Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

15 godzin temu, Mariusz_K napisał:

Ja też dziś dostałem i wszystko się zgadza.

@WDK2

W e-pit też nic nie masz?

No właśnie nie ? Gdyby tam było, to byłoby mi wszystko jedno, papiery mi niepotrzebne do szczęścia. Rzecz w tym tylko właśnie, że tam nie ma nic ;)

Wysłali mi po tym, jak się upomniałem na maila. Okazało się, że system nie ogarnął, bo w grudniu zmieniłem typ konta na firmowe, bo założyłem jdg :) Wypłacałem i przed sierpniem i po sierpniu, niemniej w PIT mam tylko to, co wypłaciłem przed sierpniem. Ciekawe więc, skąd osoby, które wypowiadały się wyżej, mają całość.

Ogólnie rzecz biorąc, straszny bajzel tam mają ;)

Edytowane przez WDK2

31 minut temu, WDK2 napisał:

Wysłali mi po tym, jak się upomniałem na maila. Okazało się, że system nie ogarnął, bo w grudniu zmieniłem typ konta na firmowe, bo założyłem jdg :) Wypłacałem i przed sierpniem i po sierpniu, niemniej w PIT mam tylko to, co wypłaciłem przed sierpniem. Ciekawe więc, skąd osoby, które wypowiadały się wyżej, mają całość.

Ogólnie rzecz biorąc, straszny bajzel tam mają ;)

Ja napisałam wiadomość z prośbą o wyjaśnienie czemu dostałam pit-11 skoro podatek był pobierany ryczałtowo. Wycofali pita ze skarbówki bo niby błąd systemu. 

1 godzinę temu, Samina1986 napisał:

Ja napisałam wiadomość z prośbą o wyjaśnienie czemu dostałam pit-11 skoro podatek był pobierany ryczałtowo. Wycofali pita ze skarbówki bo niby błąd systemu. 

Czyli jednak, tego się właśnie obawiałem. Wygląda na to, że dostaliśmy jednak te PIT-y za cały rok tylko i wyłącznie z powodu błędu systemu. Pewnie niedługo przyślą Ci korektę za okres jedynie do sierpnia, co pociągnie za sobą konieczność złożenia korekty PIT-37 i zwrot kasy która przyszła z US. Ja pie...

Godzinę temu, Mariusz_K napisał:

Czyli jednak, tego się właśnie obawiałem. Wygląda na to, że dostaliśmy jednak te PIT-y za cały rok tylko i wyłącznie z powodu błędu systemu. Pewnie niedługo przyślą Ci korektę za okres jedynie do sierpnia, co pociągnie za sobą konieczność złożenia korekty PIT-37 i zwrot kasy która przyszła z US. Ja pie...

Ja piszę dopiero od października, więc wcale nie dostanę pita od GC.  Korektę i tak musiałam już złożyć, a zależało mi na szybkim otrzymaniu zwrotu podatku. Teraz będę musiała czekać dłużej. Ciekawe ile osób nawet nie jest świadomych, że GC źle im wystawił pity. Za jakiś czas będą mieli niemiłą niespodziankę. 

Aha czyli jeszcze zwrotu nie dostałaś. Ja już dostałem i będę musiał oddawać kasę, myślę że w okolicach 500zł pójdzie się kochać. Nawet rozważam nieodebranie poleconego z korektą pit-11 który pewnie wyślą, wtedy formalnie po prostu nic nie wiem o żadnej korekcie. Tak czy inaczej, GC trudno będzie przebić taką kompromitację w przyszłości...

Godzinę temu, Mariusz_K napisał:

Aha czyli jeszcze zwrotu nie dostałaś. Ja już dostałem i będę musiał oddawać kasę, myślę że w okolicach 500zł pójdzie się kochać. Nawet rozważam nieodebranie poleconego z korektą pit-11 który pewnie wyślą, wtedy formalnie po prostu nic nie wiem o żadnej korekcie. Tak czy inaczej, GC trudno będzie przebić taką kompromitację w przyszłości...

Zachowali się bardzo nieprofesjonalnie. Jak sam nie złożysz korekty, to w systemie US będzie niezgodność dokumentów ( między pit-11 a pit-37). U nas wzywają wtedy podatnika do wyjaśnienia i złożenia korekty. Sprawdzają to wyrywkowo, ale często. Mają na to 5 lat, a wykrycie niezgodności to kiedyś była kwestia wciśnięcia dwóch skrótów na klawiaturze i trwało chwilkę. Dawno temu sama takie rzeczy robiłam na stażu ? 

Chyba ich rąbnęło. Też dostałam zwrot, jak na ironię robiłam jeszcze korektę w zupełnie innej, kosmetycznej rzeczy, a teraz takie coś. Wieki ciemne.

PS. Zwrot będzie tyczyć części, która została źle policzona, czy całości (do późniejszego ponownego rozliczenia)?

Edytowane przez leveraux

Godzinę temu, Samina1986 napisał:

Zachowali się bardzo nieprofesjonalnie. Jak sam nie złożysz korekty, to w systemie US będzie niezgodność dokumentów ( między pit-11 a pit-37). U nas wzywają wtedy podatnika do wyjaśnienia i złożenia korekty. Sprawdzają to wyrywkowo, ale często. Mają na to 5 lat, a wykrycie niezgodności to kiedyś była kwestia wciśnięcia dwóch skrótów na klawiaturze i trwało chwilkę. Dawno temu sama takie rzeczy robiłam na stażu ? 

No tak, ale jak na razie PIT-11 w US jest zgodny z PIT-37, a GC jakoś nie kwapi się do samodzielnego składania korekt. 

@GoodContent.pl Kiedy będziecie składać korekty do US i kiedy możemy się ich spodziewać u nas?

8 godzin temu, mcgregor22 napisał:

Ja pracowałem regularnie przez cały rok, zarabiając miesięcznie co najmniej 1200 zł. I dostałem PIT za cały ten okres. Miałej około 500 zł zwrotu.  

Jasne, ale się bronicie przed tym, że zapomnieliście wysłać pity w terminie..tak tak 5000 zł zwrotu..przy waszych zasadach ;)  Sam mam termin nadania 1..co idziemy do skarbówki?  @GoodContent.pl Weźcie kogoś, za 100 zł kto was przed tym cyrkiem ochroni..księgowej daj rachunki, podliczy i temat rzeka..a tutaj nic nie pisać..sam dostałem rozliczenie 1 marca :D 

Edytowane przez Herkules

Uwaga testuje sygnaturę mechanik samochodowy Kraków

Najlepsze i sprawdzone typy bukmacherskie

Poznaj najlepszy serwis samochodowy Kraków

5 godzin temu, leveraux napisał:

PS. Zwrot będzie tyczyć części, która została źle policzona, czy całości (do późniejszego ponownego rozliczenia)?

Całości na pewno nie. Podejrzewam, że najpierw dostaniemy korektę PIT-11 kolejnym poleconym z potwierdzeniem odbioru. Na jego podstawie złożymy korektę PIT-37 i wtedy w formularzu wyjdzie ile musimy oddać do US. Pozostanie już tylko wysłać przelew na odpowiednie konto US i pożegnać się z dodatkową kasą.

Swoją drogą, jeżeli dostaniemy z GC korektę PIT-11 powiedzmy za miesiąc, to ile mamy czasu na złożenie korekty swojego PIT-37 do US? Trzeba to zrobić natychmiast, do 30 kwietnia, czy może jest jeszcze inny termin? A gdy korekta już będzie złożona to ile jest czasu na zwrócenie kasy? Mam nadzieję, że nie każą zwracać z odsetkami :D