Skocz do zawartości

[Startup] GoodContent.pl - platforma copywriterska

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, mcgregor22 napisał:

Księgowa z GC napisała mi wprost, żebym wysłał korektę samodzielnie i nie czekał na to, aż sami prześlą stosowny PIT do urzędu. 

A nie będzie problemu z tytułu tego, że wpisane dane nie zgadzają się z PIT-11? 

Ale ja już dostałem od księgowej nowy, poprawiony PIT 11 i na podstawie zawartych tam kwot złożyłem korektę PIT 37 za rok 2021. Więc raczej wszystko jest w porządku. 

A to czy oni teraz wyślą swój PIT do Urzędu nie powinno mnie już obchodzić. Z wiadomości od księgowej wynika, że zrobią to najpóźniej do końca kwietnia. 

3 godziny temu, mcgregor22 napisał:

Wytłumaczcie mi jedną rzecz - jakim cudem po wprowadzeniu korekty mam 1210 zł zwrotu przy mniejszych przychodach wynoszących około 11 000 zł, skoro wcześniej miałem tylko 480 zł zwrotu przy przychodach wynoszących 18 000 zł. Wszystkie dane ze skorygowanego przez GC pitu wprowadziłem poprawnie. 

Zgadza się, wpadłeś po prostu w niższy próg podatkowy. Do poprzedniego roku kwota wolna wynosiła odpowiednio:

- 8 tyś zł dla zarabiających do 8 tyś zł rocznie (max zwrot około 1400zł)

- stopniowo spadająca z 8 tyś zł do 3 tyś zł dla zarabiających od 8 tyś do 13 tyś rocznie (o ile pamiętam)

- 3 tyś dla zarabiających od 13 tyś rocznie w górę (max zwrot około 500zł)

Wobec tego, jeśli miałeś wcześniej 18 tyś zł zarobku rocznego, to kwota wolna wynosiła jedynie 3 tyś, a więc zwrot to okolice 500zł. Teraz spadłeś poniżej 13 tyś zarobku rocznego, co pozwoliło Ci skorzystać z o wiele większej kwoty wolnej od podatku. Przy czym te 1210zł zwrotu masz z zaliczek pobranych za okres do sierpnia. Gdybyś pracował dopiero od sierpnia to nawet tych 480zł byś nie dostał, tylko zero.

Edytowane przez Mariusz_K
  • Like 2

W dniu 8.03.2022 o 12:08, Matthew1991 napisał:

Hej, 

po jakim czasie pokazała Ci się korekta na US (e-PIT)?

Mnie w poniedziałek obiecali zrobić to we wtorek, czyli wczoraj; mamy godzinę 13:15 w środę i nadal w systemie nie ma poprawionego PITU - takie pitu pitu. Ktoś z firmy odpisał mi właśnie, że wysłano poprawiony OIT do mojego urzędu skarbowego i mam sobie załatwiać wszystko sama - dzięki GC - nawaliliście na środek drogi, a nam każecie sprzątać

Edytowane przez gosia-gosia

4 minuty temu, mcgregor22 napisał:

Przecież to oczywiście, że sama musisz wprowadzić dane z poprawionego PIT-u 11 do korekty PIT 37. Zajęło mi to 10 minut. Dostałem informację, że księgowa GC wysłała wczoraj skorygowany PIT do mojego Urzędu Skarbowego. 

Póki nie ma korekty pitu w systemie, nie ruszam nic (jako osoba prywatna nie muszę się znać na zawiłościach PITowych bez podkładki widocznej w systmie), jednak jeśli zostanę obarczona choć groszem odsetek za niesłusznie za duży zwrot, to publicznie dam o tym znać, bo płacić za czyjeś błędy to już jest dno

8 minut temu, mcgregor22 napisał:

Ale istnieje szansa, że nie tylko nie stracisz, ale wręcz zyskasz dodatkową nadpłatę. Ja wcześniej dostałem 480 zł zwrotu, a teraz po korekcji 1210 zł. Na e-pit można wprowadzić korektę bez ostatecznego zatwierdzania i od razu wyskakuje kwota zwrotu. 

Nic nie zyskam, tylko tracę - i kasę i czas, o nerwach nie wspominając :( Jestem w tej chwili chwilowo w takiej sytuacji, że liczy się dla mnie każda stówa, zwłaszcza ta, którą muszę wydać nic z tego nie mając na rzecz rodziny. Odpracuje ją sobie, ale to będzie moja ostatnia współpraca z GC. Niepoprawny PIT i odkręcanie sprawy to przysłowiowa łyżka dziegciu, która zdecydowała definitywnie o zakończeniu naszej współpracy. To ma być poważna firma z własną rzetelną księgowością, która nie przygotowała się do zmiany rozliczenia. Phi... Whitepress poważnie podkopało wiarygodność GoodContent, która była spora w czasach poprzedniego właściciela

• Like 1

Godzinę temu, mcgregor22 napisał:

A ile mniej więcej zarobiłaś do sierpnia? Jeśli maksymalnie 13 000 zł, to raczej zyskasz, bo wpadasz w niski próg podatkowy. Jeśli więcej, to możesz stracić.  Oczywiście mam tutaj na myśli sytuację gdy GC jest jedynym źródłem dochodów. 

