A orientujesz się może czy te dochody są liczone do ogólnego dochodu np. jak ktoś rozlicza się z mężem czy żoną? Jak to działa?

Jak to się GoodContent opłaca wystawiać tyle umów o dzieło i od każdego tekstu osobno podatek naliczać? Nie bardzo rozumiem :(

15 minut temu, kluskaKRK napisał:

A orientujesz się może czy te dochody są liczone do ogólnego dochodu np. jak ktoś rozlicza się z mężem czy żoną? Jak to działa?

Jak to się GoodContent opłaca wystawiać tyle umów o dzieło i od każdego tekstu osobno podatek naliczać? Nie bardzo rozumiem :(

Nie mam pojęcia jak to wygląda, gdy ktoś rozlicza się ze współmałżonkiem. Warto zadzwonić i zapytać. Ja co prawda dzwoniłem do kilku Urzędów Skarbowych w mojej okolicy, bo chciałem trafić na konkretną i sympatyczną osobę, ale się udało :) 

• Like 1

13 minut temu, AgnieszkaBlog napisał:

Czy ja dobrze rozumiem? Jeśli od września do grudnia zarobiłam na ryczałcie na goodcontent w sumie 400 zł, to wówczas nie mogę rozliczyć się wspólnie z mężem i otrzymać ponad 2000 zł zwrotu podatku na dzieci? Proszę, powiedzcie mi, że to nieprawda...

A mąż nie może rozliczyć ulgi tylko na siebie? 

2 minuty temu, Samina1986 napisał:

17 minut temu, AgnieszkaBlog napisał:

Czy ja dobrze rozumiem? Jeśli od września do grudnia zarobiłam na ryczałcie na goodcontent w sumie 400 zł, to wówczas nie mogę rozliczyć się wspólnie z mężem i otrzymać ponad 2000 zł zwrotu podatku na dzieci? Proszę, powiedzcie mi, że to nieprawda...

Daj znać jak się dowiesz czy można teraz się rozliczyć razem ze współmałżonkiem.

16 minut temu, AgnieszkaBlog napisał:

Tak, jak już radzono powyżej - najpewniejszą i najbliższą prawdy odpowiedź otrzymasz albo w Urzędzie Skarbowym albo  u osoby, która zawodowo pomaga ludziom w rozliczeniach rocznych. Najlepiej przedstawiając im całą swoją i męża sytuację zarobkową za 2021 (jak pracowaliście, czy cały rok, na jakich umowach itd)

2 minuty temu, Samina1986 napisał:

Hmm, nie wiem czemu, ale miałam zakodowane, że ta ulga jest tylko przy wspólnym rozliczaniu. Jednak to nie miałoby chyba sensu. Ale jeśli jest i przy osobnym, to byłoby super, bo u męża jest tylko dochód z etatu.