Na pewno nie tyle, żeby wbijało mnie to  innego progu podatkowego na moją korzyść - faktem jest, że nie tylko ja mam problem z powodu błędu osób, które teoretycznie powinny znać się na sprawie i trzymać rękę na pulsie, gdy w ciągu roku kalendarzowego firma przechodzi na inny system rozliczania. Poza tym, jak już napisałam, jestem w tej chwili w sytuacji, gdy każda stówka mi się liczy do pierwszego kolejnego miesiąca albo dwóch kolejnych - tak bywa, taka sytuacja rodzinna, nie tylko moja. Mogłabym siedzieć cicho i nie zgłaszać wątpliwości co do PIT, ale jak chodzi o podatki i skarbówkę, takie rzeczy przy moim szczęściu i tak wychodzą i za rok, dwa musiałabym zwracać nie tylko "grosze" (dla niektórych to są gorsze, dla mnie obecnie nie) i może jeszcze jakieś odsetki albo nawet karę - wiesz, jaka jest skarbówka. Oni zakładają, że każdy zna się doskonale na podatkach i powinien wiedzieć, że pracodawca zrobił błąd w PIT, a jak tego nie zgłosił ,to jest współwinny, bo "nieznajomość prawa szkodzi"

Ja powiem tak. Prawdę mówiąc, to wiedzieliśmy, że od sierpnia tak będzie to wyglądało i pomijając błąd GC, w zasadzie takie PITy mieliśmy otrzymać i tyle. Cieszę się, że u mnie jest +3 zł, jednak gdyby było - 300 zł to przecież gdyby nie błąd księgowości, i tak bym dostała - 300 zł, tylko bez tej afery z poprawkami. Jeśli chodzi o samo rozliczenie, cóż, jest to ogromny strzał w stopę, jednak nie tylko u nas. Wiele firm teraz orze jak może, kombinując bokami, a wiem, o czym mówię z pierwszej ręki, przez nowe zasady i Nowy Ład. Lepiej już było.

• Like 2

15 minut temu, leveraux napisał:

Ja powiem tak. Prawdę mówiąc, to wiedzieliśmy, że od sierpnia tak będzie to wyglądało i pomijając błąd GC, w zasadzie takie PITy mieliśmy otrzymać i tyle. Cieszę się, że u mnie jest +3 zł, jednak gdyby było - 300 zł to przecież gdyby nie błąd księgowości, i tak bym dostała - 300 zł, tylko bez tej afery z poprawkami. Jeśli chodzi o samo rozliczenie, cóż, jest to ogromny strzał w stopę, jednak nie tylko u nas. Wiele firm teraz orze jak może, kombinując bokami, a wiem, o czym mówię z pierwszej ręki, przez nowe zasady i Nowy Ład. Lepiej już było.

Faktem jest, że błąd zrobił dział należący do firmy, który powinien przygotować się do tej zmiany i tyle. Takie podstawowe błędy zmniejszają jeszcze bardziej zaufanie do firmy

2 godziny temu, gosia-gosia napisał:

Faktem jest, że błąd zrobił dział należący do firmy, który powinien przygotować się do tej zmiany i tyle. Takie podstawowe błędy zmniejszają jeszcze bardziej zaufanie do firmy

Attention please: pracę można zmienić. Traktowanie GC jako jedyne źródło dochodu, przy tak zmiennym natężeniu zleceń i obecnym prawie jest ryzykowne. Pozostawmy forum na rozmowę o tym, jak to teraz ogarnąć, a nie pisanie w kółko tego samego off topu. 

Witam Wszystkich.

Czytając to forum i wypowiedzi na temat rozliczenia z GC naszły mnie wątpliwości.

We wrześniu 2021 r. dokonałam pierwszej wypłaty. Wypłata obejmowała również teksty z roku 2020 r. Czy powinnam otrzymać PIT-11 czy nie?

Mój PIT-11 podobno został wysłany w ostatnim dniu lutego, a do tej pory go nie otrzymałam - czy ktoś ma taką sytuację?

W e-pit widnieje PIT-11 od GC. Dopiero zapoznaję się z rozliczaniem z GC, więc nie wiem na razie jak to ugryźć.